Powolny zanik gotowki

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Powolny zanik gotowki

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

MajorGC pisze: mam wrazenie ze za jakis czas za trzymanie pieniedzy w banku na kontach oszczednosciowych jeszcze my bedziemy ponosic koszta
To się już zaczyna powoli stawać rzeczywistością ;)
http://www.bbc.co.uk/news/business-21589128

Na temat bankowości w UK oraz wszystkich wałków które różne firmy tutaj robią z Direct Debitami nie będę się wypowiadał bo szkoda mi czasu na produkowanie się a i tak większość mi nie uwierz a ja wolę tę czas spożytkować na oglądnięcie sobie jakiegoś filmu.
Chcę tylko jedną ciekawostkę przytoczyć która nawet mnie wprawiła w osłupienie.
Pracodawca może wysłać nam ujemnego payslipa (kwitek od wypłaty) i wysyłająć go nam na konto jako Bank Giro Credit sciągnie nam ile mu się podoba z naszego konta :)
Tak może się zdarzyć legalnie w sytuacji gdy zaczyna się nowy rok urlopowy/podatkowy i wybieramy wszystkie dni urlopowe w przeciągu powiedzmy 3 miesięcy a potem rzucamy pracę, więc tak naprawdę zalegamy pracodawcy za nie wypracowany urlop.
Kolega tak miał i się strasznie zdziwił :)
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Puszkin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Puszkin »

Gotówka zniknie gwałtownie jak tylko trochę zmienią się technologie. Teraz np dłużej trwa w sklepie wyciągnięcie karty, wklepanie pinu, czekanie na autoryzację banku niż dać kobicie w kasie 50 zet.
nawet uwaga Biedronka
http://finanse.wp.pl/kat,104124,title,B ... &_ticrsn=3
czyli jak szybciej będzie z telefonu to ja wybieram telefon.
Pozostanie u nas jeszcze szara strefa którą nie łatwo wyplenić. I tu gotówka potrzebna oj potrzebna.
Ale pewnie doczekamy czasów kiedy jej już nie będzie.

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MajorGC »

Puszkin pisze:Gotówka zniknie gwałtownie jak tylko trochę zmienią się technologie. Teraz np dłużej trwa w sklepie wyciągnięcie karty, wklepanie pinu, czekanie na autoryzację banku niż dać kobicie w kasie 50 zet.
nawet uwaga Biedronka
http://finanse.wp.pl/kat,104124,title,B ... &_ticrsn=3
czyli jak szybciej będzie z telefonu to ja wybieram telefon.
Pozostanie u nas jeszcze szara strefa którą nie łatwo wyplenić. I tu gotówka potrzebna oj potrzebna.
Ale pewnie doczekamy czasów kiedy jej już nie będzie.
W UK zalpacenie karta nie trwa dluzej niz wydanie reszty. Bylem troche zdziwiony jak w polsce czekalem na polaczenie ponad minute.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
Seboolek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Seboolek »

Ciekawy temat. Nie przewertowałem całości bo jestem dość leniwy z natury ale wyrażę swoją opinię.
Czy realna waluta zniknie? Możliwe ale jeszcze nie teraz. Co prawda wchodzą w życie coraz to nowsze sposoby płatności gdzie już nawet pinu mieć nie trzeba. W niektórych sklepach co prawda czeka się długo podczas płatnosci kartą (faktycznie bywa z minuta czekania a ludziom w kolejce za nami az para z uszu bucha) ale zdarzyło mi się że zajęło to tyle samo czasu (lub mniej) co wyjecie banknotów lub liczenie drobnych. Z jednej strony wirtualne pieniadze to dobra rzecz lecz z drugiej nie. Może kilka przykładów. Jedziesz kupić samochód. Po oględzinach uznajesz ze chcesz go kupić, spisujesz umowę po czym ze smartphone'a przelewasz gościowi pieniądze (masz je np. w mBanku). Gospodarz robi Ci herbate i opowiada jakieś pierdoły przez godzinę. Po tym czasie przelewu nie ma, dlaczego? bo jest Ku...a sobota. Przelew przyjdzie pewnie w Poniedziałek. Hmm. I co? przyjedź Pan w po otrzymaniu przelewu to odbierzesz autko.
Zabawna sprawa. Jak ktoś buchnie Twoją kartę zbliżeniowa to moze sobie isc cos kupic choć co prawda cięzko będzie sprawdzić stan konta bez PIN'u ale na snickers'a na pewno Cię naciągnie.

