Oj dajże już mu spokój - w końcu to jest jego podwórko i każdy z nas jest tylko gościem. Ze wszystkimi prawami i obowiązkami.
A z tego co widzę to jest on nieco bardziej miłosierny niż jakiś czas temu.
A na pewno o wiele bardziej niż Afgańczycy tradycyjnie rozpalający ognisko na rozciętym brzuchu całkiem żyjącego jeszcze ex-gościa który obraził ich we własnym domu... EDIT: lub może tylko tak im się wydawało że ich obraził ale efekt jest ten sam.
Zgadza się?
Pogaduchy przy porannej kawie
Re: Pogaduchy przy porannej kawie
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
Powiem to tylko raz i bardzo cicho: mam takiego jednego robota który doskonale radzi sobie na demo ale w realu zdarzały mu się potknięcia bo różnice w kwotowaniach i logika nie zadziałała, bo obsuwy, przerwy i inne takie.xpep pisze:skromnie smiem stwierdzic ze magia systemu to tylko demo;) tak jak piszesz wkurzenie brokera moze wystapic juz przy 100% zalezy jak dobrze jest przygotowany na takie systemy
Więc postawiłem go na demo u broka gdzie zachowuje się najlepiej i postawiłem bardzo szybką kopiarkę na real.
Efekt piorunujący: wszystkie bolączki jak ręką odjął!
A nawet lepiej bo teraz to demo jest nie tylko źródłem sygnałów ale i jednocześnie "pamięcią" pozycji więc nie ma to już takiego znaczenia co by się działo z robotem na realu. Jak demo wejdzie, a real nie wejdzie z jakiegokolwiek bądź powodu to wystarczy tylko poczekać - w 99% przypadków rynek wraca i real się "załapuje" czego nie zrobiłby robot na tym koncie bo jego logika byłaby już w innym miejscu.
Tak czy inaczej udało mi się w ten sposób przekuć magię demo na real. Więc może nie należy nim aż tak gardzić ;-)
Z tym że to nie nadaje się dla skalperków skubiących kilka pip dużym lotem z dużą prędkością.
Duży lot to duże ryzyko.259 pisze:Powiem to tylko raz i bardzo cicho: mam takiego jednego robota który doskonale radzi sobie na demo ale w realu zdarzały mu się potknięcia bo różnice w kwotowaniach i logika nie zadziałała, bo obsuwy, przerwy i inne takie.xpep pisze:skromnie smiem stwierdzic ze magia systemu to tylko demo;) tak jak piszesz wkurzenie brokera moze wystapic juz przy 100% zalezy jak dobrze jest przygotowany na takie systemy
Więc postawiłem go na demo u broka gdzie zachowuje się najlepiej i postawiłem bardzo szybką kopiarkę na real.
Efekt piorunujący: wszystkie bolączki jak ręką odjął!
A nawet lepiej bo teraz to demo jest nie tylko źródłem sygnałów ale i jednocześnie "pamięcią" pozycji więc nie ma to już takiego znaczenia co by się działo z robotem na realu. Jak demo wejdzie, a real nie wejdzie z jakiegokolwiek bądź powodu to wystarczy tylko poczekać - w 99% przypadków rynek wraca i real się "załapuje" czego nie zrobiłby robot na tym koncie bo jego logika byłaby już w innym miejscu.
Tak czy inaczej udało mi się w ten sposób przekuć magię demo na real. Więc może nie należy nim aż tak gardzić ;-)
Z tym że to nie nadaje się dla skalperków skubiących kilka pip dużym lotem z dużą prędkością.
Domowy robocik - ma małe szanse VS HFT... w skalpowaniu... bywają HFT oparte o ticki przy nieporównywalnie mniejszych prowizjach... ale niech tylko będzie "zbliżony" parametrami +- z opóźnieniem 30sec/1minuta - będzie dobrze.
Przydałby się wskaźnik/algorytm oparty na wyprzedaniu/wykupieniu i monumentum dla czyściutkich sygnałów... (ROC, CCI, RSI, Monumentum... hmm mam CCI-RSI, który ciekawie działa) Plotę słyszałem, że HFT często coś podobnego wykorzystują... chociaż pewnie to jeszcze bardziej złożone niż mi się wydaje... a plota jak każda plota, zawiera tylko część prawdy.
Plan jak zawsze jest prosty - Stawiasz takiego "skubacza" na 2-3-5 lat z początkowym depo 100 dolarów i MM 0.01Lota na każde 50$. I co jakiś czas kontrolujesz - jak sobie radzi... dobrze jeszcze podczepić konto pod jakieś rabaty ~ bo jak robocik dobije do lotów i obrót rzędu 1000lot w miesiącu może dać dodatkowo kilkaset $ z rabatu ekstra.
Konto traktowałbym jako przyszłe zabezpieczenie emerytalne... Jeśli by zadziałało to takich kont jeszcze z kilka można otworzyć u różnych brokerów - już dla samej ciekawości... : ]
Coś jeszcze na weekend: http://www.artmarcovici.com/rat-traders "Szczurze HFT": )
i Szokujące prognozy SAXO, jeśli jeszcze nie widzieliście. http://gielda-inwestora.pl/gospodarka-i ... a-2013-rok
Wspominają tam o Soi i zwyżce 50%... a ja dalej patrzę na pszenicę - która stoi dokładnie na 50% wzrostów

I pisałem wam o tym jakiś czas temu..., że formacja na tym zbożu przypomina dość rozbudowaną-przedłużoną flagę. Powinien pojawić się wolumen, I formacja 1-2-3. Prawdopodobnie jeśli zobaczę wolumen + ładne świeczki popytowe - na cofkach będę się ustawiał. Potencjalny target 20-30%. jeśli formacja wypali.
http://finanse.gazetaprawna.pl/artykuly ... enach.html
ciekawe jak się zachowa w następnych tygodniach... pierwszym targetem - marzec - kwiecień.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Quo Vadis? Już wiesz ?
"Rynek nagradza cierpliwych"
↱↴↱↴ więc siedź na dupie i czekaj↱↴↱↴↴↴
Dorzucę jeszcze:
Noworoczny prezent od Madofa : )
http://www.ekonomia24.pl/artykul/705487 ... wosci.html
i o depozytach:
w USA:
http://www.ekonomia24.pl/artykul/706164 ... towka.html
i w Polsce:
http://biznes.onet.pl/oszczednosci-pola ... lizy-detal
Amerykanie nie chcą pożyczać - nawet na niski procent
Wbrew pozorom - To bardzo dobrze rokujące dane... dla gospodarki USA w przyszłości.
Noworoczny prezent od Madofa : )
http://www.ekonomia24.pl/artykul/705487 ... wosci.html
i o depozytach:
w USA:
http://www.ekonomia24.pl/artykul/706164 ... towka.html
i w Polsce:
http://biznes.onet.pl/oszczednosci-pola ... lizy-detal
Amerykanie nie chcą pożyczać - nawet na niski procent

Wbrew pozorom - To bardzo dobrze rokujące dane... dla gospodarki USA w przyszłości.
Quo Vadis? Już wiesz ?
Dziękuję za Copy&Paste całości - pięknie się to wpisuje w to od czego rozpocząłem: "Powiem to tylko raz i bardzo cicho..." 
Mam nauczkę - trzymać język za zębami.
To co napisałem to była tylko taka dygresja na pewien specyficzny temat i z wielu powodów nie chciałem się nad nią za bardzo rozwodzić. EDIT: zaś robot był tylko pewnym przykładem bez wnikania co on za jeden. Równie dobrze mógłbym to robić ręcznie z podobnymi efektami.
Z kolei od samych robotów są inne wątki - tam można się wyżywać z pomysłami na następny cudowny zestaw wskaźników.
Co zaś do HFT to ja nawet o tym nie wspominałem - Metatrader i HFT to są pojęcia które się nawzajem wykluczają. Nie wspominając już o parze detalista-HFT.

Mam nauczkę - trzymać język za zębami.
To co napisałem to była tylko taka dygresja na pewien specyficzny temat i z wielu powodów nie chciałem się nad nią za bardzo rozwodzić. EDIT: zaś robot był tylko pewnym przykładem bez wnikania co on za jeden. Równie dobrze mógłbym to robić ręcznie z podobnymi efektami.
Z kolei od samych robotów są inne wątki - tam można się wyżywać z pomysłami na następny cudowny zestaw wskaźników.
Co zaś do HFT to ja nawet o tym nie wspominałem - Metatrader i HFT to są pojęcia które się nawzajem wykluczają. Nie wspominając już o parze detalista-HFT.
- _/_/Dariusz_/_/
- Pasjonat
Kolejna super okazja do manipulacji na rynkach i wypuszczania plotek

Słyszałem, że cała akcja może się przeciągnąć do 04 stycznia ;-)
And if all else fails, if Republicans do in fact decide to block it, so that taxes on middle class families do in fact go up on January 1st, then we'll come back with a new Congress on January 4th and the first bill that will be introduced on the floor will be to cut taxes on middle class families
Objective perspective, just businiess...
Z tego co pamiętam to mają w odwodzie jeszcze łatki: przesunąć terminy, zawiesić to czy owo... klasyczne "kick the can down the road" ;-)
A'propos manipulacji
CME Lowers Gold Margin By 9%
To z Zerohedge - ulubiony serwis tropicieli konspiry ;-)
Ale faktem jest, że jak CME zmienia wymagania marginu na metalach to rzadko to się odbywa ze względu na nazwijmy to "obiektywne" warunki rynkowe. Kto raz zignorował taką informację i obudził się z ręką w nocniku ten wie o co chodzi...
Zaczynamy pompowanie nowej banieczki?
CME Lowers Gold Margin By 9%
To z Zerohedge - ulubiony serwis tropicieli konspiry ;-)
Ale faktem jest, że jak CME zmienia wymagania marginu na metalach to rzadko to się odbywa ze względu na nazwijmy to "obiektywne" warunki rynkowe. Kto raz zignorował taką informację i obudził się z ręką w nocniku ten wie o co chodzi...
Zaczynamy pompowanie nowej banieczki?
- _/_/Dariusz_/_/
- Pasjonat
Tym bardziej że HSBC PMI - wzrósł do poziomu lekkiego optymizmu.
Żółte światło dla złota ?
Tylko tym razem to pompowanie chyba nie będzie aż takie duże .
Żółte światło dla złota ?
Tylko tym razem to pompowanie chyba nie będzie aż takie duże .
Objective perspective, just businiess...