skalpowanie cos ciekawgo

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
zeusik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zeusik »

MrYogi pisze:
zeusik pisze:bardzo zastanawiajace, a ja prosze o jedna odpowiedz, jak daleko od ceny skalperzy stosuja SL?
Ja przeważnie nie stosuje ;) jedynie kiedy zadowalam się jakimś zyskiem ale to bardzo rzadko.
Jesli nie ponosisz wiekszego ryzyka niz w przypadku ugrywania 100pipsow czy tam 200stu , to skalping moim zdaniem nie ma sensu.

Aby wydusic 100pipsow metoda skalpingu , zalozmy TP 5 PIPSOW , trzeba wejsc i jeszcze trafic w trend 20razy z czego 40pipsow (spread 2pipsy) oddac brokerowi. Nie za duzy to koszt ?

Awatar użytkownika
Ułan Bator
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Ułan Bator »

niezależnie od tego jak się gra, SL powinno się stosować. Granie bez SL wyrabia bardzo złe nawyki, co predzej czy później kończy sie marginem...
Forex Fun Trader

zeusik
Gaduła
Gaduła

Ułan Bator pisze:niezależnie od tego jak się gra, SL powinno się stosować. Granie bez SL wyrabia bardzo złe nawyki, co predzej czy później kończy sie marginem...
nikt nie napisał konkretów. Gdzie te SL. Ile pipsow od ceny

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

zeusik pisze: Nie za duzy to koszt ?
I tak i nie, wszystko zależy od stylu gry jaki preferujesz. Ja siedzę przed monitorem i czekam na okazje wyciulania 15-30 pipsów z silnego wąchania danej pary.
Czasem Mi się zdarza że przez cały dzień nie otworze żadnej pozycji a czasem po 10-12 na dzień. Stosuje dość wysoki poziom ryzyka portfela bo od 10% do 20% portfela. Przynosi mi to zyski z których jestem bardzo zadowolony. na 43 pozycje otwarte na tym koncie co teraz gram ( od 21 lutego br. ) 6 pozycji miałem błędnie trafionych. ale na reszta weszła tak jak miała. po prostu kwestia gustu i strategi no i oczywiście ryzyka.

ps. Nie jestże wariatem i po uzyskaniu satysfakcjonującego profitu wyciągam cześć środków. Co do margin level to nigdy Mi się jeszcze niezdażyło żeby się nawet do niego zbliżył 8)

kilu
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: kilu »

zeusik Moim zdaniem skalping ma sens dlatego ze kiedy ty czekasz na swoje 100 pips wchodzac w jedna otwarta pozycje i ja trzymasz moze nawet kilka dni, to ja otwieram w dwie godziny swoje 30 pozycji w przeciagu 1 - 2godzin i mam to na co ty czekasz dzien lub dwa.
Dlatego mowei ze gdy grasz na 30 min siecach to juz nie jest skalping. bo otwierasz pozycje raz na dzien.
Pozdrawiam

zeusik
Gaduła
Gaduła

I tu sie zgodze, ze ma to sens przy zwiekszonej pozycji i ryzyku. W twoim wypadku 10-20% . Inny forumowicz napisal, ze ma to sens przy ryzyku 1% he he. Jaka trzeba miec trafnosc zeby to sie w ogole zwrocilo?

Ciułac po pipsiku? Jak ludzie z tego maja zyski?
zeusik Moim zdaniem skalping ma sens dlatego ze kiedy ty czekasz na swoje 100 pips wchodzac w jedna otwarta pozycje i ja trzymasz moze nawet kilka dni, to ja otwieram w dwie godziny swoje 30 pozycji w przeciagu 1 - 2godzin i mam to na co ty czekasz dzien lub dwa.
Dlatego mowei ze gdy grasz na 30 min siecach to juz nie jest skalping. bo otwierasz pozycje raz na dzien.
Pozdrawiam
Tak tyle, ze poki ty zarobisz 100pipsow to 60pipsow oddach brokerowi, a poza tym kolego musisz miec idealna trafnosc. Otworzyc pozycje 30razy i trafic w TP , trzeba miec talent.

