Koncepcja ZERO LINE by MightyOne
Re: Koncepcja ZERO LINE by MightyOne
Witajcie,
Przesyłam ciekawie przedstawioną metodę opartą na ZL, bogato ilustrowaną przykładami transakcji. Inspirujące...
Gratulacje dla autora.
http://comparic.pl/strategie-eurusd-weekly-sr/
http://comparic.pl/listing-category/eur ... g-journal/
http://comparic.pl/listing-category/eur ... tatystyki/
Pozdrawiam
Wicio M
Przesyłam ciekawie przedstawioną metodę opartą na ZL, bogato ilustrowaną przykładami transakcji. Inspirujące...
Gratulacje dla autora.
http://comparic.pl/strategie-eurusd-weekly-sr/
http://comparic.pl/listing-category/eur ... g-journal/
http://comparic.pl/listing-category/eur ... tatystyki/
Pozdrawiam
Wicio M
wariant 1 i 4 gram na razie idzie dobrze zobaczymy jak jutro będzieturnip4 pisze:dziękuję koledze za szybką odpowiedź
dołączam plik jpg z parą GBP/USD
Mamy trend spadkowy i o tym pamiętam, a tak przedstawiają się moje warianty:
1. Mamy na dole w kółku formacje GWIAZDY PORANNEJ więc można grać na wzrosty jeżeli cena wybije się z INSIDE BARA, jednakże zasięg wzrostów ograniczony linią spadkową oraz co WAŻNIEJSZE gramy pod prąd (niezgodnie z trendem)
2. Mamy trend spadkowy więc czekam (patrz inside bar), a może wybije się w dółi wtedy co ? gramy na spadek ALE ogranicza nas teoretycznie zero line z H4, a jak wiadomo zeroline nie zawsze wypada idealnie. Można by spróbować zagrać na spadki i wtedy zamykamy pozycje przy zero line dużej dziennej białej świecy (3 świecy formacji gwiazdy porannej).
3. Czekamy dłużej aż cena powróci do zero line z 3 świecy formacji gwiazdy porannej i tam szukamy wejścia na long, ale znowu gramy pod prąd
4. czekać aż cena przebije wsparcie (najniżej położona zielona linia) i wtedy szukac okazji na sell
wiadomo że najlepiej było by rozegrać wariant 2 i 3 jednak czy jeżeli zajdzie wariant 2 to zdążymy pozamykać krótkie pozycje.... hmmm..... i tu mam zawsze problem jeszcze jednej natury mianowicie na jakim horyzoncie czasowym szukać potwierdzenia na inside bara ??

