Kasia86, klif, pracuje w Irlandii, kazde konto bankowe tutaj wiaze sie z oplatami:
http://www.bonkers.ie/compare-current-accounts/
Kasa z pracy musi isc na irlandzkie konto bankowe, taki maja system. Oznacza to, ze czy chce, czy nie musze placic bankowi!
Co do polskiej skarbowki, to jestem przekonany ze jak zloze PIT z zerowymi przychodami, a w tym samym czasie oni widza wplywy kasy na konto, to bedzie jakas sraka.
Co do oplat miesiecznych za konto, to ja wykonuje przysluge umozliwiajac bankowi operacje na moich pieniadzach, wiec placenie za to jest frajerstwem.
Przyklad z zycia. Iles miesiecy temu zalozylem sobie internet (w Irlandii). Zeby to zrobic musialem:
- miec konto bankowe
- zalozyc na koncie tzw. 'Direct Debit', czyli pozwolenie dla UPC na sciaganie samemu kasy z mojego konta
Zamowilem jakis tam pakiet ze zwyklym routerem bez WiFi, bo uzywam kabla. Oczywiscie przyslali mi router z WiFi i zazadali kilkadziesiat EUR wiecej, po czym ladnie sami sciagneli sobie wszystko z konta. Potem palowalem sie z nimi przez dlugi czas, zeby odzyskac co moje.
Gdybym mogl placic gotowka, to bym od razu zaplacil za taki router jaki zamowilem i w ogole z nimi nie dyskutowal. To ze wyslali inny, to ich problem, a nie moj.
Chce przez to tylko pokazac, ze sa juz miejsca, gdzie gotowka nie mozna nic zalatwic.
Kasia86 pisze:zresztą po co ma zniknąć gotówka jaki w tym sens i jaki interes że co partia rządząca chce mnie monitorować śledzić mnie na co wydaje gdzie chodze zabierać mi kase z konta zrobić ze mnie niewolnika określ sie bardziej jaki w tym pomyślunek
Interes w tym zeby nie bylo gotowki jest taki jak na poczatku mojego posta - kazdy musi placic bankowi danine czy tego chce czy nie. Ja musze. Rocznie przynajmniej 60EUR za to dziadostwo.
W ktoryms linku powyzej byla tez informacja o planie Mario Montiego (wloski premier), zeby zabronic transakcji gotowkowych powyzej 1000EUR wlasnie na potrzeby kontroli podatkowej.
Daromanchester poruszyl ciekawe zagadnienie. Moznaby z tego zrobic osobny temat.