Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

Awatar użytkownika
wiciom
Bywalec
Bywalec

Re: Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Nieprzeczytany post autor: wiciom »

Witajcie,

Przesyłam ciekawie przedstawioną metodę opartą na ZL, bogato ilustrowaną przykładami transakcji. Inspirujące...
Gratulacje dla autora.

http://comparic.pl/strategie-eurusd-weekly-sr/

http://comparic.pl/listing-category/eur ... g-journal/

http://comparic.pl/listing-category/eur ... tatystyki/

Pozdrawiam

Wicio M

turnip4
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: turnip4 »

turnip4 pisze:dziękuję koledze za szybką odpowiedź :)

dołączam plik jpg z parą GBP/USD

Mamy trend spadkowy i o tym pamiętam, a tak przedstawiają się moje warianty:
1. Mamy na dole w kółku formacje GWIAZDY PORANNEJ więc można grać na wzrosty jeżeli cena wybije się z INSIDE BARA, jednakże zasięg wzrostów ograniczony linią spadkową oraz co WAŻNIEJSZE gramy pod prąd (niezgodnie z trendem)
2. Mamy trend spadkowy więc czekam (patrz inside bar), a może wybije się w dół :P i wtedy co ? gramy na spadek ALE ogranicza nas teoretycznie zero line z H4, a jak wiadomo zeroline nie zawsze wypada idealnie. Można by spróbować zagrać na spadki i wtedy zamykamy pozycje przy zero line dużej dziennej białej świecy (3 świecy formacji gwiazdy porannej).
3. Czekamy dłużej aż cena powróci do zero line z 3 świecy formacji gwiazdy porannej i tam szukamy wejścia na long, ale znowu gramy pod prąd
4. czekać aż cena przebije wsparcie (najniżej położona zielona linia) i wtedy szukac okazji na sell

wiadomo że najlepiej było by rozegrać wariant 2 i 3 jednak czy jeżeli zajdzie wariant 2 to zdążymy pozamykać krótkie pozycje.... hmmm..... i tu mam zawsze problem jeszcze jednej natury mianowicie na jakim horyzoncie czasowym szukać potwierdzenia na inside bara ??
wariant 1 i 4 gram na razie idzie dobrze zobaczymy jak jutro będzie ;)

Awatar użytkownika
wiciom
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: wiciom »

Witaj Turpin4,

To co piszesz, wynika z różnych metod tradingowych.
Jeżeli poważnie myślisz o używaniu metody ZERO LINE by MightyOne - poczytaj wcześniejsze posty z tego rozdziału. Znajdziesz tu większość niezbędnych informacji, a resztę trzeba "wystudiować" śledząc wykresy.

Generalnie wykres ceny reagujący w obszarach MZ i ZL świadczy o tym, że "mocne ręce" są obecne na rynku i starają się nadać mu jakiś kierunek. Obrazem tego są świece "mini konsolidacji" ( o relatywnie niskim spreadzie) oraz świece "miniimpulsu" - zwane w ZL Momo ( o długim korpusie), a ukrytym efektem jest powstanie "stref obronnych" - popytu lub podaży, tworzących strefy MZ i ZL. Jeżeli na skutek kontrakcji innych graczy cena zawraca i dociera do tych stref, a następnie widać jej dynamiczną reakcję i ponowne natarcie "mocnych rąk" - oznacza to, że otwarcie pozycji w kierunku zgodnym z intencjami "mocnych rąk" może przynieść pozytywny rezultat ponieważ grupa ta zyskuje chwilową przewagę i zaczyna kontrolować sytuację na rynku... itd itd itd Tyle tytułem wstępu.

Co do sytuacji którą pokazywałeś ok 19-03-2013 na GBP/USD , to na D1 nie było tam widać jeszcze sytuacji, gdzie cena by nawracała oraz następnie reagowała na strefę MZ lub ZL. Coś takiego nastąpiło dopiero 20-tego przed południem.

