Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
259
Maniak
Maniak

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Mighty Baz pisze:EBC nie zmienił stóp procentowych, więc powinniśmy spadac dalej, moze mniej gwaltownie, ale jednak.

edit:
widzieliscie jakie sa rentownosci obligacji Hiszpani i Polski? Tylko 1% różnicy na nasza korzysc, zas niemieckie wzrosly do 1.39%
Za to ECB zostawił dzisiaj otwartą furtkę do obniżki w Grudniu.

Hiszpańskimi rentownościami to ja bym się nie przejmował - właśnie pryska banieczka ;-)
O co chodzi? Jak zwykle - o pieniądze. I to nie byle jakie ;-)
Chodzi o to, że jak ECB zapowiedział skupowanie długu na rynku wtórnym krajów które borykają się z nadmiernym oprocentowaniem - patrz Hiszpania, spekulanci rzucili się na ten ich dług kupując go tanio jak barszcz - w szczytach przekraczał 7% (oznacza to, że cena zakupu długu na rynku wtórnym była o 7% niższa od nominalnej).
To oczywiście spowodowało wzrost ich ceny (i spadek rentowności) skoro pojawił się zdecydowany popyt, a to z kolei zwiększyło ten popyt "żeby jeszcze zdążyć kupić tanio" zanim ECB itd. Klasyczne nakręcanie banieczki przez szturm kupujących.
Ale Hiszpanie którzy wcześniej budzili się już z ręką w nocniku nagle zobaczyli, że przez chmury przedziera się słońce - spadają stopy procentowe ich długu dzięki czemu można sprzedawać nowy coraz korzystniej (wycena nowego długu na aukcjach opiera się o wycenę wcześniejszego dlugu na rynku wtórnym). A skoro tak, to po cholerę iść z czapką w ręce do EZ i przywdziewać włosiennicę następnych oszczędności jak już za te co są walą Mołotowami pod drzwiami? Skoro wystarczy tylko poczekać aż stopy spadną do "przyzwoitego" poziomu? I tak się właśnie stało - stopy się ustabilizowały i nagle Rajoy odzyskał wiatr w żagle i zaczął wybrzydzać jak na bazarze: "A ile za ten wasz OMT panie Draghi?". "Teraz nie powiem, powiem panu jak podpiszesz umowę". "Phi, to bujaj się pan, ja tam mogę sobie gdzie indziej bez takich..."

A spekulanci z kolei też czekali mając nadzieję, że w końcu Rajoy pęknie. A on nie pękł. Za to rynek pękł - dzisiaj była ostatnia aukcja hiszpańskiego długu, wypadła przyzwoicie i po niej stało się jasne, że całą spekulację na kupienie tanio i sprzedanie drogo ECB jak Hiszpania go wezwie na pomoc szlag trafił.
W efekcie jak tylko zakończyła się ta akucja rozpoczęła się rozpaczliwa wyprzedaż tego ich długu żeby tylko dało się go pozbyć z minimalnym zyskiem albo B/E.
A reszta ma to zwyczajnie gdzieś, włącznie z premierem Rajoyem który teraz może odtańczyć taniec triumfalny jak to nie dał się EZ - skoro Hiszpanie nie muszą już nic w tym roku kupować to nie ma znaczenia co tam się dzieje na rynku wtórnym.
Do tego wrócimy w drugiej połowie Stycznia. A tymczasem szampan, oliwki, ‪Jamón ibérico‬, flamenco i fiesta :-)

Tak to dzisiaj wyglądało:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 08 lis 2012, 21:05 przez 259, łącznie zmieniany 1 raz.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

GENERAL EDIT - sorki ale w tym tekście powyżej (o hiszpańskim długu) dopisałem/zmieniłem wiele drobnych ale wiele wyjaśniających fragmentów - ja też się dopiero tego uczę :oops:
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

korelacja się rozjeżdża :!:
może to jakiś znak :?: :D :D :D

oczywiście świruję, ale chciałem się pochwalić jakie ładne wykresy są teraz na Saxo, aż mi czasy działania na Bloomie się przypomniały...

