WYBORY W USA

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Re: WYBORY W USA

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

A teraz jest inaczej? Wybierasz między microsoftem albo ..... microsoftem ( no masz jeszcze unixowe systemy ). Wybierasz między fiatem albo ...... . Itd. Tak kapitalizm niesie za sobą ryzyko monopolu bo jest to najlepsza forma zaspokajania rynku ( wtedy samemu się go kreuje ) tyle że jest to jedyne zagrożenie które państwo może łatwo kontrolować bo liberalizm to jednak nie libertarianizm ani tym bardziej anarchia.
Jest jeszcze jedna różnica między tym feudalnym socjalizmem w jakim żyjemy a kapitalizmem, w tym drugim nie ma firm zbyt dużych aby upaść. Etatyzm, klientelyzm w socjalizmie buduje takie międzynarodowe korporacje które wybijają się na niepodległość i zaczynają kontrolować całe rynki jednocześnie ten sam socjalizm nakłada ograniczenia na ten rynek pozbawiając takie firmy naturalnej konkurencji i zagrożenia.
To jest właśnie przyczyna monopolów ale nadal powodem jest nie sam rynek tylko chęć takich podmiotów do sięgnięcia po niego, zaspokoja ją socjalizm. Kapitalista gdy widzi nieefektywną firmę zakłada swoją, wychodzi z pomysłem, towarem i przejmuje lidera, później historia się powtarza, socjalista w podobnej sytuacji obserwuje jak taki koncern dostaje kolejne dopłaty, ulgi, preferencje i liczy miliard przepisów, norm jakie musi spełnić aby zagrozić jej na rynku ( aby w ogóle być dopuszczonym do tego rynku ).

Nie, zabawne jest to że wśród najbogatszych i najnowocześniejszych państw jest taka Korea Płd. państwo które w latach 50 zostało zjechane przez północnego sąsiada jeden raz a później gdy komuniści uciekali drugi raz. Państwo które nie ma praktycznie żadnych zasobów naturalnych, państwo które utrzymuje blisko 800k armię i półtorej miliona rezerwowych. Swoją potęgę zbudowało na wyplenieniu korupcji, liberalizacji rynków i otwieraniu jednego po drugim ( to że tera Korea stała się państwem bardziej socjalistycznym niż komunistyczne Chiny to już inna opowieść ), drugi przykład Japonia nie udało jej się zdominować Azji militarnie zbudowała najnowocześniejszą gospodarkę i "zdominowała" cały świat, przez długi czas będąc drugą gospodarką.

Pewnie zaraz przywołasz państwa skandynawskie jako wzór socjalizmu tyle że te 4 państwa od wielu lat są w pierwszej 15 państw najbardziej przyjaznych przedsiębiorcom, Polska jest na 63 ( ? ) miejscu. W Szwecji nie ma pojęcia pensji minimalnej usankcjonowanego prawnie, ograniczenia w tej sprawie dotyczą konkretnych branż i sa ustalane w porozumieniu między pracodawcami a związkami zawodowymi. W tej samej Szwecji pracuje się do 67 roku ale większość Szwedów akceptuje konieczność dalszego podnoszenia wieku emerytalnego, nie ma grup uprzywilejowanych, 35letnich emerytów...... W Finlandii nie ma pojęcia zwolnień grupowych, niedawno Nokia zamykała ostanią fabrykę w Europie, zarząd niczego nie negocjował ze związkami po prostu ich poinformował o tym, wspólnie podpisali list intencyjny do władz że będą miały problem. Skoro to takie super czemu skandynawów cały czas jest po kilka mln. czemu każdego roku kilkaset dzieci w Norwegii jest odbieranych swoim biologicznym rodzicom i przekazywanych Norwegom.

Duby smalone piszesz kolego Camaro69 :D Kluczem są dwa słowa "rozbudowany socjal" po prostu żyć na cudzej pracy się chce.

EDIT: Chętnie wyłapujesz paradkosy to może aby nie tworzyć następnego, skoro państwa o "rozbudowanym socjalu" są takie ok może warto byłoby sprawić aby socjal był głównym źródłem dochodów każdego Polaka.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MajorGC »

