Ichimoku
Re: Ichimoku
Rozumiem, tak właśnie myślałem że gra na niskich TF z ichimoku może być trudna. Wiem że ktoś kiedyś próbował nanieść na jeden TF kilka ichimoku z różnych TF i grać na dystanse pomiędzy chmurami. Nie wiem z jakim skutkiem.
wiem o kogo ci chodzi i znam rezultaty tych staran i mnie osobiscie one nie odpowiadajapawelklos pisze:Rozumiem, tak właśnie myślałem że gra na niskich TF z ichimoku może być trudna. Wiem że ktoś kiedyś próbował nanieść na jeden TF kilka ichimoku z różnych TF i grać na dystanse pomiędzy chmurami. Nie wiem z jakim skutkiem.
co kto lubi co kto woli sam wiesz jak jest, jeden lubi sie szarpac z rynkiem raz zarobic raz stracic ale w ostatecznosci wyjsc na swoje (lub tez nie)
drugi woli staly przewidywalny zysk (przy mniejszym ryzyku) z niskim DD
gram na ustawieniach Grega na H4 i moge powiedziec ze laczac wczesniejsze rynek zachwuje sie technicznie i przewidywalnie (do pewnego stopnia) ladnie respektujac linie Ichi poza tym odpada wiele problemow niskich interwalow
- spread
- commision
- konsola
- glebokie korekty (wywalanie na BE)
- koniecznosc ciaglego siedzenie przed wykresem lub tez doskakiwanie co jakis czas zeby zobaczyc pozycje
jedyne co na ta chwile chcialbym opanowac to dodawanie pozycji bo przy silnym sygnale widzac ze cena repsektuje nasze linie mozna niskim ryzykiem bardzo zwiekszyc zysk z pojedynczego wejscia, piekna sprawa ale wymaga to pewnego ogrania z ichi
H4 jest fajane bo nawet grajac mikro/mini lotami mozna wypracowac ladny zysk, ichi ma potencjal dowodem sa 2 osoby
- Greg ktory tym systemem zrobil 1000% w miesiac i to dwukrotnie (na demo)
- Sarmat ktory zaczynajac od okolo 1 000 USD zrobil 100 000 USD w zaledwie kilka miesiecy na real AC
na necie jest ciekawy gosciu oferujacy szkolenia z ichi za okolo 8k zl, niby nic niezwyklego ale moja uwage zwrocilo to...
to by sie w skrocie pokrywalo z opiniami ze polska/angielska szkola Ichi jest co najwyzej przecietna, prym wioda tutaj rosjanie (o japonii nie wspominam)Szkolenie bazowe, na którym można poznać praktyczne zastosowanie analizy technicznej z odrzuceniem niedziałających książkowych metod.
Stawiam na praktykę i pokazuję tylko te elementy, które w praktyce są skuteczne. Należy pamiętać, że pomiędzy teorią a praktyką jest wielka przepaść.
Ostrzegam także przed nieskutecznymi narzędziami/formacjami, które są promowane przez teoretyków, a które nie mają praktycznego zastosowania podczas zarabiania na giełdzie
Omawiam także błędy merytoryczne dotyczące Ichimoku, jakie zawarte są w polskich i angielskich publikacjach. Ostrzegam przed nimi i pokazuję jak wydajniej można zarabiać stosując technikę Ichimoku w ujęciu bez błędnego rozumowania (niuanse, lecz to one decydują o tym jak dużo zarabiamy).
Rozumiem.
"- koniecznosc ciaglego siedzenie przed wykresem lub tez doskakiwanie co jakis czas zeby zobaczyc pozycje" - to jest niewątpliwy plus gry na większych TF. Wiem co to znaczy siedzieć do późnych godzin nocnych bo coś tam...
Jak chcesz dodawać pozycje to spróbuj na mniejszym TF wrzucić sobie ichimoku, np. na m5 i dokładać pozycje za każdym razem jak cena wyjdzie z chmury - takie "micro" korekty no i zawsze dokładać tylko wyżej - z zysku.
"- koniecznosc ciaglego siedzenie przed wykresem lub tez doskakiwanie co jakis czas zeby zobaczyc pozycje" - to jest niewątpliwy plus gry na większych TF. Wiem co to znaczy siedzieć do późnych godzin nocnych bo coś tam...