Obrazek
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

259
Maniak
Maniak

hehe, no właśnie o tym pisałem (raz wprost, raz pomiędzy wierszami) pokazując te swoje malunki...
Święta idą... :mikolaj:
Ale rzeczywiście - masz teraz w rękach potęgę infografiki, możesz "kreować" rzeczywistość :-D
Ostatnio zmieniony 08 lis 2012, 20:23 przez 259, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

259 pisze:Wszystko do góry nogami...
Trzeba uważać ;)

Obrazek

259
Maniak
Maniak

:509:

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

259 jakbyś potrzebował jakiś malunek to obecnie mam przedział czasowy max 20 lat, więc można poszaleć na maxa z każdym walorem/instrumentem...to się postarali w Saxo :D
naprawdę masakra, aż się chce patrzeć na ekg :shock:
takie małe a cieszy... :509:

259
Maniak
Maniak

Dzięki wielkie, na pewno wrócę do tego - ja mam całe mnóstwo pomysłów :-)
I mam nadzieję że wytrzyma - to jest tylko Saxo czy masz w tym np. datafeed z futures Comex?

marekdt
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: marekdt »

259 pisze:Dzięki MB.
Zgadza się. Jest koniec roku - lepiej szybko zgarnąć swoje lub obronić zysk niż bawić się w nowe pozycje. Mam na myśli grubasów. Większość z nich to Money Managers zarządzający dużymi kontami klientów. Muszą wypracować bonus. Jak który ma zrobiony to nie ma ochoty go ponownie ryzykować. A jak który nie (a w tym roku wiesz kość wypadła blado) to jedyne co mu pozostało to zamykanie tego co się da z zyskiem, a resztę upchnąć jakoś pod dywanem. Jak się da coś krotko rozegrać żeby przykryć jakąś dziurę to tak. Ale żeby coś więcej to już nie bo nie starczy czasu.
Owszem, mogą z tego wyjść nawet i większe ruchy ale to bardziej chaotyczna szarpanina na płytkim rynku niż zaplanowana gra.

Popołudniowa informacja o 23% spadku obrotów Thomson Reuters, w październiku. Chyba wielu stoi z boku...
Jakoś przed południem była informacja od innego dostawcy/banku o jeszcze większym spadku obrotów...~30-40%
Sytuacja nie jest pewna, więc jest szarpanina. Branie szybkich zysków, ciężko o jakieś dłuższe trendy...

Zresztą widzieliście prognozy PKB w Eurozonie... na 2013... IMHO Polska ma realne szanse w ten sposób dogonić taką Hiszpanię - a raczej Hiszpania Polskę...
Foreign exchange trading volume on Thomson Reuters primary FX platforms dropped 23% in October compared with the same month last year, the company said Thursday.
Average daily volume fell to $120 billion from $155 billion in October 2011 on Thomson Reuters spot trading services, Thomson Reuters Dealing, Matching and Reuters Trading for FX.
Average daily volume at FXall, which Thomson Reuters acquired in August, rose 9% year-over-year in October to $94 billion. Unlike other major platforms such as Thomson Reuters and competitor EBS, FXall's volume has been steady for most of the year.
EBS, Thomson Reuters biggest electronic brokerage rival and a unit of ICAP Plc (IAPLY, IAP.LN), on Wednesday reported October volume dropped 46% compared with a year ago. EBS volume fell to its lowest level since at least 2006. EBS reported average daily volume was $92.6 billion in October.
Global foreign exchange trading volume has been slowing through much of the year. In recent months, market participants and platform operators have attributed the slowdown to easing monetary policy from major central banks as well as a drop in volatility that typically saps the market of activity.
Additional easing measures from the Federal Reserve and Bank of Japan, as well as the European Central Bank's ongoing programs to deal with the region's debt crisis and the Swiss National Bank's floor on the euro-Swiss franc exchange rate have all helped slow market activity.
October also saw disruptions due to Hurricane Sandy, which significantly slowed trading for a couple of days in New York in late October. New York is the world's second-largest hub for the nearly $4 trillion a day foreign exchange market.
A może MM udali się na jakie lastminute?
Quo Vadis? Już wiesz ?
"Rynek nagradza cierpliwych"
↱↴↱↴ więc siedź na dupie i czekaj↱↴↱↴↴↴

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

259 pisze:np. datafeed z futures Comex?
pewnie, że mam :wink:

a jaki chcesz kontrakcik i w porównaniu do czego(np. edka) :?:

Obrazek

Zablokowany