Praca licencjacka - walutowe platformy transakcyjne

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Re: Praca licencjacka - walutowe platformy transakcyjne

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Slick pisze:Na chwilę obecną, nie mam zielonego pojęcia czym jest wymienione przez Ciebie CME. Gdzie znajdę więcej informacji na ten temat - z pewnością zapoznam się szerzej z tematem, ponieważ brzmi to obiecująco. Jedno podstawowe pytanie - czy CME wystartuje na początku roku? - chodzi mi przede wszystkim o odpowiednią ilość czasu na rzetelną analizę/opis.

Zz jeśli mógłbyś napisać więcej o CME byłbym Ci bardzo wdzięczny.

Swoją drogą - czym pokrótce różnią się od siebie brokerzy ECN i MM? Domyślam się, że w Polsce dominuje model brokera MM?

Nie. Dominujący i jak się wydaje jeśli chodzi o podmioty regulowane jest ECN lub STP. MM to potencjalnie większe zyski, ale też większe koszty i bycie brokerem regulowanym i MM jednocześnie niesie ze sobą większe zagrożenia. Znowu odeślę Cię do raportu kwartalnego Forex Magnates za 3 kwartał tego roku, gdzie jest bardzo dobry artykuł na ten temat. I co więcej artykuł rzetelny zrobiony przez kogoś neutralnego, bo zwykle rozmowy o tym sprowadzając się do przepychanek zwolenników.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Slick
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Slick »

AliorTrader
Bossa FX
TMS
XTB
Noble Markets
Efix
To najpopularniejsi polscy brokerzy oferujący platformy transakcyjne. Jaki model brokera oferują poszczególni z nich? Z tego co się orientuję to XTB = MM, Alior = ECN, to samo tyczy się Bossa FX? A jak wygląda sytuacja w pozostałych przypadkach?
Znowu odeślę Cię do raportu kwartalnego Forex Magnates za 3 kwartał tego roku
Właśnie się rejestruję ;)

Na chwilę obecną, nie piszę jeszcze pracy - na razie otrzymałem zadanie, zdobycia jak największej ilości informacji - stąd te ciągłe (dla was zapewne banalne) pytania ;)

Rozumiem już w jaki sposób działa broker MM i ECN - jednak nie do końca rozumiem funkcjonowanie STP - na jakiej zasadzie się to odbywa?

Najpopularniejszą platformą transakcyjną używaną przez polskich brokerów jest Meta Trader 4, zgadza się?

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Slick pisze:
AliorTrader

To najpopularniejsi polscy brokerzy oferujący platformy transakcyjne. Jaki model brokera oferują poszczególni z nich? Z tego co się orientuję to XTB = MM, Alior = ECN, to samo tyczy się Bossa FX? A jak wygląda sytuacja w pozostałych przypadkach?
Znowu odeślę Cię do raportu kwartalnego Forex Magnates za 3 kwartał tego roku
Właśnie się rejestruję ;)

Na chwilę obecną, nie piszę jeszcze pracy - na razie otrzymałem zadanie, zdobycia jak największej ilości informacji - stąd te ciągłe (dla was zapewne banalne) pytania ;)

Rozumiem już w jaki sposób działa broker MM i ECN - jednak nie do końca rozumiem funkcjonowanie STP - na jakiej zasadzie się to odbywa?

Najpopularniejszą platformą transakcyjną używaną przez polskich brokerów jest Meta Trader 4, zgadza się?

Alior - ECN - ProTrader
Bossa FX - MM - MT4
TMS - STP (Go4X - MM) - MT4
XTB - MM, STP - MT4
Noble Markets - MM, STP - MT4, MT5
Efix - STP - MT4
Liquidex - STP - MT4
BRE - ECN - MT4
BZWBK - ECN - MT4

Wbrew pozorom to nie są łatwe pytanie i zdziwiłbyś się jak mało osób nawet pracujących u brokerów zna na nie odpowiedzi. I to nie tylko u polskich brokerów.

