Jakie błędy najczęściej popełniają traderzy/spekulanci?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
zealot
Gaduła
Gaduła

Re: Jakie błędy najczęściej popełniają traderzy/spekulanci?

Nieprzeczytany post autor: zealot »

Fajnie rozpisane Cajto :)

Pozdrawiam.
PFSOFT Protrader. Kompleksowa, wielozadaniowa platforma tradingowa.

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: T-REX »

cajto pisze: Granie o pieniądze - na wykresie nie ma pieniędzy, są pipsy.
.
Ja się z tym nie zgadzam. MM to jak sama nazwa wskazuje zarządzanie kasą a nie pipsami. Przed wejściem w pozycję trzeba się określić: Ile kasy można zaryzykować i co zrobić gdy nastąpi strata. Odgrywanie się to bardzo częsty błąd - "siekniemy więcej $, odrobimy straty trzema pipsami."
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

T-REX pisze:
.
Ja się z tym nie zgadzam. MM to jak sama nazwa wskazuje zarządzanie kasą a nie pipsami. Przed wejściem w pozycję trzeba się określić: Ile kasy można zaryzykować i co zrobić gdy nastąpi strata. Odgrywanie się to bardzo częsty błąd - "siekniemy więcej $, odrobimy straty trzema pipsami."
Chyba nie doczytałeś reszty
Gramy za 100E, widzimy zysk 20E, myślimy "ok, fajny grosik, ale do TP jeszcze trochę jest, ruch ceny sprzyja naszym założeniom, gram dalej".
Gramy za 10000E, widzimy zysk 2000E, myślimy "ja pi..le, taka kasa, nie ma co się zastanawiać, trzeba brać co jest".
Tu chodzi o nie myślenie ile kwotowo grosza mamy w obrocie, bo to nas może zblokować. Jak strategia działa procentowo, to jest (jej) bez różnicy z jakiej wartości jest ten procent. Ale dla gracza to może być duża przeszkoda.
Dla mnie niezrozumiałe jest wyznaczanie TP w określonej kwocie, typu "jak będę miał 1000 to zamykam pozycję". Dla jednego może to być równowartość 100P, dla drugiego 7P, rynku nie interesuje za ile gramy (chyba że ktoś tu Yardami operuje).

Awatar użytkownika
zealot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zealot »

Tak mi dzisiaj do glowy przyszlo.. Granie wszedzie, ciagle i wszystkiego co sie napatoczy. Wg mnie czesto kluczem do zyskow jest filtrowanie sygnalow. Doswiadczenie sprawia, ze przeczuwasz kiedy cos jest nie tak. Ze plan, ktory masz zalozony i wycwiczony, chwieje sie na ktorejs nodze. Dzieki temu latwiej i szybciej tnie sie straty oraz bierze male/chwiejne zyski zanim obroca sie w straty. Jest to moim zdaniem kluczowe w intraday.

Oraz nie zwracanie uwagi na kondycje psychofizyczna i okolicznosci gry. Poczatkujacy i sredniozaawansowani czesto graja na gieldach takze wtedy, gdy nie sa w stanie chlodno kalkulowac i racjonalnie osadzac. Buzuja w nich jakies emocje, poklocili sie z rodzicami czy dziewczyna, sa zmeczeni czy przeziebieni, nie moga sie skoncentrowac. Niektorzy siedza 10-12h przed wykresami. Ciezko mi sobie wyobrazic proces decyzyjny w koncowce takiego posiedzenia.
PFSOFT Protrader. Kompleksowa, wielozadaniowa platforma tradingowa.

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

zealot pisze:Tak mi dzisiaj do glowy przyszlo...

