WAŻNE !!! HFT High Frequency Trading

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
zz
Maniak
Maniak

Re: WAŻNE !!! HFT High Frequency Trading

Nieprzeczytany post autor: zz »

Camaro69,a może przesiadka na kontrakty FUS -30,FUS-500 lub DE-30,lub FGB -100 Tobie pomoże i ułatwi sprawę?.
Jest tam większa płynność ,a czym większa płynność tym mniejszy wpływ ma HFT... czy Dark Pools...
Pozdrawiam.
PS przeanalizuj sobie to.Ja jestem w trakcie analizowania tego tematu ,właśnie ze względu na HFT...i Dark Pools
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Camaro69

Nieprzeczytany post autor: Camaro69 »

Nie musi ułatwiać,jestem dosyć konserwatywnym graczem który zajmuje się głównie akcjami.Dziwi mnie jedynie że ktoś może twierdzić HFT że to jest skrajnie pozytywny element gry rynkowej.Jako przeciętny inwestor nie doświadczam zalet HFT tylko wady-i dzieje się dziwna rzecz-pomimo większej płynności czesto zlecenia są ...realizowane po fatalnych cenach.Kompletna sprzeczność.Chociaż gram tak rzadko to i tak musze się niezle wnerwiać gdy daje przykładowo zlecenie kupna po 29.00 a wszystkie zlecenia są realizowane po..29.001 i moje zlecenie za nic nie wchodzi.

Problemem jest to że wszyscy tak już przyzwyczaili się że rynki to manipulacja i złodziejstwo że nikomu się nawet nie chce tego zmieniać.A jesli nawet by ktoś przemógł gigantyczne lobby Wall St to jak to rozwiązać ?Najprostszą metodą było by zniesienie minimum kwotowego dla Pattern Day Traderów i wprowadzenie tej zasady dla wszystkich niezależnie od kwoty za to ograniczone było by to do jedynie jednego waloru.Inaczej mówiąc możesz dokonać max 5 transakcji dziennie jednym walorem pózniej juz tylko innym.Wyjątkiem byli by tylko animatorzy.To była by rewolucja...Chociaż mniejsza niż propozycje (przedstawicieli biur maklerskich sic !)którzy postulują zakaz wycofywania zleceń...

zz
Maniak
Maniak

Akhh pisze:[ Nie wiem skąd narzekanie na Forex skoro jak widać na FX jest coraz lepiej, a na giełdzie coraz gorzej.
Akhh,to że światowa bankowość będzie funkcjonowała jak LMAX // USA,UK,Australia,Chiny,Indie itp.// to jest poza wszelką dyskusją.Tak będzie na 100%
Proszę jednak abyś na ten moment nie porównywał LMAX który ile ma kapitału własnego ? 1-5 ? mln $ kapitału własnego ?,z rynkiem regulowanym gdzie w ciągu 2-4 sekund popyt odbudowuje się np. na E/$ na 5-12 mld $ // powtarzam popyt odbudowuje się w ciągu 2-4 sekund na kilkanaście MILIARDÓW ..$//
Reasumując ten temat ,pomyśl na jakie niewyobrażalne kwoty wiszą zlecenia na rynku regulowanym..
Camaro69,rozumiem Ciebie,jednak trzeba być uniwersalnym.Jeżeli możesz te same cele osiągnąć na kontraktach FUS -30,FUS-500 lub DE-30,lub FGB -100 to po jakiego licha co kopać się z koniem...?.
Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

