Zrozumieć wykres. Zrozumieć Forex. Zrozumieć siebie.

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Re: Zrozumieć wykres. Zrozumieć Forex. Zrozumieć siebie.

Nieprzeczytany post autor: brother »

Dadas pisze:
Próbuję, jedynie przemycić potężną wiedzę, dzięki której niejeden
może osiągnąć sukces.
Jesteś Megalomanem, jaką potężną wiedzę możesz przemycić skoro nie rozumiesz podstaw? Człowieku ty próbujesz coś Sprzedać nic ponadto, raz piszesz o własnej "nowatorskiej" metodzie, a potem o wykładzie Sama Seidena.

Ja ci powiem jak jest rysujesz sobie kreski, a to czy rzeczywiście są oporami czy wsparciami okazuje się po FAKCIE. Nie idzie to przyszedł ci do głowy pomysł Sprzedawania szkoleń Bez dodatkowej wiedzy nie jesteś w stanie określić czy aktualny opór lub wsparcie nie będzie tylko strefą kupna lub sprzedaży wbrew twoim oczekiwaniom.

Piszesz, że zrozumiałeś, ale w każdym poście udowadniasz, że jednak nie bo nie pisał byś tego co piszesz. Ja nie mam zamiaru być żadnym autorytetem bo nie mam takich aspiracji ani kompetencji w porównaniu z kilkoma osobami z tego i innych forów. Zwracam tylko uwagę, że sprzedaż szkoleń musi być poparta wynikami nic ponadto.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

brother pisze:Podaż i popyt nie biorą się z sufitu dopóki nie wiesz co wpływa na rynek i jak on funkcjonuje nie będziesz wiedział jak grać.
Inwestor, który wie co wpływa na rynek i jak on funkcjonuje i wie jak grać,
zaiste albo powinien już być miliarderem, albo bardzo dobrze płatnym maklerem,
lub doradcą finansowym dla największych funduszy lub banków.

Ja jestem człowiekiem i zdaję sobie sprawę, że pomimo w miarę dobrego rozumienia
zasad funkcjonowania rynku, nie jestem w stanie wiedzieć, czy oświadczenie
Pana FED, czy Pana BOJ, lub innego ważnego Pana z Brukseli spowoduje akurat
trend spadkowy, czy wzrostowy, a może nic się nie stanie?

Znam, jednak zasadę Popytu i Podaży.
Wiem, że wolumen zleceń Buy i Sell musi się zbilansować na 0, żeby wogóle mógł jakiś trend powstać.
Rozumiem, czym jest w istocie konsolidacja i jak ją można wykorzystać, do otwierania i
zamykania pozycji. Cena zawsze, musi chodzić od konsolidacji do konsolidacji, ponieważ
zawsze w jakimś momencie bilans musi wyjść na zero.

My możemy składać zlecenia Market dzięki płynności danego instrumentu.
Gdyby instrument finansowy nie miał płynności, to byśmy mogli jedynie złożyć zlecenie oczekujące i
mieć nadzieję, że ktoś kupi po naszej cenie lub sprzeda nam po naszej preferowanej cenie.

Wykres, ruch ceny, świece na wykresie, pokazują, gdzie te konsolidacje są.

Reszta należy do nas, inwestorów rynku Forex.

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

Chyba trochę się zagalopowałeś Panie Dadas.
W Twoich postach oprócz rzetelnych podstaw tradingu coraz częściej przebijają megalomania i filozoficzne dywagacje neofity.
Nie tędy droga, chcesz kogoś do czegoś zachęcić - pokaż wejścia, wyjścia, pokaż mu dowody że Ty masz rację, ale przede wszystkim, że masz jaja i potrafisz to o czym mówisz wprowadzić w czyn.

