Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Jaroslav
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w a

Nieprzeczytany post autor: Jaroslav »

Powodzenia w twojej "przygodzie" z forex-sem! Ale tak czytajac co napisalem to wyglada jak zwykle ze demo Ci tak fascynuje ciagle wzrosty na rachonku itp.. ale jak przyjdziesz na real to tam juz zacznie sie prawdziwa pszygoda i niewiem czy bedziez wciaz tak zachwycony!! Ale szczeze zycie tylko powodzenia, co do metody chandlu to ja sam chandluje bez zadnych pomocnikow technicznych itp..handluje skalpingiem, siedze pszy leptopie caly dzien i kilka godzin w nocy, juz mam swoja metoda i tylko caly czas ja szlifuje! Dobze ze duza czytasz i uczysz roznych wskaznikow ale radzilem by nie zawracac az tak glowy bo zaduza wiedza to cvzasem tylko szkodzi, wez cos jedno i czwic czwic i czwic to:) jak zobaczysz ze nie pasuje tobie to zacznij cos innego a nie biez wszystko na raz! I jeszcze jedno konto real zaskoczy Ci za wzgledo calkowitej odmiany w wykonywaniu zlecen itp.. dotego stosujesz taki sposob handlu ze to zauwazysz odrazu, takze przygotuj sie do tego!

-- Dodano: 14 gru 2012, 15:39 --
Dziadek pisze:Witam miałbym pare pytan, ustawilem zlecenie oczekujace buy na poziomie 82.23 SL:82.13 TP :82.43
Do momentu osiagniecia tego poziomu cena szła bardzo wolniutko ale gdy go osiagneła to powedrowala szybko w dol to oznacza ze bylo wiecej zlecen sell niz buy? To bylo zwykle przelamanie poziomu?
Wszystko bylo by ok gdybym ustawil zlecenie oczekujace na poziomie 82.17 a nie tak jak wskazywalo ostatnie minimum.

Podczas spadania ceny ustawilem zlecenie natychmiastowe i wszedlem, emocjonalnie dalej z ta sama pozycja czyli buy
(bład trzeba było czekac az cena przestanie spadac to miała byc taka strategia anty stop, ).I czekam moze udac sie chociaz czesc pipsow uratowac.Czy tak powinno sie robic?

No i najwiekszy minus tego wszystkiego przegapilem fajny setup na GPBJPY no grrr....

Jako załacznik dodałem to drugie zagranie.

P.S mowa o parze USD/JPY

Prosze o rady wskazowki, opinie :P

Pozdrawiam Dziadek
Niema co juz machac rekami po walce, wszyscy jestesmy modze ze "tszeba bylo czekac , tszeba bylo ustalic tak a nie tak jak zrobilem, gdzie ta madrosc byla jak robiles zlecenia!" oczywiszcie nie pszyjmi to zle, chce powiedzic ze poprostu jak juz wkopales to czekaj albo na SL albo na TP, zawsze tszeba myszlic pszed a nie uzalac sie po :wink: To ze cena nagle poszla w dol to poprostu wypadek albo wyszedla jakos nowosm makro, to nie glownie, poprostu zle oceniles sytuacje i za maly SL ze szybko Ci wybilo..!
Nie jestem polakiem, przepraszam za mój polski:)

Erykos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Erykos »

Albo zrobiłeś to naumyślnie ( nie ujrzałem sarkazmu ) albo na poważnie. Błędy ortograficzne, interpunkcyjne aż świecą w oczy. Forex to nie wszystko, może warto zainwestować w słownik. Nie zrozum mnie źle, ale to obraża.

rootec: Twoja strategia jest na pierwszy rzut oka fajna. Korzystam z podobnej. Kanał EMA jest bardzo przydatny. Jednak 15h/ dobę z forex to jednak zbyt dużo. Pierwsze co, zacznij zmieniać psychikę jeżeli chcesz grać na fx na real.

Awatar użytkownika
rootec
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rootec »

czytanie ze zrozumieniem od początku do końca też, nie zrozum mnie źle - wygląda nie najlepiej ;) spójrz może na podpis człowieka, powinien dużo wyjaśnić

-- Dodano: 17 gru 2012, 14:37 --

a te 15h na dobę to po prostu z nadmiaru wolnego czasu ;) ale dzięki za uwagę, każda krytyka jest tu chyba przydatna, bez sarkazmu zupełnie ;)
"A co, jeżeli rzeczywistość tak naprawdę jest iluzją i nic nie istnieje? - Cóż, w takim razie zdecydowanie przepłaciłem mój nowy dywan. "

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

rootec pisze:czytanie ze zrozumieniem od początku do końca też, nie zrozum mnie źle - wygląda nie najlepiej ;) spójrz może na podpis człowieka, powinien dużo wyjaśnić

-- Dodano: 17 gru 2012, 14:37 --

a te 15h na dobę to po prostu z nadmiaru wolnego czasu ;) ale dzięki za uwagę, każda krytyka jest tu chyba przydatna, bez sarkazmu zupełnie ;)
Czytałem Twoje posty :) polecam zacząć demo na wyższym TF, h4, D1. Na pewno na początku nie niżej niż h1. Zawsze możesz uruchomić sobie więcej par walutowych niż kilka. Pamiętaj jednak, że każda para ma swoją specyfikację.

