o FX, w "D.Formacie", w "G.Wyborczej"

Reklamy oraz linki do ciekawych miejsc w sieci zajmujących się rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: o FX, w "D.Formacie", w "G.Wyborczej"

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

zz pisze:
Akhh pisze:
gfx pisze:Zgadzam się z tymi artykułami i materiałem telewizyjnym. W końcu ktoś pokazał, jaka jest prawda o forexie.
Słaba prowokacja ;)
Akhh,Dokładnie.
Jak można mówić że jest to prawda o forxie,skoro FX na razie jeszcze w Polsce nie powstał.. ?// poza próbą 2 banków w zakresie ECN...//.
Pozdrawiam.
Mylisz się mój drogi. Myślę, że chodzi Ci o lewarowany FX. A i to nie do końca, bo kredyty w CHF, to nic innego jak lewarowany Forex. Tylko to nie pospólstwo miało zarabiać... Stąd jest to, co Marek zauważył. Jak złotówka była mocna to było masowe udzielanie kredytów w euro i frankach. Ktoś na tym upłynnił niezłe zyski. Pewnie się nie dowiemy, kto był drugą stroną transakcji przewalutowania. A może same banki? No i proszę, ECN czy MM? Oto jest pytanie. Zawsze musi być jakiś MM, choćby to był zarząd bazaru. Chcesz dostęp do rynku? Idź do kantoru. Ale lewar będzie Ci ciężko wynegocjować. ;)

Awatar użytkownika
wojtasek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: wojtasek »

Stforex pisze:Na PW dostałem wiadomość od kolegi, który w temacie nie chciał się ujawniać. Zaproponował, żeby w apelu odnieść się również do materiału z TVP, dodać, że Polacy odnoszą sukcesy w Forexowych konkursach oraz zwrócić uwagę na nachalne reklamy brokerów.
no właśnie, w dłuższej wypowiedzi można by wspomnieć o genezie kontraktów terminowych
(chyba zaczęło się je stosować w II połowie XIX wieku dla płodów rolnych w USA),
dla większej powagi przypomnieć Nobla za model Blacka-Scholesa,
dodać, że Foreksem zajmują się (w sensie platformy dla detalistów)
poważne instytucje finansowe (Alior, BOŚ, BRE, BZWBK, i inne), które oferują bezpłatne szkolenia, itd.

z drugiej strony, po tym chwilowym nasileniu teraz temat Foreksu pewnie ucichnie w mediach,
jak to zwykle bywa, więc może nie warto rozpoczynać czy podsycać debaty/krucjaty?... sam nie wiem :?: :roll:
temat pewnie będzie się pojawiać od czasu do czasu w płytkim ujęciu przy okazji jakichś sensacji,
jak temat wiatrówek gdy jakiś napity postrzela do kotów, czy coś w tym stylu...
Bork, bork, bork! Swedish Chef

immortal
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: immortal »

Chyba czytałem inny tekst bo nie widze zadnych rewelacji w tym krotkim interview z Dajnowiczem KNF. No moze poza jedna - ze mamy w Polsce 55% ECNów! Szczerze mowiac wolalbym poczytac czy podepna caly forex pod KDPW bo sa juz takie plotki i czy zmienia cos z regulacjami i nadzorem przy okazji nowej dyrektywy Mifid 2.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Coś tu zaczyna wszystko śmierdzieć i nie pasuje.... :p
KNF podała że mamy w Polsce 50 % ECN i 50 % MM
Skoro BRE,WBK,Alior Bank,Noble Bank,TMS Brokers,XTB.. ,są ECN
A tylko Boś jest MM to chyba te statystyki są względem tego co i owszem....,lub akurat odwrotnie... :p

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

WBK jest ECN? XTB? TMS? Bo to, że kwotowania ciągną od któregoś z banków, to jeszcze nic nie znaczy. WBK ma w regulaminie jasno napisane, że może rozliczać zlecenia we własnym zakresie. A bank? Przecież bank spokojnie może być MM. Interparty masz w interbanku. Dalej jest tylko przerzucanie się ryzykiem jak gorącym kartoflem. Pytanie gruntowne jest takie, co to znaczy ECN? Że ma kwotowania z internetu? Że kwotowania nie są "filtrowane"? Co się dzieje ze zleceniem, które składasz u ECN? Np na 10 000 j.waluty. Który tzw. ECN bierze od Ciebie pełnomocnictwo dla zawierania umów w Twoim imieniu na rynku??? :)
Bądźmy poważni. Żeby obracać pochodnymi na GPW trzeba cały stos dokumentów wypełnić. Żeby obracać na FX już nie? Dżungla panie, dżungla.

