Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Hodis
Gaduła
Gaduła

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: Hodis »

Jeszcze jedno pytanie pewnie z rodziny glupich, czym jest h1 i h4 ?:P
'Nie myli się ten co nic nie robi'

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Hodis pisze:Jeszcze jedno pytanie pewnie z rodziny glupich, czym jest h1 i h4 ?:P

Tego nie wyprzedziłem ;)

Hour 1 i Hour 4, czyli wykres 1 godzinowy i 4 godzinowy.

Tutaj uwaga na wykres H4. Brokerzy różnią się od siebie czasem i wykresy 4 godzinowe mogą się mocno różnić w zależności od czasu brokera.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Hodis
Gaduła
Gaduła

To jeszcze jedno pytanie na koniec dzisiejszego dnia, czy to normalne ze na np portalu informacyjnym dane sie pojawiaja szybciej, an a moim koncie gdzie gram dochdoza z opóźnieniem ?

Mówiąco danych mam na mysli wartosc np eurusd

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Chodzi Ci o opóźnienie w kwotowaniu ceny ? Czy mówisz o odczytach danych makro ? I jakiego rzędu są to opóźnienia ? 1 sec, 20 sec ?
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Hodis
Gaduła
Gaduła

Mowie o odczytach danych makro, opznienia rzedu okolo 10 sec

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Jeśli chcesz grać w ten sposób to myślę, że nie tędy droga. Reakcja ceny na dane ZAWSZE będzie szybsze od Ciebie. Są różne strategie gry na dane makro, ale raczej nigdy nie bierze się pod uwagę samej wartości odczytu. Czyli nieważny jest wynik odczytu danych, bo nikt by nie zdążył tego przeczytać i na podstawie tego podjąć decyzję o zajęcu pozycji. Wszystkie strategie opierają się na obstawieniu transakcji przeciwnych i niezależnie w którą stronę poleci cena to zamyka przeciwną. Czyli nieważny jest kierunek, ważne jest to aby był konkretny impuls w jednym kierunku.
A w odpowiedzi na Twoje pytanie to normalne, że jeden serwis poda szybciej, a inny później. Ale tak jak mówię - nawet jeśli poda to najszybciej jak się da, to nic Ci to nie da. Myślę, że powinieneś raczej przeglądać kalendarz makroekonmiczny, abyś wiedział kiedy będą ważne dane niż czytać po fakcie co tam odczytali ;)
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

personov pisze:Jeśli chcesz grać w ten sposób to myślę, że nie tędy droga. Reakcja ceny na dane ZAWSZE będzie szybsze od Ciebie. Są różne strategie gry na dane makro, ale raczej nigdy nie bierze się pod uwagę samej wartości odczytu. Czyli nieważny jest wynik odczytu danych, bo nikt by nie zdążył tego przeczytać i na podstawie tego podjąć decyzję o zajęcu pozycji. Wszystkie strategie opierają się na obstawieniu transakcji przeciwnych i niezależnie w którą stronę poleci cena to zamyka przeciwną. Czyli nieważny jest kierunek, ważne jest to aby był konkretny impuls w jednym kierunku.
A w odpowiedzi na Twoje pytanie to normalne, że jeden serwis poda szybciej, a inny później. Ale tak jak mówię - nawet jeśli poda to najszybciej jak się da, to nic Ci to nie da. Myślę, że powinieneś raczej przeglądać kalendarz makroekonmiczny, abyś wiedział kiedy będą ważne dane niż czytać po fakcie co tam odczytali ;)
Ale czadu dałeś....
"If music is dying musicians are killing it" - MP

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Akhh pisze:
Hodis pisze:Co to jest m5 m15 ?

Wykres 5 minutowy i 15minutowy. Uprzedzając:
D1 to dzienny
W1 - to weekly czyli tygodniowy.
M1 to miesięczny.
M1 minutowy
MN miesięczny

Stanleyc600
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Stanleyc600 »

Akhh pisze:
Stanleyc600 pisze:Analizuje i analizuje te wykresy i na logike i jakąs podstawowa analize fundamentalna wychodzi mi tylko jeden wniosek:

Zeby wykres E/D zaczal mocno isc do gory potrzeba by bylo bardzo mocnych (pozytywnych ) argumentow ze strony strefy euro. A w obliczu bankrutujacej grecji takich przeslanek raczej nie widac wiec mozna w pewnym sesie zakladac ze do konca roku systematycznie bedzie wykres opadal....????

Jak to się ładnie mówi - rynek wszystko dyskontuje. Także, negatywne informacje mogą być już w cenach. Dodatkowo rynek raczej wyprzedza gospodarkę i fundamentalne dane (oczywiście coś co jest ustalane na bieżąco w cenach niekoniecznie musi być). Jednak zwykle tak jest - wystarczy popatrzeć na giełdy jak pięknie wyprzedzają cykle gospodarcze. A samo rozważanie dlaczego tak jest to już temat rzeka - można pokrótce stwierdzić, że najlepiej zainteresowani wiedzą wcześniej jak to jest u nich w firmie, gospodarce etc a zwykle dysponują sporymi środkami.
pytam dlatego ze mam otwarta pozycje kupna w zlym miejscu:( niestety bledy nowicjusza, czekam az sie to chociaz troche wyrowna mianowicie przekroczy poziom 1.3040 . dodatkowo pytam czy jesli mam 1000 zł depozytu a grajac za kazdego pipsa dostaje 2.53 zł czyli lot mam 0,07 nie jest to zbyt ryzykowna stawka wzgledem budzetu?

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Czyli grasz około 25% depozytu. Moim zdaniem ilość zaangażowanego depozytu może być naprawdę różna w zależności od strategi i sposobu gry. Równie dobrze można grać połową depozytu i wszystko będzie OK. Jednak to, że tak długo trzymasz stratną pozycję z nadzieją, że cena wróci to już nie jest OK. Jesteś 300 pipsów w plecy i żyjez nadzieją, że cena wróci. Takie coś kończy się najczęściej utratą depozytu, a tą pozycję powinieneś zamkąć juz dawno z mniejszą stratą. Wiem, że teraz to każdy głupi może takie rzeczy pisać, ale powinieneś wiedzieć kiedy taką decyzję podejmować. Moim zdaniem odpowiednim na to momentem jest wyraźne obranie trendu przeciwnego. A takie coś można było zauważyć już wcześniej. Teraz spadamy w dół i to od dłuższego czasu.
Solą życia jest kasa.

ODPOWIEDZ