karne odsetki

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

karne odsetki

Nieprzeczytany post autor: mysje_hood »

Witam

Mam pytanko. Czy w polsce karne odsetki moga być wieksze niż 4-krotna stopa lobardowa (ok 24% w skali roku)? Czy prawo reguluje to na tyle, że nie da ściągać się wiecej?

Czy te odsetki są cały czas naliczane z podstawowej kwoty czy nastepuje kumulacja? czyli każda nastepne naliczanie odesetek jest coraz wieksze?

Czy odsetki moga byc naliczane bez wiedzy osoby ktora ma je splacac? chodzi mi o to czy moze dojsc do takiej ze jakas firma "specjalnie" milczy aby pozniej zedrzec wieksze odsetki?

Btw. Jak ma sie np sprawa typu pobieraczek? ktos gdzies wysyla maila (mail moze jest juz nieuzywany) i wzywa w nim do zaplaty za cos. Czy to raczej nie powinno byc tak ze np dana osoba dostaje powiadomienie poczta?

pozdrawiam
mysje
Obrazek

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Re: karne odsetki

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

albo odsetki ustawowe, albo odsetki umowne.
Nie płaci się odsetek od odsetek.
Pamiętaj o instytucji przedawnienia 2 lata.
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Szkola-Forex_pl
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Szkola-Forex_pl »

Myślę,że to ściśle regulują przepisy gdzie warto byłoby zajrzeć i mieć ta 100% pewność. Jak pisze Przedmówca: są odsetki umowne oraz ustawowe.

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mysje_hood »

Szkola-Forex_pl pisze:Myślę,że to ściśle regulują przepisy gdzie warto byłoby zajrzeć i mieć ta 100% pewność. Jak pisze Przedmówca: są odsetki umowne oraz ustawowe.
To znaczy ze umowne moga byc nieograniczone? Czy jest jakas gorna granica narzucana przez prawo?

Co to znaczy ze ulegaja przedawnieniu po 2 latach?
Obrazek

ODPOWIEDZ