Moje spostrzeżenia : NA BACKTESTY OPARTE NA NAWET "KAŻDY TICK" Z 90% MOD.QUAL. SZKODA CZASU.
Na początek-przez ponad miesiąc szukałęm jak zrobic taki backtest , żeby był wiarygodny na minimum 99% .
Znalazłem info i testowałem . Mozna robic backtesty na renko,rangebars,median renko,renko oryginal,zwykłe świece czasowe.Ściągnąć historię z każdym tickiem z kilku lat .
Narzedzie do testów jest płatne i prawdopodobnie jedyne na rynku.Potrzebne sa także dodatkowe skrypty bezpłątne i płatne ,oraz obowiazkowo przeróbki EA ( niewielkie) . Uruchomienie tego moze zająć nieco czasu ale jak wystartyje to później juz tylko wykonujemy działania prawie jak przy zwykłym backteście.
Dla informacji : EA , które zarabiają kokosy ( naprawde kokosy!!! ) w backtestach 90% Mq , w backetście z 99% Mq generalnie tracą( czyli tak ,jak byłoby na realu z nimi)
Jeżeli jest zainteresowanie ,to w miare możliwości opiszę cały proces dla tych , którzy nie chcą się rozczarować po wrzuceniu EA na live z uprzednim testowaniem go na 90% MQ

Pozdrawiam