Tak. To są uroki dźwigni. Ale za to możesz grać kwotą o wiele większą niz posiadasz. I to są plusy dźwigni, bo możesz szybciej pomnożyć portfel.husale pisze:Czyli niema jasnych reguł takich jak na GPW?Akhh pisze:husale pisze:Tzn. że reszta pieniędzy na koncie jest "bezpieczna".
a co z reszta pytań?
Nie do końca.
Są poślizgi, które mogą Ci wyzerować konto i jeszcze będziesz miał minus. Dokładnie taka sytuacja miała miejsce o ile się nie mylę po ogłoszeniu zzamrożenia kursu CHF i EUR i właśnie na Aliorze.
W normalnych sytuacjach tak to działa, ale w ekstremalnych niestety nie. To jest ta pułapka.
Inwestując w spólkę mogę stracić tylko tyle ile w nią zainwestowałem, nawet jeśli spółka zostanie zawieszona.
Tutaj ztego co piszesz wynika że inwstując depo np 330zł moge stracić więcej? Przecież broker "czuwa" abym nie zrobił mu manka.
Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow
Solą życia jest kasa.
Dzięki za odpowiedzi, właśnie o to mi chodziło czy dobrze rozumiem teoretyczne przyczyny wzrostów i spadków. A jak widać w realu to wychodzi różnie.
- MyOnlySpace
- Stały bywalec
czyli np. jeden "ulubiony" oscylator/średnia ruchoma w zupełności wystarczy ??Akhh pisze:MyOnlySpace pisze:Wchodzę teraz powiedzmy w "świat" wskaźników,oscylatorów analizy technicznej,w sumie jest ich sporo. Muszę znać je wszystkie czy w zupełności wystarczy mi ich określona liczba? Jeśli tak to na jakich się koncentrować a jakie sobie darować?
Na pewno nie musisz, a wręcz nie ma fizycznej możliwości poznać ich wszystkich.
Raczej skup się na poznawaniu Price Action - wsparć/oporów, linii trendu, formacji świecowych. Są oczywiście systemy oparte na indykach, jak również stosuje się je do podejmowania decyzji o wejściu, ale nie będą magiczne i poznawanie zbyt dużej ich ilości jest stratą czasu.
Wszystko jest trudne zanim stanie się proste.
Po jednym z każdego. Długookresowa średnia + oscylator (RSI lub Stochastic). Pierwsze do określenia trendu, drugie do momentu wejścia. Reszta to kwestia doświadczenia i PA.MyOnlySpace pisze:czyli np. jeden "ulubiony" oscylator/średnia ruchoma w zupełności wystarczy ??
http://forex-nawigator.biz/forum/3-typy ... 22259.html
-----------------------------------------------------------------
Ja mam pytanie od siebie. Można w MT4 zrobić tak, że na H4 nie widać kresek wstawionych na wykresie H1 i odwrotnie?
właściwości obiektu->wizualizacja
Mam dwa pytania:
jakich stron używacie do czerpania info o aktualnych wydarzeniach?
czy w MT4 da się ustawić automat, który będzie grał według wcześniej ustawionej strategii?
czy w MT4 da się ustawić automat, który będzie grał według wcześniej ustawionej strategii?
1.Strony z kalendarzami makroekonomicznymi. Najpopularniejszy to chyba ten z ForexFactory.Gadryiel pisze:Mam dwa pytania:
2.Nie da sie ustawić, ale da ię napisać robota, który będzie zawierał transakcje na ustalonych przez Ciebie warunkach.
Solą życia jest kasa.
Witam
Czy gra z trendem jest skuteczna na forexie? np. gramy w silnym trendzie, poza trendami nie gramy. Jeśli tak to jakie są optymalne wartości sl i tp?
Czy gra z trendem jest skuteczna na forexie? np. gramy w silnym trendzie, poza trendami nie gramy. Jeśli tak to jakie są optymalne wartości sl i tp?
>WWW< Serwis Internetowy Poświęcony FOREX, CFDs, EA, Programom Afiliacyjnym Forex, Brokerom Forex.
Reguły są trochę inne. Wymieniasz papier za papier... czy cyfrę za cyfrę. Jeśli pójdziesz do kantoru i kupisz 100 USD, to też jesteś graczem Forex. Jest to inwestycja bez użycia dźwigni i stracić możesz maksymalnie tyle ile zainwestowałeś. Jeśli natomiast grasz pozycjami lewarowanymi, to Twój wkład jest jedynie zabezpieczeniem (marginesem) dla transakcji opiewającej na znacznie większą kwotę. A zatem, czysto teoretycznie, możesz stracić znacznie więcej, niż wynosi Twoje zabezpieczenie. Co do zasady broker czuwa, aby tak się nie stało, ale są przypadki niezadziałania mechanizmu Stop Out we właściwym momencie (np. luka weekendowa).husale pisze:Akhh pisze:Czyli niema jasnych reguł takich jak na GPW?husale pisze:Tzn. że reszta pieniędzy na koncie jest "bezpieczna".
a co z reszta pytań?
Inwestując w spólkę mogę stracić tylko tyle ile w nią zainwestowałem, nawet jeśli spółka zostanie zawieszona.
Tutaj ztego co piszesz wynika że inwstując depo np 330zł moge stracić więcej? Przecież broker "czuwa" abym nie zrobił mu manka.
Jeśli weźmiesz kredyt w banku i kupisz za niego akcje danej spółki, to jest to pewna forma dźwigni. Z tym, że wtedy inwestujesz w przedsiębiorstwo, które wytwarza jakąś realną wartość (usługę, produkt). Na FX główną wartością jest chciwość innych spekulantów

Pozwolisz , że odpowiem pytaniem na pytanie - a czy jazda pod prąd jest skuteczna, bezpieczna -alien1983 pisze:Witam

Dobrze , gdy 1 TP jest równy 3 SL lub gdy różnica jest jeszcze większa np. 1: 8.