OzFX Squeeze-More Strategy

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
wojtazo
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: wojtazo »

Jako, ze bardzo spodobal mi sie ten system postanowilem go konkretnie obadac i za rada starszych bywalcow zainstalowalem sobie inne MT4 :) Zamieszczam 3 fotki obrazujace rozna sytuacje na poszczegolnych stefach czasowych: gmt-1 gmt=0 gmt+1 Na pierwszym obrazku otworzylem pozycje krotka po widocznym sygnale. Mam nadzieje ze tym razem szybki moment wejscia sie uda:D
Jeszcze mam pytanie odnosnie wejscia w pozycje:
zalozmy ze stoch przebije linie kupna/sprzedazy i na AC slupki zmieniaja kolor bardzo szybko to czy istotne jest zeby rowniez szybko na AO slupek zmienil kolor np na nastepnej swiecy (liczac od przebicia lini przez stocha)? czy mozemy czekac kilka slupkow az AO zmieni kolor i pozniej wchodzic- czy to juz znaczy ze sygnal nie jest pewny? Czy jesli gracie na swiecach 4H to czy potrzebne jest korzystanie z wykresow 1H?

dodam ze ok 12:30 pojawil sie sygnal na shorta na gmt=0 i gmt+1 a na gmt-1 jestem ok 46 pipsow na plusie:D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

jaguarII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jaguarII »

wojtazo pisze:zalozmy ze stoch przebije linie kupna/sprzedazy i na AC slupki zmieniaja kolor bardzo szybko to czy istotne jest zeby rowniez szybko na AO slupek zmienil kolor np na nastepnej swiecy (liczac od przebicia lini przez stocha)? czy mozemy czekac kilka slupkow az AO zmieni kolor i pozniej wchodzic- czy to juz znaczy ze sygnal nie jest pewny?
generalnie jest tak ze AC daje bardzo szybko sygnał wejścia bo działa on bardzo szybko niestety czasami wejścia są za szybkie i przez to mylne natomiast AO działa z duzym opóźnieniem gdzie stosowany samodzielnie nie ma racji bytu...
...teoretycznie możesz tak zagrac co przy dobrym wejściu możesz uzbierać sporo pipsów,jednak stosowanie AO i czekanie aż uzyska taki sam kolor co AC
daje bardziej pewne wejścia (wiem to z doswiadczenia) ale nie zawsze można uzyskać pełną opcję MM czyli ugrać 3 loty...

co do 1H ja nie stosuje niższych interwałow niz 4h - natomiast wspieram się bardziej TF-Daily a nawet Weekly,natomiast jak inni robia interpretacje tego systemu i czy wspieraja sie 1h to nie wiem i nie mogę sie na ten temat wypowiedzieć :)

Ps
Wojtazo podoba mi się twoje podejście do tego systemu :)

wojtazo
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: wojtazo »

Pierwszy sukces tej strategii :-D Osiagniety pierwszy lot:-D GMT-1 rules:-D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Przewaga uzywania kilku mt4 z kilku stref czasowych jest widoczna na screenach.
Zalozmy ze jestesmy juz te 46 na plusie. Na e/j to nieduzo, ale mozna juz zaczac myslec o przesunieciu sl, niekoniecznie od razu na BE. W tej sytuacji grajac z innego mt4 tez bysmy weszli, tyle ze pozniej. Sa 2 opcje:
1) kurs zawraca- tam gdzie weszlismy pozniej jestesmy w plecy o cala pozycje, tam gdzie wczesniej - powinnismy juz zabezpieczyc jakos pozycje. Nawet wychodzac w tym samym miejscu jestesmy stratni 46pipsow mniej.
2) kurs leci tam gdzie chcemy - zyskujemy 46pipsow wiecej.

Ale zeby nie bylo tak rozowo widze tez minusy- np. kurs szarpnal miedzy 10 a 11 (np po danych z eur) i mamy sygnal o 11, ale miedzy 11 a 12 kurs wraca i swieczka o 12 juz nie daje sygnalu. Pisze teoretycznie, bo jak juz pisalem nie gram tym sysem, ani na h4, ale podejrzewam ze to calkiem mozliwe.
Ale:
1) plusy przewyzszaja minusy
2) na danych zawsze trzeba uwazac.

