Koshi pisze:Na powyzesze pytania dostalem w miare satysfakcjonujaca odpowiedz od przedstawiciela z ArmadyMarkets... ale mam kolejne watpliwosci. Chodzi o opcje "sell", cos mi sie w niej nie zgadza... kupujac jakas pare walut np. USD/PLN, kiedy zyska ona na wartosci (wykres idzie do gory) mozna sprzedac ja z zyskiem. I przypuszczalem ze analogicznie bedzie ze sprzedaza jakiejs pary walut np. USD/PLN, tj. kiedy sprzedam taka pare, a ona zacznie tracic na wartosci (wykres idzie w dol) to moj zysk powinien rosnac... natomiast u mnie sprawa wyglada nastepujaco: sprzedalem pare USD/PLN, nastepnie wykres ruszyl do gory (strata sie powiekszala - co jest zrozumiale), a nastepnie wykres zaczal spadac, gdzie moj Zysk/strata wynosil w pewnym momencie 0 (co nadal jest zrozumiale), a nastepnie zykres zaczal spadac jeszcze mocniej, a moja strata zaczela sie znowu powiekszac (a przypuszczalem, ze wtenczas powinien zwiekszac sie moj zysk) - i tego wlasnie nie moge pojac. W zalaczniku screen z takowej sytuacji.
Sprawa jest bardzo prosta.
Przy pozycji krótkiej spread jest płacony w momencie zamykania pozycji czyli cena widoczna na wykresie + spread to cena jaką widzisz w podsumowaniu pozycji.
U siebie masz 3 ceny:
Otwarcie: 3.26680
Cena w podsumowaniu pozycji: 3.27179 a liczona ona jest dla pozycji short = cena na wykresie + spread.
Cena na wykresie: 3.25939
Spread wynosił w tym momencie 1240 - czyli 124 pipsy.
Co wcale nie jest dziwne bo to piątek i koniec dnia - spready wtedy rosną znacząco nawet na najpopularniejszych parach, nie mówiąc o egzotykach.
Mówiąc prosto - cena spadła, ale mniej niż wynosił spread, dlatego pozycja jest na minusie. Wraz ze spadkiem minus by malał, a po przekroczeniu wartości spreadu pozycja zaczęłaby być na plusie.