Mówienie:
"...Nie jest istotne, czy on zarabia, czy traci, czy wychodzi na zero.
On mnie inspiruje, uczy i pozwala na rozwój z prędkością światła"
to dla mnie czcza demagogia dobra dla zdesperowanych nabywców poradników rozwoju duchowego.
Tutaj, na FX, liczy się przede wszystkim to, czy zarabiasz na FX, nie to czy go rozumiesz (idealnie jeśli jedno idzie w parze z drugim).
Nie musisz niczego przemycać, wystarczy jasno i przejrzyście napisać jak widzisz rynek i co proponujesz, nic więcej. Nie staraj się być "głosicielem dobrej nowiny", nawet jeśli masz rację, masz patent, nie uszczęśliwiaj ludzi na siłę - oni tego zwyczajnie nie chcą.
Znam, jednak zasadę Popytu i Podaży.
Wiem, że wolumen zleceń Buy i Sell musi się zbilansować na 0, żeby wogóle mógł jakiś trend powstać.
Rozumiem, czym jest w istocie konsolidacja i jak ją można wykorzystać, do otwierania i
zamykania pozycji.
Hmm, jak S i B będzie na 0 to będzie konsola, a nie trend...
Ostatecznie, zabić własne Ego, uśmiercić go, uświadomić sobie, że JA nie istnieje,
że to jedynie wytwór mojego umysłu.
Zacytuję polskiego klasyka
"...Ludwiku Dorn i Sabo - nie idźcie tą drogą..."
Chłodny umysł, bystre oko i dyscyplina - to wystarczy, nie trzeba nikogo zabijać, niczego się wypierać.

Powodzenia.

Dadas

brother pisze: Ja ci powiem jak jest rysujesz sobie kreski, a to czy rzeczywiście są oporami czy wsparciami okazuje się po FAKCIE.
Bez dodatkowej wiedzy nie jesteś w stanie określić czy aktualny opór lub wsparcie nie będzie tylko strefą kupna lub sprzedaży wbrew twoim oczekiwaniom.
Czytasz bez zrozumienia, nie chcesz zrozumieć, nie potrafisz zrozumieć, nie wiem?

Ta wiedza dodatkowa, to nie jest żadna czarna magia.

Czytasz bez zrozumienia, nie chcesz zrozumieć, nie potrafisz zrozumieć, nie wiem?

Ani ty nie jesteś do końca w stanie określić, czy aktualny opór lub wsparcie będzie strefą kupna,
czy sprzedaży, a jedynie możesz coś założyć, i dlatego stosujesz SL, w razie czego, jakby
się okazało, że rynek zrobi "niespodziankę".

Możesz jedynie, opierając się na tym, co widzisz w historii, po lewej stronie wykresu,
lub w inny sposób, za pomocą algorytmów matematycznych, zakładać, że cena
najprawdopodobniej pójdzie w tym kierunku, a nie w tamtym.

Moje nowatorstwo polega na sposobie zobrazowania potencjalnych stref konsolidacji,
lub inaczej oporów i wsparć, żeby ułatwić inwestorowi zobaczenie tego na wykresie i
podjąć decyzję. Czy ta decyzja okaże się trafna, czy nie, tego nikomu nie gwarantuję,
a raczej uświadamiam, że cena może zawsze pójść w dowolnym kierunku.
Moja metoda graficzna jest oparta na konsolidacji, czyli Supply/Demand, czyli Popyt/Podaż.

Nie wymyśliłem Świętego Grala, a tylko bardzo fajne narzędzie do oceny wizualnej - wzrokowej.

Pokazuję innym to, co widać, nie uczę żadnej teorii, ani nie sprzedaję żadnych systemów, ani sygnałów.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Dadas było kilku scamerów na forum, a jeśli ktoś mi pisze, że przy bilansie na 0 powstaje trend to co mam rozumieć? o czym świadczy taka "drobna" pomyłka z twojej strony, o twojej wiedzy, czy o jej braku? stosujesz Słabej jakości socjotechnikę z poradników internetowych, ale żeby z kimś wygrać dyskusję trzeba mieć także argumenty, w twoim wypadku takim argumentem byłaby historia i aktualne wyniki Piszesz o nowatorstwie i jednocześnie starym jak świat S/D, sprzeczność goni sprzeczność.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Dadas

brother pisze:Dadas było kilku scamerów na forum, a jeśli ktoś mi pisze, że przy bilansie na 0 powstaje trend to co mam rozumieć? o czym świadczy taka "drobna" pomyłka z twojej strony, o twojej wiedzy, czy o jej braku? stosujesz Słabej jakości socjotechnikę z poradników internetowych, ale żeby z kimś wygrać dyskusję trzeba mieć także argumenty, w twoim wypadku takim argumentem byłaby historia i aktualne wyniki Piszesz o nowatorstwie i jednocześnie starym jak świat S/D, sprzeczność goni sprzeczność.

Piszę, bo mi wolno, piszę na temat! Regulaminu się trzymam.

Przy bilansie 0 jest konsolidacja.
Od konsolidacji się wszystko zaczyna, trend jest wybiciem i kontynuacją ruchu ceny
w danym kierunku, aż osiągnie kolejny poziom konsolidacji.
Z tym, że jest tak tylko modelowo, w praktyce konsolidacja
jest szerszym pojęciem niż bilans 0.

