do dalszego opracowaniaApel polskiego środowiska pasjonatów Forex
Niniejszym zwracamy się do mediów o zaprzestanie lub nie podejmowanie szerzenia dezinformacji oraz manipulacji faktami.
W ub. tygodniu na łamach GW oraz Newsweeka pojawiły się artykuły dotyczące detalicznej strony rynku walutowego Forex. Artykuły są spłycone, tendencyjne i jasno wynika z nich, że zostały skomponowane pod założoną z góry tezę. Artykuł z GW nosi znamiona baśni i wiele wskazuje na to, że jest jedynie fikcją dziennikarską, która ma wywołać u czytelnika określone emocje i wrażenia. Nacisk położono na fakt, że inwestycja jest ryzykowna i wiele osób na niej traci. Motywami przewodnimi są takie pojęcia jak: "ruletka", "hazard", "straty". Ani słowa o tym, jakie przygotowanie jest wymagane oraz jak wygląda profesjonalny trading. To tak, jakby uznać medycynę za beznadziejną, ponieważ, bez odpowiedniego i wieloletniego przygotowania, nie sposób przeprowadzić skutecznej operacji.
W ramach puenty redaktor GW otworzył konto demo po czym doprowadził je do bankructwa. Gratulujemy!
o FX, w "D.Formacie", w "G.Wyborczej"
Re: o FX, w "D.Formacie", w "G.Wyborczej"
Stforex pisze:do dalszego opracowaniaApel polskiego środowiska pasjonatów Forex
Niniejszym zwracamy się do mediów o zaprzestanie lub nie podejmowanie szerzenia dezinformacji oraz manipulacji faktami.
W ub. tygodniu na łamach GW oraz Newsweeka pojawiły się artykuły dotyczące detalicznej strony rynku walutowego Forex. Artykuły są spłycone, tendencyjne i jasno wynika z nich, że zostały skomponowane pod założoną z góry tezę. Artykuł z GW nosi znamiona baśni i wiele wskazuje na to, że jest jedynie fikcją dziennikarską, która ma wywołać u czytelnika określone emocje i wrażenia. Nacisk położono na fakt, że inwestycja jest ryzykowna i wiele osób na niej traci. Motywami przewodnimi są takie pojęcia jak: "ruletka", "hazard", "straty". Ani słowa o tym, jakie przygotowanie jest wymagane oraz jak wygląda profesjonalny trading. To tak, jakby uznać medycynę za beznadziejną, ponieważ, bez odpowiedniego i wieloletniego przygotowania, nie sposób przeprowadzić skutecznej operacji.
W ramach puenty redaktor GW otworzył konto demo po czym doprowadził je do bankructwa. Gratulujemy!
Niezłe.
Dla mnie jest jeden argument dotyczący, jakiejkolwiek gry w której mamy zysk, stratę oraz dowolne ryzyko.
Eksperyment, w którym za dobre obstawienie wyniku rzutu monetą płacono 2:1. Kapitał początkowy równy dla graczy, ryzyko na transakcję dowolne.
Każdy powie: 50% szansy zarobić 2xwięcej niż stracić. Tak, tyle że większość stracić nie zyskać.
Złe zarządzanie kapitałem.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
Coz..nie dowiemy sie o tym ani od dziennikarzow ani od brokerow.Mozna natomiast napisac jak działają łowcy dawców kapitałów wbijając im AT na swoich szkoleniach firmowych i stworzyszniach i podobnych eventach.Ani słowa o tym, jakie przygotowanie jest wymagane oraz jak wygląda profesjonalny trading. To tak, jakby uznać medycynę za beznadziejną, ponieważ, bez odpowiedniego i wieloletniego przygotowania, nie sposób przeprowadzić skutecznej operacji.
Parkiet gral w konkursie i nic zbytnio nie pokazał

