Brokerzy, Analizy, Wywiady, Newsy - Serwis Comparic
Re: Brokerzy, Analizy, Wywiady, Newsy - Serwis Comparic
a ja ponowie pytanie bo nie dostalem odpowiedzi. Dales na stronie narzedzia z myfxbook : tabele zmiennosci. Jest tez tabela srednich spreadow na poszczegolnych parach. pytanie. Nie chcialo by Ci sie wrzucic tabeli pokazujaca stosunek zmiennosc/spread(moze byc tylko dla 1D)? pewnie jest to do zrobienia od strony programistycznej ale moze sie uda. a bylo by swietne narzedzie. jak to widzisz?
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.
sgorn pisze:a ja ponowie pytanie bo nie dostalem odpowiedzi. Dales na stronie narzedzia z myfxbook : tabele zmiennosci. Jest tez tabela srednich spreadow na poszczegolnych parach. pytanie. Nie chcialo by Ci sie wrzucic tabeli pokazujaca stosunek zmiennosc/spread(moze byc tylko dla 1D)? pewnie jest to do zrobienia od strony programistycznej ale moze sie uda. a bylo by swietne narzedzie. jak to widzisz?
Hej. Nie zauważyłem pytania przepraszam.
Będę starał się pokazać ciekawe pary mające dobry stosunek zmienność spread. Kłopotliwe będzie wybranie borkera bo na egzotykach z największą zmiennością spready potrafią różnić się nawet kilkukrotnie. Ot choćby złotówka i EUR/PLN, gdzie wielu zagranicznych brokerów oferuje spread 30-50pipsów, a np BRE często poniżej 10.
Automatyczne pokazanie czegoś takiego w zależności od brokera pewnie myfxbook nawet od razu by się nie podjęło. Swoją drogą zapytam ich bo mam całkiem dobry kontakt z tym portalem.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
Dokładnie mam moralne prawo osądzać rzeczy, które moralne de facto nie są, bo mi nie powiesz, że szkoleniowiec który nie zarabia i doskonale wie, że nie nauczy tego klienta jest w porządku? widziałeś zarzuty wobec Fiołka nawet o grzebanie przy screenach i co "wywiad" poszedł, reklama poszła jest ok, a człowiek jest znany ludziom jako osoba niekompetentna o czym pisali ludzie, których on sam pytał jak zarabiać.Akhh pisze:Podasz konkret? Znasz kogoś? Może masz pomysł jak odszukać taką osobę, jeszcze trzeba pokazać jej statement (podłączony do myfxbook - bo nikt nie uwierzy).brother pisze:Z kimś kto jest traderem, a nie szkoleniowcem, żadna z tych osób nigdy nikomu nie udowodniła, że potrafi zarabiać. E-booka może napisać każdy, szkolić także i nie udawaj, że jest inaczej bo mnie denerwuje jak ludzi nieznających tematu zwyczajnie się bajeruje, szkolenia dla matek z dziećmi, dla emerytów, forex po pracy itd, a potem ludzie wpierd... kasę bo nie rozumieją o co chodzi, a przecież pan na szkoleniu rysował Fibo i mu działało. Także znajdź osobę, która nie para się działalnością około forexową tylko realnym tradingiem do tej pory są reklamy szkoleń i zapowiada się kolejna.Akhh pisze:
To teraz powiedz jasno. Z kim wywiad uznałbyś za bezstronny? Wymień kilka osób.
Koło się zamyka. Ktoś tradując dla siebie nie mając żadnego interesu w publikacji wyników nie będzie wiarygodny. Nie mówiąc o tym, że trudno będzie go znaleźć.
Są osoby na forum obecne od kilku lat. W trakcie dnia. Jak się utrzymują? Czy wierzysz, że FxLamer który jest tutaj obecny od początku, a szkolenia prowadzi od lat 2 max, planował siedzieć na forum przez lat 5 czy 6 po to żeby później szkolenia zaoferować?
Ścieżka jest inna. Najpierw zainteresowanie rynkami. Trading. Jak ktoś jest dzień w dzień przez te lat -3 to już jest coś. Widać kto wypowiada się "po pracy" a czyją pracą FX jest. A po tych kilku latach, dziesiątkach pytań od ludzi, setkach analiz publikowanych pojawia się pytanie. Skoro inni na tym zarabiają dlaczego ja mam to robić cały czas za darmo?
