Ślepy zaułek

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
CleverGuy
Bywalec
Bywalec

Ślepy zaułek

Nieprzeczytany post autor: CleverGuy »

Witajcie,
Dlaczego taki temat? Zgadliście, MC ;) Na szczęście czy nieszczęście to dopiero pierwsze, rok walki na koncie realnym dobiega końca. Pragnę podzielić się z Wami moimi przemyśleniami, doświadczeniami i wnioskami, które wyciągnąłem z gry przez cały ten czas. Strategia gry głównie oparta na PA, w zasadzie trzymałem się jej nieustannie, chwilami było jedynie dodawanie i zwracanie większej uwagi na takie elementy jak fibo, linie trendu, momentum. Postaram się, żeby ten post nie wyglądał jak kolejny lament gościa, który przegrał wypłatę.

Z tego co wyczytałem na forum, do sukcesu potrzebne są 3 rzeczy: system, silna psychika i MM.
Zacznę od końca, czyli co sądzę o MM. Moim zdaniem ma ono małe znaczenie w drodze do sukcesu, to czy profitujemy, czy nie, absolutnie nie zależy od MM. Ono może nas jedynie uchronić przed MC w razie niefortunnej serii niepowodzeń. Może zmienić tempo zysków, ale MM samo w sobie nie ma nic do faktu, czy profitujemy czy nie, oczywiście, jeśli ktoś gra cały czas 50% depozytu to wtedy prędzej czy później należy się spodziewać MC, bo wtedy ta "seria niepowodzeń" odnosi się do 2-3 transakcji, co ma duże szanse wystąpienia. W moim przypadku MM nie zawiniło, bo i tak grałem najmniejszym lotem, więc w zasadzie u mnie nie było żadnego kontrolowanego MM.
Silna psychika, to się odnosi do grania pod wpływem emocji. Silna psychikę należy mieć na tyle, żeby trzymać się gry według systemu, granie pod wpływem emocji sprawia, że zdajemy się na przypadek. Tu się nie będę wiele rozpisywać, myślę, że to wcale nie jest trudne trzymać się swojego systemu, jeśli wiemy, że przyniesie on zysk. W moim przypadku zdarzyło się kilka sytuacji, że wchodziłem w pozycje pod wpływem chwili, głownie na początku mojej "kariery", jednak myślę, że ten element nie był powodem dla którego zaliczyłem MC.
System, strategia. Myślę, że w tym tkwi problem. Musze wyjść naprzeciw wszystkim tym, którzy piszą, że prawie każdą strategią idzie zarabiać i jest to mało ważny element. Ja natomiast myślę, że jest to najważniejszy, główny czynnik, który decyduje o naszym sukcesie. Nie twierdze, że PA nie działa czy coś w tym stylu, być może ja po prostu źle ten system interpretuje, źle nim gram.

Dlaczego przegrałem?
Moim zdaniem brak systemu, który by statystycznie wychodził na plus. Zaskoczyła mnie pewna rzecz. Kiedy oszacowałem, ile mogłem zrobić transakcji, pomnożyłem to przez spread i co się okazało? Za spread zapłaciłem w przybliżeniu tyle, ile straciłem, całe konto. Skłoniło mnie to do myślenia, bo w zasadzie podobny rezultat w grze osiągnąłbym wchodząc w pozycje poprzez rzucanie monetą. Gra losowa daje taki sam rezultat jak granie systemem? :shock: Coś tu jest nie tak. Po dłuższym namyśle doszedłem do takiego oto wniosku:
Są 2 wytłumaczenia zachowania ceny na rynku forex:
-Jest to rynek całkowicie losowy
-Jest z pozoru losowy i ktoś chce, żeby tak wyglądał
Gdybym wierzył w opcję nr 1 nie pisałbym teraz tego postu, gdyż na takim rynku nie da się zarabiać.
Czytając forum, niejednokrotnie można spotkać takie określenie jak "grube ryby", myślę, że chyba każdy kto siedzi w forexie już jakiś czas spotkał się z tym określeniem. Te grube ryby ponoć kontrolują sytuacje na rynku, czyszczą SL i takie tam. Oczywiste jest, że nie chcą, aby ich ruchy były przewidywalne, zatem próbują utrzymać pozory, że cena porusza się w sposób przypadkowy. Dlatego myślę, że te popularne systemy zawszę będą oscylować wokół zera, a konto będzie powolutku zjadane przez spread. Właśnie tutaj pojawia się ten ślepy zaułek, jak tu profitować przy takiej sytuacji na rynku?
Obecnie jestem na etapie "bawienia się" w backtestowanie, sprawdzam różne strategie co mi wpadną do głowy, ale coś tych grubasów nie mogę wykiwać, za każdym razem moja krzywa profitów idzie powoli i nieustannie w dół. Póki co nawet nie myślę o otwieraniu kolejnego rachunku, bo nie mam opracowanego żadnego systemu. Wobec tego, co mam dalej czynić?