A do wyjaśniania różnic to Reptile jest najlepszy ;)
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Slick,prawdziwy rynek bez ulepszaczy i naganiaczy to CME i NYSE walutowe
Zapoznaj się z tym

http://forexmagnates.com/nyse-launches- ... -solution/
http://www.cmegroup.com/trading/cme-direct/
http://www.cmegroup.com/clearing/files/ ... ochure.pdf
http://www.cmegroup.com/trading/cme-dir
http://www.cmegroup.com/trading/fx/fx/f ... icros.html
http://forex-nawigator.biz/forum/cme-di ... 22107.html
http://forex-nawigator.biz/forum/amp-fu ... 19664.html
http://forex-nawigator.biz/forum/bre-fo ... 0-140.html
http://www.cmeclearingeurope.com/
Ogólnie Tobie wyjaśni.Jeżeli uda się Tobie z tego zrobić pracę licencjacką lub magisterską to będzie to najwybitniejsza praca w historii Polski z której będą korzystały przyszłe pokolenia.
Pozdrawiam.

-- Dodano: ndz 18-11-2012, 18:02 --

PS. od przyszłego roku CME będzie już dostępne w Europie i rozliczane przez FSA z UK..

-- Dodano: ndz 18-11-2012, 18:42 --

PS. dobrze by było jak ogarniesz ten trudny temat,dobrze by było aby w przyszłości rozwinąłeś temat budowy bankowości w Chinach w oparciu o futures
http://www.wantchinatimes.com/news-subc ... ainCatID=0
Jednak jeżeli nie rozgryziesz tematu CME i FSA nie polecam,ponieważ ze względu na bariery językowe i kulturowe itp to Chiny wyższa szkoła jazdy// chociaż się z nią w 100% zgadzam...///
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

Slick pisze:
Bądź precyzyjny bo wychodzi błąd rzeczowy.
Najpopularniejszą platformą oferowaną przez polskich brokerów dla klientów detalicznych jest MT4.
Raczej żaden broker nie używa MT4 do innych celów.
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Awatar użytkownika
Slick
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Slick »

Najpopularniejszą platformą oferowaną przez polskich brokerów dla klientów detalicznych jest MT4.
Raczej żaden broker nie używa MT4 do innych celów.
Dzięki wielkie za zwrócenie na to uwagi! ;)

Idąc dalszym tokiem rozumowania - jaka jest najpopularniejsza platforma oferowana przez polskich brokerów dla klientów komercyjnych (tj. firm)? Który z polskich brokerów jest najbardziej nakierowany na działalność stricte detaliczną, a który na komercyjną? A może jest tak, że polscy brokerzy raczej różnicują swoją ofertę i trafiają do obu targetów?

Drugie pytanie - tym razem z natury czysto praktycznej.

Obrazek

Korzystam z platformy XTB (biorę udział w konkursie). Wstawiłem fragment platformy, a dokładniej kategorie poszczególnych towarów/pozycji (jak to nazwać?).

Zaczynając z lewej strony.

Main = rozumiem, że to najpopularniejsze pozycje
Fx = waluty
Com = towary bezmarkowe tj. metale szlachetne, ropa itd.
Ind = indeksy

Jednak czym są tak zwane CFD i ETF - tak na chłopski rozum.

No to jedziemy dalej. Z naszej powyższej rozmowy wynika, że XTB jest brokerem MM - czyli czerpie zyski ze spreadu (różnicy między ceną kupna, a sprzedaży). Czy to jedyne opłaty jakie pobiera? Oczywiście rozumiem, że kwota którą zarobie podlega opodatkowaniu od zysków w wysokości 19% + opłaty brokera (w tym przypadku spread). W jaki sposób nastąpi rozliczenie z Urzędem Skarbowym? W postaci PIT-38? Z tego co wiem, jeżeli korzystam z usług polskiego brokera, to zobowiązany on jest do przesłania mi niezbędnych informacji do uzupełnienia PITu / ewentualnie robi to za mnie. Jak to wygląda w praktyce?

