Wlasnie tu nie chodzi o to zebys sprobowal. Z takim podejsciem juz teraz mozesz sobie darowac dalsze wojaze na FX ...trading wymaga duzych nakladow cierpliwosci i dyscypliny wiec moze czas zaczac hartowac charakter.djdampca pisze:ZielonaMgielka pisze:Porzuc wszelkie oczekiwania o zarabianiu, wroc na demo i graj tak przez pol roku bez obciazenia psychicznego. Potrafisz tak zrobic?
zawsze mozna sprobowac
szukam mentora
- ZielonaMgielka
- Maniak

Re: szukam mentora
ZielonaMgielka pisze:
Wlasnie tu nie chodzi o to zebys sprobowal. Z takim podejsciem juz teraz mozesz sobie darowac dalsze wojaze na FX ...trading wymaga duzych nakladow cierpliwosci i dyscypliny wiec moze czas zaczac hartowac charakter.
a pomoglbys mi nauczyc sie dyscypliny i cierpliwosci?
- DigitalSmoke
- Pasjonat

Tutaj kilka oklepanych zasad jak radzić sobie z samym sobą, żeby poradzić sobie z rynkiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
dziekowac przyda sie
- ZielonaMgielka
- Maniak

Pewne rzeczy poprzez powtarzalnosc wchodza w nawyk wypierajac te mniej efektywne wiec stworz sobie pewnego rodzaju schemat/rutyne w obrebie ktorej moglbys sie poruszac.djdampca pisze:ZielonaMgielka pisze:
Wlasnie tu nie chodzi o to zebys sprobowal. Z takim podejsciem juz teraz mozesz sobie darowac dalsze wojaze na FX ...trading wymaga duzych nakladow cierpliwosci i dyscypliny wiec moze czas zaczac hartowac charakter.
a pomoglbys mi nauczyc sie dyscypliny i cierpliwosci?
Generalnie uwazam ze w tej kwestii akurat nikt z zewnatrz nie pomoze dopoki nie znajdziesz w sobie sily na bezwarunkowe poddanie sie tej rutynie.
"Freedom From The Ties That Bind" - Swietna ksiazka na ten temat.
- DigitalSmoke
- Pasjonat