Brother ile z Twoich postów jest radami, analizami, dzieleniem się doświadczeniem. Sam odpowiedz sobie na pytanie czy masz moralne prawo osądzać ludzi którzy poświęcili na tego typu rzeczy kilka lat i kilka tysięcy postów.
Sprawa druga, skąd wiesz o czym ja piszę, albo w jaki sposób podchodzę do fx? przecież to forum nie jest jedyne i dla wielu pełni tylko rolę "wstępniaka", akurat poczułem misję do pisania o szkoleniach i to czynię, może sam bym kiedyś dał się nabrać i wydał kilka tysięcy złotych na banały, którymi zarabiać się nie da. Szkolenia z formacji harmonicznych, linii trendu, Fibo, PA, średnich czy naprawdę uważasz, że ktoś po takim szkoleniu zacznie zarabiać i dowie się jak funkcjonuje rynek? Przy okazji na sąsiednim forum zarzuciłeś jednemu z reklamujących się szkoleniowców, że sprzedaje teorię i nie wiadomo czy zarabia, a sam bronisz osób które są dokładnie tak samo niewiarygodne, bo również nigdy nie pokazały, że zarabiać potrafią.
A i nie obchodzi mnie twój biznes i serwis, ale jeśli widzę coś to o tym piszę, jedni gonią owieczki w stronę wilka drudzy są bezstronni

Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/
brother...
nie bardzo rozumiem czemu sie ciagle czepiasz tych szkoleniowcow....
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...
Siedzę tu trochę i trochę wiem, więc piszę co i jak wygląda żeby ci którzy nie wiedzą mieli świadomość pewnych rzeczy, swego czasu robiłem małe śledztwo i ciężko uwierzyć w to jak ludzie wykorzystują niewiedzę i naiwność innych i biorą za to pieniądze. Ktoś wydaje 2000 czy 3000 zł, a taki jegomość rysuje mu Fibo na wykresie albo opisuje historię i ma pełną świadomość, że ten ktoś wydał kilka tysięcy na nic i że nigdy w ten sposób nie zarobi. Czy to jest takie złe, że staram się pewne rzeczy pokazać? Na szczęście od czasu do czasu ktoś inny również pokazuje prawdziwy wymiar tego zjawiska i nie jestem sam.andy11 pisze:brother...
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/
Tylko co to ma do mojego portalu, gdzie z założenia pisałem, ze będę starał pokazywać się darmowe szkolenia i to, że większość wiedzy zdobyć można za dramo. Po to jest kalendarz szkoleń, po to w nich uczestniczę i opisuję, żeby ktoś szukając wiedzy podstawowej o Fibo nie trafił na naciągacza.brother pisze:Siedzę tu trochę i trochę wiem, więc piszę co i jak wygląda żeby ci którzy nie wiedzą mieli świadomość pewnych rzeczy, swego czasu robiłem małe śledztwo i ciężko uwierzyć w to jak ludzie wykorzystują niewiedzę i naiwność innych i biorą za to pieniądze. Ktoś wydaje 2000 czy 3000 zł, a taki jegomość rysuje mu Fibo na wykresie albo opisuje historię i ma pełną świadomość, że ten ktoś wydał kilka tysięcy na nic i że nigdy w ten sposób nie zarobi. Czy to jest takie złe, że staram się pewne rzeczy pokazać? Na szczęście od czasu do czasu ktoś inny również pokazuje prawdziwy wymiar tego zjawiska i nie jestem sam.andy11 pisze:brother...
