Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
ODPOWIEDZ

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

Awatar użytkownika
Darkst
Gaduła
Gaduła

Re: Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Post autor: Darkst »

rootec w załączniku masz wyjaśnienie skąd różne wykresy D1.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
rootec
Gaduła
Gaduła

Post autor: rootec »

thnx Darkst :)
teraz już mam jasność w 100%,
czy ja wiem czy one takie "unnecessary" :?:
"A co, jeżeli rzeczywistość tak naprawdę jest iluzją i nic nie istnieje? - Cóż, w takim razie zdecydowanie przepłaciłem mój nowy dywan. "

w0rg
Bywalec
Bywalec

Post autor: w0rg »

Niesamowicie mały wolumen, brak danych, dlatego niepotrzebne, ale jakoś bardzo nie przeszkadzają:)

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Post autor: Fx-Kris »

rootec pisze:Fx-Kris
pewnie że należy trzymać się zasad, nie neguję tego, to jest oczywiste że bez nich giniemy...

ale nawet Price Action, nie wskazuje nam sztywno "tu wejść" i "tu wyjść" a zarobisz,
czyli też jest uznaniowa,
czy jak podejmujesz decyzję wejścia z pozycją na rynek intuicja nie ma w tej decyzji nawet grama udziału?

bo jeśli nie i na dodatek zarabiasz, tzn że wybiórczo skompletowałeś zbiór zasad, których chyba wszyscy szukają a nikt jeszcze nie znalazł ;)

zasady oczywiście ale również intuicja, oczywiście nie mówię o formie intuicji "ooooo, tu pewnie poleci..." bo to oczywiście bzdura, ale mówię o intuicji która pomaga nam podjąć decyzję kiedy sytuacja spełnia kryteria naszych zasad

sorry za moją prośbę do przedmówcy, to faktycznie wątek na inny temat, czasami się zapominam, dzięki za uwagę zupełnie bez ironii ;) Twoje posty również dużo mi wyjaśniły i bardzo dużo od Ciebie "wziąłem"
Rootec Price Action nie wskazuje nam żadnych wejść ani wyjść jest to tylko forma odczytywania ruchu ceny. Wejścia i wyjścia z pozycji określamy za pomocą indywidualnej strategi - zbioru zasad oraz rodzaju setupów (opisywałem już rodzaje setupów i konfluencję )

Nie mieszajmy intuicji z zasadami.

Podejmowanie decyzji za pomocą intuicji = brak zasad. Jeśli dane założenia nie są spełnione nie zajmuje pozycji i koniec.
Zasada jest prosta BO + PB i poprawny sygnał odbicia odpowiedni SL oraz RR i MM.
Natomiast to czy dobrze określisz trend, wyznaczysz S/R i LT zależy od wprawy i techniki jaką się posługujesz. Zapewniam Cię, że jeśli robisz to poprawnie i masz w tym trochę wprawy i obycia to nie ma intuicji. Wszystkie decyzje podejmowane bez spełnienia zasad do wejścia w pozycję są po prostu zleceniami otwieranymi za szybko lub bez potwierdzenia żadnym sygnałem, a co za tym idzie otwierane w powietrzu.

Każdy ma zapewne inny zbiór zasad ponieważ jest inny. Posiada inne predyspozycje, inną psychikę, ale jeśli nie trzyma się zasad ginie na tym rynku.
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

xwing
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: xwing »

Jest taka książka: "Spekulacja intuicyjna".
Autor: Curtis Faith (Członek Grupy Żółwia)
Curtis odwołuje się do swoich własnych doświadczeń i podważa w zasadzie tezę płynącą z pierwszej książki , że do osiągnięcia sukcesu wystarczą 2 tygodnie krótkiego szkolenia z systemu dającego przewagę a później żelazne jego realizowanie. W obecnej książce przyznaje, że jego znakomite wyniki wynikały z czegoś zupełnie innego. To poważny problem zaufać własnej intuicji , szczególnie, że lata całe wszyscy czytamy o dyscyplinie i unikaniu decyzji impulsywnych, ale Curtis wyraźnie rozróżnia spekulację emocjonalną prowadzącą do bankructwa od spekulacji intuicyjnej prowadzącej do mistrzostwa.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
rootec
Gaduła
Gaduła

Post autor: rootec »

xwing dzięki!!
właśnie czytam o książce i jutro ją po prostu kupię
"A co, jeżeli rzeczywistość tak naprawdę jest iluzją i nic nie istnieje? - Cóż, w takim razie zdecydowanie przepłaciłem mój nowy dywan. "

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Dzisiejsze wejścia na UJ i EU

Obrazek

Obrazek

USD JPY zamknięty z drugiej połowy zlecenia + 90 pips z pierwszej + 44

Na edku ciąg dalszy piramidy
dziś dołożone 3 zlecenia. 3 z poprzedniego tyg dalej jadą.

Kolejno nr 4 , 5 i 6

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- Dodano: czw 17-01-2013, 13:25 --

Obrazek

Jak widać breakout i pullback działa również na M1
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

rafmax
Maniak
Maniak

Post autor: rafmax »

Własnie przeczytałem kilka pierwszych stron i widze ze mam bardzo bardzo zblizony styl gry. kupno na wsparciu, sprzedaz na oporze. dodatkowo gdy sa one wspierane przez zniesienia fibo badz TL jakosc setup'u znacznie wzrasta. jedyna kwestia w jakiej sie roznimy to sam moment wejscia w rynek. Ty szukasz setupów na H1, ja z reguły tez, Ty zajmujesz pozycje na m15 a ja wole m30 lub h1 price action confirmation...

-- Dodano: 21 sty 2013, 16:52 --

aaa i jeszcze jedno, wydaje mi sie ze roznimy sie co do sposobu wyznaczania trendu. U ciebie TL, u mnie sekwencja HH HL oraz LL LH.
"Buy the fu*king dip you fu*king idiot" :)
http://www.youtube.com/watch?v=jllJ-HeErjU

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Obrazek

-- Dodano: czw 24-01-2013, 12:34 --

Obrazek

-- Dodano: czw 24-01-2013, 12:43 --

Obrazek