Droga do zwycięstwa - part 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Re: Droga do zwycięstwa - part 2

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

klonmarcin pisze:Aktualna sytuacja. TP na 29870.
szybki_lopez_13 pisze:P.S. to chyba jeszcze nie czas na Marcinowe TP ale któż to wie...
Dlaczego tak sądziłeś ? wg mnie był to bardzo prawdopodobny poziom na TP - brany z TF D1 - nad poziomem HIGH D1 z 7 grudnia 2012.

Dzisiejsze podsumowanie:

Cena ładnie poszła - szkoda, że doszli do TP wcześniej mnie wywalając - no ale to tylko Forex... :D Założenie było dobre - rynek kolejny raz potwierdził słuszność mojej strategii. A to lubię najbardziej :D 8)

Obrazek
image hosting sites

Cały tydzień:

+258,5p = +15,49%

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

Hej
tez miałem mieć wejście w tych okolicach oczywiście zaspałem i załapałem się niżej od ok 3010...
Jaki scenario na przyszły tydzień?
Jak dla mnie to okolice 3050 powinni zrobić potem S do ekstremum lub kapkę niżej, następnie test 3150 i dalej S... byłoby fajnie ale jak będzie to tylko Rysiek z klanu raczy wiedzieć :lol:
PS widzieliście to..? dobre
http://www.youtube.com/watch?v=1quiKLMy0ng

Awatar użytkownika
cwirusa
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: cwirusa »

Ok Marcinie. Widze te miejsca TP gdzie cena moze podążac, ale skąd ta pewnosc ze pójdą w tamta stronę. Kiedy , tzn w którym momencie sesji miales tą pewnosc, ze tam pójdzie ? Moze głupie pytanie ale ja mam z tym problem. Widze i zaznaczem sobie TP ale nie wyczuwam kolejnosci zaliczania tych TP. Czy mnie rozumiecie o co mi chodzi ??? Proszę o odpowiedz :roll:

klonmarcin pisze:
klonmarcin pisze:Aktualna sytuacja. TP na 29870.
szybki_lopez_13 pisze:P.S. to chyba jeszcze nie czas na Marcinowe TP ale któż to wie...
Dlaczego tak sądziłeś ? wg mnie był to bardzo prawdopodobny poziom na TP - brany z TF D1 - nad poziomem HIGH D1 z 7 grudnia 2012.

Dzisiejsze podsumowanie:

Cena ładnie poszła - szkoda, że doszli do TP wcześniej mnie wywalając - no ale to tylko Forex... :D Założenie było dobre - rynek kolejny raz potwierdził słuszność mojej strategii. A to lubię najbardziej :D 8)

Obrazek
image hosting sites

Cały tydzień:

+258,5p = +15,49%

8)
Psycha rządzi !

Awatar użytkownika
kamelus
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: kamelus »

Witaj Marcinie.
Chciałem przyłączyć się do pytania CWIRUSA.Dlaczego akurat w tym miejscu dałeś sell?
Nie mogę się doszukać tam żadnej konkretnej ZL.
Jakie argumenty skłoniły cię do zajęcia pozycji?

z góry dziękuje za odpowiedż i pozdrawiam

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

cwirusa pisze:Ok Marcinie. Widze te miejsca TP gdzie cena moze podążac, ale skąd ta pewnosc ze pójdą w tamta stronę. Kiedy , tzn w którym momencie sesji miales tą pewnosc, ze tam pójdzie ? Moze głupie pytanie ale ja mam z tym problem. Widze i zaznaczem sobie TP ale nie wyczuwam kolejnosci zaliczania tych TP. Czy mnie rozumiecie o co mi chodzi ??? Proszę o odpowiedz :roll:
Gdyby to dało się prosto wytłumaczyć...

Obrazek
upload pic

Dodam, że tak mocne dojście do tej zl - czyli konkretnie świeca d1 z 25 lutego już dużo powiedziało i wtedy rynek dał do zrozumienia, że prawdopodobnie ten poziom "pęknie" i nie zostanie utrzymany.

Dalej było już zejście na m15. Byłem już przy wykresach przed 6:30 i oto co udało się zaobserwować:

Obrazek
online photo sharing

Dlaczego było wejście akurat w tym miejscu? po prostu nałożyły się powyższe warunki i to, że staram się wchodzić o pełnych godzinach i rano. Po drugie - przekonanie, że prawdopodobnie już wyżej nie urosną ponieważ ten ruch korekcyjny był coraz słabszy.
cwirusa pisze:skąd ta pewnosc ze pójdą w tamta stronę
Nigdy nie ma pewności - za to jest duże prawdopodobieństwo - a to prawdopodobieństwo dalszego spadku podwyższył znacznie fakt zamknięcia się d1 z czwartku poniżej dolnego ograniczenia strefy kupna - a to wg mnie bardzo przemawia za słusznością kontynuacji.

