Forex a podatki..
-
- Stały bywalec
Re: Forex a podatki..
Ktokolwiek ma wątpliwości: Czy jest zysk czy jest strata obowiązek złożenia zeznania podatkowego jest. Podkreślam jest to obowiązek. To, że płaci się podatek od dochodu nie oznacza, że jak osiągnęło się stratę (= nie wystąpił obowiązek zapłacenia podatku) nie trzeba składać zeznania. Procentuje to w przypadku możliwości odliczenia straty. Równie dobrze można by nie składać zeznania z dochodem. Różnica polega tylko na tym, że w jednym przypadku występuje uszczuplenie podatkowe a w drugim takie uszczuplenie nie występuje. BTW: kto prowadzi normalną działalność gospodarczą wie co to znaczy nie złożyć zeznania z wykazana stratą. Urząd jako organ pobierający podatek i kontrolujący rozliczenia ma prawo sprawdzić zeznanie ze stratą czy aby na pewno ta strata w nim występuje i czy zestawianie transakcji skutkujących stratą zostało poprawnie wykonane. Poza tym broker (oczywiście krajowy) wysyła informację do urzędu niezależnie od tego czy "gracz" uzyskał dochód czy stratę, więc ze strony brokera urząd posiada PIT-8c
W celach podatkowych przeciwstawianie zyskownych pozycji ze stratnymi w celu obliczenia dochodu jest trochę mylące.
Zgodnie z definicją dochód to przychód minus koszt uzyskania.
Przychodem są środki wpływające z zamkniętej pozycji, a kosztem uzyskania to środki wypływające w chwili otwarcia pozycji. Ich bilans to zysk/strata. A zatem w ujęciu rocznym sumuje się wszystkie "otwarcia " pozycji i przeciwstawia się wszystkim "zamknięciom" pozycji a wynik jest dochodem rocznym bądź stratą. Dlatego właśnie do rozliczenia można brać jedynie pozycje zamknięte. Jeżeli bowiem pozycje się otworzy powstają koszty uzyskania przychodu, a nie zamykając ich nie powstaje przychód przeciwstawiany wspomnianym kosztom.
GIIF istotnie kolekcjonuje informacje o wysokości transferów pieniężnych niezależnie od tego czy idą w jednej kwocie czy są dzielone w jakimś okresie czasu na kawałki. Może zatem się zdarzyć, że ktoś przetransferuje w miesiącu większa kwotę dzieląc ja np na dzienne przelewy po 5 k i i tak informacja ta zostanie zanotowana.
W celach podatkowych przeciwstawianie zyskownych pozycji ze stratnymi w celu obliczenia dochodu jest trochę mylące.
Zgodnie z definicją dochód to przychód minus koszt uzyskania.
Przychodem są środki wpływające z zamkniętej pozycji, a kosztem uzyskania to środki wypływające w chwili otwarcia pozycji. Ich bilans to zysk/strata. A zatem w ujęciu rocznym sumuje się wszystkie "otwarcia " pozycji i przeciwstawia się wszystkim "zamknięciom" pozycji a wynik jest dochodem rocznym bądź stratą. Dlatego właśnie do rozliczenia można brać jedynie pozycje zamknięte. Jeżeli bowiem pozycje się otworzy powstają koszty uzyskania przychodu, a nie zamykając ich nie powstaje przychód przeciwstawiany wspomnianym kosztom.
GIIF istotnie kolekcjonuje informacje o wysokości transferów pieniężnych niezależnie od tego czy idą w jednej kwocie czy są dzielone w jakimś okresie czasu na kawałki. Może zatem się zdarzyć, że ktoś przetransferuje w miesiącu większa kwotę dzieląc ja np na dzienne przelewy po 5 k i i tak informacja ta zostanie zanotowana.
I dlatego, rozsądnym jest, żeby u swojego brokera
otworzyć drugie konto i 19% zysku z każdej zamkniętej transakcji
przesunąć na to drugie konto. Na koniec roku przelać to na swoje
normalne konto w banku, a następnie do US.