zz
Maniak
Maniak

Stforex pisze:WBK jest ECN? XTB? TMS? Bo to, że kwotowania ciągną od któregoś z banków, to jeszcze nic nie znaczy. WBK ma w regulaminie jasno napisane, że może rozliczać zlecenia we własnym zakresie. A bank? Przecież bank spokojnie może być MM. Interparty masz w interbanku. Dalej jest tylko przerzucanie się ryzykiem jak gorącym kartoflem. Pytanie gruntowne jest takie, co to znaczy ECN? Że ma kwotowania z internetu? Że kwotowania nie są "filtrowane"? Co się dzieje ze zleceniem, które składasz u ECN? Np na 10 000 j.waluty. Który tzw. ECN bierze od Ciebie pełnomocnictwo dla zawierania umów w Twoim imieniu na rynku??? :)
Bądźmy poważni. Żeby obracać pochodnymi na GPW trzeba cały stos dokumentów wypełnić. Żeby obracać na FX już nie? Dżungla panie, dżungla.
Dzięki Stforex,dużo wnosi, cały czas mi tu coś nie pasowało...
Jak sądzisz // może masz jakąś wiedzę// czy jak pod koniec przyszłego roku będzie już dostępny rynek regulowany walutowy CME w Europie to będzie już normalnie?.

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dziękuję za pochwałę.

Szczerze powiedziawszy, nie zgłębiałem tematu CME, bo zwyczajnie nie było mi to potrzebne. Rynek regulowany to w pewnym sensie takie słowo wytrych... ale ważne też jest jak regulowany i przez kogo. W stanach niby są giełdy regulowane, a jednak różne dziwne rzeczy się zdarzają, np. wyskoki HFT, sprawa marginów na CME, itp.

Gdzie i jak będzie można złożyć skargę na działalność podmiotów świadczących? W jakim języku? Wg jakich procedur? Może przez nadzór cypryjski? Słyszałem, że ma być w UK, ale weź pod uwagę, że mogą być też Shetlandy czy Cypr. I co wtedy? No więc samo hasło "regulowany" jeszcze mnie nie zwilża... trzeba się będzie przyjrzeć tematowi.

Jeśli idzie o uczciwość brokerów... pisał Camaro, że broker może być uczciwy, a clearer nie i "nie pomalujesz".... jak to mówią. Czy regulacje będą dotyczyły VD, jakichś innych wtyczek? Bo szczerze powiedziawszy, to nie wiem.

Czy będzie normalnie? A czy wpuszczą Cię na CME z 50 zł i mikrolotami? :) A może od 10k$? Więc kogo będzie stać, to pewnie będzie normalniej... Już teraz można założyć konto w Saxo, jak się ma odpowiednie środki (ostatnio ponoć nawet złagodzili politykę limitu wkładu).

zz
Maniak
Maniak

Z tego co wiem CME wejdzie do Europy TYLKO przez UK i TYLKO pod nadzorem FSA,jednocześnie FSA ma zapewnić rozliczanie i wszelkie procedury z tym związane.
Jestem strasznie ciekawy czy to wypali..
Jeżeli wypali to będzie to o co mi chodzi...

Pozdrawiam.

PS. co do Saxo Banku to nie jestem pewien czy to są PRAWDZIWE kontrakty rozliczane przez CME i zawierane przez platformę Direct Markets Access,a nie wiem gdzie to można sprawdzić.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

A czy muszą być? Gdy idziesz kupić w kantorze 1000 USD, to patrzysz wcześniej pół dnia, czy kantorowiec znalazł sprzedawców tych dolarów? Czy może wyjął spod lady i sam stał się drugą stroną Twojej transakcji? Jest to jakaś różnica? Czy może wszystko sprowadza się do zarządzania ryzykiem... Dlatego piszę o Saxo, bo ktoś tym MM musi być. Co do regulacji, CME, etc. pewnie będzie lepiej, ale pewnie też drożej... skoro będzie ciężej skubać klientów.
Ze swojej strony bardzo lubię czytać info od Ciebie, więc będę śledził.

Pozdrawiam serdecznie!

zz
Maniak
Maniak

Stforex pisze:A czy muszą być? Gdy idziesz kupić w kantorze 1000 USD, to patrzysz wcześniej pół dnia, czy kantorowiec znalazł sprzedawców tych dolarów? Czy może wyjął spod lady i sam stał się drugą stroną Twojej transakcji? Jest to jakaś różnica? Czy może wszystko sprowadza się do zarządzania ryzykiem...

Pozdrawiam serdecznie!
Nie zrozumieliśmy się...
Spróbuję to wytłumaczyć najprościej.
Idziesz do sklepu kupić czekoladę,kwestia całej mojej pisaniny sprowadza się do tego abyś dostał czekoladę,a nie produkt czekoladopodobny.
Jeżeli kupisz PRAWDZIWY kontrakt to kupiłeś prawdziwą czekoladę łącznie z prawami własności do niej.
Jeżeli kupisz kontrakt ,kontraktopodobny,to nie masz prawa własności,praktycznie wszystko z Tobą można zrobić co się chce,łącznie z tym że prawdziwe kontrakty będą handlowane,a ,produkty czekoladopodobne nie,to samo z poślizgami,na prawdziwych ich nie będzie,a np. na czekoladopobnych mogą wynosić np. 10 pipsów,na prawdziwych będzie prawdziwa cena i prawdziwy wykres ,a np. na kontraktopodobnych będzie inna cena która jednocześnie może Tobie 3-5-10 pipsami wszystko wywrócić do góry nogami... czyli pokazać trend przeciwny... :p i tak można miliony możliwości wymieniać.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