Witam
Mam pytanko. Czy w polsce karne odsetki moga być wieksze niż 4-krotna stopa lobardowa (ok 24% w skali roku)? Czy prawo reguluje to na tyle, że nie da ściągać się wiecej?
Czy te odsetki są cały czas naliczane z podstawowej kwoty czy nastepuje kumulacja? czyli każda nastepne naliczanie odesetek jest coraz wieksze?
Czy odsetki moga byc naliczane bez wiedzy osoby ktora ma je splacac? chodzi mi o to czy moze dojsc do takiej ze jakas firma "specjalnie" milczy aby pozniej zedrzec wieksze odsetki?
Btw. Jak ma sie np sprawa typu pobieraczek? ktos gdzies wysyla maila (mail moze jest juz nieuzywany) i wzywa w nim do zaplaty za cos. Czy to raczej nie powinno byc tak ze np dana osoba dostaje powiadomienie poczta?
pozdrawiam
mysje
karne odsetki
Re: karne odsetki
albo odsetki ustawowe, albo odsetki umowne.
Nie płaci się odsetek od odsetek.
Pamiętaj o instytucji przedawnienia 2 lata.
Nie płaci się odsetek od odsetek.
Pamiętaj o instytucji przedawnienia 2 lata.
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.
-
- Bywalec
Myślę,że to ściśle regulują przepisy gdzie warto byłoby zajrzeć i mieć ta 100% pewność. Jak pisze Przedmówca: są odsetki umowne oraz ustawowe.
- mysje_hood
- Gaduła
To znaczy ze umowne moga byc nieograniczone? Czy jest jakas gorna granica narzucana przez prawo?Szkola-Forex_pl pisze:Myślę,że to ściśle regulują przepisy gdzie warto byłoby zajrzeć i mieć ta 100% pewność. Jak pisze Przedmówca: są odsetki umowne oraz ustawowe.
Co to znaczy ze ulegaja przedawnieniu po 2 latach?