Pozdrawiam.
Ja się z tym nie zgadzam. MM to jak sama nazwa wskazuje zarządzanie kasą a nie pipsami. Przed wejściem w pozycję trzeba się określić: Ile kasy można zaryzykować i co zrobić gdy nastąpi strata. Odgrywanie się to bardzo częsty błąd - "siekniemy więcej $, odrobimy straty trzema pipsami."cajto pisze: Granie o pieniądze - na wykresie nie ma pieniędzy, są pipsy.
.
Chyba nie doczytałeś resztyT-REX pisze:Ja się z tym nie zgadzam. MM to jak sama nazwa wskazuje zarządzanie kasą a nie pipsami. Przed wejściem w pozycję trzeba się określić: Ile kasy można zaryzykować i co zrobić gdy nastąpi strata. Odgrywanie się to bardzo częsty błąd - "siekniemy więcej $, odrobimy straty trzema pipsami."cajto pisze: Granie o pieniądze - na wykresie nie ma pieniędzy, są pipsy.
.
Tu chodzi o nie myślenie ile kwotowo grosza mamy w obrocie, bo to nas może zblokować. Jak strategia działa procentowo, to jest (jej) bez różnicy z jakiej wartości jest ten procent. Ale dla gracza to może być duża przeszkoda.cajto pisze: Granie o pieniądze - na wykresie nie ma pieniędzy, są pipsy.
Gramy za 100E, widzimy zysk 20E, myślimy "ok, fajny grosik, ale do TP jeszcze trochę jest, ruch ceny sprzyja naszym założeniom, gram dalej".
Gramy za 10000E, widzimy zysk 2000E, myślimy "ja pi..le, taka kasa, nie ma co się zastanawiać, trzeba brać co jest".
100% prawdy Zealotzealot pisze:Tak mi dzisiaj do glowy przyszlo...
...nie zwracanie uwagi na kondycje psychofizyczna i okolicznosci gry. Poczatkujacy i sredniozaawansowani czesto graja na gieldach takze wtedy, gdy nie sa w stanie chlodno kalkulowac i racjonalnie osadzac. Buzuja w nich jakies emocje, poklocili sie z rodzicami czy dziewczyna, sa zmeczeni czy przeziebieni, nie moga sie skoncentrowac. Niektorzy siedza 10-12h przed wykresami. Ciezko mi sobie wyobrazic proces decyzyjny w koncowce takiego posiedzenia.
Proszę bardzo:TMD pisze:Panowie, zastanawiałem się ostatnio czy udałoby nam się stworzyć coś a la „Dekalog Tradera”, czyli zbiór 10 najważniejszych zasad, które pomogą w zarabianiu kasy i z którymi zgadza się większość uczestników forum;) Wszyscy mają inne zdanie/opinię na temat tradingu, ciekawe, czy możliwe jest jakieś porozumienie na tym polu.