A przy ryzyku jakim ty piszesz 1% :) to skalping nie ma sensu. Albo wieksze ryzyko , albo 1% i czekanie na sto pipsow.

Kilu a co robisz jesli otworzysz 30pozycji z czego 10poszlo nie w ta co trzeba, zamykasz? I w jakim procencie tamte stratne 10pozycji pokrywaja 20zyskownych? Jestes w plery? Opisz dokladniej jak grasz, bo Ty widze widzisz tylko róż na rynku, strat nie masz? 100% trafnosc?
Ostatnio zmieniony 09 mar 2008, 15:44 przez zeusik, łącznie zmieniany 2 razy.

kilu
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: kilu »

zeusik pisze:W twoim wypadku 10-20% . Inny forumowicz napisal, ze ma to sens przy ryzyku 1% he he
wszystko zalezy od tego jaki kto ma portfel moje 1 % moze byc twoim 10 % prawda??

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

zeusik pisze:I tu sie zgodze, ze ma to sens przy zwiekszonej pozycji i ryzyku. W twoim wypadku 10-20% . Inny forumowicz napisal, ze ma to sens przy ryzyku 1% he he. Jaka trzeba miec trafnosc zeby to sie w ogole zwrocilo?

od 21 lutego wzrost depo o 107,47%, wszystkich zamkniętych pozycji. Mam jedna otwartą co z nią nie trafiłem jak diabli :/, ale według mojej analizy powinienem, nie co na tej pozycji zarobić tylko zniwelować straty.

aha nie gram codziennie. dopiero od tego poniedziałku zaczynam grać codziennie
i efekty się zobaczy. Zresztą myślę czy jakiegoś żurnala nie zacząć pisać, ale sam jeszcze nie wiem.

kilu pisze:
zeusik pisze:W twoim wypadku 10-20% . Inny forumowicz napisal, ze ma to sens przy ryzyku 1% he he
wszystko zalezy od tego jaki kto ma portfel moje 1 % moze byc twoim 10 % prawda??
Jeśli chodzi o Mój portfel, to fortuny na nim niema ( narazie ;) )
Ostatnio zmieniony 09 mar 2008, 15:47 przez MrYogi, łącznie zmieniany 1 raz.

ScarFace
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ScarFace »

zeusik pisze:nikt nie napisał konkretów. Gdzie te SL. Ile pipsow od ceny
odpowiedź nie jest jednoznaczna. Z moich doświadczeń wynika iż najlepiej skalpować 22:00-0:50 2:00-6:00 w scalpingu jest taka sprawa że wchodzisz jak dostajesz sygnał systemu a czy ten sygnał sie sprawdził dowiadujesz sie po kilunastu sekundach/kilku minutach, bo mini trendy nie zmieniają sie co kilka sekund tym bardziej jeśli rynek jest uspokojony i płynie jak fale na morzu. Podczas sesji europejskiej i amerykańskiej to samo morze staje sie wzburzone, panuje duża zmienność i tzw chaos więc tutaj żeby co kolwiek zdziałać sl powinno sie stawiać na 20-30 pips a trafić tp rzadko udaje sie większe niż sl, wiec wpolczynnik strat do zysków R jest poniżej 1 Aby cały ten interes sie opłacał to wartość udanych wejść powinna przekraczać 70-80% a to nie jest takie łatwe
Nie masz racji, AT często bardziej znajduje zastosowanie na mniejszych tf co może wydać ci sie nieporozumieniem. Takie ciułanie jak ty to nazywasz może na takich parach jak gbp jpy przynieść spore profity, i nie musisz od razu stawiać 5% na jedną transakcje. Wystarczy opanować system i wybrane pary. Jeśli wybierasz np. gbp jpy musisz także obserwować usd jpy eur jpy pod takim samym kątem jak pare na której tradujesz itp taki urok, liczy sie systematyczność i konsekwencja, wyniki przyjdą same
Ostatnio zmieniony 09 mar 2008, 15:55 przez ScarFace, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