I jeszcze jeden fakt - od 3 lutego do dzisiaj było tylko 7 świec d1, które zamknęły się jako wzrostowe - natomiast świec spadkowych było 14. Czyli idąc tym tokiem myślenia widać, że szukanie odwrotu jest obarczone większym ryzykiem niż szukanie kontynuacji - wg mnie aby można było szukać odwrotu w trochę dłuższym terminie niż jeden dzień musiała by się pojawić jakaś długa zielona świeca i to najlepiej odbijająca się od poziomu zl lub sr na d1.

W piątek wszystko szło dobrze do momentu świecy h1 z 9. Gdyby nie było tej świecy to wszystko na wykresie wyglądało by na normalne zachowanie ceny - ruch - reakcja. Ale nawet mimo to, że ta h1 okazała się tylko kasowaniem sl ponieważ nie zamknęła się powyżej poprzedniej to trochę namieszała i pewnie niejeden trader dał się "złapać" w longi i stracić.

8)
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Dzisiejsze podsumowanie:

Tak jak przypuszczałem ta zl h1 z piątku trzyma i ciężko na razie coś więcej powiedzieć. Być może w nocy nastąpi jakie rozstrzygnięcie.

Na razie czekamy.

Obrazek
photo uploader
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Analizując poszczególne TF - np. wg h1 i w1 pojawia się jakaś tam szansa na lekkie up - ale ciągle obowiązuje spadek z d1.

Mamy konsolę w obrębie dzisiejszego d1 i być może wszyscy czekają na dane z Hiszpanii i Włoch - a raczej ciężko oczekiwać, że będą dobre - także możliwe jest jakieś podbicie aby złapali trochę nowicjuszy w longi a potem ostry spadek do 1.2900 - moje dzisiejsze tp dla sell było na 29130 i jeśli nic się niespodziewanego nie wydarzy to jutro ok. 6:30 będę podejmował decyzję co do wejścia. Było by dobrze gdyby urośli do 3060 (okolice) i tam zrobili układ na S. Wtedy bym ładował sporego S z tp tak jak dzisiaj.

Ale zobaczymy - poczekamy - rynek nie zniknie.
No pain - No gain

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

Fakt dzis się chłopcy pier..olą, nie wiedzą piczki gdzie iść
Teraz wygląda na to ze jednak ruszyli...
Marcin dziwi mnie tylko czemu nie byłeś dziś UP?

Awatar użytkownika
Harvey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Harvey »

dla mnie dzisiaj te shorty to kompletna niejasność. Grałeś w strefie dla UP esy do tego było objęcie idealnie ze strefy na UP.
A co z Twoim SL Marcin? zmieniłes zasady? dla mnie konkretna niejasność dzisiejszych wejść ;) .
Myśle że liczyłes na kontynuacje ruchu porannego jedynie tak moge sobie to zinterpretować też widziałem ten ruch ale idealnie zaczeli sie zatrzymywać własnie w strefie popytu. Wg mnie konkretnego farta dzisiaj miałeś.

pozdrawiam !
"trading is waiting"

Jurnal - http://forex-nawigator.biz/forum/harvey ... 22599.html

Follow The Momo

dulf
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dulf »

Harvey pisze:dla mnie dzisiaj te shorty to kompletna niejasność. Grałeś w strefie dla UP esy do tego było objęcie idealnie ze strefy na UP.
To mi się podoba :
1. Zawsze mam rację :D
Pierwszy tak ,ale kolejne znalazły się już tam gdzie sprzedawali .Można tak było zrobić z SL nad konsolą.Tam były dwie strefy z racji tego że jeszcze sprzedawali z trendem ,ale popyt zaczyna brać przewagę .Utworzyła się konsola.
Nie obraź sie ale chyba zagrałeś tak samo mimo przeciwnego kierunku,kupiłeś pod oporem w konsoli.Marcin liczył na przebicie do dołu a ty do góry.
Występuje tu pewna prawidłowość.
Jak już wszyscy stracili co mieli stracić (albo zarobili) po 14h NY powrócili po lunczu nasi pejsaci bracia i wszystkie opory cudownie zniknęły.
Przy czym jeśli trend spadkowy zostanie utrzymany ten L ma na celu jedynie wypchnięcie do góry ,a potem sam widzisz co się działo na Esach.Sytuacja jest trudna.Jak zwykle zresztą :lol:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

ODPOWIEDZ