Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
rootec
Gaduła
Gaduła

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: rootec »

hehe, niezły jest ten koleś

co powie Draghi... :D

i nazwa tego wydarzenia w ogóle w kalendarzu: "Prezes EBC Draghi powiedział" :D

nawet podpis gościa wygląda mi na tajemniczo ukryty wykres długoterminowy :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"A co, jeżeli rzeczywistość tak naprawdę jest iluzją i nic nie istnieje? - Cóż, w takim razie zdecydowanie przepłaciłem mój nowy dywan. "

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Dane mają zawsze wpływ na rynek. Takie żuczki jak my mamy problem z przyswojeniem tego. Co generuje flow z jednej waluty do drugiej? Wymiana handlowa, inwestycje, stopy bankowe, etc. Rynek co do zasady dyskontuje konsensus czy inne prognozy dużo wcześniej niż na świeczce następującej bezpośrednio po ogłoszeniu. Zaskoczenie (rozczarowanie/euforia) są również dyskontowane przez "jakiś czas". Jeśli zmienia się zatrudnienie, osłabiają się nastroje konsumentów, to kolejne inwestycje korporacji z kraju A w kraju B mogą stanąć pod znakiem zapytania. Takie zawahanie połączone z innymi czynnikami (np. socjaliści wygrywają wybory) może być ciosem dla siły waluty B. Może dojść do przetasowań w aktywach pomiędzy A i B, rynek obligacji może się zachwiać, itp. ... o czym ja to... no, to nie chodzi o jedną świeczkę... nie chodzi o to, co Ty widzisz w danym momencie.
Przyszłej konsolidacji, czy odwrócenia trendu nie zobaczysz tu i teraz... musisz zobaczyć to zawahanie :)...
No albo RGR'a, jeśli jesteś ATekiem :mrgreen:

Poza tym, jeden odczyt może niewiele zmieniać w ogólnym obrazie. I się potem ludzie dziwią, czemu wskaźnik czerwony, a wykres zielony :).

Awatar użytkownika
rootec
Gaduła
Gaduła

seria głupich pytań z mojej strony, ciąg dalszy ;)

ustawiłem sobie zlecenie oczekujące, na usdcad buy limit 0.98700, cena spadła właśnie idealnie do tego poziomu, czyli wskazywała równo 0.98700, (SL 0.98630 TP 0.98800)
dlaczego zlecenie nie wskoczyło ??
miałem zamiar tu przyciąć 5-8 pips i zamknąć z palca nawet
broker armada markets...
mało tego, mój scenariusz się sprawdza właśnie ;)
"A co, jeżeli rzeczywistość tak naprawdę jest iluzją i nic nie istnieje? - Cóż, w takim razie zdecydowanie przepłaciłem mój nowy dywan. "

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

rootec pisze:seria głupich pytań z mojej strony, ciąg dalszy ;)

ustawiłem sobie zlecenie oczekujące, na usdcad buy limit 0.98700, cena spadła właśnie idealnie do tego poziomu, czyli wskazywała równo 0.98700, (SL 0.98630 TP 0.98800)
dlaczego zlecenie nie wskoczyło ??
miałem zamiar tu przyciąć 5-8 pips i zamknąć z palca nawet
broker armada markets...
mało tego, mój scenariusz się sprawdza właśnie ;)
Przy buy zlecenie pobiera od razu spread. Więc cena musi spaść o spread poniżej poziomu zlecenia.
Przy shortach otwiera się w punkt, a spread pobierany jest przy zamknięciu.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
rootec
Gaduła
Gaduła

wszystko jasne, dzięki ;)

mother%@##$@$ers :D

-- Dodano: 17 gru 2012, 13:21 --

dobrze że intuicja kazała mi natychmiast wyręczyć system i wszedłem sobie z opóźnieniem jednego pipa i tne sobie parę sztuk chociaż na fajki ;) haha

edek a.k.a. edmund mógł by się ruszyć w końcu, widmo wypowiedzi mojego nowego idola Draghiego go chyba trzyma mocno w ryzach groźnym spojrzeniem szefa wszystkich szefów ;)

dwd
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: dwd »

cytat z prognoz odnośnie USD/JPY.
baczniew pisze:
na saxo sa ladne luki

U/J 84.20 High 84.38
G/J 136.10 High 136.58
E/J 110.90 High 111.26
A/J 88.80
N/J 71.20
CAD/J 85.20
CHF/J 91.70

Wygląda na to, że Ujek może się otworzyć dokładnie na targecie dla III fali wzrostowej z D1.
Co oznacza saxo?
a łuk oznacza, że kolejne pary walutowe z jenem, na których ruch zamiera wcześniej/później, wskazują na to, że para UJ jest niedowartościowana i po weekendzie start będzie z luką?
a target dla III fali wzrostowej to fibo 261.8, czy opór z 19 marca ?

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

dwd pisze:cytat z prognoz odnośnie USD/JPY.
baczniew pisze:
na saxo sa ladne luki

U/J 84.20 High 84.38
G/J 136.10 High 136.58
E/J 110.90 High 111.26
A/J 88.80
N/J 71.20
CAD/J 85.20
CHF/J 91.70

Wygląda na to, że Ujek może się otworzyć dokładnie na targecie dla III fali wzrostowej z D1.
Co oznacza saxo?
a łuk oznacza, że kolejne pary walutowe z jenem, na których ruch zamiera wcześniej/później, wskazują na to, że para UJ jest niedowartościowana i po weekendzie start będzie z luką?
a target dla III fali wzrostowej to fibo 261.8, czy opór z 19 marca ?
Chodzi o moją prognozę dla III fali wzrostowej z D1. Jest ona u mnie na portalu w dziale analizy z dnia 24.11 i tam wszystko jest dokładnie wytłumaczone i narysowane. Linka nie mogę podać bo mogłoby to być potraktowane jako reklama.

Saxo Bank - to broker.

Otwarcie z luką świadczy o tym, że po prostu w weekend coś się wydarzyło i popyt równoważy podaż, lub na odwrót na poziomie odbiegającym od poziomu zamknięcia z piątku.
W tym przypadku były wybory w Japonii. Wygrała (zgodnie z przewidywaniami) partia, której jednym z głównych punktów programu jest osłabienie Jena. Stąd taka reakcja rynków.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

Chciałbym się upewnić co do liczenia pipsów, pokażę to na przykładzie edka i usd/pln
najpierw edek:

rozumiem że narzędzie "krzyżyk" które jest w górnym lewym rogu i dzięki któremu zaznaczyłem cenę od 1.29999 do 1.30961 to jest 96 pipsów?
a na usd/pln 3.2000 -3.1500 - ruch 500 pipsów?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Tak. Masz rację. Jeśli dziwi Cię taka różnica w ruchu to pamiętaj, że PLN jest traktowana jako waluta egzotyczna, więc i spread jest znacznie większy. Poza tym każda para ma inną charakterystykę, na jednej jak sie cena ruszy o 50 pips to dużo , a na innej ruch 400pipsowy to nic nadzwyczajnego.
Solą życia jest kasa.

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

Dzięki za szybką odpowiedź :) co do dużych ilości pipsów fajnie to np wygląda na pszenicy
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

ODPOWIEDZ