RoLudlum pisze:Chętnie wyłapujesz paradkosy to może aby nie tworzyć następnego, skoro państwa o "rozbudowanym socjalu" są takie ok może warto byłoby sprawić aby socjal był głównym źródłem dochodów każdego Polaka.
Anglia, Niemcy, Francja po 20tu latach oplacania nierobow z pod znaku: Turka, Somalijczyka, Hindusa, Polaka, Pakistanczyka itp itd zmeczyly sie i zaczely ostro ucinac wszelkie socjale. Zreszta jestem jak najbardziej za tym, bo taka pomoc zaczela przypominac zycie za komuny. Czy sie stoji, czy sie lezy tysiac pincset sie nalezy.
Zbyt wielu ludzi znam, ktorzy mimo pelnego zdrowia i mozliwosci do pracy, woli za mniejsze pieniadze ale teoretycznie pewne siedziec w dupie i nie kiwac palce. Niestety dziala to tez jak epidemia, bo drugi kowalski widzac ze musi zapier*^*^c za te same pieniadze co sasiad stwierdza, ze po cholera ma sie meczyc i on tez przejdzie na socjal.
Pelen Highlife. Hajs co miesiac wpada na konto, a w domu browar sie saczy, TV gra im wiecej nie trzeba. A spoleczenstwo karmi leniwe swinie.
Najgorsze ze to o czym piszecie powyzej tak naprawde nie da sie w zaden sposob zbalansowac, bo ludzie zawsze beda wykorzystywac luki czy to u wladzy czy to w spoleczenstwie i zawsze szalka bedzie przeciagala sie na ktoras strone, wiec co chwile trzeba wprowadzac te regulacje, nowe przepisy, a potem resetowac jakas wojna czy zmiana stanu panstwa, zeby od nowa leciec z nowymi przepisami i regulacjami.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

elky_obi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: elky_obi »

Mnie osobiście bardziej chodzi o to że, dla czego np. podczas ewentualnego krachu/mocnego spowolnienia nie daje się pieniędzy ludziom a daje się bankom żeby połatać bilanse, zupełnie jak czy się stoi czy się leży - bez znaczenia. Wkurza mnie fakt że bankom się ciągle daje i są marne rezultaty a nie widziałem żeby taki eksperyment zrobiono na obywatelach na podstawowym motorze pracy i konsumpcji.

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

elky_obi pisze:Mnie osobiście bardziej chodzi o to że, dla czego np. podczas ewentualnego krachu/mocnego spowolnienia nie daje się pieniędzy ludziom a daje się bankom żeby połatać bilanse, zupełnie jak czy się stoi czy się leży - bez znaczenia. Wkurza mnie fakt że bankom się ciągle daje i są marne rezultaty a nie widziałem żeby taki eksperyment zrobiono na obywatelach na podstawowym motorze pracy i konsumpcji.
No to zaczales ciezki temat :D
Rownie dobrze moglbys zapytac: dlaczego nadal istnieje na swiecie niewolnictwo, wojny i trafficking.

Teoretycznie dlatego, zeby stymulowac gospodarke kredytami. Zeby byly pieniadze na pozyczanie, tylko jak wiemy, taki kierunek nie jest dobry, bo poglebia dziure budzetu nie tylko panstwa, ale i obywateli. Tak ogolnie mowiac :D
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Obama to zły wybór ale to oni wybrali i to ameryka ma teraz problem.
Jak jakiś amerykanin narzeka teraz że musi na nierobów płacić podatki to ja mu mówię że jak jest debil i się nie umie zoptymalizować to niech płaci.
Bo oprócz tego że są ludzie którzy pasożytują to oczywiste jest że potrzebni są ludzie który na nich robią, najważniejsze żeby nie być w tej grupie.
Naturalnie że gdy komuś się tam poszczęściło w ameryce i ma dobrą pracę ale zero mózgu to chciałby żeby prawo było stworzone pod niego bo on nic nie potrafi ogarnąć co się wokół niego dzieje.
A on sam najlepiej gdyby mógł się zamknąć w strzeżonym osiedlu otoczonym drutem kolczastym pod napięciem, żeby nikt mu nie ograniczał wolności w jakikolwiek sposób.
Bo nikt tak sobie wolności nie zabierze jak my sami. Ehhhh szkoda gadać, dla mnie hipokryzja to co ludzie chcą.
MajorGC pisze:Anglia, Niemcy, Francja po 20tu latach oplacania nierobow z pod znaku: Turka, Somalijczyka, Hindusa, Polaka, Pakistanczyka itp itd zmeczyly sie i zaczely ostro ucinac wszelkie socjale.
Ja się czasem zastanawiam w jakiej dzielnicy Ty mieszkasz :)
Osobiście na tą chwilę nie mam znajomego który by siedział na Jobseekerze a mam tylko jednego co siedzi na Housingu bo ma trójkę dzieci i to nawet nie swoje.
Co do azjatów to sporo ich siedzi na benefitach ale są duże obszary Anglii gdzie nie zobaczysz kolorowego (np. Lake District)
Mnie mieszkając w MCR też wydawało się że są tutaj tłumy kolorowych, ale oni tylko na kupie siedzą w pewnych rejonach i miastach.