zz pisze:
Akhh pisze:[ Nie wiem skąd narzekanie na Forex skoro jak widać na FX jest coraz lepiej, a na giełdzie coraz gorzej.
Akhh,to że światowa bankowość będzie funkcjonowała jak LMAX // USA,UK,Australia,Chiny,Indie itp.// to jest poza wszelką dyskusją.Tak będzie na 100%
Proszę jednak abyś na ten moment nie porównywał LMAX który ile ma kapitału własnego ? 1-5 ? mln $ kapitału własnego ?,z rynkiem regulowanym gdzie w ciągu 2-4 sekund popyt odbudowuje się np. na E/$ na 5-12 mld $ // powtarzam popyt odbudowuje się w ciągu 2-4 sekund na kilkanaście MILIARDÓW ..$//
Reasumując ten temat ,pomyśl na jakie niewyobrażalne kwoty wiszą zlecenia na rynku regulowanym..
Camaro69,rozumiem Ciebie,jednak trzeba być uniwersalnym.Jeżeli możesz te same cele osiągnąć na kontraktach FUS -30,FUS-500 lub DE-30,lub FGB -100 to po jakiego licha co kopać się z koniem...?.
Pozdrawiam.
Zz co ma do tego kapitał własny skoro LMAX tylko w większości kojarzy zlecenia. Stąd jego trend dawania pośrednikom lepszych prowizji niż klientom bezpośrednim. Wtedy mogą ograniczać ryzyko i kapitał, przerzucając je na pośredników - czyli takie nasze Domy Maklerskie. Docelowo wydaje mi się, że LMAX tak chce działać. Ich ambicją jest stać się raczej GPW, a nie jednym z DM.
Z odbudowującym się popytem masz odpowiedź z HFT. Jest to popyt sztuczny. Poza tym w niczym nie zależny od samej giełdy, ale ich uczestników. Czyli nie od LMAX, ale od brokerów, traderów, banków podłączonych do LMAX.

Z HFT widać, że jest to patologia, która po tym jak będzie skutkować wycofywaniem się drobnych na inne rynki zostanie ograniczona.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

zz
Maniak
Maniak

Akhh pisze:

Z HFT widać, że jest to patologia, która po tym jak będzie skutkować wycofywaniem się drobnych na inne rynki zostanie ograniczona.
Nie rozumiemy się,patologia jest tam gdzie nie ma HFT // ponieważ HFT daje dodatkowo 50-60% płynności...
Z resztą nie neguję LMAX,tak będzie kiedyś działała NORMALNA bankowość // to jest poza dyskusją///
Chodzi o to aby bankowość np. wzorem LMAX dawała odbudowywanie się popytu w ciągu paru sekund na kilkanaście mld $
Tu jest problem na dzień dzisiejszy.../// w przyszłości ta nasza dyskusja odnośnie LMAX czy innej normalnej bankowości ... to będą śmiechy.... :p ///
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Zz - nie zgodzę się. Dla nas jako dla drobnych inwestorów nie jest ważne to żeby popyt odbudowywał się w sekundy na kilka mld, ale to żeby nikt nie wciskał się przed nasze zlecenia. A to tak jak pisze Camaro jest największym problemem.

Nie znałem tej strony i czegoś takiego być nie powinno.

HFT w formie grania na szybkie ruchy i budowania płynności tak, natomiast wciskania się przed zlecenia o których wiedzą nie.

Zlecenie, które idzie na linii broker -> giełda powinno być ukryte. Po dotarciu tam powinno być realizowane w kolejności dotarcia. Wtedy HFT działałoby na zasadzie poprawiania płynności i szybkiej reakcji na ruchy, a nie wstrzeliwując się przed zlecenia.
Od Traderów dla Traderów

zz
Maniak
Maniak

Błąd,dla małego czy średniego inwestora FUNDAMENTALNA sprawa polega na tym aby popyt w sekundy się odbudowywał na dziesiątki miliardów $ ponieważ wtedy jego zlecenie na 1 lota-10 czy 50 lotów wejdzie bez poślizgu...
A,teraz odnieś sobie to do GPW w Warszawie gdzie na bondach wisi 20 na kupi i 20 na sprzeda...// o spredzie i prowizjach nie piszę aby nas jako Polski nie kompromitować.... :p
Reasumując,nie mam nic do LMAX // wiem że do tego pijesz,,,//tak będzie działała bankowość. w przyszłości .,jednak nie porównuj tego do rynku regulowanego na tą chwilę /// kiedyś to się zmieni po Twojej myśli..///
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

zz pisze:Błąd,dla małego czy średniego inwestora FUNDAMENTALNA sprawa polega na tym aby popyt w sekundy się odbudowywał na dziesiątki miliardów $ ponieważ wtedy jego zlecenie na 1 lota-10 czy 50 lotów wejdzie bez poślizgu...
A,teraz odnieś sobie to do GPW w Warszawie gdzie na bondach wisi 20 na kupi i 20 na sprzeda...// o spredzie i prowizjach nie piszę aby nas jako Polski nie kompromitować.... :p
Reasumując,nie mam nic do LMAX // wiem że do tego pijesz,,,//tak będzie działała bankowość. w przyszłości .,jednak nie porównuj tego do rynku regulowanego na tą chwilę /// kiedyś to się zmieni po Twojej myśli..///
Pozdrawiam.
Nie do końca.