Tak, w skrócie.
Tak, w skrócie.
a nie prosciej jest zaplacic podatek 19% jesli jest zysk... ( jesli strata to zglosic ztrate)
ja nie bardzo rozumiem po jakies kombinacje...
jest zysk to placi sie podatek 19%
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...
Bez sensu, bo po każdej stratnej musiałbyś znowu transferować kasę. Wyjdzie na to samo jak po prostu 31 grudnia przelejesz kwotę należną do zapłaty. Bo skoro na dzień 31 grudnia masz zysk, to masz z czego przelać. Skoro masz stratę to nie masz problemu.Dadas pisze:I dlatego, rozsądnym jest, żeby u swojego brokera
Tak, w skrócie.
Tak, ale widać nie czytasz po kolei, bo gościu, który miał problem,Cyb pisze:Bez sensu, bo po każdej stratnej musiałbyś znowu transferować kasę. Wyjdzie na to samo jak po prostu 31 grudnia przelejesz kwotę należną do zapłaty. Bo skoro na dzień 31 grudnia masz zysk, to masz z czego przelać. Skoro masz stratę to nie masz problemu.Dadas pisze:I dlatego, rozsądnym jest, żeby u swojego brokera
Tak, w skrócie.
reinwestował cały zysk w otwarte pozycje i nie miał kasy na podatek.
Bo miał otwarte pozycje stratne, które mu zjadły zysk,
a otwartych nie możesz odliczyć jako strata!
Jeżeli zrobisz tak, jak piszę, nie przelewając za każdą stratą z powrotem,
to masz zawsze na ewentualny podatek, a dopiero, gdy na koniec roku wyjdzie ci
w sumie strata, to możesz sobie ją pomniejszyć zwracając ten odłożyny procent z zysku.
Pomyśl, zanim skrytykujesz lub nie doszukasz się sensu.
-- Dodano: czw 31-01-2013, 17:44 --
Upraszczając to co pisze rebeliator:
Przychodem w FX są zamknięte pozycje zyskowne.
Kosztem uzyskania przychodu są zamknięte pozycje stratne.
Dochód do opodatkowania = Przychód - Koszty uzyskania przychodu - Cześć zgłoszonej w latach poprzednich straty
Tak, w skrócie.
-- Dodano: czw 31-01-2013, 17:50 --
Pewnie, że prościej!andy11 pisze:a nie prosciej jest zaplacic podatek 19% jesli jest zysk... ( jesli strata to zglosic ztrate)
Jednak, żeby wiedzieć o czym się pisze, trzeba zacząć od początku.
Od tego posta, który zainicjował dany podwątek.
Re:
http://www.przeklej.pl/download/003cfa4 ... zablon-rarCyb pisze:W związku z licznymi pytaniami i prośbami wrzucam arkusz do rozliczeń z mt4.
Tu link do instrukcji video : http://youtu.be/AdC0--cOrec
Tu link do pobrania : http://www.przeklej.pl/download/003cfa4 ... zablon-rar
A tu opis krok po kroku. Jak ktoś nie zrozumie to trudno, nie odpowiadam na żadne pytania, ani też nie odpowiadam za ewentualne błędy.
A więc:
Arkusz skonstruowany jest tak że sam pobiera potrzebne dane. Na początek w zielonym polu wpisujemy ręcznie walutę konta ( USD lub EUR ). Na podstawie tego arkusz ściągnie odpowiednie kursy walut ( zgodnie z ostatnimi zmianami są one z dnia poprzedzającego zysk ).
Wszelkie transakcje oczywiście są sortowane po dacie ZAMKNIĘCIA pozycji.
Na początku otwieramy historię mt4 w przeglądarce. Zaznaczamy całość, kopiujemy i wklejamy do pustego pliku tekstowego.
Jeżeli tego nie zrobimy dane w excelu zostaną wklejone do 1 komórki zamiast jako dane tabelowe.
