szukam mentora

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Re: szukam mentora

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

djdampca pisze:
ZielonaMgielka pisze:Porzuc wszelkie oczekiwania o zarabianiu, wroc na demo i graj tak przez pol roku bez obciazenia psychicznego. Potrafisz tak zrobic?

zawsze mozna sprobowac :)
Wlasnie tu nie chodzi o to zebys sprobowal. Z takim podejsciem juz teraz mozesz sobie darowac dalsze wojaze na FX ...trading wymaga duzych nakladow cierpliwosci i dyscypliny wiec moze czas zaczac hartowac charakter. :mrgreen:

djdampca
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: djdampca »

ZielonaMgielka pisze:
Wlasnie tu nie chodzi o to zebys sprobowal. Z takim podejsciem juz teraz mozesz sobie darowac dalsze wojaze na FX ...trading wymaga duzych nakladow cierpliwosci i dyscypliny wiec moze czas zaczac hartowac charakter. :mrgreen:

a pomoglbys mi nauczyc sie dyscypliny i cierpliwosci?

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: DigitalSmoke »

Tutaj kilka oklepanych zasad jak radzić sobie z samym sobą, żeby poradzić sobie z rynkiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

djdampca
Gaduła
Gaduła

dziekowac przyda sie

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

djdampca pisze:
ZielonaMgielka pisze:

a pomoglbys mi nauczyc sie dyscypliny i cierpliwosci?
Pewne rzeczy poprzez powtarzalnosc wchodza w nawyk wypierajac te mniej efektywne wiec stworz sobie pewnego rodzaju schemat/rutyne w obrebie ktorej moglbys sie poruszac.
Generalnie uwazam ze w tej kwestii akurat nikt z zewnatrz nie pomoze dopoki nie znajdziesz w sobie sily na bezwarunkowe poddanie sie tej rutynie.

"Freedom From The Ties That Bind" - Swietna ksiazka na ten temat.

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: DigitalSmoke »

Zielona Mgiełka dobrze prawi. W linku znajdziesz opis "dziennej rutyny" Steva z No Brain Trades:

http://www.nobrainertrades.com/2011/04/ ... ssion.html

Warto przygotować sobie taką czeklistę i dzień po dniu z uporem maniaka stosować się do jej zaleceń.

Awatar użytkownika
zealot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zealot »

Sluchaj, przejrzalem ten twoj mizerny dziennik. jesli twoj trading wyglada tak samo, to wracaj szybciutko na demo. Za twoj najwiekszy blad uwazam gre na rachunku rzeczywistym. Groszowe kwoty sprawiaja, ze mala strata boli bardziej. W dodatku psychika zaburza proces podejmowania decyzji w sytuacji, w ktorej nie masz podstaw do tradowania. Koledzy radza, ale takie jednostkowe wyrywkowe porady raczej nie pomoga... o ile nie zmaca ci glowy.

Na poczatek poradze: nie graj na real'u. Alpari UK demo, nie ma sunday bar'a (glownie pod range i DMA), 5000$ na starcie. To sa optymalne warunki do nauki. Zamiast gry na koncie rzeczywistym, skup sie na rzetelnym prowadzeniu dziennika. Potraktuj go jak pamietnik, ale i jako odbicie twojego tradingu.. opisuj w nim wszystko, wtedy latwiej bedzie cos ci podpowiedziec. Daj cos od siebie. Pokaz ze chcesz nad soba pracowac, bo na razie widac tylko olewnictwo i zniechecenie w twoich wypowiedziach.

To o czym pisze, nie gwarantuje znalezienia mentora... ale moze uskutecznic pomoc ze strony kolegow z forum. Prawda jest niestety brutalna. Wyjadacze forexowi nie szukaja sierot na forum, zeby zrobic z nich rekinow finansjery.. na szczescie jest tu paru gosci z glowa na karku. Obys na nich trafil.

Tyle ode mnie w temacie.
Klaniam sie.
PFSOFT Protrader. Kompleksowa, wielozadaniowa platforma tradingowa.

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

Jest taka książka - Trader Doskonały Van K. Tharpa - moim zdaniem dobra. Myślę, że watro do niej zajrzeć.
Opierając się na wieloletnich doświadczeniach, Tharp opracował plan pozwalający skutecznie poruszać się po rynku.
Trader Doskonały to bodajże pierwsza książka, która każe graczowi giełdowemu spojrzeć na grę na giełdzie w kontekście całego swojego życia – i własnej osobowości.
-- Dodano: piątek 2013-02-08, 15:55 --

http://www.vantharp.com/Van-Tharp-Free- ... Videos.htm
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

djdampca
Gaduła
Gaduła

to mam nad czym rozmyslac dzieki za wszystkie wiadomosci:)

-- Dodano: pt 08-02-2013, 20:22 --

ok to buduje swoj system gry i zaczynam od podstaw :)

potrzebuje troche informacji a raczej podpowiedzi
zalozmy ze moje mm bedzie wynosic 2% straty na jedna pozycje , nie wiem ile pozycji moge miec otwarte jednoczesnie?
druga sprawa to czy moge zaczac otwieranie pozycji powiedzmy przy mm 0.5% straty i z kazda stratna pozycja podnosic mm do 2% ( piersza pozycja 0.5% druga 1% trzecia 2% czwarta 2% piata 2% itd.)

mam pytanie co do rr jesli moje rr bedzie wynosilo 1:1 to czy jak mi pojdzie sl to moge zwiekszyc rr przy nastepnej pozycji powiedzmy 1:2 czy to tez jest na sile odrabianie straty?

czy grajac z ujemnym rr mam jakies szanse?

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ciekawy »

djdampca pisze:zalozmy ze moje mm bedzie wynosic 2% straty na jedna pozycje , nie wiem ile pozycji moge miec otwarte jednoczesnie?
Kurcze facet 2 lata grania na fx i nie potrafisz tego określić? daj spokój - Ty nie potrzebujesz mentora Ty potrzebujesz PRZYSIĄŚĆ do nauki...
djdampca pisze:druga sprawa to czy moge zaczac otwieranie pozycji powiedzmy przy mm 0.5% straty i z kazda stratna pozycja podnosic mm do 2% ( piersza pozycja 0.5% druga 1% trzecia 2% czwarta 2% piata 2% itd.)
Dobra droga żebyś szybko osiągnął MC... słowo klucz martyngał ;)

Naucz się PODSTAW(bo ich Ci ewidentnie brakuje) i zacznij budować swoją strategię - krok po kroku z uwzględniając że MUSI matematycznie się zamykać... całą resztę(dyscyplina itp) też mentor nie zrobi za Ciebie - sam się musisz "przełamywać".

ps. to nie atak na Twoją osobę - to szczerość bez owijania w bawełnę

Pozdrawiam ;)

Zablokowany