Jak chcesz dodawać pozycje to spróbuj na mniejszym TF wrzucić sobie ichimoku, np. na m5 i dokładać pozycje za każdym razem jak cena wyjdzie z chmury - takie "micro" korekty no i zawsze dokładać tylko wyżej - z zysku.
znam zasady dodawanie do pozycji wzgledem wejscia - wyjscie ceny z chmury kumko
Greg dokladnie opicuje to w swoim ebooku
moja wczesniejsza wypowiedz odnosila sie do innych sygnalow np odbicia/przebicia (moje ulubione wejscia ze wzgledu na fantastyczny stosunek RR)
tam sytuacja wyglada zupelnie inaczej i dokladanie wyglada u Grega bardziej na piramide poza tym kwestia TP tez powinna wygladac inaczej niz przy wyjsciu z chmury bardziej w strone wsparc i oporow niz zamkniecia ceny pozniej Kijun sen
Pisalem do Grega w tej sprawie zobaczymy co odp jak sam widzisz nie ma za duzo czasu na udzielanie sie
Greg dokladnie opicuje to w swoim ebooku
moja wczesniejsza wypowiedz odnosila sie do innych sygnalow np odbicia/przebicia (moje ulubione wejscia ze wzgledu na fantastyczny stosunek RR)
tam sytuacja wyglada zupelnie inaczej i dokladanie wyglada u Grega bardziej na piramide poza tym kwestia TP tez powinna wygladac inaczej niz przy wyjsciu z chmury bardziej w strone wsparc i oporow niz zamkniecia ceny pozniej Kijun sen
Pisalem do Grega w tej sprawie zobaczymy co odp jak sam widzisz nie ma za duzo czasu na udzielanie sie

Zakupiłem niedawno ebooka Greg'a ale nie miałem jeszcze okazji dokładniej się przyjrzeć. Tak z czystej ciekawości, zawsze mnie nurtował ten wskaźnik - niby wszędzie dostępny ale jakiś konkretnych danych na temat jego użyteczności było brak.
No ciekaw jestem co Greg odpisze na temat zastosowania ichimoku na mniejszych TF.
Ja ogólnie działam na swoich kreskach ale ichimoku w wolnych chwilach chętnie popatrzę, teraz przechodzę od poniedziałku na cfd na wig20 więc też troszeczkę inaczej będę grał.
No ciekaw jestem co Greg odpisze na temat zastosowania ichimoku na mniejszych TF.
Ja ogólnie działam na swoich kreskach ale ichimoku w wolnych chwilach chętnie popatrzę, teraz przechodzę od poniedziałku na cfd na wig20 więc też troszeczkę inaczej będę grał.
-
- Pasjonat
Skalpowanie na samym ichimoku jest trudne. Dokładając GMMA M1 i ichimoku M5 dostajemy wyraźniejszy obraz może warto spróbować.
Woow ichimoku zaczyna robic sie popularne, ale 8k zl za kurs o ichimoku to troche ….. duzo?
No chyba ze to ja jestem dupek i zamiast ebookow za pare zlotych moglem sporzadzic kursik za jedyne kilka tysiecy
Panowie nie ma paniki, normalne jest poszukiwanie jakichs tajemnych formul i cudownych ruchow, ktore pozwola “naprawde” zarobic na forexie i gieldzie. Lata temu gdy jeszcze sie udzielalem na forum “kumotrader” byl jeden gosciu, ktory czepil sie Manesha (pozniej autora ksiazki “Ichimoku clouds”) twierdzac ze istnieje ksiazka ” the secret book of ichimoku” i ze nie rozumie dlaczego Manesh nie chce jej ujawnic, oczywiscie byla to kompletna bzdura. Tak jak juz kiedys pisalem, jesli znasz kilka dobrych systemow i znasz dobrze analize techniczna to znajdziesz wszystkie najistotniejsze elementy i tych systemow i analizy technicznej w ichimoku.
Nie przypadkiem tytul mojego ebooka to FxIchimoku, gdyz ze strategii zostaly usuniete te elementy, ktore do pracy na forexie na tf 4H sie nie nadaja, np Hosoda do przodu rysowal nie tylko chmury. Zakladajac ze rynek jest cykliczny Hosoda “wyczarowal” kilka numerow (miedzy innymi 9, 17, 26, 33 42 i moltyplikacje tych numerow ) bral jakies wydarzenie na wykresie (np odbicie sie od lini wsparcia) i oczekiwal ze za 9 lub 17 lub 33 swieczki znow cos sie wydarzy. Oczywiscie pisze tu w ogromnym skrocie, jesli ktos zna sie na cyklach to wie doskonale o czym pisze, cykl wzrostowy jest zupelnie inny od cyklu spadkowego co jeszcze lepiej widac po nalozeniu ichimoku, ale nie o tym tu chcialem pisac. Otoz ta czesc ichimoku poprostu na forexie sie nie sprawdza, byc moze jest swietna na gieldzie ale na forexie wyniki byly dosc kiepsie wiec poprostu ta czesc odpuscilem. Na obrazku ponizej widac mniej wiecej o co mi chodzi.
Uwaga nie ma zadnej tajemnej wiedzy na temat ichimoku, jest tylko dyscyplina i zrozumienie tego co sie dziej na rynku gdy zaistnieje sygnal.
Wybaczcie ale nie moge sie powstrzymac: Omawiam także błędy merytoryczne dotyczące Ichimoku, jakie zawarte są w polskich i angielskich publikacjach.