W pliku tekstowym należy zedytować niepotrzebne wiersze ( wpłaty, wypłaty ) W moim przykładzie akurat tego nie było, może u Was będzie.
Dane na koniec muszą wyglądać tak jak u mnie - linijka pod linijką.
Tak przetworzone dane ponownie kopiujemy i wklejamy w oznaczone miejsce w excelu.
Arkusz automatycznie zamienia . na , tak aby Wasz zysk/strata była liczbą a nie danymi.
Teraz jedyne co pozostaje zrobić to skopiować formułę z 3 linijki tak daleko jak potrzeba. ( UWAGA - zaznaczamy do komórki KURS DNIA NBP. Żeby nie nadpisać kolumny z kursami ! )
Gdy zacznie się pojawiać ARG znaczy że już więcej danych nie posiadamy. Kasujemy wszystko z ARG i gotowe.
Szablon liczy sumę do pola 999. Jak ktoś ma więcej trejdów to niech sobie zmieni na tyle na ile mu potrzeba.
Gdyby miał więcej niż jedno konto to w zakładce BILANS KOŃCOWY doda sobie skąd ma pobierać kolejne dane i tyle.
Wiem że pewnie można by to uprościć. Jednak mi taki odpowiada i tyle.
czy ma ktos moze sciagnięty z dawna ten arkusz u siebie na kompie poniewaz ten link juz nie działa, ew. prosze o przesłanie na priv. dzieki
Mk 9.23 - "....Wszystko możliwe jest dla tego kto wierzy".
Podpisuje się pod prośbę powyżej
naczytałem się o tych podatkach, Pitach, rozliczaniach pozycji i przy ilości ok 2500 pozycji w roku nie jest wesoło bez pomocy arkusza kalkulacyjnego.
Jeśli ktoś posiada kopię pliku lub sam autor udostępni plik jeszcze raz to będziemy bardzo wdzięczni.
Nadmieniam iż przeprowadziłem próbę odtworzenia pliku na podstawie filmu na youtube niestety bezskutecznie.
... HELP ...
naczytałem się o tych podatkach, Pitach, rozliczaniach pozycji i przy ilości ok 2500 pozycji w roku nie jest wesoło bez pomocy arkusza kalkulacyjnego.
Jeśli ktoś posiada kopię pliku lub sam autor udostępni plik jeszcze raz to będziemy bardzo wdzięczni.
Nadmieniam iż przeprowadziłem próbę odtworzenia pliku na podstawie filmu na youtube niestety bezskutecznie.
... HELP ...
tutaj znalazłem stronę do wyliczeń podatkowych http://pit.algotrading.pl/
usługa jest płatna, ale warta jest swojej ceny. przeliczenie jednego wyciągu z konta to koszt 11,70 zł.
na początku trzeba podać, ile wyciągów jest do konwersji i adres mailowy, na który przekonwertowane wyciągi mają przyjść. następnie dokonuje się płatności i na adres mailowy przychodzi unikalny link, gdzie można przekonwertować wyciąg. wyciąg ma być w formie html, czyli standardowy raport zapisywany z mt4. po czym przychodzi kolejny mail z linkiem, gdzie dostępny jest przeliczony wyciąg. podana jest kwota przychodu, kosztu uzyskania przychodu i dochód - czyli te pozycje, które są potrzebne do wpisania na picie. dużym plusem jest to, że można edytować transakcje, które mają być uwzględniane w obliczeniach. ponadto, jeśli wyciąg obejmuje okres dłuższy niż rok, to przelicza wszystkie transakcje i rozdziela je na poszczególne lata - czyli można zapisywać całą historię z konta i taki plik wczytywać do konwersji. na stronie podana jest też informacja o metodologii wyliczeń, a także jaka jest podstawa prawna przy opodatkowaniu przychodów z forexu.
usługa jest płatna, ale warta jest swojej ceny. przeliczenie jednego wyciągu z konta to koszt 11,70 zł.