Zielona Mgiełka dobrze prawi. W linku znajdziesz opis "dziennej rutyny" Steva z No Brain Trades:
http://www.nobrainertrades.com/2011/04/ ... ssion.html
Warto przygotować sobie taką czeklistę i dzień po dniu z uporem maniaka stosować się do jej zaleceń.
http://www.nobrainertrades.com/2011/04/ ... ssion.html
Warto przygotować sobie taką czeklistę i dzień po dniu z uporem maniaka stosować się do jej zaleceń.
Sluchaj, przejrzalem ten twoj mizerny dziennik. jesli twoj trading wyglada tak samo, to wracaj szybciutko na demo. Za twoj najwiekszy blad uwazam gre na rachunku rzeczywistym. Groszowe kwoty sprawiaja, ze mala strata boli bardziej. W dodatku psychika zaburza proces podejmowania decyzji w sytuacji, w ktorej nie masz podstaw do tradowania. Koledzy radza, ale takie jednostkowe wyrywkowe porady raczej nie pomoga... o ile nie zmaca ci glowy.
Na poczatek poradze: nie graj na real'u. Alpari UK demo, nie ma sunday bar'a (glownie pod range i DMA), 5000$ na starcie. To sa optymalne warunki do nauki. Zamiast gry na koncie rzeczywistym, skup sie na rzetelnym prowadzeniu dziennika. Potraktuj go jak pamietnik, ale i jako odbicie twojego tradingu.. opisuj w nim wszystko, wtedy latwiej bedzie cos ci podpowiedziec. Daj cos od siebie. Pokaz ze chcesz nad soba pracowac, bo na razie widac tylko olewnictwo i zniechecenie w twoich wypowiedziach.
To o czym pisze, nie gwarantuje znalezienia mentora... ale moze uskutecznic pomoc ze strony kolegow z forum. Prawda jest niestety brutalna. Wyjadacze forexowi nie szukaja sierot na forum, zeby zrobic z nich rekinow finansjery.. na szczescie jest tu paru gosci z glowa na karku. Obys na nich trafil.
Tyle ode mnie w temacie.
Klaniam sie.
Na poczatek poradze: nie graj na real'u. Alpari UK demo, nie ma sunday bar'a (glownie pod range i DMA), 5000$ na starcie. To sa optymalne warunki do nauki. Zamiast gry na koncie rzeczywistym, skup sie na rzetelnym prowadzeniu dziennika. Potraktuj go jak pamietnik, ale i jako odbicie twojego tradingu.. opisuj w nim wszystko, wtedy latwiej bedzie cos ci podpowiedziec. Daj cos od siebie. Pokaz ze chcesz nad soba pracowac, bo na razie widac tylko olewnictwo i zniechecenie w twoich wypowiedziach.
To o czym pisze, nie gwarantuje znalezienia mentora... ale moze uskutecznic pomoc ze strony kolegow z forum. Prawda jest niestety brutalna. Wyjadacze forexowi nie szukaja sierot na forum, zeby zrobic z nich rekinow finansjery.. na szczescie jest tu paru gosci z glowa na karku. Obys na nich trafil.
Tyle ode mnie w temacie.
Klaniam sie.
PFSOFT Protrader. Kompleksowa, wielozadaniowa platforma tradingowa.
Jest taka książka - Trader Doskonały Van K. Tharpa - moim zdaniem dobra. Myślę, że watro do niej zajrzeć.
http://www.vantharp.com/Van-Tharp-Free- ... Videos.htm
-- Dodano: piątek 2013-02-08, 15:55 --Opierając się na wieloletnich doświadczeniach, Tharp opracował plan pozwalający skutecznie poruszać się po rynku.
Trader Doskonały to bodajże pierwsza książka, która każe graczowi giełdowemu spojrzeć na grę na giełdzie w kontekście całego swojego życia – i własnej osobowości.
http://www.vantharp.com/Van-Tharp-Free- ... Videos.htm
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.
to mam nad czym rozmyslac dzieki za wszystkie wiadomosci:)
-- Dodano: pt 08-02-2013, 20:22 --
ok to buduje swoj system gry i zaczynam od podstaw
potrzebuje troche informacji a raczej podpowiedzi
zalozmy ze moje mm bedzie wynosic 2% straty na jedna pozycje , nie wiem ile pozycji moge miec otwarte jednoczesnie?
druga sprawa to czy moge zaczac otwieranie pozycji powiedzmy przy mm 0.5% straty i z kazda stratna pozycja podnosic mm do 2% ( piersza pozycja 0.5% druga 1% trzecia 2% czwarta 2% piata 2% itd.)
mam pytanie co do rr jesli moje rr bedzie wynosilo 1:1 to czy jak mi pojdzie sl to moge zwiekszyc rr przy nastepnej pozycji powiedzmy 1:2 czy to tez jest na sile odrabianie straty?
czy grajac z ujemnym rr mam jakies szanse?
-- Dodano: pt 08-02-2013, 20:22 --
ok to buduje swoj system gry i zaczynam od podstaw
potrzebuje troche informacji a raczej podpowiedzi
zalozmy ze moje mm bedzie wynosic 2% straty na jedna pozycje , nie wiem ile pozycji moge miec otwarte jednoczesnie?
druga sprawa to czy moge zaczac otwieranie pozycji powiedzmy przy mm 0.5% straty i z kazda stratna pozycja podnosic mm do 2% ( piersza pozycja 0.5% druga 1% trzecia 2% czwarta 2% piata 2% itd.)
mam pytanie co do rr jesli moje rr bedzie wynosilo 1:1 to czy jak mi pojdzie sl to moge zwiekszyc rr przy nastepnej pozycji powiedzmy 1:2 czy to tez jest na sile odrabianie straty?
czy grajac z ujemnym rr mam jakies szanse?
Kurcze facet 2 lata grania na fx i nie potrafisz tego określić? daj spokój - Ty nie potrzebujesz mentora Ty potrzebujesz PRZYSIĄŚĆ do nauki...djdampca pisze:zalozmy ze moje mm bedzie wynosic 2% straty na jedna pozycje , nie wiem ile pozycji moge miec otwarte jednoczesnie?
Dobra droga żebyś szybko osiągnął MC... słowo klucz martyngałdjdampca pisze:druga sprawa to czy moge zaczac otwieranie pozycji powiedzmy przy mm 0.5% straty i z kazda stratna pozycja podnosic mm do 2% ( piersza pozycja 0.5% druga 1% trzecia 2% czwarta 2% piata 2% itd.)
Naucz się PODSTAW(bo ich Ci ewidentnie brakuje) i zacznij budować swoją strategię - krok po kroku z uwzględniając że MUSI matematycznie się zamykać... całą resztę(dyscyplina itp) też mentor nie zrobi za Ciebie - sam się musisz "przełamywać".
ps. to nie atak na Twoją osobę - to szczerość bez owijania w bawełnę
Pozdrawiam