BO & FBO

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Re: BO & FBO

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Postaram się wieczorem późnym luknąć jak dam radę a jak nie do jutro.

Ostatni moje wejście zakończone przed chwilą, nie doszli do TP ale nie chciałem kusić losu i wyszedłem z ręki. Teraz spadam może będę późno wieczorem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

radoslav47
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: radoslav47 »

Czerwinek - dokładnie, piękna sytuacja na tym eur/aud, niestety nie grałem tego bo obserwowałem edka który też niczego sobie się ułożył.
Pisząc ten podpis, czuję, że piszę historię.

Awatar użytkownika
Raikart
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Raikart »

Raikart pisze:

Co myślicie O Gold/usd Jest tam ładne Fbo pin na d1.. 2 momo wzrostowe na H1.. i Trohe miejsca do Zl H4

No i cena doszła do ZL H4

Czerwinek he he ładnie, ile dzisiaj tych pipsów wymiotłeś?
Nic tak człowieka nie motywuje do nauki, jak bycie bankrutem.

Awatar użytkownika
DonForex:-)
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: DonForex:-) »

czerwinek pisze:Jeżeli cena zrobi FBO i idzie w kierunku BO to nie patrzy na żadne wyżej ZL tnie je jak makiem zasiał, czasami da złudzenie że chcą zawrócić ale cena i tak dalej śmiga. Postaram się dwa zrzuty dać mam nadzieje, żę zrozumiecie o co kaman
Rozumiem, że masz na myśli sytuację tak jak na EURAUD? Cena zrobiła na dole FBO i poleciała do góry w kierunku BO, które na wykresie zaznaczyłeś. Jeżeli to miałeś na myśli to co rozumiesz przez "nie patrzy na żadne wyżej ZL"?
Na tym wykresie akurat nie było żadnych wyżej ZL oprócz tego BO, które zaznaczyłeś, a że cena przebywała dość długo przez wybiciem to można było przypuszczać, że te ZL zostanie przebite i dalej jazda w górę.

Jeżeli źle rozumuję wyżej ułożone ZL, które są przecinane jak makiem zasiał to będę wdzięczny jeżeli wyjaśnisz :)

Pozdrawiam,
Tomek
"Someday - and that day may never come - I'll call upon you to give my pips back to me. But until that day, accept this justice as gift on my off day" - The Foreign Exchange Market in my f... nightmare.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

DigitalSmoke pisze:Na scr moja teoria dlaczego niektóre ZL nie działają. Napisz co o tym myślisz.
Dla mnie jednym z bardzo ważny układów jest taka sytuacja kiedy no BO wystąpi FBO, jest to bardzo mocny sygnał zagrania tutaj takie coś miało miejsce. Ale jeżeli patrząc na ZL w taki sposób jak jest przyjęte ogólnie i opisane na początku wątku o ZL to mieliśmy świece 2 razy większe i potwierdzenia w postaci wicka i ciała w kierunku zysków jednak wszystko to w łeb wzięło. Ja przy takim układzie bym wyszedł pewnie z tradu. A jeżeli chodzi o UP to mieliśmy momo ale nie mieliśmy następnie potwierdzenia na dalsze UP w postacie świecy, ale za to mieliśmy potwierdzenie poprzez FBO które powstało, to znaczy przed FBO był wick w kierunku strat i ciało do zysku na H4 i H1 ale zrobili FBO i wycieli pewnie tych co ustawili SL pod wickiem.

Poza tym każdy ma swoje podejście do FX ja ostatnio dużo wykresu obserwuje i staram się to wszystko dobrze zrozumieć i mam nadzieję że uda mi się zrozumieć zachowanie rynku. Ale często gęsto jest tak, że mocna ruchu i duży profit można osiąganąć wtedy kiedy nikt się tego niespodziewa, tak jak pisał Thorez. Według mnie po wczorajszym i przedwczorajszym dniu mało ludzi myślało dzisiaj o L, Ci co chcieli grać L to próbowali wczoraj bo cena dochodziła do fajnych poziomów a nic się nie działo więc skoro nie chcieli iść UP to pozostało iść down i jak każdy chciał iść down to cena z impetem poszła UP po dordze wywalając tych co chcieli więcej jeszcze ugrać więcej i liczyli na dalsze spadki trzymając pozycje. Ciekawe co jutro zrobią ale nikt raczej dzisiaj nie myśli o sprzedawaniu, ale kto wie... jest dużo kasy do zabrania.
Przedstawiam jeszcze dzisiaj moje ostatnie zagranie, ostatnio tak czaiłem się aby doszli tam gdzie miałem TP ale myślałem już nie dojdą odpuszczą ten poziom jednak rynek poleciał tam i jeszcze mają trochę wyżej do wykoszenia trochę kasy. Ważne jest dla mnie również to, że grając FBO czuję jakiś wewnętrzy spokój, nie boję się o stratę bo jeżeli zauważysz FBO to od razu jesteś we właściwym ruchu. Natomiast nie mogę jeszcze dobrze rozgźć gry na BO bo często cena dochodzi do BO robi sygnał na kontynuację w postaci PB na M15 H1 czy H4 a potem i tak lecą w przeciwną stronę, według mnie próbują nazbierać frajerów trochę i jeszcze więcej kasy ściagnąć, ale nadal obserwuje i analizuję sobie może kiedyś to wszystko zakumam:)
Raikart pisze:
Raikart pisze:

