WAŻNE !!! HFT High Frequency Trading

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Camaro69

Re: WAŻNE !!! HFT High Frequency Trading

Nieprzeczytany post autor: Camaro69 »

Co mi da popyt (całkowicie sztuczny bo te zlecenia sie pojawiają tylko na ułamek sekundy i zaraz są wycofywane)który odbudowuje się w ułamek sekundy jesli przed tą ,,odbudową'' stop wywali mi emini 20 punktów niżej bez żadnego powodu ?Jak pod koniec roku gdy spadli o 40 punktów (stop lossy wspomagane HFT które aż tam je zapędził)-można by mieć stopa na przypuśćmy 1425 a hft tak pogonił rynek że spadł do 1397 i pewnie tam by go zrealizowali.Co mi da ze minute pozniej popyt odbudowal sie na 1420 ?Jeszcze większe wkór...po czym się usłyszy wypowiedzi że...nic sie nie stało.Super

Akhh-hehe ja też kiedyś robiłem po 20 % dziennego obrotu na futach na akcje u nas,czasem taka (naturalna !)nieefektywność działa na naszą korzyść gdy pojawia sie okazja do arbitrażu czy gry pod bazę.Taka nieefektywność (przewidywalna i wynikająca z natury niepłynnego czy niedoinformowanego rynku)daje okazę do łatwego zarobku i z tym da się żyć.Co innego fixing-gdzie przewidywalność porównywalna jest do rzutu monetą.Czyli podobnie jak HFT.

Co do Lmax-z jednej strony dobry model biznesowy który wypełnia lukę na rynku ...ale czy jest naprawdę potrzebny ?Według mnie nie-po co komu sztuczny instrument jakim jest CFD?Clearing rozliczany przez...Lmax i kilka banków.Kolejny Libor ? :-)

Tomaszu-fakt że BATS jest preferowany przez HFT ze względu na szybkosc ale jego przewaga maleje.Ja wybrałem najszybszy routing z biur maklerskich (ponoć :-) ) jednak nie mam VPS (po co mi on dla long term)i choć zlecenie jest realizowane w ułamku sekund to i tak zlecenie z limitem jest ciągle wyprzedzane-tak naprawdę składając zlecenie z limitem jedyne co sie uzyskuje to brak poślizgu-żadnego price improvement czy kupna po widełkach-to jest tylko możliwe jeśli kurs spadnie ;-/

Osobom które chca to zobaczyć na własne oczy polecam obserwować EWJ SIRI BAC SPY z kontraktów NKD.Na każdym z tych walorów mamy gigantyczne oferty... z których realizowanych jest może z 10 % zleceń.Na NKD tylko kilka procent hahahah.Wyjątkiem jest SPY no ale to w końcu S&P 500 :)

tomekinv
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomekinv »

Camaro69 pisze:Tomaszu-fakt że BATS jest preferowany przez HFT ze względu na szybkosc ale jego przewaga maleje.Ja wybrałem najszybszy routing z biur maklerskich (ponoć :-) ) jednak nie mam VPS (po co mi on dla long term)i choć zlecenie jest realizowane w ułamku sekund to i tak zlecenie z limitem jest ciągle wyprzedzane-tak naprawdę składając zlecenie z limitem jedyne co sie uzyskuje to brak poślizgu-żadnego price improvement czy kupna po widełkach-to jest tylko możliwe jeśli kurs spadnie ;-/

Osobom które chca to zobaczyć na własne oczy polecam obserwować EWJ SIRI BAC SPY z kontraktów NKD.Na każdym z tych walorów mamy gigantyczne oferty... z których realizowanych jest może z 10 % zleceń.Na NKD tylko kilka procent hahahah.Wyjątkiem jest SPY no ale to w końcu S&P 500 :)
No niestety price improvement musi zapewnic Ci broker, innej rady nie ma. Chyba ze midpointami jeszcze sie ustawisz.
Kiedys tez o tym pisalem - sub-pennies i price-improvement.

Camaro69

Zapewnia i to doskonale, tak samo szybkość-często mam zlecenia realizowane po ułamkach centa...ale i tak na tym ostatecznie tracę bo jesli cena pójdzie tick wyżej ...to znów musi spaść o cały tick niżej by zrealizowało to zlecenie.Inaczej mówiąc-tracę dolara by uzyskać setną centa...Dla mnie to głównie problem teoretyczny bo gram na dłuższy termin i żadna to dla mnie katastrofa, stracę tylko tick czy dwa-ale doskonale wiem jak może to frustrować.