R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)
Stforex, bardzo dobry tekst na początek; zdaje się, że Nievinny zakładał kiedyś stowarzyszenie trejderów
- ono mogłoby taki tekst wysłać do autorów tekstów i do wydawcy, albo chociaż kilku indywidualnych trejderów...
można też np. zaproponować merytoryczną rozmowę o faktach
trzeba próbować, niezależnie od przewidywanego wyniku...
(chodzi o ogólną kondycję mainstreamowego dziennikarstwa w Polsce)
- ono mogłoby taki tekst wysłać do autorów tekstów i do wydawcy, albo chociaż kilku indywidualnych trejderów...
można też np. zaproponować merytoryczną rozmowę o faktach
trzeba próbować, niezależnie od przewidywanego wyniku...
(chodzi o ogólną kondycję mainstreamowego dziennikarstwa w Polsce)
Bork, bork, bork! Swedish Chef
Przez długi czas byłem w środowisku militarystów i rekonstruktorów. Tam był podobny problem. Media chętnie rozpisywały się o incydentach z wiatrówkami czy napadach z replikami broni palnej (ASG). Całe środowisko czytało to z przerażeniem, ponieważ w wielu krajach są poważne restrykcje dot. wyżej wymienionych. Spodziewano się, że ostatecznie do tego samego może dojść w Polsce. O ile wiem, do tej pory nic się w tym względzie nie zmieniło
. Może to być jakieś pocieszenie.
Na PW dostałem wiadomość od kolegi, który w temacie nie chciał się ujawniać. Zaproponował, żeby w apelu odnieść się również do materiału z TVP, dodać, że Polacy odnoszą sukcesy w Forexowych konkursach oraz zwrócić uwagę na nachalne reklamy brokerów.
W wolnej chwili skomponuję jakiś dodatkowy tekst.
PS.
. Pewnie wyliczenie R:R ich przerasta 

Na PW dostałem wiadomość od kolegi, który w temacie nie chciał się ujawniać. Zaproponował, żeby w apelu odnieść się również do materiału z TVP, dodać, że Polacy odnoszą sukcesy w Forexowych konkursach oraz zwrócić uwagę na nachalne reklamy brokerów.
W wolnej chwili skomponuję jakiś dodatkowy tekst.
PS.
Ciekawe, że totolotka się jakoś dziennikarze nie czepiająargument dotyczący, jakiejkolwiek gry w której mamy zysk, stratę oraz dowolne ryzyko.

Zgadzam się z tymi artykułami i materiałem telewizyjnym. W końcu ktoś pokazał, jaka jest prawda o forexie.
Słaba prowokacjagfx pisze:Zgadzam się z tymi artykułami i materiałem telewizyjnym. W końcu ktoś pokazał, jaka jest prawda o forexie.

Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
Akhh,Dokładnie.Akhh pisze:Słaba prowokacjagfx pisze:Zgadzam się z tymi artykułami i materiałem telewizyjnym. W końcu ktoś pokazał, jaka jest prawda o forexie.
Jak można mówić że jest to prawda o forxie,skoro FX na razie jeszcze w Polsce nie powstał.. ?// poza próbą 2 banków w zakresie ECN...//.
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
3zz pisze:Akhh,Dokładnie.Akhh pisze:Słaba prowokacjagfx pisze:Zgadzam się z tymi artykułami i materiałem telewizyjnym. W końcu ktoś pokazał, jaka jest prawda o forexie.
Jak można mówić że jest to prawda o forxie,skoro FX na razie jeszcze w Polsce nie powstał.. ?// poza próbą 2 banków w zakresie ECN...//.
Pozdrawiam.

Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
Media i państwo - znów odstawi szopkę.
Tak samo było z pokerem!
Od razu wrzucili do jednego worka z automatami - a przecież Polska posiada profesjonalnych pokerzystów - którzy zajmują wysokie miejsca w turniejach live i on line. (mowa o wygranych rzędu kilkuset tys. eur live czy online wielokrotnie po kilka-kilkadziesiąt tys. $ )
Zamiast zalegalizować Pokera online stawką podatku dochodowego - 10% od zysków netto [reszta od zysku pokerroomów działających na terenie Polski]
Firmy/kasyna pchałyby się drzwiami i oknami... powstałoby trochę miejsc pracy, nie potrzeba by było Wyspy Man
To co - zrobiono? Szopkę z ustawą lobbowaną przez Totalizator Sportowy.
Dla mnie już za samo to, ktoś powinien pójść siedzieć.
Dochodzi do absurdów gdy policja/CBŚ wpada do "przestępców" grających dla rozrywki. Z młodych ludzi robi się przestępców. Prawdziwi skorumpowani przestępcy okradający gospodarkę - siedzą prędzej na Wiejskiej.
Tak narzekając na te artykuły przypomniał mi się inny przykład.
Banki wycofały wręcz kredyty hipotecznych w walutach, albo narzuciły niespotykane marże na nie...
Dlaczego? Bo ludzie ich nabrali po pachy - a później skomleli... w międzyczasie. KNF nałożył regulacje (najostrzejsze na świecie?)
(lepiej jest ostrzegać na paczce papierosów o tym, że palenie szkodzi, niż dać regulację o długości filtra sięgającej 3/4:długości papierosa) Człowiek - sam zdecyduje. Jego wola.
Widzę inny problem - to BANKI sprzedawały każdemu co popadnie kredyty walutowe.
Banki nie ostrzegały ludzi o ryzyku walutowym. Czy też nie przekazały nawet jakiejś prostej publikacji o tym jak działają rynki walutowe... Bo dzisiejszy bankowiec to nie bankowiec - tylko SPRZEDAWCA produktów bankowych.
Po to mają normy do wyrobienia... normalnie jak w jakimś telemarketingu sprzedażowym... (od 1x do 3-4 rocznie dostaje telefon z banku czy nie jestem zainteresowany "pożyczką", o mailach nie wspomnę, bo się wysypuje SPAM)
A na moją sprzed kilku lat prośbę związaną z wprowadzeniem platformy FX odpowiedzieli, że mają inną politykę i nie zamierzają... (pech chciał, że konkurencja wprowadziła i z innowacyjnego banku stali się opóźnionym w rozwoju.)
Dziś te 700 tys. klientów co wisiała z kredytem hipotecznych z CHF - ma już wystarczającą wiedzę na ten temat walut. Wiedzą, że kredytu walutowego nie powinno się brać kiedy złotówka jest bardzo silna... i rozumieją ryzyko walutowe. [choć to nadal szczęśliwi klienci
- Polecam przeliczyć WKH w PLN na 30 lat i porównać z CHF, żebyście wiedzieli dlaczego] Trzeba zwracać uwagę na stopy procentowe danego kraju siłę waluty i czas inwestycji(WKH to też inwestycja) itp.
Ja tylko czekam aż wprowadzą kredyty walutowe na jena japońskiego, franka szwajcarskiego ponownie, korony czeskiej - Kiedyś były kredyty w jenie - oczywiście wtedy kiedy jen stał na poziomie +200Yen/$.
(Przydałyby się banki japońskie i koreańskie w Polsce takie jak mają Chińczycy..)
Czytając raz jeszcze te artykuły można dojść do wniosku, że Forexu też chcą zabronić, lub utrudnić zakładanie konta?Taką propagandą.
Niech się leczą na głowę (za przeproszeniem) jeśli taki ich cel.
Jak będzie trzeba wyprowadzę się do innego - normalnego kraju, tam będę płacił podatki i z czasem zdobędę tam obywatelstwo. Tu mnie nic nie będzie trzymało... poza rodziną.
W przypływie szczęścia - wyślę kartki pożegnalne do Prezydenta i Premiera. A co? Nie jestem psem, niewolnikiem, któremu się mówi co wolno a czego niewolno...
Moje wolne środki - to niech się państwo od nich "odczepi". Będę robić z nimi co mi się podoba.
I znów duży Offtop. Sorry.
Tak samo było z pokerem!
Od razu wrzucili do jednego worka z automatami - a przecież Polska posiada profesjonalnych pokerzystów - którzy zajmują wysokie miejsca w turniejach live i on line. (mowa o wygranych rzędu kilkuset tys. eur live czy online wielokrotnie po kilka-kilkadziesiąt tys. $ )
Zamiast zalegalizować Pokera online stawką podatku dochodowego - 10% od zysków netto [reszta od zysku pokerroomów działających na terenie Polski]
Firmy/kasyna pchałyby się drzwiami i oknami... powstałoby trochę miejsc pracy, nie potrzeba by było Wyspy Man
To co - zrobiono? Szopkę z ustawą lobbowaną przez Totalizator Sportowy.
Dla mnie już za samo to, ktoś powinien pójść siedzieć.
Dochodzi do absurdów gdy policja/CBŚ wpada do "przestępców" grających dla rozrywki. Z młodych ludzi robi się przestępców. Prawdziwi skorumpowani przestępcy okradający gospodarkę - siedzą prędzej na Wiejskiej.

