[USD/CHF]
Cóż pora coś napisać, poziom wyznaczony na wykresie godzinnym, można się zainteresować zgarnięciem od 90 do 250 pips (w najlepszym wypadku). Poziom BE to 1.0004-0.9997 i w zależności od nastrojów i przewagi buy or sell. System zakłada zdecydowany ruch (wąskie SL) i brak powrotu. Dla longa mamy: tp1 1.0081 tp2 1.0147 tp3 1.0239, natomiast dla shorta mamy: tp1 0.9904 tp2 0.9846 tp3 0.9754. W wypadku kiedy polujemy na tp1 powinniśmy zastosować stop max 15 pips. Gdy polujemy na tp2 stop stawiamy wg zmienności (szczerze mówiąc nie mam pomysłu), gdy polujemy na tp3 stop ustawiamy na tp1 odwrotnej pozycji. Przykład. Polujemy na tp3 dla longa (1.0239) to SL ustawiamy na tp1 dla shorta (0.9904). Czyli R/r to 235/100 = 2,35
Miejmy nadzieję, że się sygnał sprawdzi.

Trade what you see, NOT what you hear or think
O jakim systemie piszesz?
Ja jestem na shorcie od piatku, tp przemysle wieczorem (1. czesc planowalem zamknac nad 1.0)
Swoja droga to chyba bede omijal dni z payrollsami bo po raz kolejny mielismy taka dziwaczna sytuacje, sl co prawda miniety o kilkanascie pipsow, ale sledzilem sytuacje na biezaco i to dosc stresujace kiedy po 10 minutach od +35 jestes na -50.
Bylem o krok od zamkniecia z palca ale powstrzymalem sie...
Ja jestem na shorcie od piatku, tp przemysle wieczorem (1. czesc planowalem zamknac nad 1.0)
Swoja droga to chyba bede omijal dni z payrollsami bo po raz kolejny mielismy taka dziwaczna sytuacje, sl co prawda miniety o kilkanascie pipsow, ale sledzilem sytuacje na biezaco i to dosc stresujace kiedy po 10 minutach od +35 jestes na -50.
Bylem o krok od zamkniecia z palca ale powstrzymalem sie...
Czyli rozumiem ze 0.618, 1 i 1,618?
Ja tez tego uzywam do tp, ale zazwyczaj wyznaczam sobie 2-3 fale od h1 do d1 i szukam zgrupowan ekspansji, no i zniesien wewnetrznych rowniez. Im bardziej zgrupowany obszar tym bardziej prawdopodobny tp.
Oczywiscie wieksze fale sa wyzej w hierarchii.
Wyznaczam ekspansje tylko w 1 strone, bardziej prawdopodobna wg mnie, bo w 2 byloby mi sie ciezko polapac
No i zazwyczaj dziele pozycje i zamykam czesciami. Wiem ze to kontrowersyjna kwestia i chyba na tym polu mam najwiecej do poprawienia
Jak wieczorem bede w domu to wkleje jak to sie ma do u/chf, zeby nie bylo ze calkiem offtop

Ja tez tego uzywam do tp, ale zazwyczaj wyznaczam sobie 2-3 fale od h1 do d1 i szukam zgrupowan ekspansji, no i zniesien wewnetrznych rowniez. Im bardziej zgrupowany obszar tym bardziej prawdopodobny tp.
Oczywiscie wieksze fale sa wyzej w hierarchii.
Wyznaczam ekspansje tylko w 1 strone, bardziej prawdopodobna wg mnie, bo w 2 byloby mi sie ciezko polapac
No i zazwyczaj dziele pozycje i zamykam czesciami. Wiem ze to kontrowersyjna kwestia i chyba na tym polu mam najwiecej do poprawienia

Jak wieczorem bede w domu to wkleje jak to sie ma do u/chf, zeby nie bylo ze calkiem offtop
A ja uważam, że najprostsze = najlepsze. Kiedyś próbowałem wyznaczać zagęszczenia z nie wiadomo ilu współczynników i kiepsko na tym wyszedłem. Ale to nie jest tak że mam zagęszczenie i już wchodzę. Jeśli chodzi o ten konkretny sygnał to nie będzie on wykorzystany, gdyż TF jest za małe na podjęcie decyzji. Do tego sygnał musi zostać potwierdzony, więc albo wszedłbym z ręki albo ustawił oczekujące w wypadku, np. wskazań średniej lub oscylatora pozbawionego trendu. Odnośnie franka ta transakcja musi być rozpatrywana w ujęciu H4, co wskazuje raczej na spadki niż obronę poziomu.
Trade what you see, NOT what you hear or think
Mam nadzieje ze na spadki
Tez uwazam im prosciej tym lepiej i uzywam wspolczynnikow glownie wg di napolego. Danielewicza nigdy nie probowalem wcielac w zycie bo arbitralnie uznalem, ze przy liczbie fal>3 caly wykres zamieni sie w POW
Na obrazku 3 pkt docelowe (obszary wsparcia).
1. juz wlasciwie osiagniety, 2. pokrywa sie w zasadzie z Twoim tp1 i tp2, a 3. jest duzo nizej.
Zainteresowal mnie jeszcze ten stop max 15pips. Jak dla mnie to karkolomne na tej parze... Probowales tego juz?

Tez uwazam im prosciej tym lepiej i uzywam wspolczynnikow glownie wg di napolego. Danielewicza nigdy nie probowalem wcielac w zycie bo arbitralnie uznalem, ze przy liczbie fal>3 caly wykres zamieni sie w POW

Na obrazku 3 pkt docelowe (obszary wsparcia).
1. juz wlasciwie osiagniety, 2. pokrywa sie w zasadzie z Twoim tp1 i tp2, a 3. jest duzo nizej.
Zainteresowal mnie jeszcze ten stop max 15pips. Jak dla mnie to karkolomne na tej parze... Probowales tego juz?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
USD/CHF: Nadal wewnątrz kanału
Po nieudanym czwartkowym testowaniu górnego ograniczenia kanału spadkowego kurs USD/CHF mocno stracił na wartości i obecnie konsoliduje się w pobliżu dolnego ograniczenia w/w kanału .Są to okolice 1,0140 i stanowią najbliższe wsparcie. Naszym zdaniem bardzo prawdopodobna jest obrona tego poziomu i ruch w górę . Jednak w przypadku zdecydowanego pokonania tych poziomów kurs USD/CHF zmierzał będzie w kierunku następnego wsparcia w okolicach 0,99.
Wykres: http://www.forex24.com.pl/index.php/on- ... 90608.html
Re: USD/CHF: Nadal wewnątrz kanału
Forex24, bardzo dziękuję za te informacje i link. Co najmniej 1 klapka otworzyła mi się w głowieforex24 pisze:Po nieudanym czwartkowym testowaniu górnego ograniczenia kanału spadkowego kurs USD/CHF mocno stracił na wartości i obecnie konsoliduje się w pobliżu dolnego ograniczenia w/w kanału .Są to okolice 1,0140 i stanowią najbliższe wsparcie. Naszym zdaniem bardzo prawdopodobna jest obrona tego poziomu i ruch w górę . Jednak w przypadku zdecydowanego pokonania tych poziomów kurs USD/CHF zmierzał będzie w kierunku następnego wsparcia w okolicach 0,99.

"Follow your dreams".