Do tego HFT ma potężny argument-wygonili już z rynku całkowicie indywidualnych graczy i masę tradycyjnych funduszów,więc argument że wyrzucą z rynku indywidualnych graczy jest już dawno nietrafny-to już się stało.Wiecej ich wyrzucic sie nie da,to już keczup po frytkach jak mawiają w kabarecie

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Jeżeli chodzi o rynek walutowy to HFT nie jest żadnym problemem.

Camaro69 ,przyznaję z pokorą że jeżeli chodzi o HFT w stosunku do akcji i futures na indexy masz całkowitą rację,HFT robi spustoszenie niewyobrażalne.Na ten moment niestety nie potrafię z nimi walczyć.,szczególnie przy końcówkach krótkich trendów rynek nie dobija ,jest krótszy trend,szybciej na końcówkach się zwija,po prostu wcześniej niż zwykle przewalą trend i jednocześnie zlecenia się pojawiają tylko na ułamek sekundy i zaraz są wycofywane w ułamkach sekundy ich zlecenia powodują obsuwy..jednym słowem masakra..
Ja jako manual // podobnie inwestuje jak Ty// niestety nie nadążam.Mam parę pomysłów lecz musi minąć z ok. rok aby wiedzieć czy to będzie skuteczne.Mam doświadczenie na akcjach i futures lecz z przed 6-10 lat,przyznaję że wtedy bez HFT rynek tych instrumentów był inny,bez HFT zdecydowanie łatwiejszy.

Camaro69 pisze:To była by rewolucja...Chociaż mniejsza niż propozycje (przedstawicieli biur maklerskich sic !)którzy postulują zakaz wycofywania zleceń...
Camaro69,uważasz że to co postulują biura maklerskie czyli zakaz wycofywania zleceń byłoby złe?.
Ja uważam że było by to świetne,znacznie wyrównało by to nasze szanse,ostatecznie można by też było zrobić tak że np. zlecenia HFT można wycofać po 10 sekundach jednocześnie zlecenia które często migają nie miałyby pierwszeństwa w realizacji w stosunku do zleceń już wiszących z tego co wiem technicznie nie byłoby problemu aby to zrobić .
Co o tym myślisz?.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Camaro69

Prosty zakaz wycofywania zleceń...to radykalna metoda.Po anulacji zlecenia automat najczęsciej wysyła nowe z inną ceną,zakaz takiego zlecenia sprawiłby pewnie że zamiast anulować automat modyfikował by cenę zlecenia poniżej dziennego limitu circuit brakerów (co było by rownoznaczne z wycofaniem,widełki są po 8/10 % od aktualnej ceny wiec zlecenie i tak nie ma szans na realizację)po czym znów modyfikował by go po pojawieniu się innego sygnału.

Problem jest niezwykle trudny do rozwiązania tak technicznie (market makerzy i animatorzy na giełdzie pełnia role pozytywną,inaczej niz na platformach CFD a taki całkowity zakaz dotyczyć musiał by również ich)jak i ze względu na lobby finansowe.Nikogo nie obchodzą utyskiwania zwykłych graczy-nawet spadek ich udziału do (ponoć) okolic 10/15 % rynku USA nikogo nie obchodzi-o czym więc tu rozmawiać :(

tomekinv
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomekinv »

Camaro69 pisze:Prosty zakaz wycofywania zleceń...to radykalna metoda.Po anulacji zlecenia automat najczęsciej wysyła nowe z inną ceną,zakaz takiego zlecenia sprawiłby pewnie że zamiast anulować automat modyfikował by cenę zlecenia poniżej dziennego limitu circuit brakerów (co było by rownoznaczne z wycofaniem,widełki są po 8/10 % od aktualnej ceny wiec zlecenie i tak nie ma szans na realizację)po czym znów modyfikował by go po pojawieniu się innego sygnału.

Problem jest niezwykle trudny do rozwiązania tak technicznie (market makerzy i animatorzy na giełdzie pełnia role pozytywną,inaczej niz na platformach CFD a taki całkowity zakaz dotyczyć musiał by również ich)jak i ze względu na lobby finansowe.Nikogo nie obchodzą utyskiwania zwykłych graczy-nawet spadek ich udziału do (ponoć) okolic 10/15 % rynku USA nikogo nie obchodzi-o czym więc tu rozmawiać :(
Wydaje mi sie, że zakaz wycofywania zleceń jest już zbyt radykalny. Pomijam HFT, ale zabiłoby to mnóstwo daytraderów, szczegolnie scalperów itd. Bardziej przeszkadza moze front running, szczegolne w przypadku duzych instytucji bankowych.