na początku trzeba podać, ile wyciągów jest do konwersji i adres mailowy, na który przekonwertowane wyciągi mają przyjść. następnie dokonuje się płatności i na adres mailowy przychodzi unikalny link, gdzie można przekonwertować wyciąg. wyciąg ma być w formie html, czyli standardowy raport zapisywany z mt4. po czym przychodzi kolejny mail z linkiem, gdzie dostępny jest przeliczony wyciąg. podana jest kwota przychodu, kosztu uzyskania przychodu i dochód - czyli te pozycje, które są potrzebne do wpisania na picie. dużym plusem jest to, że można edytować transakcje, które mają być uwzględniane w obliczeniach. ponadto, jeśli wyciąg obejmuje okres dłuższy niż rok, to przelicza wszystkie transakcje i rozdziela je na poszczególne lata - czyli można zapisywać całą historię z konta i taki plik wczytywać do konwersji. na stronie podana jest też informacja o metodologii wyliczeń, a także jaka jest podstawa prawna przy opodatkowaniu przychodów z forexu.
batiso pisze:Podpisuje się pod prośbę powyżej
... HELP ...
Arkusz ten jest bardzo prosty w zbudowaniu. Jednak ze względu na to że nie uwzględniał comission ( bo nie miałem konta z comm ) muszę go przebudować.
Chociaż widzę że comission jest podawane zawsze w historii. Tak więc to kwestia 3 min pracy... Jak mi się będzie nudziło to się tym zajmę.
Hej
no nie wiem czy taki prosty, głowiłem się nad nim parę ładnych godzin, a jeszcze jak OpenOffice nie rozumie niektórych komend to już ogólnie porażka, musiałem MS Office zaciągać
u mnie w Zulutrade mogę wyciągnąć plik z historii operacji i mam takie nagłówki
Signal Provider Provider Ticket Broker Ticket Type Currency Standard Lots Date Open Date Close Price Open Price Close Highest Profit (Pips) Worst Drawdown (Pips) Interest (€) Profit (Pips) Profit (€)
i nie bardzo rozumiem co to jest Interest (€) w odniesieniu do forexa
plik przyda się nawet bez unowocześnienia bo u mnie nie ma commision to znaczy mam bo korzystam z MT4 ale mam wszędzie 0.00, chyba że jest to odpowiednik Interest ale to nie to samo gdyż mam tam głównie wartość 0, a czasami 0,02 ; 0,16 a w commision mam tylko 0
a poza tym plik i tak będę musiał go przerobić na własne potrzeby bo lepiej mi plik z ZT wygląda
PS dla mnie z podstawową wiedzą nie stworze dobrego pliku, musisz być bardziej wtajemniczony
no nie wiem czy taki prosty, głowiłem się nad nim parę ładnych godzin, a jeszcze jak OpenOffice nie rozumie niektórych komend to już ogólnie porażka, musiałem MS Office zaciągać
u mnie w Zulutrade mogę wyciągnąć plik z historii operacji i mam takie nagłówki
Signal Provider Provider Ticket Broker Ticket Type Currency Standard Lots Date Open Date Close Price Open Price Close Highest Profit (Pips) Worst Drawdown (Pips) Interest (€) Profit (Pips) Profit (€)
i nie bardzo rozumiem co to jest Interest (€) w odniesieniu do forexa
plik przyda się nawet bez unowocześnienia bo u mnie nie ma commision to znaczy mam bo korzystam z MT4 ale mam wszędzie 0.00, chyba że jest to odpowiednik Interest ale to nie to samo gdyż mam tam głównie wartość 0, a czasami 0,02 ; 0,16 a w commision mam tylko 0
a poza tym plik i tak będę musiał go przerobić na własne potrzeby bo lepiej mi plik z ZT wygląda
PS dla mnie z podstawową wiedzą nie stworze dobrego pliku, musisz być bardziej wtajemniczony