Handel z Polski na Amerykańskich giełdach akcji

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Robczan
Stały bywalec
Stały bywalec

Handel z Polski na Amerykańskich giełdach akcji

Nieprzeczytany post autor: Robczan »

Ze względu na większą liczbę danych i znacznie większą zmienność (niż na forex) chciałbym spróbować sił na amerykańskich rynkach akcji. Miałem kiedyś z tym styczność gdy pracowałem w Polskiej firmie zatrudniającej traderów, ale zastanawiam się czy jest to możliwe dla indywidualnych spekulantów, tak jak na forexie - z domu. Czy ktoś na tym forum się w tym orientuje?

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Re: Handel z Polski na Amerykańskich giełdach akcji

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Robczan pisze:Ze względu na większą liczbę danych i znacznie większą zmienność (niż na forex) chciałbym spróbować sił na amerykańskich rynkach akcji. Miałem kiedyś z tym styczność gdy pracowałem w Polskiej firmie zatrudniającej traderów, ale zastanawiam się czy jest to możliwe dla indywidualnych spekulantów, tak jak na forexie - z domu. Czy ktoś na tym forum się w tym orientuje?

Na samych akcjach umożliwiają to nasze DMy, ale koszty duże.

Można oczywiście otworzyć gdzieś w USA jeśli ma się większy kapitał i ochotę na formalności.

Półśrodek to np Saxo Bank, który oferuje dużą ilość instrumentów - dodatkowo środki włożone w kupno można później w jakiś procencie (nawet 90%) traktować jako depozyt zabezpieczający.

Są jeszcze CFD na akcje - np Varengold, GKFX oferują dużą ilość spółek z lewarem 1:20. Oczywiście tych głównych. Jeśli chodzi o jakieś maluchy to pewnie najkorzystniej poszukać oferty w USA.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Robczan pisze:Ze względu na większą liczbę danych i znacznie większą zmienność (niż na forex) chciałbym spróbować sił na amerykańskich rynkach akcji. Miałem kiedyś z tym styczność gdy pracowałem w Polskiej firmie zatrudniającej traderów, ale zastanawiam się czy jest to możliwe dla indywidualnych spekulantów, tak jak na forexie - z domu. Czy ktoś na tym forum się w tym orientuje?
Jeżeli chodzi Tobie o poważne związane z tym sprawy // pod każdym względem//czyli prawdziwe produkty ,a nie produkty czekoladopodobne .... :p to jest to możliwe tylko przez CME.
Uzbrój się w cierpliwość,w przyszłym roku będzie dostępne CME w Europie poprzez FSA z U.K.
Pozdrawiam.

PS. jak ich Chińska bankowość nie uprzedzi wcześniej ... :564:
Zresztą,dla nas inwestorów to jest wsio radno...,ważne aby było dostępne to co piszesz...,// nie wnikając czy to proponuje CFTC czy Chińska komisja...//
Ostatnio zmieniony 27 lis 2012, 15:45 przez zz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Camaro69

Nieprzeczytany post autor: Camaro69 »

Dużo zależy jakie masz wymagania.Nie chodzi o prowizje bo one prawie że nie istnieją.Czy chcesz tylko akcje,czy akcje i kontrakty,czy daytrading (dla daytradingu musisz miec minimum 25 000 $,reguła Pattern Day Trader)czy dłuższy okres napisz coś więcej czego oczekujesz to wtedy można odpowiedzieć.

Robczan
Stały bywalec
Stały bywalec

Jak na razie chciałbym tylko zapoznać się z handlowaniem na rynku akcji, a więc częstotliwość zajmowania pozycji nie ma dla mnie znaczenia. Jaki jest minimalny depozyt na początek?

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

E tam panowie - przecież to nie problem znaleźć brokera, nie trzeba czekać nie wiadomo jak długo i nie wiadomo na co ...

Kilka znanych firm:
MBT Trading: http://www.mbtrading.com/commissions.aspx?page=Stocks - depozyt od 1K USD
Interactive Brokers: http://www.interactivebrokers.com/ - depo od 10 K USD
FXCM: http://www.fxcmstocktrading.com/ - depo chyba nie ma wymogów minimalnych
TDAmeritrade: http://www.tdameritrade.com/home.page - tam akurat ciut ciężko otworzyć konto jeśli nie mieszka się w USA ale przy odrobinie uporu da się.
Green
Obrazek
Obrazek

Robczan
Stały bywalec
Stały bywalec

Wielkie dzięki, o coś takiego mi chodziło. Zacznę od dema na MBT. Czy mogą wystąpić jakieś problemy z założeniem konta LIVE/wpłaceniem depozytu?

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Robczan pisze:Wielkie dzięki, o coś takiego mi chodziło. Zacznę od dema na MBT. Czy mogą wystąpić jakieś problemy z założeniem konta LIVE/wpłaceniem depozytu?
W mbt raczej nie powinno być problemu z założeniem konta.
Problem może być natomiast z demem - nie wiem jak teraz ale dawniej gdy tam zakładałem konto to demo na akcjach było dosyć dziwne. Po prostu odtwarzali tam historię kwotowań dla kilku wybranych symboli - i to zdaje się, że co dzień tą samą :) Tym niemniej można było poklikać i zapoznać się z platformą.
Green
Obrazek
Obrazek

Camaro69

Nieprzeczytany post autor: Camaro69 »

Jeśli masz minimum 10 000 $ lub masz mniej niz 26 lat to tylko Interaktywni powinni cie interesować,nie mają konkurencji pod prawie każdym względem (platforma jest wyjątkiem,ale to mozna zmienic na dowolną).Jeśli między 5 a 10k $ to Lighspeed Trading ma najtańszą ofertę dla akcji -stała prowizja 3 $ (inni mają od 5 do 9.99$)za każda transakcję,wadą jest gra przez przeglądarkę ale odpadaja wszystkie inne opłaty.

http://www.lightspeed.com/?page_id=5061

buntownik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: buntownik »

Czy zmiennosc jest wieksza tu bym sie klocil :wink: po drugie po co ci akcje masz indeksy na ktorych tez mozna zarobic sa bardziej stabilne, pamietaj akcjami jest latwo manipulowac ale indeksami to trzeba miec tyle pieniadzy co na foreksie a moze nawet wiecej, pomysl na co czeka forex na otwacie gield, dlatego czasami sie zastanwiam ze najwiekszej pieniadze sa na gieldzie niz na foreksie, tak oczywiscie obrot jest wiekszy na foreksie logiczne bo to waluta kazdy sie nia posluguje ale za to na gieldzie sa fundusze, opcje, kontrakty itd. i pamietaj na indeskach nie ma lewaru co dla innych jest nie do przyjecia a dla mnie to jest ogromny plus bo wiem ze tam realne pieniadze sa obracane a nie sztuczne :wink:

ODPOWIEDZ