Jak dla mnie minusem, ktory wlasciwie dyskwalifikuje podana przeze mnie metode :wink: , jest czas ktory trzeba poswiecic sprawdzajac wszystko co 1h

Awatar użytkownika
MaciejL
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MaciejL »

wojtazo pisze:Swoja droga ciekawe czy ta strefa czasowa ma znaczenie rowniez dla innych strategii np dla gmma in color?
Od ticka do 1h włącznie jest wszędzie to samo; powyżej 1h w każde strefie jest inaczej.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Poza tym tak znaczenie ma tylko w strategiach opierajacych sie na zamknieciu swiecy. O ile mi wiadomo gmma to nie dotyczy

Awatar użytkownika
galileo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: galileo »

wczoraj na EUR USD byłem swiadkem zmiany koloru AO z zielonego na czerwony po tym jak AO otworzyło się na zielono ale w momencie kiedy zaczęło spadać swieczka podażowa była czerwona i zielony słupek AO zrównał się z poprzednim AO nastapiła zmiana koloru AO na czerwony w sumie 124 pipsów miała zmienność tej podazowej świeczki więc otworzyło się na zielono ale potem zmieniło sie na czerwono...jednak nastepny słupek AO był cały czas na czerwono ale świeczka była juz zielona popytowa a jej zakres był 155 pipsów ... wtym przypadku słupek AO nie zmienił się na zielono (wciąz pozostawał czerwony) mimo że świeczka była bardzo popytowa zielona (155 pipsów)... :)

wynika to ze niezawsze się zmienia AO i zależy od tego jaką zmienność miały poprzednie swieczki bo bieżące słupki rysują się w kontekście poprzednich świeczek a w zasadzie ich intensywności zmienności natomiast bieżąca świeczka nie ma już takiego znaczenia :)

ps wrzuciłbym screen ale chwilowo nie mogę :?
ale wystarczy spojrzeć wczoraj na słupki EURUSD z 2008.04.03 z 08.00 i 12.00 na platformie ODL i wszystko bedzie jasne...
aha bo zapomniałbym podobnie było z NZDUSD natomiast na AUDUSD było prawie ale sie wszystko zachowało zgodnie z zasadami bez zmian kolorow... :P

jaguarII
Pasjonat
Pasjonat

jeśli kogoś interesuje jak działają i są wyznaczone wskaźniki Billa Williamsa

to poniżej podaje linka

http://www.alpari-idc.ru/en/chaos/

oprócz znanych nam z systemu OZFX wskaźników AO i AC są jeszcze inne które sa w miare dobrze wyjaśnione niestety wersja tylko w języku angielskim... :?

Awatar użytkownika
galileo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: galileo »

tak czytałem też...tak naprawde sa one oparte na teorii chaosu , którą B.Wiliams załozył do rynków finansowych,poza tym nietrudno zauwazyć że jego wskazniki ustawiane są w oparciu o liczby fibonacciego szczegolnie dobrze to widac we wskazniku Bill williams Alligator który pokazuje nam 3 srednie MA (5,8,13) :P

jaguarII
Pasjonat
Pasjonat

galileo pisze:że jego wskazniki ustawiane są w oparciu o liczby fibonacciego szczegolnie dobrze to widac we wskazniku Bill williams Alligator który pokazuje nam 3 srednie MA (5,8,13)

dokładnie ale nie tylko...nasze wskaźniki z systemu OzFx AO i AC opierają się także na liczbach fibonacciego bo to tez są srednie plus signalna ale opisane w formie histogramu (short MA - 5 ; long MA - 34 ; signal MA - 5 )- to sa wartości oryginalne jakie stosował B.W dodam tylko że liczone nie są ceny zamknięcia czy otwarcia ale tylko Mediana Ceny...

ODPOWIEDZ