Natomiast wywiady z doświadczonymi traderami, którzy najpierw pokazali swoją wiedzę - często dobre kilka lat, zanim zaczęli szkolić to zupełnie inna sprawa.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
dopoki jest rynek na szkolenia to beda wyrastac jak grzyby po deszczu szkoleniowcy..... i nic na to nie poradzisz , jedynie rynek moze ich zweryfikowac...brother pisze:Siedzę tu trochę i trochę wiem, więc piszę co i jak wygląda żeby ci którzy nie wiedzą mieli świadomość pewnych rzeczy, swego czasu robiłem małe śledztwo i ciężko uwierzyć w to jak ludzie wykorzystują niewiedzę i naiwność innych i biorą za to pieniądze. Ktoś wydaje 2000 czy 3000 zł, a taki jegomość rysuje mu Fibo na wykresie albo opisuje historię i ma pełną świadomość, że ten ktoś wydał kilka tysięcy na nic i że nigdy w ten sposób nie zarobi. Czy to jest takie złe, że staram się pewne rzeczy pokazać? Na szczęście od czasu do czasu ktoś inny również pokazuje prawdziwy wymiar tego zjawiska i nie jestem sam.andy11 pisze:brother...
jakie rzeczy chcesz pokazac ..? ze pan x albo pan y robi szkolenie ( zgodne z wczesniejsza agenda...) i ze te szkolenie do niczego nie prowadzi.....itd to chcesz pokazac... zrozum szkolenia to produkty , ktore jedne sa opakowane w papier szary a innne w piekne puszki ... i te i tamte beda mialy swoich nabywcow...
przyklad:
pan bolek wykupuje szkolenie u pana x a pan lolek a pana y ... po szkoleniu bolek i lolek zasiadaja do monitorka i iii co no wlasnie co zonk bo okazalo sie ze w tym dniu poszedl news podany przez pana politykiera i cena spadla mocno..... bolek i lolek maja pretensje do szkoleniowca, zala na roznych forach a inni wylewaja tysiace litrow pomyi na szkoleniowcow.... i zaczyna sie nagonka..
wiesz mnie sie wydaje ze powinnes zajac sie brokerami i po nich jechac bo tam cale zlo jest ...
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...
Z założenia miało być o darmowych, a w praniu wyszło, że płatnych i zakończmy na tym temat.Akhh pisze:
Tylko co to ma do mojego portalu, gdzie z założenia pisałem, ze będę starał pokazywać się darmowe szkolenia i to, że większość wiedzy zdobyć można za dramo. Po to jest kalendarz szkoleń, po to w nich uczestniczę i opisuję, żeby ktoś szukając wiedzy podstawowej o Fibo nie trafił na naciągacza.
Natomiast wywiady z doświadczonymi traderami, którzy najpierw pokazali swoją wiedzę - często dobre kilka lat, zanim zaczęli szkolić to zupełnie inna sprawa.
Odsyłam ponownie do opinii o tym doświadczonym szkoleniowcu http://forex-nawigator.biz/forum/fibona ... 21823.html zejdźmy na ziemie i szanujmy nowych uczestników forum.
http://forex-nawigator.biz/forum/broker ... 4-100.html
Ujmę to tak Bolek albo Lolek nie szkoli ludzi w takim kontekście tylko sobie kreski na historii rysuje, a Pan który jest szkolony powinien wiedzieć co politykier może chlapnąć i kiedy(mamy kalendarz, mamy eventy) ale jak się szkoli z PA albo LT to skąd mają to wiedzieć? I żeby nie było, że jakoś quant krytykuję bo to wyższa szkoła jazdy i żaden szkoleniowiec nie ma najmniejszego pojęcia jak ją zrobić(wtedy by tradował nie szkolił)przyklad:
pan bolek wykupuje szkolenie u pana x a pan lolek a pana y ... po szkoleniu bolek i lolek zasiadaja do monitorka i iii co no wlasnie co zonk bo okazalo sie ze w tym dniu poszedl news podany przez pana politykiera i cena spadla mocno..... bolek i lolek maja pretensje do szkoleniowca, zala na roznych forach a inni wylewaja tysiace litrow pomyi na szkoleniowcow.... i zaczyna sie nagonka..
wiesz mnie sie wydaje ze powinnes zajac sie brokerami i po nich jechac bo tam cale zlo jest ...
Ostatnio zmieniony 11 sty 2013, 21:31 przez brother, łącznie zmieniany 2 razy.
Argument ilości pracy i zusu jest zupełnie nie trafiony. Inaczej - użytkownika końcowego zupełnie twoje dylematy nie obchodzą. Popatrz na taki facebook, czy oni tworzyli coś, myśląc od razu o tym ile kasy można wycisnąć? Nie. Najpierw mieli koncepcje tego co chcą stworzyć. Nie liczyli nawet że stanie się to tak popularne. Dopiero popularność dała im możliwość zarobku.Akhh pisze:Ciekawe Cyb ile byłbyś w stanie wytrwać pracując po 10-14h na dobę włączając w to soboty i niedziele. Płacąc za serwer, zusy i inne pierdoły.