Co myślicie O Gold/usd Jest tam ładne Fbo pin na d1.. 2 momo wzrostowe na H1.. i Trohe miejsca do Zl H4

No i cena doszła do ZL H4

Czerwinek he he ładnie, ile dzisiaj tych pipsów wymiotłeś?
No nic należy się cieszyć, że trafiłeś z analizą to też ważne, na początku zrozumiałem że chcesz grać teraz sell :) niby doszli do ZL zrobili pina H1 ale to może być to o czym pisałem, jeżeli zrobią FBO to można by próbować grać sell ale jeżeli nie zrobią to mogą lecieć na sam szczyt i bardziej tego bym się spodziewał chociaż nie gram na tej parze, ale po raz kolejny przykład jak można było pięknie pojechać od FBO do BO.

Dzisiaj nie wiele zabrakło mi do 200 pestek :)
DonForex:-) pisze:
czerwinek pisze:Jeżeli cena zrobi FBO i idzie w kierunku BO to nie patrzy na żadne wyżej ZL tnie je jak makiem zasiał, czasami da złudzenie że chcą zawrócić ale cena i tak dalej śmiga. Postaram się dwa zrzuty dać mam nadzieje, żę zrozumiecie o co kaman
Rozumiem, że masz na myśli sytuację tak jak na EURAUD? Cena zrobiła na dole FBO i poleciała do góry w kierunku BO, które na wykresie zaznaczyłeś. Jeżeli to miałeś na myśli to co rozumiesz przez "nie patrzy na żadne wyżej ZL"?
Na tym wykresie akurat nie było żadnych wyżej ZL oprócz tego BO, które zaznaczyłeś, a że cena przebywała dość długo przez wybiciem to można było przypuszczać, że te ZL zostanie przebite i dalej jazda w górę.

Jeżeli źle rozumuję wyżej ułożone ZL, które są przecinane jak makiem zasiał to będę wdzięczny jeżeli wyjaśnisz :)

Pozdrawiam,
Tomek
może źle się trochę wyraziłem, oczywiście że patrzy na ZL wyżej ale jeżeli by na nim zrobiła FBO to mogło by nastąpić odwrócenie a tak to przecina je, cieżko mi chyba to wytłumaczyć mam to jakoś w głowie ale nie mogę przelać w słowa :)
Ogólnie dla mnie ważne jest BO (ZL) i następnie FBO jazda do tego BO, które często zostaje złamane.
Podsumowując krótka dla mnie ważne jeżeli mówimy o ZL to są te które powstają po FBO po powrocie do takiej ZL można dokładać pozycję o ile zdążymy często one występują na M15 na H1 możemy nie zdązyć. Natomiast jeżeli chcemy grać na jakiejś dużo wcześniej ZL do której cena dochodzi to powinno na niej wystąpić jakieś FBO. Czyli ZL dla mnie są tam gdzie pokazywałem na tym zrzucie:
http://forex-nawigator.biz/forum/resources/image/72607
A tam gdzie jest zaznaczone BO to też niby ZL ale takie gdzie grałbym dopiero jeżeli na nim wystąpiło bo FBO.

Ufff ale esej mam nadzieję, że ktoś zrozumiał co chciałem przekazać

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

radoslav47 pisze:Czerwinek - dokładnie, piękna sytuacja na tym eur/aud, niestety nie grałem tego bo obserwowałem edka który też niczego sobie się ułożył.
no piękna wystarczyłoby raz w tygodniu takie ruch wyciągać i git.
Swoją drogą załuję że tak mało wyciągnąłem z tego zagrani bo naprawdę to co zrobili to coś pięknego, a wejść można było naprawdę z mały SL, a moje pierwotneg TP wzięli tylko na rozgrzewkę :)

m.prymus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: m.prymus »

