Forex a podatki..
Re: Forex a podatki..
OKI, dzięki, a plik który udostępniłeś działa jak marzenie.
Jeszcze raz dzięki
Jeszcze raz dzięki
W jaki programie otworzyć ten plik zamieszczony przez Cyba? Bo mam Excel 2000 i nie da rady tego otworzyć.
Office 2007, dziala pod wyniki z MT4, ale trzeba je skopiować do notatnika i później do arkusza. Na poprzedniej stronie był link http://youtu.be/AdC0--cOrec to wszystko wyjaśni
Teoretycznie dałoby się zrobić tak, aby wyrzucanie w notatniku zbędnych wpisów było niepotrzebne... Tyle że... lenistwo nie pozwala mi tego zrobić ;-P Więc niestety trzeba to robić aby dobrze zliczało trejdy dnia oraz nie brało pod uwagę wpłat / wypłat.
Panowie proszę o pomoc.
Dostałem od brokera PIT-8C, co mam z nim teraz zrobić ?
Czy wypełniam tylko PIT-38 do końca kwietnia ?
PIT-8C jest załącznikiem ?
Deadline jest kwiecień, nie luty ?
Dostałem od brokera PIT-8C, co mam z nim teraz zrobić ?
Czy wypełniam tylko PIT-38 do końca kwietnia ?
PIT-8C jest załącznikiem ?
Deadline jest kwiecień, nie luty ?
Na podstawie pit8c wypełniasz pit38. Pitu 8c nie musisz załączać, urząd skarbowy ma już jego kopię u siebie.
Widze, ze macie spora wiedze na temat podatkow. Moze ktos bedzie potrafil pomoc w mojej sprawie:
W roku 2012 pracowałem w Polsce od stycznia do kwietnia jako student na umowie o pracę - w polskiej firmie. Od maja do końca roku 2012 pracowałem w Irlandii już jako mgr na umowę o pracę, zatrudniony przez irlandzką firmę - zero powiązań z Polską. Mieszkałem w Irlandii przez 254 dni roku 2012. Nigdy nie dostawalem zadnych diet.
Jak to rozliczyć? Mam tylko dwa dokumenty:
- PIT 11 z polskiej firmy
- P60 z irlandzkiego urzędu skarbowego
Nie wiem czy wypelniac PIT37, czy PIT36 + PIT/ZG. W zasadzie to nie wiem czy to ze pracowalem za granica w ogole ma znaczenie, bo z samej pracy w Polsce powinienem dostac zwrot (bylem studentem).
W roku 2012 pracowałem w Polsce od stycznia do kwietnia jako student na umowie o pracę - w polskiej firmie. Od maja do końca roku 2012 pracowałem w Irlandii już jako mgr na umowę o pracę, zatrudniony przez irlandzką firmę - zero powiązań z Polską. Mieszkałem w Irlandii przez 254 dni roku 2012. Nigdy nie dostawalem zadnych diet.
Nie wiem czy wypelniac PIT37, czy PIT36 + PIT/ZG. W zasadzie to nie wiem czy to ze pracowalem za granica w ogole ma znaczenie, bo z samej pracy w Polsce powinienem dostac zwrot (bylem studentem).
Jeżeli masz miejsce zamieszkania na stałe w Polsce, to musisz się rozliczyć z obu źródeł.Chrisdot pisze:Widze, ze macie spora wiedze na temat podatkow. Moze ktos bedzie potrafil pomoc w mojej sprawie:
Sam czas pobytu za granicą to u nas za mało, musiałbyś mieć Certifikat rezydencji podatkowej z Irlandii i tam się rozliczać, ale ponieważ w danym roku pracowałeś w Polsce, to musisz oba dochody rozliczyć.
Jeżeli sam nie wiesz jak to zrobić, znajdź biuro, które ci pomoże.
Jest też Centralna Informacja Podatkowa, gdzie możesz zadzwonić i ci powiedzą.
Poza tym, wszystko jest w internecie. Wystarczy zapytać Pana Google, on wie wszystko.
Tutaj zajmujemy się kwestią opodatkowania FX, nie podatkami wogóle.
czy jesli w picie 8c jest strata to muszę wypełniać pit 38 i go dołączać do pit 37 czy przy stracie nie trzeba go wypełniać?
Trzeba wypełnić.