To samo jest z kanalami YT. Video blogów o chociażby gotowaniu jest naprawdę mnóstwo, ale dopiero te które się przyjmą mogą liczyć na zyski.
A ty wyskakujesz jak filip z konopii że coś tam zapłaciłeś.
Oczywiście życzę Ci jak najlepiej, ale to rynek zweryfikuje wartość portalu, a nie ty sam.
Na dodatek boję się że powoli portal się wypala. Na starcie zawsze jest co prezentować, bo nie ma żadnych treści. Tak więc tu można zrobić wywiad, tam można zrobić wywiad i jest co dodać. Ale co potem ? Targetem są ludzie zainteresowani Fx. A ci ludzie raczej powinni znać angielski. Więc tłumaczenia Cię nie ratują ... Analizy to tak naprawdę wróżenie z fusów i co drugi portal to ma, tak więc to jest żadna wartość... Polowa rzeczy jest z myfxbook więc to też nie jest praca własna.... Czym ten portal ma zabłysnąć ?
Wreszcie konkretnieCyb pisze:Argument ilości pracy i zusu jest zupełnie nie trafiony. Inaczej - użytkownika końcowego zupełnie twoje dylematy nie obchodzą. Popatrz na taki facebook, czy oni tworzyli coś, myśląc od razu o tym ile kasy można wycisnąć? Nie. Najpierw mieli koncepcje tego co chcą stworzyć. Nie liczyli nawet że stanie się to tak popularne. Dopiero popularność dała im możliwość zarobku.Akhh pisze:Ciekawe Cyb ile byłbyś w stanie wytrwać pracując po 10-14h na dobę włączając w to soboty i niedziele. Płacąc za serwer, zusy i inne pierdoły.
To samo jest z kanalami YT. Video blogów o chociażby gotowaniu jest naprawdę mnóstwo, ale dopiero te które się przyjmą mogą liczyć na zyski.
A ty wyskakujesz jak filip z konopii że coś tam zapłaciłeś.
Oczywiście życzę Ci jak najlepiej, ale to rynek zweryfikuje wartość portalu, a nie ty sam.
Na dodatek boję się że powoli portal się wypala. Na starcie zawsze jest co prezentować, bo nie ma żadnych treści. Tak więc tu można zrobić wywiad, tam można zrobić wywiad i jest co dodać. Ale co potem ? Targetem są ludzie zainteresowani Fx. A ci ludzie raczej powinni znać angielski. Więc tłumaczenia Cię nie ratują ... Analizy to tak naprawdę wróżenie z fusów i co drugi portal to ma, tak więc to jest żadna wartość... Polowa rzeczy jest z myfxbook więc to też nie jest praca własna.... Czym ten portal ma zabłysnąć ?

Oczywiście argument pracy nie ma tutaj nic do rzeczy. Chociaż przy FB raczej w studenckich czasach było to na zasadzie zabawy kilka h dziennie, nie pisania analizy porannej jako pierwszy portal w Polsce etc. Jednak to oczywiście nie ma nic do rzeczy.
Kanały YT - owszem. O gotowaniu ilu ich będzie. 100? Ile jest portali czysto o Forexie, traktujących kompleksowo - od analiz, przez brokerów po statystyki?
Prościej ile jest portali o Forexie w Polsce? Portal to nie prezentowanie analiz od czasu do czasu.
Czy portal się wypala? Zawsze istnieje takie ryzyko chociaż bardzo wiele jest jeszcze do wprowadzenia i pokazania. Ja mam wrażenie, że tak naprawdę to jeszcze nie zacząłem, a to co jest teraz to wstęp. Jak będzie to się okaże.
Z tym angielskim mylisz się i mierzysz wszystkich własną miarką. Wbrew pozorom procent ludzi zainteresowanych FX i znający angielski na poziomie swobodnego czytania często dość skomplikowanych, branżowych tekstów nie jest wysoki. To grubo poniżej 50%. Poza tym samo wyszukanie i zgromadzenie materiałów nie jest takie proste.