Może ktoś z Was doszedł do podobnych wniosków co ja? Może ktoś chce mnie sprostować w jakiejś kwestii? Jestem otwarty również na krytykę, wszelkie odpowiedzi mile widziane.
Serdecznie zapraszam do dyskusji i dzielenia się swoimi przemyśleniami :)
Życzę miłego niedzielnego popołudnia.

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Re: Ślepy zaułek

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

czyli co sądzę o MM. Moim zdaniem ma ono małe znaczenie w drodze do sukcesu,
nie doceniasz mm. twój błąd. naprawdę zwróć więcej uwagi na te kwestie.
nie jestem zwolennikeim tej teroii :|
Gdybym wierzył w opcję nr 1 nie pisałbym teraz tego postu, gdyż na takim rynku nie da się zarabiać.
tej teorii też nie podzielam :)

wrzuć sobie statystykę z historii twoich transakcji i zobacz i przeanalizuj, bo może nie system zawiódł ale zbyt szybkie ucinanie zysków? niekorzystne rr? itp.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Moim zdaniem wyglada to troszkę inaczej, najważniejsza jest strategia czyli MM i zarządzanie juz otwarta pozycja, a system? Mało istotny, ludzie myślą ze oszukują system tworzac wlasne systemy i w każdej grze spotykamy sie z "musisz mieć system", czy to lotto, bukmacherka itp itd , a to g**** prawda :p najważniejszy jest plan i świadomość tego co sie robi. Bo nie jest istotne gdzie dokładnie zajmiesz pozycje, ważne jest jak ja poprowadzisz czyli zyska pozwalamy rosnąć a straty ciąć ale nie poprzez SL 5 pipek od pozycji, FX to nie apteka

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Siadnij i zastanów się..
jaki system ma:
BoJ interweniując na rynku
NBP i inne BC zmieniając %
FED,BoE robiąc luzowanie..

I czy byłbyś w stanie to rozumieć lub rozumiesz.
Właśnie winno paść stwierdzenie,że to nie system lecz strategia... gospodarcza.
Jeśli istnieje statystyczny system,jest już zaimplementowane w EA.Jeśli ktoś daje Ci system bez EA lub taki stworzyłeś,a EA pokazuje,że to d. nie system to systemu nie ma.Jeśli nie umiesz przetestować systemu,to systemu nie ma.Jeśli nie umiesz testować systemu to system nie powstanie.Jeśli nie da się zautomatyzować systemu,to system jest za trudny :D prawie że nie możliwy.Nie każdy system zarabia.. i nie jest łatwo stworzyć strategię.Strategii jest mało.
Weź dowolny system i zastosuj go w dniach QE itp.. w końcu zrozum,żę na rynek nie potrzebujesz systemu lecz w większej mierze strategii.
Jak nie wiesz jak ją stworzyć.. to zobacz jak się buduje dom,projektuje samochód organizuje napad itp.

Backtestujesz systemy,nie wierze że są tam jakieś większe strategie (uznałbym już za strategiczne dobieranie sesji i godzin).

Co czynić.. jak budujesz dom w Japonii ma wytrzymać trzęsienie.. musisz wiedzieć,że takie są.

Kiedyś głosiło się tu takie hasło.. I TAK WSZYSCY WYLĄDUJEMY W IB.

Proponuje nowe.. I TAK WSZYSCY ZACZNIEMY SERIO TRAKTOWAĆ AF.
Każdy kto z bulem będzie patrzył na to hasło musi wiedzieć,że jutro będzie inne,a system mu tego nie powie lecz tylko rzetelne analizy.Systemy grają kontre do trendu.W trakcie,a po też :D

Co do PA.. dawno temu stare AT tez bylo latwe.. czasy sie zmieniaja.
MM cie zawiodlo - przeglądłem kilka Twoich wejść i co widze.. oderwanie od rynku.. MM było statyczne,a rynek jest dynamiczny.