W życiu nie przeczytałem ani jednego podręcznika o socjotechnice.
Tym bardziej jakichś tam poradników z internetu.

Wszystko, co potrafię, zdobyłem samodzielnie, przy pomocy kilku osób, w danym czasie, mistrzów.

Nigdzie nie twierdzę, jakoby SD było czymś nowatorskim.
Nowatorski jest mój wskaźnik-narzędzie, w sensie sposobu obrazowania
potencjalnie istotnych stref konsolidacji ceny w celu lepszego zobrazowania
danej strefy rzutując ją na historię, w celu łatwiejszej oceny i wsparcia
inwestora w podjęciu samodzielnej decyzji, zarówno co do otwarcia pozycji,
jaki co do zamknięcia pozycji.

Jedyna sprzeczność to ta, która powstaje w twojej głowie w skutek twoich interpretacji, nic więcej.

Ponownie, dzięki ci, że tu jesteś i piszesz do mnie!

gervazy
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gervazy »

Hmm, koledzy
Przypadkowo trafiłem na ten wątek, czytając "nieprzeczytane".
Potraktujcie ten wpis jako opinię kogoś kto akurat przechodził obok Was i niechcący podsłuchał rozmowę.
Cóż, zamierzam wszystkich krytykować, a co sobie myślicie? :)
Krytyka wszak jest najbardziej interesująca, wywołuje emocje najlepiej (co prawda te trochę gorsze) (To tak a'propos socjotechniki)
1)Wątek ma 16 (teraz 17) wpisów a konkretów za grosz. :)
Dadas
Mam nieodparte wrażenie, że właśnie odkrywasz Amerykę. :)
Piszesz, że nie znasz się na socjotechnice ale to przecież (we współczesnym świecie) nie jest "pismo". Nie trzeba mieć doktoratu z socjotechniki żeby ją stosować.
Piszesz także o zrozumieniu siebie czyli (ja tak to rozumiem) o wyższości punktu widzenia od zewnątrz nad punktem widzenia od wewnątrz, w ogóle zachęcasz do spojrzenia na rynek i swoje życie z różnych punktów widzenia. To bardzo prawdziwe i nieodzowne wręcz do wyrobienia sobie w miarę obiektywnego oglądu ale to przecież przedszkole!
Piszesz też, (w którymś tam 10 wpisie) o jakimś cudownym wskaźniku :) i to właśnie skłoniło mnie napisania tego postu :) Czekam niecierpliwie :) :)
cajto, brother
Krytykujecie Dadasa bez żadnego powodu. (no chyba, że go znacie dłużej :) )
Moim zdaniem nie napisał (jeszcze) nic co nadaje się do konstruktywnej krytyki.
Na razie jego 8 czy 10 wpisów można zamknąć w jednym zdaniu: "Patrzcie gdzieś tam daleko jest piękny kontynent i zaprawdę powiadam Wam będzie on nazwany Ameryką" no, coś w tym guście. :) Przecież to prawda!
Po drugie. Jego stan konta jest Wam zbyteczny. Potraficie chyba ocenić jego cudowny wskaźnik jak wreszcie coś o nim napisze?
Dadas
Bardzo podoba mi się Twoje podejście do krytyki. Ja tak samo uważam, że KAŻDY, nawet najbardziej chamski wpis może nieść w sobie coś wartościowego. Ludzi trzeba szanować, bez względu na to jak się zachowują. Brawo!
Napisz wreszcie coś za co będzie można Cię skrytykować. :)
pozdrawiam wszystkich

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Gerwazy przeczytaj ten wątek bo od tego wszystko się zaczęło, zobaczysz o co chodziło w temacie. Pozdrawiam

http://forex-nawigator.biz/forum/altern ... 17-60.html

Dadas

brother pisze:Gerwazy przeczytaj ten wątek bo od tego wszystko się zaczęło, zobaczysz o co chodziło w temacie. Pozdrawiam
http://forex-nawigator.biz/forum/altern ... 17-60.html
No, wiem od czego się zaczęło.
Od tego, że pisałem do Patyka, a ty musiałeś "naprawić" rzeczywistość,
którą zinterpretowałaś na swój sposób.

Dostrzegłeś tylko ten kontekst, który pasował do twojego wyobrażenia.
Ty już z góry założyłeś, że ja nic nie wiem, nic nie umiem i ty musisz
ten obraz rzeczywistości, twój obraz rzeczywistości zmienić.

