Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Rams
Bywalec
Bywalec

Re: Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w a

Nieprzeczytany post autor: Rams »

Witam,
Widzę, albo wydaje mi się że widzę, RGR na wykresie EUR/CAD. Czyli to teoretycznie powinno pójść do góry.
Otworzyłem L ale dość niechlujnie i obawiam się że za to zapłacę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

plosaczek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: plosaczek »

Trochę ten RGR będzie naciągany, jeżeli przełamię linie szyi :wink:

Ja bym ustawił SL przy 3180 Następne sensowne miejsce, gdzie cena może się odbić będzie dopiero 80 pipsów niżej.

mikefx
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: mikefx »

Jeśli miałbyś wchodzić w buy to w zasadzie po wyjściu z konsoli, na chwilę obecną bardzo ryzykowne zlecenie :) Mam nadzieję, że to demo :)

Awatar użytkownika
Fx1
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx1 »

Mam pytanie do osób opierających swoje strategie do wsparcia, opory i pivoty. Ostatnio sobie eksperymentuje z kilkoma strategiami i zastanawia mnie fakt jak wyfiltrować potwierdzenie słabości lub siły danego ruchu cenowego. Często cena podbija pod opór i kusi aby wejść w shorta ... kilka razy tak poblefuje zjazdem ale suma sumarum i tak leci wyżej i łapie SL. Tak samo analogicznie w przypadku wsparć czy przekraczania "na dobre" pivotów. Proszę o cenne uwagi lub ciekawe wskaźniki. Niczym nie pogardzę :wink:
Właśnie taka sytuacja miała miejsce na gbp/usd wyjście ponad pivot słabość ruchu powrót i wyjęcie SL... sygnał dobry ale fałszywy. Jak to filtrować ? Poniżej screen
Obrazek

Czesiek
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Czesiek »

Pamiętaj wyższy TF jest bardziej wiarygodny niż niższy. Jak masz problemy z ocenieniem jak świeczki wyglądają na TF 30m to wejdź wyżej.
Swoją drogą na Kablu jest zamieszanie i się nie dziw. Ostatnio cena oscyluje w granicy gdzie, zapadają ważne decyzje banków, więc nie dziw się, jak będą jakieś jazdy.

kasjerleny
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: kasjerleny »

Fx1 pisze:Mam pytanie do osób opierających swoje strategie do wsparcia, opory i pivoty. Ostatnio sobie eksperymentuje z kilkoma strategiami i zastanawia mnie fakt jak wyfiltrować potwierdzenie słabości lub siły danego ruchu cenowego. Często cena podbija pod opór i kusi aby wejść w shorta ... kilka razy tak poblefuje zjazdem ale suma sumarum i tak leci wyżej i łapie SL. Tak samo analogicznie w przypadku wsparć czy przekraczania "na dobre" pivotów. Proszę o cenne uwagi lub ciekawe wskaźniki. Niczym nie pogardzę :wink:
Właśnie taka sytuacja miała miejsce na gbp/usd wyjście ponad pivot słabość ruchu powrót i wyjęcie SL... sygnał dobry ale fałszywy. Jak to filtrować ? Poniżej screen
Obrazek
Przeanalizuj wykres.

Obrazek

Ja w swojej strategi stosuję również poziomy R/S. Mała uwaga, naturalnym TF dla każdej strefy czasowej jest H1 co oznacza, że bez względu na jakiej platformie handlujesz i w jakim rejonie świata znajdujesz się świece mają bardzo podobny wygląd. Po niżej 1 godziny powstają szumu. Połącz TF D1 z H1.

Sygnał bardzo dobry lecz powinieneś uwzględnić kontekst rynku, spojrzeć szerzej na wykres.

Powodzenia
"Znajdź powód, dla którego forex będzie twoją drogą do sukcesu"

Awatar użytkownika
cytrynek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: cytrynek »

Rams pisze:Witam,
Widzę, albo wydaje mi się że widzę, RGR na wykresie EUR/CAD. Czyli to teoretycznie powinno pójść do góry.
Otworzyłem L ale dość niechlujnie i obawiam się że za to zapłacę.
No i jak tam? Erka Ci zapłaciła jak na obrazku czy zamknąłeś? ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zamieszczane przeze mnie analizy i opinie są wyłącznie moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią żadnych rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

Hi, kasjerleny wspomniałeś, że LT nie ma większego wpływu na zależności pomiędzy popytem a podażą lecz stanowi jedynie czynnik psychologiczny, bynajmniej tak cię zrozumiałem. Nie wydaje ci się jednak, że w okolicach tych psychologicznych granic następuje zjawisko dystrybucji i akumulacji...?

Ponieważ jestem początkującym miłośnikiem czystego PA chciałbym ażebyś rzucił okiem na moje analizy i w razie potrzeby skorygował błędne założenia. Oczywiście każdy niech poprawia jeżeli jestem w błędzie. W ostateczności wszystko zweryfikuje rynek, ale chodzi mi o pewne założenia.

Jeżeli okaże się że wszystko jest do bani to chciałbym wiedzieć co poprawić.

Otóż przeanalizowałem dzisiaj wsparcia i opory na EUR/NOK i wygląda na to, że natrafiliśmy na silny S/R w okolicach 7.5200 który był respektowany wcześniej. Wygląda też na to że, zbliżamy się też do granicy LT D1. Natomiast gdy przełączymy się na W1 to zobaczymy, że mieliśmy do czynienia ze zmianą trendu i obecnie wiodącym jest trend wzrostowy. Biorąc pod uwagę, że niższe interwały są podrzędne obecne spadki stanowiły jedynie korektę D1. Możliwe więc, że nastąpi teraz silne wybicie w górę z obecnej konsolidacji i rozpocznie się rajd w górę aż do kolejnej psychologicznej granicy....

Obrazek
Obrazek

kasjerleny
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: kasjerleny »

Witaj pcamator.

Jeżeli chodzi o linię trendu to dobrze zrozumiałeś. Nie posługuję się linią trendu co nie oznacza, że w pewnych sytuacjach możesz sprawdzać występujące sygnały stosując linię trendu ale zawsze miej na uwadze jaka może być reakcja rynku na taki element. Tak czy inaczej to ty decydujesz jakimi narzędziami się posługujesz i musisz dokładnie poznać ich zalety i wady.

To nie jest tak, że jeżeli coś nie gra, rynek robi coś co nas zaskakuje to jesteśmy w błędzie. Rynek to ludzie a ludzie ciągle popełniają te same błędy. Umiejętność analizy zachowania tłumu i odczytywania tego z wykresu jest sztuką. Bardzo ważne jest uświadomienie sobie, że możemy rozpoznać i prawidłowo analizować małą część ruchu ceny. Te fragmenty stanowią naszą bazę schematów. Nie można silić się na handel w każdej sytuacji tylko dlatego, że chcemy handlować.

Jeżeli chodzi o przypadek EURNOK to krótka analiza na wykresie. Nie jest to moja para dlatego tak na gorąco w kilku zdaniach opisałem sytuację w połączeniu z wyjaśnieniem linii trendu.

Powodzenia

Obrazek
"Znajdź powód, dla którego forex będzie twoją drogą do sukcesu"

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

No proszę, od ciebie mogę się dużo nauczyć. Szczerze mówiąc to nie widziałem tego wsparcia, nawet nie pomyślałem, że tak można. Teraz rozumiem więcej. Wygląda na to że LT jest podrzędne do S/R.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