No nic.. jak to mówią.. chcesz zrobić biznes musisz po porażce dalej myśleć.. aż przyjdzie eureka.. jedna przełomem nie jest.. to ma być ciąg tak owych.

A skoro już masz MC to pokaz :p
http://forex-nawigator.biz/forum/projec ... 22164.html
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

Przeczytałem kilka razy i już się pogubiłem. Czym jest system, strategia i plan? Czym te pojęcia się różnią?

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

System można opisać za pomocą EA, jasno sprecyzowane momenty wejścia wyjścia itp, trader musi bezwzględnie trzymać sie zasad aby zarabiać, wszelka strata uzasadniona jest nie przestrzeganiem zasad systemu, taki Urban legend tego forum ;) strategia i plan to zupełnie inne pojęcia od systemu, musimy mieć plan jak postępować, co robić gdzie najlepiej kupować/sprzedawać, ale w odróżnieniu od systemu, nie mamy sygnału wejścia tylko okazje do zajęcia pozycji, ale nie to jest najważniejsze, bo najważniejsze to jest zarządzanie pozycja, piramidowanie itp, a najwieksza różnica to taka ze to my jako trader podejmujemy decyzje o wejściu, wyjściu i wszystkim innym, a w razie straty możemy winić tylko siebie a nie system bądź jego nieprzestrzeganie ;)

Komisarz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Komisarz »

Po roku walki MC to i tak wydaje mi się nie jest powód do odtrąbienia porażki.
Cóż cena na pewno nie porusza się w sposób przypadkowy przecież nawet różne piki w kierunku odwrotnym do spodziewanego ruchu nie biorą są z kosmosu. Napewno potrafią czasem podnieść ciśnienie ale jeśli się wyczuje moment to pozwalają wejść ponownie z lepszej pozycji.
Natomiast niebezpieczne jest definiowanie silnej psychiki jako atybutu naszego systemu bo to już trochę zachacza o coś na kształt zautomatyzowania myślenia życzeniowego (patrz post wyżej) . A wyłączenie w odpowiednim momencie myślenia życzeniowego w stosunku do tego co widać na wykresie wydaje mi kolejnym przystankiem ewolucji trejdera.
Może jeden rok to poprostu za mało nie na tyle żeby zobaczyć coś więcej na wykresie bo tu nagle nie pojawią się w tle matrixowe cyfeki i wszytko stanie się jasne a raczej po to by nabrać swoistej płynności i właściwych nawyków obronnych jak i tych umożliwiających podkręcenia R:R ponad skale.