Zauważ, że ty masz misję strażnika rzeczywistości.
Inaczej ujmując, walczysz z rzeczywistością, ale tak naprawdę,
walczysz jedynie z własną interpretacją rzeczywistości.

Ten właśnie element przeszkadza najbardziej w osiąganiu sukcesu w Forex.

Wiesz bardzo dużo, rozumiesz rynek, znasz mechanizmy ruchu ceny i od czego zależą.
Jednak, nie potrafisz przeskoczyć na inny kontekst, gdy rzeczywistość nie pasuje do twojej
interpretacji.

To nie twoja wina, tak działa nasz umysł.

Założysz np., że następnego dnia powinno być S.
Potem mówisz sobie, że przecież wróżyć się nie powinno, i już.
Idziesz spać, umysł robi swoje, tworzy różnego rodzaju korelacje neuronowe,
kojarzy różne doświadczenia, tworzy ścieżki komunikacyjne, czyli programuje się.
Rano wstajesz, idziesz do kompa, otwierasz MT4 i widzisz S. To ci się zgadza, bo
tak myślałeś wczoraj i dajesz S. Cena, jednak idzie w drugą stronę, ale SL jeszcze
nie zadziałał, więc ty nadal tkwisz w przekonaniu, że jest S i mało tego, widzisz ten S.
Potem jest różnie, albo cię SL wywali i się zorientujesz, albo jeszcze 2-3 pozycje otworzysz,
i cię SL wywali, zanim się zorientujesz.

Inni mają jeszcze gorzej, bo wiedząc mało lub prawie nic o rynku i cenie, trwają tak długo
w nadziei, że się cena odwróci, bo już nie raz tak było, aż ich Stopout wykasuje.

Umiejętność widzenia obu kontekstów na raz, w jednym czasie, jest tu kluczem.
Znajomość działania rynku, umiejętność czytania ceny, S/D, statystyka, fundamenty,
to wszystko są wartości dodane, które procentują, gdy opanujesz umiejętność
widzenia starej kobiety i młodej kobiety równocześnie.
Nie poprzez metodę mówienia sobie, że oko starej kobiety to ucho młodej kobiety,
a broda starej kobiety to szyja młodej kobiety. Tylko równocześnie, w tym samym momencie.

Dopiero wtedy, gdy uwolnisz umysł od osądzania na podstawie swoich interpretacji,
gdy uwolnisz umysł od wszelkiego kombinowania i walki, wtedy możesz "na chłodno" oceniać sytuację,
popierać tę ocenę swoją wiedzą i zawsze pamiętać o tym, że:

Cena ma zawsze 3 możliwości:
1. Konsolidować,
2. Utworzyć trend wzrostowy,
3. Utworzyć trend spadkowy.
Zawsze, zawsze, zawsze i niezależnie od wiedzy Warrena Buffeta, Sama Seidena, twojej, mojej, czy czyjejkolwiek.

Poddanie, zaprzestanie walki.

Ja nie walczę z niewiedzą!

Ja popieram wiedzę.

Zacytuję tutaj inną bardzo wielką postać tego świata, Siostrę Teresę z Kalkuty:

"Nie każcie się mi przyłączać do ruchu walki z niesprawiedliwością.
Chętnie przyłączę się do ruchu wspierania sprawiedliwości."

"Nie mar­tw się tak bar­dzo prob­le­mami, ja­kimi żyje świat, ale po pros­tu
od­po­wiadaj na pot­rze­by kon­kret­nych ludzi."

Być może ten pierwszy cytat niedokładnie słowo w słowo, ale sens pozostaje.
Zamiast walczyć z rzeczywistością, poddaj się jej i zacznij coś zmieniać.

I tutaj cytat z innego "wieszcza":

"I'm starting with the man in the mirror."
Ostatnio zmieniony 03 mar 2013, 14:18 przez Dadas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Dadas znów manipulujesz, napisałeś, że Statystyka wszystko komplikuje to ci zwróciłem grzecznie uwagę, że jest dokładnie odwrotnie. Chciałem ci merytorycznie wyjaśnić dlaczego się mylisz, a ty kazałeś mi się cyt. odpierdolić. Potem doszedłeś do wniosku, że jednak ty też patrzysz na statystykę, ale tego wcześniej nie wiedziałeś. No i wyszło, że chcesz szkolić, a przy tym poziomie wiedzy chyba jest nie fair o czym ci wielokrotnie napisałem tym bardziej, że nie chcesz pokazać czy sam zarabiasz.

ODPOWIEDZ