...nie zwracanie uwagi na kondycje psychofizyczna i okolicznosci gry. Poczatkujacy i sredniozaawansowani czesto graja na gieldach takze wtedy, gdy nie sa w stanie chlodno kalkulowac i racjonalnie osadzac. Buzuja w nich jakies emocje, poklocili sie z rodzicami czy dziewczyna, sa zmeczeni czy przeziebieni, nie moga sie skoncentrowac. Niektorzy siedza 10-12h przed wykresami. Ciezko mi sobie wyobrazic proces decyzyjny w koncowce takiego posiedzenia.
100% prawdy Zealot

Dziś miałem właśnie taki dzień - rano duża nerwówka na Ejmanie zakończona standardową stratą, w chwili kiedy cena robiła miejsce do startu przyszedł do mnie kumpel z którym wspólnie działam na innym polu, pogadalim z pół godziny, patrze na wykres i nerwica mnie bierze - formacja którą zwąchałem rano zrealizowana co do pipsa, oczywiście beze mnie. Na domiar złego lapek zaczął mi się biesić, trzeba nabyć nowy :?
O 13:30 pojechałem na pogrzeb znajomego (a tu dane z USA :wink: ), oczywiście kiedy mnie nie było cena nie czekała bezczynnie...

Tak sobie myślę, ze kiedyś to bym zaraz na siłę wchodził byle gdzie, byle być In Play, a teraz to mam na to wyj..ne bo tydzień zakończony na dobrym plusie i to jest najważniejsze.

W "Wielkim Szu" był taki cytat "...nie wejdziesz ty, wejdzie kto inny", nie wszedłem dziś, wejdę w poniedziałek 8) Najważniejsze to trzymać się planu :!:

Kończę to pisać, dojem naleśnika i idę pomachać hantlami 8)

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

Wszyscy popełniają jeden podstawowy błąd przywiązują się do wartości pieniądza.... do czego jesteśmy tresowani od dziecka jak się tego pozbędziesz to sukces na fx sam przyjdzie
"If music is dying musicians are killing it" - MP

Awatar użytkownika
powermug
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: powermug »

moimi problemami zawsze była zbyt duża pewność siebie - 2-3 transakcje udane a w czwartą wchodziłem bez trzymania się ustalonych zasad, bo przecież jestem dobry - udało mi się.

inwestowanie pod prąd, bo przecież kurs jest już tak nisko/wysoko, że zaraz pójdzie w przeciwnym kierunku.

a z obserwacji widzę, że wiele osób popełnia błąd grają za wszystko co mają na rachunku, nie zarządzają kapitałem.

częstym błędem jest wg mnie - miałem tak na początku 'kariery' z rynkiem kapitałowym - szufladkowanie pieniędzy. Dostałem premie/nagrodę/w prezencie jakąś sumę, czyli krótko mówiąc 'łatwy' zastrzyk gotówki i już traktuje je inaczej niż kasę na którą musiałem ciężko pracować, łatwiej mi je wydać, mogę podjąć bardziej ryzykowne decyzje bez głębszej analizy. Praktycznie wtedy przeznaczamy te pieniądze na 'hazard' a nie na inwestycje i z reguły łatwo je tracimy.
Kiedy staje się oczywiste, że cele nie mogą zostać osiągnięte, nie dostosowuj celów, dostosuj działania.

TMD
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: TMD »

Panowie, zastanawiałem się ostatnio czy udałoby nam się stworzyć coś a la „Dekalog Tradera”, czyli zbiór 10 najważniejszych zasad, które pomogą w zarabianiu kasy i z którymi zgadza się większość uczestników forum;) Wszyscy mają inne zdanie/opinię na temat tradingu, ciekawe, czy możliwe jest jakieś porozumienie na tym polu.

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

TMD pisze:Panowie, zastanawiałem się ostatnio czy udałoby nam się stworzyć coś a la „Dekalog Tradera”, czyli zbiór 10 najważniejszych zasad, które pomogą w zarabianiu kasy i z którymi zgadza się większość uczestników forum;) Wszyscy mają inne zdanie/opinię na temat tradingu, ciekawe, czy możliwe jest jakieś porozumienie na tym polu.
Proszę bardzo:
http://pulsinwestora.pb.pl/2619895,7663 ... go-tradera
"If music is dying musicians are killing it" - MP

ODPOWIEDZ