Ja na GPW grałem. Zdarzyło mi się nawet robić 80% dziennego obrotu na naszych żałosnych kontraktach na akcje, ale te są połączone jednak nierozerwalnie z kursem samych spółek. Baza czyli różnica między kursem kontraktu a samej spółki może rosnąć, maleć, zmieniać się z dodatniej na ujemną, ale kluczową kwestią jest to żebyś Ty składając zlecenie nie był narażony na poślizg właśnie z powodu HFT.

Przecież to o czym Camaro pisze. Masz w arkuszu zlecenia sprzedaży. Składasz zlecenie kupna i teraz przed Ciebie wciska się HFT co powoduje oczywiście zwiększenie ceny zakupu. Bo wciskają się cały czas tak jak jest opisane.

Przy Stop Lossach sytuacja będzie jeszcze gorsza. Więc jednoznacznie przy szybkim rynku właśnie HFT jest największym złem - powoduje poślizgi, bo ich zlecenia wskakują przed Twoje.
Od Traderów dla Traderów

zz
Maniak
Maniak

Akhh,dalej błąd...
Wyobraż sobie że na GPW gdzie jest REALNIE na bondach 20 kontaktów na kupi i 2o kontraktów na sprzedaż ,wchodzi HFT 1000 automatów a Hong Kongku,1000 automatów HFT z Londyny, 1000 atomatów HFT z Chin i Indii i tysiać automatów z USA ,które /// każdy z tych automatów 1/ 1000 /// w jedno mrugnięcie okiem składają dziesiątki tysięcy zleceń...
Pozdrawiam.

tomekinv
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomekinv »

Camaro69 pisze:Tomku masz wielkie szczęście jeśli rzeczywiście nie masz z tym problemu.Ja odwrotnie,chociaż dokonuję tylko max 2 czy 3 transakcji dziennie to przynajmniej w 2 na 3 transakcjach muszę ciągle modyfikować zlecenie z powodu takiego jak tutaj:

http://www.zerohedge.com/news/2012-12-1 ... henanigans

Kurwicy można dostać i to pomimo tego że gram nieczęsto i długoterminowo.

zz-to nie zdarza się tylko kilka razy- dziennie bywa że dziennie podkreślam dziennie 120 spółek jest ,,bad quote'' a prawie wszystkie dotyka proceder podany w linku wyżej.Co do gpw to szkoda jakichkolwiek słów
Ogolnie spółek dość mocno manipulowanych jest z 2000 z wszystkich notowanych na giełdach amerykańskich. Gdzie jest to bardziej odczuwalne. To z przykladu ktory podales - tak, trafia sie to bardzo czesto.. z tego powodu omijam najczesciej takie spolki gdy nie dzieje sie na nich nic szczegolnego.
Kwestia tego typu ze np. BATS oferuje mozliwosc uzyskania danych o 10ms szybciej przed tym jak trafi na rynek - wiec taki edge dla wiekszych graczy/firm. Jest to nie fair fakt. Jednak w przypadku wielu quotsow wystarczy dobry routing - niektore ecny dzialaja szybciej/wolniej - warto przejrzec lepsze smart routery.

Camaro - faktycznie problem z price improvement jest denerwujacy. To moim zdaniem wlasnie najwiekszy minus przerzucania sie coraz wiekszej liczby zlecen na ciemne ksiazki gdzie duzo zlecen jest wyprzedzanych. Dlatego dobrze miec rowniez dostep duzej liczby ciemnych ksiazek.

ODPOWIEDZ