Co ten pan rozumie przez polskie publikacje? Ile ksiazek i czasopism spotkal ten pan w jezyku polskim na ten temat by mowic o bledach merytorycznych? Publikacje angielskie (?) czy anglojezyczne (?) o jakich publikacjach pisze?
No chyba ze to ja jestem dupek i zamiast ebookow za pare zlotych moglem sporzadzic kursik za jedyne kilka tysiecy

Panowie nie ma paniki, normalne jest poszukiwanie jakichs tajemnych formul i cudownych ruchow, ktore pozwola “naprawde” zarobic na forexie i gieldzie. Lata temu gdy jeszcze sie udzielalem na forum “kumotrader” byl jeden gosciu, ktory czepil sie Manesha (pozniej autora ksiazki “Ichimoku clouds”) twierdzac ze istnieje ksiazka ” the secret book of ichimoku” i ze nie rozumie dlaczego Manesh nie chce jej ujawnic, oczywiscie byla to kompletna bzdura. Tak jak juz kiedys pisalem, jesli znasz kilka dobrych systemow i znasz dobrze analize techniczna to znajdziesz wszystkie najistotniejsze elementy i tych systemow i analizy technicznej w ichimoku.
Nie przypadkiem tytul mojego ebooka to FxIchimoku, gdyz ze strategii zostaly usuniete te elementy, ktore do pracy na forexie na tf 4H sie nie nadaja, np Hosoda do przodu rysowal nie tylko chmury. Zakladajac ze rynek jest cykliczny Hosoda “wyczarowal” kilka numerow (miedzy innymi 9, 17, 26, 33 42 i moltyplikacje tych numerow ) bral jakies wydarzenie na wykresie (np odbicie sie od lini wsparcia) i oczekiwal ze za 9 lub 17 lub 33 swieczki znow cos sie wydarzy. Oczywiscie pisze tu w ogromnym skrocie, jesli ktos zna sie na cyklach to wie doskonale o czym pisze, cykl wzrostowy jest zupelnie inny od cyklu spadkowego co jeszcze lepiej widac po nalozeniu ichimoku, ale nie o tym tu chcialem pisac. Otoz ta czesc ichimoku poprostu na forexie sie nie sprawdza, byc moze jest swietna na gieldzie ale na forexie wyniki byly dosc kiepsie wiec poprostu ta czesc odpuscilem. Na obrazku ponizej widac mniej wiecej o co mi chodzi.
Uwaga nie ma zadnej tajemnej wiedzy na temat ichimoku, jest tylko dyscyplina i zrozumienie tego co sie dziej na rynku gdy zaistnieje sygnal.
Wybaczcie ale nie moge sie powstrzymac: Omawiam także błędy merytoryczne dotyczące Ichimoku, jakie zawarte są w polskich i angielskich publikacjach.
Co ten pan rozumie przez polskie publikacje? Ile ksiazek i czasopism spotkal ten pan w jezyku polskim na ten temat by mowic o bledach merytorycznych? Publikacje angielskie (?) czy anglojezyczne (?) o jakich publikacjach pisze?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Stały bywalec
Jakiś czas tem jeden z doradców z Markets com podpowiedzial mi zebym zwrócił uwagę na Ichimoku. I to był strzał w dziesiątkę. A ponieważ nie radze sobie z psychą podczas grania to piszę EA pod ichimoku, i mimo ze na razie jest prosciutka i bierze pod uwagę w sumie tylko chmurę to już pozwala zarabiać.
Co widać mojej stopce. Ten ostatni wzrost po dlugich spadkach to dzieki wlaczeniu ichi.
Kol. Greg, czy Twój ebook podpowie mi coś co się może przydać przy automatyzacji gry na ichi?
Co widać mojej stopce. Ten ostatni wzrost po dlugich spadkach to dzieki wlaczeniu ichi.
Kol. Greg, czy Twój ebook podpowie mi coś co się może przydać przy automatyzacji gry na ichi?
Ostatnio zmieniony 24 gru 2012, 11:05 przez tluszczofil, łącznie zmieniany 1 raz.
Obawiam sie ze zautomatyzowanie ichimoku bedzie bardzo trudne, zajmowalem sie tym dlugo z naprawde kompetentnymi programatorami i efekt nie byl bardzo zachecajacy, chyba ze sie ograniczysz do ddwoch podstawowych sygnalow. Daj znac na priv chetnie opisze czego uzywalem przy budowaniu ea, moze razem wpadniemy na cos ciekawego.tluszczofil pisze:Jakiś czas tem jeden z doradców z Markets com podpowiedzial mi zebym zwrócił uwagę na Ichimoku. I to był strzał w dziesiątkę. A ponieważ nie radze sobie z psychą podczas grania to piszę EA pod ichimoku, i mimo ze na razie jest prosciutka i bierze pod uwagę w sumie tylko chmurę to już pozwala zarabiać.
Co widać mojej stopce.
Greg