Gdyby jednak wszystko było ulepszone, przelewy płatnosci za auto odbywały by się przyłożeniem telefonu do telefonu lub w inny zmyślny sposób to czemu nie. Większosć ludzi nie dotyka swojej wypłaty a tylko widza kilka cyferek na swoim koncie.
Najlepszą rzeczą jednak jest to że odpadaja koszty drukowania i wybijania :)
Niech Trend będzie z Tobą

Chrisdot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Chrisdot »

Kto jeszcze trzyma kase w banku po wydarzeniach na Cyprze? Jakie mamy alternatywy? Gotowka, zloto?

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Chrisdot pisze:Kto jeszcze trzyma kase w banku po wydarzeniach na Cyprze? Jakie mamy alternatywy? Gotowka, zloto?
Nie przeszlo wiec nie ma sie co stresowac. Jakby przeszlo, to EuroDupnieci dostaliby zielone swiatlo do rozkradania oszczednosci pozostalych z unii europejskiej i pewnie nam by sie jeszcze raz oberwalo zwiekszajac podatek belki.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

Chrisdot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Chrisdot »

Bitcoin coraz popularniejszy. Wedlug mnie juz nadal kierunek rozwoju finansow.
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Na-Cypr ... 90432.html

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Chrisdot pisze:Bitcoin coraz popularniejszy. Wedlug mnie juz nadal kierunek rozwoju finansow.
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Na-Cypr ... 90432.html
Taka sama reakcja jak w polsce z cenami cukru. Ludzie panikuja, ktos puscil fame ze to rozwiazanie i tlum sie rzucil, a za chwile sie ockna i sie okaze ze to jednak nie to i wroca do normalnych srodkow platniczych :)

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

MajorGC pisze:
Chrisdot pisze:Kto jeszcze trzyma kase w banku po wydarzeniach na Cyprze? Jakie mamy alternatywy? Gotowka, zloto?
Nie przeszlo wiec nie ma sie co stresowac. Jakby przeszlo, to EuroDupnieci dostaliby zielone swiatlo do rozkradania oszczednosci pozostalych z unii europejskiej i pewnie nam by sie jeszcze raz oberwalo zwiekszajac podatek belki.
To kolega chyba nie na czasie i nadal jest się czym podniecac.
Chyba jednak 'przeszło'. Tylko w innej formie.

Pieniądze na kontach zostały zamrożone - kiedy wrócą? Nie wie nikt. Realizacja tego samego planu innymi metodami.

I tak dla przykładu. Pisze gość który ma 100tys dolarów na koncie. Saldo dostępne cos kolo 900 dolcow......

Kiedy pieniądze będą znów dostępne? Podobno jest szansa, że za 7lat udostępnia 20%........

Nie chcesz płacić podatku? To zamrozimy kasę na lata a inflacja pobierze od Ciebie podatek w sposób mniej widoczny...

To jest dopiero skandal...
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

profession pisze:
MajorGC pisze:
To kolega chyba nie na czasie i nadal jest się czym podniecac.
Chyba jednak 'przeszło'. Tylko w innej formie.

Pieniądze na kontach zostały zamrożone - kiedy wrócą? Nie wie nikt. Realizacja tego samego planu innymi metodami.

I tak dla przykładu. Pisze gość który ma 100tys dolarów na koncie. Saldo dostępne cos kolo 900 dolcow......

Kiedy pieniądze będą znów dostępne? Podobno jest szansa, że za 7lat udostępnia 20%........

Nie chcesz płacić podatku? To zamrozimy kasę na lata a inflacja pobierze od Ciebie podatek w sposób mniej widoczny...

To jest dopiero skandal...
Kiedy pisalem moja wypowiedz to projekt byl wstepnie odrzucony, potem temat tutaj sie urwal. Tak wiem ze przeszlo i zamrozono.
Jednak ogolna sytuacja na rynku bardzo jest teraz dziwna, a moze mozna powiedziec ze wraca wszystko do normy, patrzac na ogromne spadki na napompowanych surowcach.

ODPOWIEDZ