Czerwieniek... Dzieki robisz dobra robote, ten styl gry mi odpowiada. Twoje tlumaczenie jest przejrzyste, mysle ze pomagasz wielu osoba.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

m.prymus pisze:Czerwieniek... Dzieki robisz dobra robote, ten styl gry mi odpowiada. Twoje tlumaczenie jest przejrzyste, mysle ze pomagasz wielu osoba.
To jest raczej pozornie łatwa koncepcja :)
Rzucam wyzwanie, znajdź opisane przez Czerwnika elementy od 1 stycznia do dzisiejszego wzrostu.
Jesli chcesz zaznaczony poziom opisz jaki to TF.
Wykaż FBO jako moment który zaczął spadek i moment który zaczął wspinaczkę.
Ja jakoś nie mogę się dopatrzeć i zastanawiam się na ile jest to zasadą w samą w sobie.
Przecież nie nazwiesz z miejsca FBO, momentu gdzie cena robi korektę, bo mimo iż robi korektę, przeważnie robi ją do świecy momentum, a nad takim poziomem może byc 10x BO zrobione i cena dalej leci bez opamiętania, tak jakby zapominając o proficie z BO... wiec kiedy FBO jest FBO?

Myślę, że właśnie to jest problem dla ludzi do rozgryzienia i wtedy cała ta tematyka zrobi się jaśniejsza

Mile widziana dla porównania analiza historii od 1 stycznia wg autora dziennika :)
To raptem 7 dni gdzieś do popatrzenia i mieści sie w 1 wykresie bez scalania większego :)

Pozdrawiam i z ciekawością czekam na odpowiedz.

m.prymus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: m.prymus »

Hey Czerwieniek moglbys zerknac, wydaje mi sie, ze tak to powinienem rozumiec. Jezeli moglbys sie odniesc do moich Bo i Fbo czy dobrze je zaznaczam. Szlo mi w pewnym okresie juz super, pozniej sie troszke pogubilem, wszystko w pewnym momencie zrobilo sie dla mnie niejasne i probuje sie znow odnalezc... Twoje posty sa proste... Trzeba tylko to wszystko zaczac zauwazac wczasie terazniejszym :)
Obrazek

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

m.prymus wydaje mi się, że dobrze rozrysowujesz. Teoretycznie powinni dojść do samej góry ale równiez dobrze mogą zrobić teraz zjazd w dół i dopiero na górę dojechać później. Ja przynajmniej sobie tak staram zrozumieć rynek Ci co siedzą w tradzie od góry byli w duzym proficie. Aktualnie mają dużo mniejszy profit i sobie myślą kurcze miałem 200 pipsów zysku, aktualnie mam 50pipsów mam już to w dupie albo wywalą mnie na BE nie spodziewałem się takie ruchu jak wczoraj, ale nie zadowala go te 50 pipsów które jeszcze mu zostało bo już miał 200 więc ich nie bierze. Powiedzmy dzisiaj cena zawróci więc się łudzi ufff jednak udało się cena zawróciła i teraz polecą dalej w dół i jak da mu taką nadzieję, to może takim krótkim ruchem znowu pojechać po te jego 50 pipsów.
Ilość pipsów tak tylko sobie wymyśliłme, wiem, że ktoś kto czyta myśli sobie że jakieś bajki opowiadam ale ja tak to widzę i staram się tak rozumieć rynek.
Ja wszystko czytałem co Thorez pisał po kilkanaście razy i sam próbuję analizować teraz rynek i ułożyć grę pod siebie, nie jestem alfąi omegą, we wtorek i środę popłeniłem błędy na których mam nadzieję się trochę nauczyłem.
Wiele razy dawałęm ten zrzut i dam do poraz kolejny, na tym zrzucie próbuję się wzorować w swojej grze, wczoraj to widziałem na wielu parach : http://forex-nawigator.biz/forum/resources/image/42566
Ale podsumowując, najważniejsze jest BO, jeżeli zrobią to to czekamy na FBO i staramy się zjeść profit, dzieje, się tak na kązdym TF tylko na różnych różnie to widać, im FBO na większym interwale tym więcej profitu do zabrania. Przy czym trzeba rynek respektować i jeżeli cena nie chce iść tam gdzie chcemy to nie walczymy z tym, dlatego czesto gęsto cena idzie do najbliższego ekstremum znowu wraca ale w końcu prędzej czy później dojdzie do BO, tylko nic na siłę.
Najgorzej nie lubie takich dni jak dzisiaj, bo nie wiem co grać wczoraj ładne były FBo a dzisiaj wypadało by się podłączyć jakoś pod ruch bo na D1 na wielu parach fajne świece D1 powstały, ale wypadało by czekać na korektę ale czy ją zrobią. Często jest tak, że jechali przez tydzień dwa w dół a teraz w ciągu 3-4 dni wszystko zeżrą i nie ma kiedy się podłączyć :)

ODPOWIEDZ