pozdro

sukcesów
Yaaa man

Awatar użytkownika
rootec
Gaduła
Gaduła

thnx Wa$$kII :)
z tym demo to już niestety too late :D

zbieram baty i lekcje pokory co chwilę na fx ;)

dzisiaj trzymam kilka pozycji i nie tykam myszki bo palce swędzą ....
może przykłady:

pierwszy to CADJPY long, czuję się tu spokojny raczej,
drugi to (już trzeci z rzędu short dziś na tej parze) EUROUSD, tu z kolei mam wrażenie że znowu brak cierpliwości i zbyt pochopny ruch...

wszelka brutalna krytyka mile widziana :D

staram się łapać ruchy po 20-40pips, wejść szukam właśnie na h4, h1 potem zaglądam na m15 i m5, raczej staram się grać z trendem i kuszą mnie wejścia przy jakichś oporach/wsparciach z ciasnym SL, tyle że jeszcze chyba mam problem z właściwym określaniem tych miejsc i zdecydowanie zbyt szybkimi wejściami, łapie się na tym że nie czekam aż się świeczka zamknie, masakra... :D

-- Dodano: 07 sty 2013, 17:57 --

no może jeszcze jedno wejście, również long i chyba już czuję SL :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"A co, jeżeli rzeczywistość tak naprawdę jest iluzją i nic nie istnieje? - Cóż, w takim razie zdecydowanie przepłaciłem mój nowy dywan. "

Erykos
Gaduła
Gaduła

Jeśli chodzi o SL na EUR/USD, to jak na moja strategię, jest niemal na S/R. To bład. Lepiej ustawiać te SL trochę ponad poziom, a nie na tym poziomie, bo cena dotknie i poleci w dół, ale bez Ciebie ;)

Awatar użytkownika
faflik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: faflik »

rootec pisze:thnx Wa$$kII :)

Ciekawie fibo rysujesz.

Awatar użytkownika
rootec
Gaduła
Gaduła

faflik pisze:
rootec pisze:thnx Wa$$kII :)

Ciekawie fibo rysujesz.
co z tym fibo? popraw mnie jeśli się mylę a to bardzo prawdopodobne, zniesienie wewnętrzne, z góry na dół??
spadek jako korektę traktuję oczywiście

Erykos - z tym SL racja, okolice 1.3120 opór/wsparcie i to solidne... eehhh :D

Erykos
Gaduła
Gaduła

Fibo na odwrót. Mierzysz procentowo od najmniejszej liczby %, która idzie w dół wraz z cena i % się zwiększa. Czyli na górze spadku masz mieć od 0% w miarę spadania ceny w dół te wartości % się zwiększaja do momentu, gdy cena osiagnie np. 61,8 gdzie jest odbice.

Awatar użytkownika
rootec
Gaduła
Gaduła

Erykos pisze:Fibo na odwrót. Mierzysz procentowo od najmniejszej liczby %, która idzie w dół wraz z cena i % się zwiększa. Czyli na górze spadku masz mieć od 0% w miarę spadania ceny w dół te wartości % się zwiększaja do momentu, gdy cena osiagnie np. 61,8 gdzie jest odbice.
cytuję z tematu dla początkujących:
'Akhh'
"Wyobraźmy sobie ruch spadkowy. Zaczyna się korekta wzrostowa. Mierzymy sobie zniesienie wewnętrzne mając 0 na samym dole - 100% na początku ruchu.
Zniesienia wewnętrzne mówią nam o potencjalnych punktach oporu czyli jednocześnie zakończeniu korekty.

Doszło do 38,2% i zaczyna spadać.

Uznajemy, że to koniec i otwieramy shorty. Wykorzystaliśmy zniesienia wewnętrzne.

Teraz interesuje nas gdzie może dotrzeć cena. Stosujemy zniesienie zewnętrzne. Tym razem 0 jest na górze - 100% na dole a wartości powyżej 100% - jeszcze niżej wyznaczając nam potencjalne cele np 162% - mamy więc wyznaczony cel - 1 opór z Fibo. "

poza tym madame et monsieur!! :D

dwie pary z jenem chyba znowu ratują mi skórę i utrzymują depo na powierzchni :mrgreen:

powiedzcie mi jeszcze jak traktujecie kolory IB, tzn jeżeli mamy ruch w dół - korekta z trendu do góry przykładowo i pojawia się IB albo ich liczba mnoga, czy ich kolory mają dla was jakiekolwiek znaczenie czy liczy się miejsce wybicia tylko i wyłącznie??

-- Dodano: 07 sty 2013, 21:20 --

spójrzcie jeszcze na to, czy to dobre miejsce "teoretycznie" według PA na jakiegoś longa?? trend wzrostowy, słownikowa korekta, momentum korekty wyzerowane, 61,8 fibo...
czy już może potrzebuję odpocząć od fx?? :mrgreen:

dla doświadczenia wbiłem się tam z ciasnym tradycyjnie SL, niech powisi :)

-- Dodano: 07 sty 2013, 21:22 --

wkradł mi się błąd w opisie, sorry, to oczywiście aktualne USDCHF
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