Witaj Turpin4,
To co piszesz, wynika z różnych metod tradingowych.
Jeżeli poważnie myślisz o używaniu metody ZERO LINE by MightyOne - poczytaj wcześniejsze posty z tego rozdziału. Znajdziesz tu większość niezbędnych informacji, a resztę trzeba "wystudiować" śledząc wykresy.
Generalnie wykres ceny reagujący w obszarach MZ i ZL świadczy o tym, że "mocne ręce" są obecne na rynku i starają się nadać mu jakiś kierunek. Obrazem tego są świece "mini konsolidacji" ( o relatywnie niskim spreadzie) oraz świece "miniimpulsu" - zwane w ZL Momo ( o długim korpusie), a ukrytym efektem jest powstanie "stref obronnych" - popytu lub podaży, tworzących strefy MZ i ZL. Jeżeli na skutek kontrakcji innych graczy cena zawraca i dociera do tych stref, a następnie widać jej dynamiczną reakcję i ponowne natarcie "mocnych rąk" - oznacza to, że otwarcie pozycji w kierunku zgodnym z intencjami "mocnych rąk" może przynieść pozytywny rezultat ponieważ grupa ta zyskuje chwilową przewagę i zaczyna kontrolować sytuację na rynku... itd itd itd Tyle tytułem wstępu.
Co do sytuacji którą pokazywałeś ok 19-03-2013 na GBP/USD , to na D1 nie było tam widać jeszcze sytuacji, gdzie cena by nawracała oraz następnie reagowała na strefę MZ lub ZL. Coś takiego nastąpiło dopiero 20-tego przed południem.
Generalnie jeżeli nie widać potencjalnych sytuacji określających bieżący charakter rynku zgodnie z Koncepcją ZERO LINE by MightyOne na interwale D1, to zmień go na H4, lub H1. Jeżeli tam zobaczysz sekwencje typowe dla tej metody - będziesz wiedział w którą stronę jest popychany kurs i będzie to dowód, że nie jest to przypadkowy ruch.... a efekt wysiłków "mocniejszych rąk". Wtedy zastanów się czy chcesz się do nich przyłączyć i gdzie ewentualnie to zrobić.
Oczywiście ZL jest metodą tradingową którą można stosować w zgodzie z wieloma innymi. Liczy się skuteczność...
Pozdrawiam
Wicio M
P.S. W załączeniu obraz GBP/USD w mniejszym interwale. Reakcja ceny w każdym z zaznaczonych obszarów mogłaby być podstawą do zastanowienia nad kierunkiem zajęcie pozycji - aż do dzisiaj, kiedy cena zaczęła reagować na ZL tworzone przez Niedźwiedzie...
To co piszesz, wynika z różnych metod tradingowych.
Jeżeli poważnie myślisz o używaniu metody ZERO LINE by MightyOne - poczytaj wcześniejsze posty z tego rozdziału. Znajdziesz tu większość niezbędnych informacji, a resztę trzeba "wystudiować" śledząc wykresy.
Generalnie wykres ceny reagujący w obszarach MZ i ZL świadczy o tym, że "mocne ręce" są obecne na rynku i starają się nadać mu jakiś kierunek. Obrazem tego są świece "mini konsolidacji" ( o relatywnie niskim spreadzie) oraz świece "miniimpulsu" - zwane w ZL Momo ( o długim korpusie), a ukrytym efektem jest powstanie "stref obronnych" - popytu lub podaży, tworzących strefy MZ i ZL. Jeżeli na skutek kontrakcji innych graczy cena zawraca i dociera do tych stref, a następnie widać jej dynamiczną reakcję i ponowne natarcie "mocnych rąk" - oznacza to, że otwarcie pozycji w kierunku zgodnym z intencjami "mocnych rąk" może przynieść pozytywny rezultat ponieważ grupa ta zyskuje chwilową przewagę i zaczyna kontrolować sytuację na rynku... itd itd itd Tyle tytułem wstępu.
Co do sytuacji którą pokazywałeś ok 19-03-2013 na GBP/USD , to na D1 nie było tam widać jeszcze sytuacji, gdzie cena by nawracała oraz następnie reagowała na strefę MZ lub ZL. Coś takiego nastąpiło dopiero 20-tego przed południem.
Generalnie jeżeli nie widać potencjalnych sytuacji określających bieżący charakter rynku zgodnie z Koncepcją ZERO LINE by MightyOne na interwale D1, to zmień go na H4, lub H1. Jeżeli tam zobaczysz sekwencje typowe dla tej metody - będziesz wiedział w którą stronę jest popychany kurs i będzie to dowód, że nie jest to przypadkowy ruch.... a efekt wysiłków "mocniejszych rąk". Wtedy zastanów się czy chcesz się do nich przyłączyć i gdzie ewentualnie to zrobić.
Oczywiście ZL jest metodą tradingową którą można stosować w zgodzie z wieloma innymi. Liczy się skuteczność...
Pozdrawiam
Wicio M
P.S. W załączeniu obraz GBP/USD w mniejszym interwale. Reakcja ceny w każdym z zaznaczonych obszarów mogłaby być podstawą do zastanowienia nad kierunkiem zajęcie pozycji - aż do dzisiaj, kiedy cena zaczęła reagować na ZL tworzone przez Niedźwiedzie...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
witam,
Od jakiegoś czasu intensywniej ten temat zgłębiałem na forum kreslik'a ... ale od kilku dni forum nie żyje. Czy ktoś z Was, a nóż, jest bardziej zorientowany czy to jedynie chwilowe problemy czy raczej forum umarło definitywnie wraz z całymi pokładami wiedzy, do której dokopać się ... nie zdążyłem.
pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
PEgaz
-- Dodano: pt 19-04-2013, 15:40 --
Forum dziś odżyło, więc nie było pytania.
pozdrawiam raz jeszcze, PEgaz
Od jakiegoś czasu intensywniej ten temat zgłębiałem na forum kreslik'a ... ale od kilku dni forum nie żyje. Czy ktoś z Was, a nóż, jest bardziej zorientowany czy to jedynie chwilowe problemy czy raczej forum umarło definitywnie wraz z całymi pokładami wiedzy, do której dokopać się ... nie zdążyłem.
pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
PEgaz
-- Dodano: pt 19-04-2013, 15:40 --
Forum dziś odżyło, więc nie było pytania.
pozdrawiam raz jeszcze, PEgaz
ja zaczynam testy tej strategii od poniedziałku będę jej używać z systemem NLA gra z trendem zobaczymy jak pójdzie chyba wszystko już zostało napisane i wielu się wzbogaciło na tym systemie wiec już niechętnie się wypowiadają co niektóre osoby. Jeśli chodzi o momentum to trzeba szukać świec powyżej 30 pipsów takie mam wrażenie niektórzy przy drugiej świecy pokazującej kierunek w którym mamy nie podążać cieniem wchodzą w transakcję ja chyba też tak będę robił zobaczy się
-- Dodano: 19 maja 2013, 20:38 --
na złocie i srebro też można spokojnie grać tym systemem na wykresach z danych historycznych obiecująco to wygląda szkoda że się wcześniej za ten system nie zabrałem
-- Dodano: 19 maja 2013, 22:34 --
nie wiem czy dobrze może ktoś skomentować ! ta pierwsza linia to tp a pod nią wsparcie z momentum
-- Dodano: 19 maja 2013, 20:38 --
na złocie i srebro też można spokojnie grać tym systemem na wykresach z danych historycznych obiecująco to wygląda szkoda że się wcześniej za ten system nie zabrałem

-- Dodano: 19 maja 2013, 22:34 --
nie wiem czy dobrze może ktoś skomentować ! ta pierwsza linia to tp a pod nią wsparcie z momentum
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jak tu komentować kiedy nie wiadomo co to za para, wykres jest bardzo mały, nie wiadomo jaki interwał...itd. itp.
na historii zawsze wszystko widac
zrob to zanim pojawi sie prawa strona wykresu.

zrob to zanim pojawi sie prawa strona wykresu.
interwał najlepszy to chyba 1h , momentum czyli najdłuższa świeczka minimum 30 pipsów , najlepiej jest szukać konfiguracji świeczek z trendem bo na odwrót to cena nie idzie zbyt długo takie są moje przemyślenia a co do wcześniejszego zdjęcia chciałem się upewnić czy dobrze oznaczyłem świece bo nie występowały one po sobie 1,3,2
Przy obecnym rynku skupiłbym się bardziej na h4 i d1, na h1 będziesz miał mnóstwo fałszywych sygnałów.marcin.in00 pisze:interwał najlepszy to chyba 1h