Generalnie jeżeli nie widać potencjalnych sytuacji określających bieżący charakter rynku zgodnie z Koncepcją ZERO LINE by MightyOne na interwale D1, to zmień go na H4, lub H1. Jeżeli tam zobaczysz sekwencje typowe dla tej metody - będziesz wiedział w którą stronę jest popychany kurs i będzie to dowód, że nie jest to przypadkowy ruch.... a efekt wysiłków "mocniejszych rąk". Wtedy zastanów się czy chcesz się do nich przyłączyć i gdzie ewentualnie to zrobić.

Oczywiście ZL jest metodą tradingową którą można stosować w zgodzie z wieloma innymi. Liczy się skuteczność...

Pozdrawiam

Wicio M

P.S. W załączeniu obraz GBP/USD w mniejszym interwale. Reakcja ceny w każdym z zaznaczonych obszarów mogłaby być podstawą do zastanowienia nad kierunkiem zajęcie pozycji - aż do dzisiaj, kiedy cena zaczęła reagować na ZL tworzone przez Niedźwiedzie...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

PEgaz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: PEgaz »

witam,

Od jakiegoś czasu intensywniej ten temat zgłębiałem na forum kreslik'a ... ale od kilku dni forum nie żyje. Czy ktoś z Was, a nóż, jest bardziej zorientowany czy to jedynie chwilowe problemy czy raczej forum umarło definitywnie wraz z całymi pokładami wiedzy, do której dokopać się ... nie zdążyłem.

pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
PEgaz

-- Dodano: pt 19-04-2013, 15:40 --

Forum dziś odżyło, więc nie było pytania.
pozdrawiam raz jeszcze, PEgaz

anonim09383

Nieprzeczytany post autor: anonim09383 »

ja zaczynam testy tej strategii od poniedziałku będę jej używać z systemem NLA gra z trendem zobaczymy jak pójdzie chyba wszystko już zostało napisane i wielu się wzbogaciło na tym systemie wiec już niechętnie się wypowiadają co niektóre osoby. Jeśli chodzi o momentum to trzeba szukać świec powyżej 30 pipsów takie mam wrażenie niektórzy przy drugiej świecy pokazującej kierunek w którym mamy nie podążać cieniem wchodzą w transakcję ja chyba też tak będę robił zobaczy się

-- Dodano: 19 maja 2013, 20:38 --

na złocie i srebro też można spokojnie grać tym systemem na wykresach z danych historycznych obiecująco to wygląda szkoda że się wcześniej za ten system nie zabrałem ;)

-- Dodano: 19 maja 2013, 22:34 --

nie wiem czy dobrze może ktoś skomentować ! ta pierwsza linia to tp a pod nią wsparcie z momentum
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
FXWydafca
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: FXWydafca »

Jak tu komentować kiedy nie wiadomo co to za para, wykres jest bardzo mały, nie wiadomo jaki interwał...itd. itp.

anonim09383

faktycznie ,następnym razem się poprawie :)

Silezia

Nieprzeczytany post autor: Silezia »

na historii zawsze wszystko widac ;)
zrob to zanim pojawi sie prawa strona wykresu.

anonim09383

interwał najlepszy to chyba 1h , momentum czyli najdłuższa świeczka minimum 30 pipsów , najlepiej jest szukać konfiguracji świeczek z trendem bo na odwrót to cena nie idzie zbyt długo takie są moje przemyślenia a co do wcześniejszego zdjęcia chciałem się upewnić czy dobrze oznaczyłem świece bo nie występowały one po sobie 1,3,2

Awatar użytkownika
paparapa
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: paparapa »

marcin.in00 pisze:interwał najlepszy to chyba 1h
Przy obecnym rynku skupiłbym się bardziej na h4 i d1, na h1 będziesz miał mnóstwo fałszywych sygnałów.

ODPOWIEDZ