Co do końcówek trendów, tutaj dla mnie większym problemem sa dark pools, szczegolnie na mniej plynnych spolkach lub gdy większy spread.

zz
Maniak
Maniak

Camaro69 pisze:Prosty zakaz wycofywania zleceń...to radykalna metoda.(
http://forexmagnates.com/celoxica-launc ... -platform/

Camaro69,Karol,przeanalizujcie to sobie ,co o tym myślicie?,spróbujcie to zanalizować.
Jeżeli dobrze to interpretuje to może jest kierunek na częściowe rozwiązanie i zneutralizowanie HFT?.
Co o tym myślicie?.
Pozdrawiam.

PS. Celoxica, dostawca technologii rozwiązań HFT handlowych ogłosiła wprowadzenie ulepszonej Futures Trading Platform. Wielu platform asset łączy z CME, ICE, Liffe i EUREX giełdach. Opisując zalety najnowszej wersji platformy, Lee Staines, prezes Celoxica powiedział Forex magnatów "Nasze najnowsze uaktualnienie zapewnia naszym klientom wysoce wydajne produktu handlowego zarówno dla przetwarzania danych rynkowych i złożenia zamówienia. Nowy sprzęt pozwala na dodatkowe obniżenie latencji, jak również zwiększoną przepustowość

Celoxica, wiodący dostawca ultra niskich opóźnieniach danych rynkowych i rozwiązań wprowadzania zamówienia do wysokich częstotliwości, handlowców, poinformowała o wprowadzeniu na rynek nowej generacji sprzętową akceleracją, platformy futures
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Camaro69

To co dałeś pojawia się często-oferta która pomaga realizować transakcje HFT :).Tyle że to dotyczy głównie kontraktów terminowych indexowych i troche surowcowych,nie dotyczy walutowych-to kwestia niskiego obrotu futami na waluty.
Np Eurodolar około 220 000 vs minimum 1 200 000 S&P500 czyli zero prawie.

Dużo ważniejszym newsem był wczorajszy komunikat Finra ze przyglądają sie tak HFT jak i Dark Pool'om:

http://blogs.marketwatch.com/thetell/20 ... ny-report/

Możliwe ze za tym pójdą jakieś konkretniejsze kroki (chociaż ja w to wątpie)

zz
Maniak
Maniak

http://www.finextra.com/News/FullStory. ... emid=24267
Nie ma żadnego związku między wysokiej częstotliwości obrotu (HFT) i manipulacji na rynku, według badań z rynków australijskich Capital Cooperative Research Centre (CMCRC).

CMCRC sprawozdanie manipulacji na rynku zlecone przez Bank Anglii w ramach projektu Foresight na HFT. Foresight końcowy Dokument roboczy, który zgromadził 35 naukowców z dziewięciu krajów, stwierdziła nieprawidłowości z kilku desek planowanych przez KE zmian regulacyjnych. ..
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Camaro69 pisze:To co dałeś pojawia się często-oferta która pomaga realizować transakcje HFT :).Tyle że to dotyczy głównie kontraktów terminowych indexowych i troche surowcowych,nie dotyczy walutowych-to kwestia niskiego obrotu futami na waluty.
Np Eurodolar około 220 000 vs minimum 1 200 000 S&P500 czyli zero prawie.

Dużo ważniejszym newsem był wczorajszy komunikat Finra ze przyglądają sie tak HFT jak i Dark Pool'om:

http://blogs.marketwatch.com/thetell/20 ... ny-report/

Możliwe ze za tym pójdą jakieś konkretniejsze kroki (chociaż ja w to wątpie)
Co oni mają do tych Dark Pools. Wiadomo, że nie można wystawić wszystkiego do arkusza, to tak jakby grać z odkrytą ręką w karty. Można ślęczeć nad platformą i po zrealizowaniu zlecenia składać następne, albo od razu złożyć zlecenie całości, ujawniając tylko jakąś część.

Nie ma według mnie w tym niczego złego. Może dlatego, że jestem przyzwyczajony.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

ODPOWIEDZ