Tak naprawdę robię to co sam chciałbym czytać, oglądać, wiedzieć. Czy portal ma czymś zabłysnąć. Ciężko mi powiedzieć. Innowacyjnych technologicznych rozwiązań nie będzie. Treści myślę, że pojawią się.
Każdego nie zadowolę. Z założenia miała być to strona o brokerach. Jako, że skupiam się na ofercie tych najbardziej atrakcyjnych, a co za tym idzie najtańszych i płacących niewiele (bo skąd), za to atrakcyjnych dla klientów (to chyba sam przyznasz) musiała nastąpić pewna ewolucja.
Podsumowując:
Na portalu można znaleźć: Tabelę praktycznie najlepszych brokerów z naciskiem na tych oferujących konta w PLN i polską obsługę. Do tego ofertę doradztwa, gdzie można poradzić się jaki broker pasuje do danego stylu gry (zawsze podaję przynajmniej 2-3) i nie wiąże się to z żadnym zobowiązaniem.
Bardzo ciekawe według mnie funkcje z myfxbook jak korelacje i rewelacyjne informacje o zmienności. Do tego jeszcze cykliczne opisy par i tego gdzie czysto matematycznie najbardziej opłaca się grać. Oprócz tego oczywiście kalendarz + komentarz dzienny - wszystko ma być pod ręką.
Tak mam zamiar działać. Prowadzę różne rozmowy, szukam przydatnych narzędzi. Chcę to zgromadzić po polsku w jednym miejscu. Chciałbym żeby w przyszłości wyglądało to tak: potrzebuję jakiegoś narzędzia. Nie muszę krążyć po kilkunastu stronach anglojęzycznych szukając go. Wszystko będzie na http://www.comparic.pl. Z czasem

Do tego kalendarz szkoleń i ich obiektywne opisy. Nie mam żadnego interesu w oszukiwaniu, że jakieś szkolenie jest dobre, jeśli jest złe. Nawet więcej, jeśli jest złe mając bezpośredni kontakt z brokerami mogę im to przekazać.
Uff. To teraz czas na kategorie. Może skrócę.
Chcę pokazywać statystyki, rynkowe które mnie osobiście bardzo interesują. A czysto tradingowo dają obraz na największe trendy na rynku. Warto się pod nie podpinać (na początku grudnia o Jenie było głośno i pisałem wiele razy). Do tego nowości w ofercie brokerów, zmieniająca się technologia. To rynek tak dynamiczny, że tydzień, dwa bez śledzenia dzień w dzień i już można przegapić kluczowe kwestie.
A tylko kluczowe informacje staram się podawać wybierając pośród dziesiątek.
Do tego oczywiście wywiady. Jeden na tydzień (czasami dzielone na części). Niektórzy lubią je czytać, niektórzy mniej. Ja The New Market Wizzards czytałem z 10 razy. Czyli lubię

Poza tym mamy wiele polskich blogów, na których ukazuje się co jakiś czas interesujący artykuł. Dla szerszej publiczności nie będzie on nigdy dostępny. Ja będę starał się je wyławiać i pokazywać.
Na razie w ogóle nie rozbudowany jest dział strategie. A to kolejna sprawa, która uważam że będzie interesująca. Chcę pokazać kilka zyskownych strategii bezpośrednio od autorów, do tego co jakiś czas analizy i zagrania. I nie będą to tylko polscy traderzy. Mam nadzieję, że niedługo mile zaskoczę.
Co jeszcze. W ogóle nie udało mi się na razie zacząć testów sygnałów. Chcę weryfikować na bieżąco dostępne sygnały. I tutaj znowu skupię się na darmowych.
I tak dalej i tak dalej. Pomysłów jest jeszcze dużo. A cały czas dochodzą nowe. Także na razie o stagnację bym się nie bał.
Od lutego mam nadzieję, zacząć ciekawy projekt dla zupełnie nowych osób na FX. Jak wyjdzie zobaczymy.
Natomiast tak jak mówię. To dopiero początek. Portal ma 1,5 miesiąca...
Rozpisałem się, ale nie zamierzam chować głowy w piasek i na uwagi, propozycje czy zarzuty odpisywać będę.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów