Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

rozumiem że narzędzie "krzyżyk" które jest w górnym lewym rogu i dzięki któremu zaznaczyłem cenę od 1.29999 do 1.30961 to jest 96 pipsów?
a na usd/pln 3.2000 -3.1500 - ruch 500 pipsów?
Widzę tam na screenach że masz demo od bossy. To najlepiej wejdź sobie na ich stronę i pooglądaj specyfikację, gdzie można znaleźć m.in. wielkość 1 pipsa, minimalny krok notowania itd. Wtedy będziesz pewny że dobrze liczysz.
co do dużych ilości pipsów fajnie to np wygląda na pszenicy
a tu pamiętaj że dla pszenicy (ang. wheat) są widełki wahań soft commodity, co oznacza że jeżeli cena spadnie poniżej ograniczenia albo wzrośnie powyżej to handel zostanie zawieszony. :|

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

Chciałbym wyjaśnić jeszcze jedną kwestię która mnie męczy. Załóżmy że mam depozyt 1000zł i otwieram pozycję na edku . Spread wynosi 1,8 pipsa i mam zamiar „zagrać” 0,1 lota tak więc wartość jednego pipsa wynosi 3,11zł. Dodatkowo jak rozumiem za każdym razem jest blokowany depozyt na czas transakcji który w tym wypadku wyniósł by 409 zł. Tak więc po zawarciu transakcji na 0,1lota mam saldo 585,40 (odjąłem wymagany depozyt i spread). Rozumiem że w takim przypadku gdybym nie ustawił SL i cena pójdzie nie w moim kierunku to broker zamknie mi tą pozycję gdy osiągnie ona 30% depozytu ale pytanie czy od kwoty 585,40 a więc około 188 pipsów i margin call, czy od wartości 1000zł czyli 225 pipsów (225 pips x 3.11 daje prawie 700 zł a więc niby próg margin call) :oops:
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Tak tylko, że pipsy też mają inną wartość więc trzeba to kalkulować w ujęciu procentowym i szacować ewentualne zyski do kosztów jakie ponosimy...
MaciejWLKP pisze:Chciałbym wyjaśnić jeszcze jedną kwestię która mnie męczy. Załóżmy że mam depozyt 1000zł i otwieram pozycję na edku . Spread wynosi 1,8 pipsa i mam zamiar „zagrać” 0,1 lota tak więc wartość jednego pipsa wynosi 3,11zł. Dodatkowo jak rozumiem za każdym razem jest blokowany depozyt na czas transakcji który w tym wypadku wyniósł by 409 zł. Tak więc po zawarciu transakcji na 0,1lota mam saldo 585,40 (odjąłem wymagany depozyt i spread). Rozumiem że w takim przypadku gdybym nie ustawił SL i cena pójdzie nie w moim kierunku to broker zamknie mi tą pozycję gdy osiągnie ona 30% depozytu ale pytanie czy od kwoty 585,40 a więc około 188 pipsów i margin call, czy od wartości 1000zł czyli 225 pipsów (225 pips x 3.11 daje prawie 700 zł a więc niby próg margin call) :oops:
Dla EUR/USD 1.0 pips przy 0.1 lota = 1.0 USD, a depozyt zabezpieczający przy lewarze 1:100 wynosi 100 EUR.
Piszę to byś się nie zdziwił jak kurs USD lub EUR/PLN się zmieni i depozyt wyrażony w złotówkach także...

Zamknięcie pozycji nastąpi w momencie kiedy Margin Level osiągnie wartość 30%.
Margin level = stan konta (equity) / użyty depozyt zabezpieczający (margin), wyrażony w %.

Wiedząc to wszystko na pewno sam sobie poradzisz z obliczeniami.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

raposo pisze: Dla EUR/USD 1.0 pips przy 0.1 lota = 1.0 USD, a depozyt zabezpieczający przy lewarze 1:100 wynosi 100 EUR.
Piszę to byś się nie zdziwił jak kurs USD lub EUR/PLN się zmieni i depozyt wyrażony w złotówkach także...
Dzięki, tego nie wiedziałem :)
raposo pisze:Zamknięcie pozycji nastąpi w momencie kiedy Margin Level osiągnie wartość 30%.
Margin level = stan konta (equity) / użyty depozyt zabezpieczający (margin), wyrażony w %.
Rozumiem że zamknięcie pozycji nastąpi w momencie kiedy Margin Level osiągnie wartość 30% początkowego salda ? Szczerze mówiąc nie rozumiem tego wzoru, czy da radę jakoś bardziej łopatologicznie go przedstawić? :mrgreen:
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

Rozumiem że zamknięcie pozycji nastąpi w momencie kiedy Margin Level osiągnie wartość 30% początkowego salda ? Szczerze mówiąc nie rozumiem tego wzoru, czy da radę jakoś bardziej łopatologicznie go przedstawić?
Balance – stan środków pieniężnych na rachunku Inwestora.
Equity – stan środków pieniężnych na rachunku Inwestora z uwzględnieniem
zysków lub strat z otwartych pozycji rynkowych.
Margin – wielkość depozytu pobranego z rachunku Inwestora w celu zabezpieczenia
otwartych pozycji na rynku. Depozyt jest zwracany na rachunek Inwestora w
momencie zamknięcia pozycji.
Dostępny margin – wielkość środków, które mogą posłużyć jako zabezpieczenie
nowo otwieranych pozycji. Wielkość ta jest wyliczana przez odjęcie od Equity
wartości Margin.
Margin level – wartość wynikająca z podzielenia Equity przez Margin. Wartość
Margin level równa 100% mówi, iż całość dostępnego kapitału została wykorzystana
na depozyt w celu zabezpieczenia otwartych pozycji rynkowych. Spadek Margin
level do poziomu 30% automatycznie zamyka wszystkie otwarte pozycje rynkowe.

Tylko że u różnych brokerów mogą to być różne progi procentowe. 30% 70%, 100%

I nie jest to koniecznie 30% od balance(jest wtedy gdy zagrasz maksymalnie możliwym lotem)
Ale jak zagrasz 0,1lot przy dźwigni 1:100 to marginlevel będzie dla ciebie równy 123zł. wtedy broker zamknie ci tą stratną pozycję

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

MaciejWLKP pisze:
raposo pisze:Zamknięcie pozycji nastąpi w momencie kiedy Margin Level osiągnie wartość 30%.
Rozumiem że zamknięcie pozycji nastąpi w momencie kiedy Margin Level osiągnie wartość 30% początkowego salda ? Szczerze mówiąc nie rozumiem tego wzoru, czy da radę jakoś bardziej łopatologicznie go przedstawić? :mrgreen:
Tak, wtedy nastąpi zamknięcie.

Jeśli nie rozumiesz jak działa wzór to podstaw pod niego różne wartości, które wyświetla Ci w trakcie MT4 i zobaczysz jak się zmienia ta wartość. Uprościć wzoru się nie da, a ma tylko dwie zmienne... ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
rootec
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rootec »

padło dziś na forum stwierdzenie;

dyskontowanie hossy 2013,
chodzi o atmosferę wokół euro, czy też eurousd

cóż ma na celu taki zabieg bo nie jest to jasne dla mnie do końca?

-- Dodano: 18 gru 2012, 21:45 --

albo jeszcze inaczej,

czy takie dyskontowanie, jeżeli było by zabiegiem zamierzonym, to spekulacja która może zaowocować np "bańką spekulacyjną" czyli np. nieoczekiwanym zwrotem akcji w niedalekiej przyszłości

hipotetycznie ofkors
"A co, jeżeli rzeczywistość tak naprawdę jest iluzją i nic nie istnieje? - Cóż, w takim razie zdecydowanie przepłaciłem mój nowy dywan. "

szamantg
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: szamantg »

Ja mam pytanie dotyczące bezpośrednio MT4. Działam na tym programie i mam włączone 4 wskaźniki, co powoduje problem w tej kwestii, że ledwo cokolwiek widać, łącznie z wykresem. Wiem, że istnieje opcja, która pozwala na ustawienie sobie MT4 tak, żeby pokazywał tylko jeden wskaźnik i można było się przełączać pomiędzy wszystkimi włączonymi poprzez klikanie na ich zakładki na dole, tak samo jak między parami walutowymi. Powie mi ktoś jak to zrobić? :)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Hm o tym nie słyszałem ale czy nie lepiej sobie otworzyć drugi wykres, gdzie masz samą cenę, a na pierwszym same okna wskaźników?
Możesz też poprzez F11 powiększyć sobie okno i pozmniejszać okienka wskaźników.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Asset
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Asset »

Jeśli to ta część gdzie początkujący może zadać nawet najgłupsze pytanie to moje brzmi:
Jaka platformę transakcyjną możecie polecić osobie stawiającej dopiero pierwsze kroki w forexowym świecie, najlepiej o jak najniższym depozycie początkowym?

ODPOWIEDZ