Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: raposo »

To najlepiej wcale nie grać, bo wtedy nie stracimy. Ale chwila... Też nie zrobimy... No to co teraz? ;) Wg mnie nie ma co się tym przejmować tylko skupić się na swojej strategii.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

jordan
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jordan »

Witam, nie mogę do końca zrozumieć kiedy możemy mówić, że jakiś poziom s/r został potwierdzony? Mógłby ktoś to łopatologicznie wyjaśnić najlepiej na przykładzie?

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

jordan pisze:Witam, nie mogę do końca zrozumieć kiedy możemy mówić, że jakiś poziom s/r został potwierdzony? Mógłby ktoś to łopatologicznie wyjaśnić najlepiej na przykładzie?

Mówiąc ogólnie - cena musi zareagować na nasz poziom. Czyli po dojściu/przebiciu musi być wyraźne odrzucenie poziomu. Wtedy możemy mówić o potwierdzeniu.

Na przykładzie ostatniego szczytu na 1.3700 na EUR/USD. Nie dość, że od jakiegoś czasu wiadomo było, że okolice tego poziomu to TP wielu instytucji (pisałem o tym pokazując pozycje dużych banków inwestycyjnych na portalu), to był to techniczny i psychologiczny poziom.

Co się stało. Cena bardzo gwałtownie do niego doszła. Przebiła go, jednak nie zdołała zamknąć się powyżej (przykład na świecach H1 - ale wystarczą często nawet 15 -30m). Po tym jak kolejna świeca H1 przebiła minimum świecy odrzucającej możemy powiedzieć: Poziom został potwierdzony.

Co wcale nie znaczy, że nie zostanie jeszcze przetestowany etc. Natomiast już można otwierać zlecenie z SL powyżej ekstremum i bardzo dobrym stosunkiem zysku do ryzyka:

Obrazek
image
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
lgxxi
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: lgxxi »

Piskle Forexu ma pytanie :)
Dajmy na to mam pare eur/pln. Wchodzac w pozycje dluga znaczy ze kupuje euro za zlotowki, tak? To przyczyniam sie do umocnienia euro wobec zlotowki?
Kto jest dobry w znajdowaniu wymówek rzadko bywa dobry w czymkolwiek innym.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

lgxxi pisze:Piskle Forexu ma pytanie :)
Dajmy na to mam pare eur/pln. Wchodzac w pozycje dluga znaczy ze kupuje euro za zlotowki, tak? To przyczyniam sie do umocnienia euro wobec zlotowki?
Tak, chociaż jeśli nie rzucisz paru milionów na rynek to Twoje "przyczynienie się" będzie raczej niezauważalne :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

tomek123
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tomek123 »

Pytanie: Teorie fal Elliota stosować uczyć się dr. Świerk mówił że tak, a ja tego nie mogę pojąć do jedyna droga do sukcesu, VSA szkolenia Smart Money jak za nimi podarzać może ktoś coś wyjaśni ;)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Ale jak brzmi pytanie? ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

przemek211
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemek211 »

Mam takie pytanie.
Czy istnieje coś takiego jak trailing stop tylko na profit czy trzeba już budować do tego robota? :)

Btw. Witam forumowiczy ;)
"Nie pocę się codziennie przez trzy godziny tylko po to, aby dowiedzieć się, jak to jest się pocić" - Michael Jordan

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Witaj,

W standardzie czegoś takiego nie ma, bo wydaje się to małologiczne, przynajmniej jeśli ma działać w tak samo prostej formie jak TS. Po co komu przesuwane TP, które cały czas oddala się od ceny i nie jest osiągane? :)

Aby nabrało to sensu musi mieć jakieś dodatkowe warunki.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

przemek211
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemek211 »

Dzięki za tak szybką odpowiedź :) Czyli trzeba budować robota?
A mam jeszcze pytanie, czy jest możliwość zbudowania półautomatycznego robota?
Czyli na zasadzie że Ja wchodzę w pozycje, ale robot Ją przestawia na ściśle określonych warunkach i ew. zamyka? :)
"Nie pocę się codziennie przez trzy godziny tylko po to, aby dowiedzieć się, jak to jest się pocić" - Michael Jordan

ODPOWIEDZ