Jak już się tak rozpędziłem, to zadam jeszcze jedno pytanie, które siedzi mi w głowie. Który z polskich brokerów oferuje najlepsze warunki dla klienta detalicznego, a który dla komercyjnego?
Którą platformę biorąc pod uwagę polskich brokerów byście polecili i analogicznie, którą platformę oferowaną przez brokerów działających w Polsce byście polecili - to bardzo ważne pytanie, chcę skorzystać z waszej wiedzy i doświadczenia.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

NiceFox.. wiele brokerów korzysta z mt4..tzn diler czy tam riskmanager.. to co z serwera ma trafic na rynek trafia do mt4 pod przekrywanie,zarzadzanie itp.Z racji GUI powstaly rozne mostki,ktore pozniej stworzyly warunki STP

czym jest cfd.. hehe kontrakt na roznice ceny.. wikipedia
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

To wiadomo, chodziło mi od strony clienta.

CFD niczym się nie różni od spot, pewnie powstało jako odtrutka na zbyt wysokie podatki.
W UK nie płaci się podatku od CFD.

-- Dodano: pn 19-11-2012, 17:08 --
Slick pisze:
Jak już się tak rozpędziłem, to zadam jeszcze jedno pytanie, które siedzi mi w głowie. Który z polskich brokerów oferuje najlepsze warunki dla klienta detalicznego, a który dla komercyjnego?
Którą platformę biorąc pod uwagę polskich brokerów byście polecili i analogicznie, którą platformę oferowaną przez brokerów działających w Polsce byście polecili - to bardzo ważne pytanie, chcę skorzystać z waszej wiedzy i doświadczenia.
Nie korzystam z polskich brokerów, ponieważ koszta są dwukrotnie większe.
Brak jest ofert na rynku dla instytucji(finansowych).
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

CFD różnie się od spot i to sporo,coś się chyba rozpędziłeś. :) UK to inny swiat nie ma co porownywac do meksykanskiej polski.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Slick pisze:

Dzięki wielkie za zwrócenie na to uwagi! ;)

Idąc dalszym tokiem rozumowania - jaka jest najpopularniejsza platforma oferowana przez polskich brokerów dla klientów komercyjnych (tj. firm)? wiedzy i doświadczenia.
Slick ,przeczytaj jeszcze raz to co Tobie podałem wyżej,tam znajdziesz odpowiedż.
Jeżeli jakakolwiek firma zdecydowała by się na MT-4 to tylko pod CFTC,nie ma innej opcji..
Co do reszty ,to reptile to dosadnie powiedział,nic dodać do tego.
Pozdrawiam.

-- Dodano: pn 19-11-2012, 20:38 --

PS. z Polskich brokerów?, sprawdż BRE,WBK Alior Bank,aczkolwiek musisz mieć świadomość że w naszej bankowości to jest początek,BRE chyba dopiero działa od paru tygodni więc zanim to wszystko nabierze rumieńców i otoczki ,doświadczenia to musi upłynąć czas,jednak nie można winić za to naszych bankowców ponieważ do 2004 roku rynek walutowy był przestępstwem ,a ci bankowcy co chcieli coś robić byli szykanowani//jak byłem na szkoleniu w 2003 roku to nasi bankowcy prosili o anonimowość ponieważ bali się ... :oops:
Pozdrawiam.

-- Dodano: pn 19-11-2012, 20:44 --

Ps, z tego co pamiętam to Karol kiedyś pisał że Alior Bank ma jakąś specjalną ofertę dla inwestorów instytucjonalnych,spytaj go na priv.
Pozdrawiam.

-- Dodano: pn 19-11-2012, 21:03 --

Slick,zapoznaj się też z tym
http://forex-nawigator.biz/forum/dm-bzw ... 6-310.html
To też będą dla Ciebie bardzo,bardzo,bardzo cenne informacje.
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

ODPOWIEDZ