Powolny zanik gotowki

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Re: Powolny zanik gotowki

Nieprzeczytany post autor: profession »

MajorGC pisze:Kiedy pisalem moja wypowiedz to projekt byl wstepnie odrzucony, potem temat tutaj sie urwal. Tak wiem ze przeszlo i zamrozono.
Jednak ogolna sytuacja na rynku bardzo jest teraz dziwna, a moze mozna powiedziec ze wraca wszystko do normy, patrzac na ogromne spadki na napompowanych surowcach.
Masz rację, że jest to co najmniej dziwne. Najdziwniejsze jest to, że cała ta sytuacja nadal nie jest rozwiązana. Podobno ktoś z rządu twierdził, że w przeciągu 7 lat będą odblokowywać środki i po siedmiu latach mają odblokować około 20% depozytów. Jednak jest taka niewiadoma, że dziś powiedzą to a jutro coś innego....

Ale zobaczcie, że tylko wirtualny pieniądz jest za to odpowiedzialny. Podono ECB [Europejski Bank Centralny] wsyłał im samolot z gotówką by mogli owe procentowe części depozytów wypłacać. Bo jak wiadomo Banki mają tam te 2% czy 3% nie więcej.

Austryjacka szkoła ekonomii tłumaczy całą tą sytuację. To chory Keinesizm za to odpowiada. Ale by powrócić do tematu: Czy gdyby chodziło tylko o to, że nie mają gotówki a nie chcieli by zamrażać kasy obywatelom nie mogli by dopuścić transakcji bezgotówkowych?

Każdy mógłby płacić w sklepie, restauracji, salonie samochodowym itp. Mógłby normalnie żyć. To powoduje, że coraz bardziej sie zastanawiam czy o brak gotówki chodzi czy o szukanie pretekstu do zamrożenia kasy na lata i wyssanie jej przez inflację.
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

Awatar użytkownika
laktor
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: laktor »

Być może w Ameryce i w Szwecji płaci się bezgotówkowo w przeważającej ilości, ale jeśli ktoś siedzi głeboko w handlu międzynarodowym wie że największa kasa to Arabowie i Rosjanie, a tam od tysięcy lat płaci się gotówka i to jakoś działa, ich zasady targowania się i całokształtu podchodzenia do handlu nie zestarzały się w przeciwieństwie do ciągle modyfikowanych i przekombinowanych modeli zachodnich.
Ludzie woleli i będą woleć mieć coś namacalnego, a wbrew pozorom banki wcale tak do końca nie dążą do wyplenienia gotówki sam znam przykład gościa który dla banku przewoził 2mln zielonych do pewneog kraju aby w nim kupić konkretną walutę i wywieźć...
Możliwe za to że nastąpi dipolaryzacja i część świata będzie bezgotówkowa a część gotówkowa, pytanie gdzie będzie można zarobić więcej i "pewniej" dla mnie osobiści odpowiedź jest dość oczywista.

Poza tym internetowe wojny i hacking na potęgę rozwijają się szybciej od waluty wirtualnej, także ja zmierzchu gotówki nie widze
Aut viam inveniam aut faciam
Stultus non serunt, INVENIRE FORO NAVIGANTI

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MajorGC »

No i powoli zaczynaja sie spelniac moje obawy. W pierwszej kolejnosci koniec uslug darmowych. Poki co mowa tu o jednym banku, ale napewno w pogoni za pieniadzem ten sam krok wykonaja inni:

http://www.pb.pl/3118379,72533,koniec-r ... w-za-darmo
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
Hikari
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Hikari »

Jaki bank w Polsce nadaje się do prowadzenia rachunku dla prostego człowieka, który dokonuje niewielu przelewów w skali rocznej i tez o niewielkiej kwocie a głównie płaci karta w sklepach spożywczych ?
Mozna zarobic kilka tysiecy % a nastepnie stracic tylko 100% ;)

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MajorGC »

Hikari pisze:Jaki bank w Polsce nadaje się do prowadzenia rachunku dla prostego człowieka, który dokonuje niewielu przelewów w skali rocznej i tez o niewielkiej kwocie a głównie płaci karta w sklepach spożywczych ?
chyba mBank, ale nie wiem jak stoji sprawa z ich kontami. http://www.mbank.pl/produkty/ekonto.html
Ewentualnie ING Bank http://www.ingbank.pl/indywidualni/konta-osobiste#tab=1
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

ODPOWIEDZ