Tak narzekając na te artykuły przypomniał mi się inny przykład.
Banki wycofały wręcz kredyty hipotecznych w walutach, albo narzuciły niespotykane marże na nie...
Dlaczego? Bo ludzie ich nabrali po pachy - a później skomleli... w międzyczasie. KNF nałożył regulacje (najostrzejsze na świecie?)
(lepiej jest ostrzegać na paczce papierosów o tym, że palenie szkodzi, niż dać regulację o długości filtra sięgającej 3/4:długości papierosa) Człowiek - sam zdecyduje. Jego wola.
Widzę inny problem - to BANKI sprzedawały każdemu co popadnie kredyty walutowe.
Banki nie ostrzegały ludzi o ryzyku walutowym. Czy też nie przekazały nawet jakiejś prostej publikacji o tym jak działają rynki walutowe... Bo dzisiejszy bankowiec to nie bankowiec - tylko SPRZEDAWCA produktów bankowych.
Po to mają normy do wyrobienia... normalnie jak w jakimś telemarketingu sprzedażowym... (od 1x do 3-4 rocznie dostaje telefon z banku czy nie jestem zainteresowany "pożyczką", o mailach nie wspomnę, bo się wysypuje SPAM)
A na moją sprzed kilku lat prośbę związaną z wprowadzeniem platformy FX odpowiedzieli, że mają inną politykę i nie zamierzają... (pech chciał, że konkurencja wprowadziła i z innowacyjnego banku stali się opóźnionym w rozwoju.)
Dziś te 700 tys. klientów co wisiała z kredytem hipotecznych z CHF - ma już wystarczającą wiedzę na ten temat walut. Wiedzą, że kredytu walutowego nie powinno się brać kiedy złotówka jest bardzo silna... i rozumieją ryzyko walutowe. [choć to nadal szczęśliwi klienci

Ja tylko czekam aż wprowadzą kredyty walutowe na jena japońskiego, franka szwajcarskiego ponownie, korony czeskiej - Kiedyś były kredyty w jenie - oczywiście wtedy kiedy jen stał na poziomie +200Yen/$.
(Przydałyby się banki japońskie i koreańskie w Polsce takie jak mają Chińczycy..)
Czytając raz jeszcze te artykuły można dojść do wniosku, że Forexu też chcą zabronić, lub utrudnić zakładanie konta?Taką propagandą.
Niech się leczą na głowę (za przeproszeniem) jeśli taki ich cel.
Jak będzie trzeba wyprowadzę się do innego - normalnego kraju, tam będę płacił podatki i z czasem zdobędę tam obywatelstwo. Tu mnie nic nie będzie trzymało... poza rodziną.
W przypływie szczęścia - wyślę kartki pożegnalne do Prezydenta i Premiera. A co? Nie jestem psem, niewolnikiem, któremu się mówi co wolno a czego niewolno...
Moje wolne środki - to niech się państwo od nich "odczepi". Będę robić z nimi co mi się podoba.
I znów duży Offtop. Sorry.

Quo Vadis? Już wiesz ?
"Rynek nagradza cierpliwych"
↱↴↱↴ więc siedź na dupie i czekaj↱↴↱↴↴↴
"Rynek nagradza cierpliwych"
↱↴↱↴ więc siedź na dupie i czekaj↱↴↱↴↴↴