Zgadza się, nie tylko ważne jest kiedy wejść na odpowiednia pozycje ale tez kiedy wyjść z możliwie zaakceptowalna stratą. Mój styl jest bardzo agresywny i w moim przypadku stratę wyrobionego zysku jest bardzo prawdopodobna, dlatego u Mnie wyście z pozycji na minus to podstawa.zeusik pisze: co robisz na demku jesli nie idzie w twoja strone? Nie obchodzi mnie w systemach w jaki sposob sie zarabia, ale jak sprytnie sie wywija on od strat.
Mozna 100razy trafic i zarobic , ale mozna tez 1 tak trafic ze strata przekroczy 100trafionych pozycji.
skalpowanie cos ciekawgo
LOLMrYogi pisze:Zgadza się, nie tylko ważne jest kiedy wejść na odpowiednia pozycje ale tez kiedy wyjść z możliwie zaakceptowalna stratą. Mój styl jest bardzo agresywny i w moim przypadku stratę wyrobionego zysku jest bardzo prawdopodobna, dlatego u Mnie wyście z pozycji na minus to podstawa.zeusik pisze: co robisz na demku jesli nie idzie w twoja strone? Nie obchodzi mnie w systemach w jaki sposob sie zarabia, ale jak sprytnie sie wywija on od strat.
Mozna 100razy trafic i zarobic , ale mozna tez 1 tak trafic ze strata przekroczy 100trafionych pozycji.

-
- Stały bywalec
taka sama jak w grze pozycyjnej, z uwzglednieniem wiekszego udzialu spreadu.zeusik pisze:I tu sie zgodze, ze ma to sens przy zwiekszonej pozycji i ryzyku. W twoim wypadku 10-20% . Inny forumowicz napisal, ze ma to sens przy ryzyku 1% he he. Jaka trzeba miec trafnosc zeby to sie w ogole zwrocilo?
nie rozumiem w czym widzisz problem? scalping nie jest gra o zwiekszonym ryzyku z uwagi na wielkosc pozycji. scalping jest gra o zwiekszonym ryzyku z uwagi na ekstremalnie krotki horyzont inwestycji, co za tym idzie wrazliwosc na szum. bo de facto jest to gra na szumie rynku. co nie znaczy, ze nie mozna osiagnac przyzwoitej skutecznosci wejsc/wyjsc. naturalnie ze mozna, tyle ze jest trudniej (choc pewnie nie dla wszystkich). po co wiec to sie to robi? a no z uwagi na ten ultrakrotki horyzont. jesli trader pozycyjny w tydzien zrobi 5 trejdow przy srednej stopie zwrotu 10% a scalper 50 przy tp 2%, to mimo iz scalper ma 5 razy gorszy stosunek zyskow i transakcji na koniec tygodnia scalper zarobi 169%, a gracz pozycyjny "tylko" 61%.

-
- Stały bywalec
-
- Stały bywalec