CleverGuy
Bywalec
Bywalec

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, nie spodziewałem się aż takiego licznego odzewu :d
Tak myślałem właśnie, że od MM się zacznie.
forexsowicz91 pisze:
czyli co sądzę o MM. Moim zdaniem ma ono małe znaczenie w drodze do sukcesu,
nie doceniasz mm. twój błąd. naprawdę zwróć więcej uwagi na te kwestie.
Zwróciłem uwagę już na tę kwestię i to niejednokrotnie, za chwilę rozwinę ten temat o MM
Ink. pisze:Moim zdaniem wyglada to troszkę inaczej, najważniejsza jest strategia czyli MM i zarządzanie juz otwarta pozycja, a system? Mało istotny, ludzie myślą ze oszukują system tworzac wlasne systemy i w każdej grze spotykamy sie z "musisz mieć system", czy to lotto, bukmacherka itp itd , a to g**** prawda :p
Zarządzanie otwarta pozycja, system nie ma znaczenia hmmm. Ok, jaki dobierzesz MM mając system o skuteczności wejść 49% i RR 1:1? Czy dzięki dobremu MM będziesz profitować? A jakie zastosowanie MM powodowałoby stratę mając system 70% i RR 1:1? Oczywiście jak już wspominałem, nie przesadzajmy z np. graniem 50% depozytu, bo to wiadomo, że prędzej czy później trafi się kilka strat pod rząd i MC. Proszę, odpowiedzcie mi na te pytania, bo szczerze to sam główkowałem nad tym trochę i wymyśliłem tylko sposób na tracenie przy systemie 50% i RR 1:1, nawet zakładając, że spread wynosi 0 :shock:
Ink. pisze:Bo nie jest istotne gdzie dokładnie zajmiesz pozycje, ważne jest jak ja poprowadzisz czyli zyska pozwalamy rosnąć a straty ciąć ale nie poprzez SL 5 pipek od pozycji, FX to nie apteka
Taaak, zyskom rosnąć, a straty ciąć, przecież to takie proste :) Tylko skąd mam wiedzieć czy w danej chwili jeśli zamknę pozycje to ograniczam zyski czy ograniczam straty? To jest właśnie kwestia systemu.
Ink. pisze:najważniejszy jest plan i świadomość tego co sie robi.
Dokładnie, a to oznacza ustalony system, którego trzeba się trzymać, bo jeśli nie, to nasza gra to zwykły hazard.
forexsowicz91 pisze:
nie jestem zwolennikeim tej teroii :|
tej teorii też nie podzielam :)
Trochę nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi, uważasz, że na rynku, który jest całkowicie losowy da się zarabiać? Czy może uważasz, że forexowi do losowości daleko? Ja też myślę, że rynek rządzi się swoimi prawami i każdy ruch ma swoją przyczynę.
forexsowicz91 pisze:wrzuć sobie statystykę z historii twoich transakcji i zobacz i przeanalizuj, bo może nie system zawiódł ale zbyt szybkie ucinanie zysków? niekorzystne rr? itp.
Analizowałem swoje zagrania, raczej nie ucinałem zysków, bo TP zawsze ustawiałem przy wchodzeniu w pozycje i nie zmieniałem aż do zamknięcia. TP ustalałem na podstawie stref wsparcia i oporów, były sytuacje, że TP było za wąskie, ale były też takie, że za szerokie. RR stosowałem zawsze powyżej 2:1.
reptile pisze:Weź dowolny system i zastosuj go w dniach QE itp.. w końcu zrozum,żę na rynek nie potrzebujesz systemu lecz w większej mierze strategii.
Szczerze też nie rozumiem za bardzo o co chodzi z tą różnica pomiędzy systemem a strategią. System to zbiór zasad, określających momenty wejścia i wyjścia z rynku tak? A strategia to plan zarządzania kontem? To by mi pod MM podchodziło. Mógłbyś to trochę rozwinąć?
reptile pisze:No nic.. jak to mówią.. chcesz zrobić biznes musisz po porażce dalej myśleć.. aż przyjdzie eureka.. jedna przełomem nie jest.. to ma być ciąg tak owych.
Właśnie dlatego pojawiłem się na forum ;d Szukam nowych eurek, nie poddaje się po porażce, ale nie wiem w którą stronę mam teraz zmierzać. Ślepy zaułek.
Komisarz pisze:Cóż cena na pewno nie porusza się w sposób przypadkowy przecież nawet różne piki w kierunku odwrotnym do spodziewanego ruchu nie biorą są z kosmosu.
Oczywiście, każde drgnięcie ceny ma jakąś swoją przyczynę. Problem tylko, żeby określić, co się zdarzy w przyszłości, albo co ma większe prawdopodobieństwo zdarzenia, do tego stosowałem PA. Przez praktycznie cały ten rok, opierałem się głownie na PA, nie wiem, może źle to stosuję, ale ilekroć próbowałem, za każdym razem na dłuższą metę wychodziłem ze stratą.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Dalej piszesz swoje, jaki MM mając taki i owaki system, ja mówię ze system nalezy wrzucić kosza, świadomość tego co sie robi a ślepe wypełnianie zasad to dwie rożne rzeczy :)

CleverGuy
Bywalec
Bywalec

Wybacz, ale ja mam takie zdanie a nie inne i wynika to z moich przemyśleń i to się nie zmieni jeśli mi ktoś nie przedstawi innego spojrzenia na to zagadnienie. Jeśli nie odpowiesz na te moje pytania to niestety ale będę dalej pisać swoje. Wszędzie właśnie tylko piszą, że MM, że przez to ludzie nie zarabiają, a nigdzie jeszcze nie spotkałem, żeby ktoś to racjonalnie wyjaśnił. Dlaczego więc mam myśleć ze to gadanie o MM to nie tylko usprawiedliwianie porażki? Dlatego ponownie zwracam się z prośbą, czy mógłbyś mi opisać jak zmiana MM sprawi, że zamiast tracić będziemy zarabiać?

ODPOWIEDZ