W 47% gospodarstw znajduje się ktoś kto nie pracuje.
http://www.ons.gov.uk/ons/dcp171778_277448.pdf
Ja codziennie rano jak zawożę dziecko do szkoły to wracam mijając po drodze Jobcenter - sami anglicy tam stoją i nie po to żeby znaleźć pracę tylko żeby "odbić kartę".
Zmiany idą w tym roku ostre w socjalu i za nie długo zrobi się nieciekawie.
Do tego giganci padają jak muchy.
http://www.bbc.co.uk/news/business-20164228
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

daromanchester pisze: Ja się czasem zastanawiam w jakiej dzielnicy Ty mieszkasz :)
Na bardzo kolorowej dzielnicy. Tutaj znajdziesz wszystko ale jakos o angoli trudniej. Zmienilbym chetnie, ale przywyklem i do pracy z bucika moge chodzic co akurat lubie, wiec siedze tak tutaj. Ciapaci, czarni, polacy, ruskie, litewskie, wszystko co naprawde mozna znalesc z uchodzctwa na londynskich obrzezach. 5ta strefa, blisko Heathrow, duzo pracy, takze tez latwo o roznorodnosc kulturowa. Na szczescie ta dzielnica nie ma Albancow. Ich towarzystwo nie jest ciekawe. Za to Hindusi, brudasy i smiesznie mowia, ale u nich na dzielnicach rzadko sa rozboje i ogolne przestepstwa. Oni dbaja o swoje interesy i zycie w grupie.

Co do Obamy, to zycze USA i calemu swiatu wszystkiego dobrego, bo pewnie jak zwykle co Obama powie to zrobi na odwrot i niosac ziarno pokoju dla Amerykan, zasieje troche niepokoju na wschodzie. Wiec tylko czekac do nastepnego roku, pewnie okolice marzec, kwiecien zeby zaczac nowa kampanie wojskowa gdzies w Syrii czy Egipcie.

elky_obi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: elky_obi »

MajorGC pisze: No to zaczales ciezki temat :D
Rownie dobrze moglbys zapytac: dlaczego nadal istnieje na swiecie niewolnictwo, wojny i trafficking.

Teoretycznie dlatego, zeby stymulowac gospodarke kredytami. Zeby byly pieniadze na pozyczanie, tylko jak wiemy, taki kierunek nie jest dobry, bo poglebia dziure budzetu nie tylko panstwa, ale i obywateli. Tak ogolnie mowiac :D
Ale zaraz zaraz, równie dobrze mogę napisać że po co podnosić VAT skoro w czasie "spowolnienia" wpływy z niego spadną a zakłada się że wzrosną ? a jednak się to robi... to jest takie samo pytanie jak i moje z daniem kasy dla ludu, dla czego też przekonanie że, jak damy ludowi kasę to już przestaną brać kredyty i nie będzie stymulacji a raczej jego brak ? czyli zrobiono kiedyś taki eksperyment w skali lokalnej chociażby np. Mazowsze ? i wiemy co się stanie czy to taka sama teoria ekspertów co z VAT'em.

Co do wyborów uważam że USA wybrała najlepiej, bo jeśli ktoś chce zadbać o swoje dobro/interes to właśnie to zrobił.

Camaro69

Nieprzeczytany post autor: Camaro69 »

RoLudlum pisze:
Nie, zabawne jest to że wśród najbogatszych i najnowocześniejszych państw jest taka Korea Płd. państwo które w latach 50 zostało zjechane przez północnego sąsiada jeden raz a później gdy komuniści uciekali drugi raz. Państwo które nie ma praktycznie żadnych zasobów naturalnych, państwo które utrzymuje blisko 800k armię i półtorej miliona rezerwowych. Swoją potęgę zbudowało na wyplenieniu korupcji, liberalizacji rynków i otwieraniu jednego po drugim ( to że tera Korea stała się państwem bardziej socjalistycznym niż komunistyczne Chiny to już inna opowieść ), drugi przykład Japonia nie udało jej się zdominować Azji militarnie zbudowała najnowocześniejszą gospodarkę i "zdominowała" cały świat, przez długi czas będąc drugą gospodarką.
Radze przestudiować bardziej dokładnie historię gospodarczą Korei i Japonii-poznac znaczenie słów Keiretsu i czebol.Piszesz że zbudowali swoja gospodarkę na liberalizacji- naprawdę dobre :)

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

elky_obi pisze:Mnie osobiście bardziej chodzi o to że, dla czego np. podczas ewentualnego krachu/mocnego spowolnienia nie daje się pieniędzy ludziom a daje się bankom żeby połatać bilanse, zupełnie jak czy się stoi czy się leży - bez znaczenia. Wkurza mnie fakt że bankom się ciągle daje i są marne rezultaty a nie widziałem żeby taki eksperyment zrobiono na obywatelach na podstawowym motorze pracy i konsumpcji.

Cały czas starałem się napisać że winą tego jest właśnie socjalizm. Jeśli państwo rości sobie prawo do redystrybucji bogactwa ( prawde mówiąc żadnego bogactwa a jedynie pieniędzy często sztucznie wykreowanych. Bogactwo przecież powstaje z pracy nie z ilości pieniądza ) to nic i nikt nie zabroni aktualnie żądzącej grupie politycznej do transferów które będą działać na ich korzyść lub przynajmniej odsuną w czasie wydarzenia które im zaszkodzą. Gdyby nie "ratowanie" banków niejedna scena polityczna zostałaby przemeblowana a większość polityków po prostu wymieciona.

Taki eksperyment się przeprowadza na codzień, wkleiłem Ci paragon jaki dostałeś w 2011 roku od swojego państwa, to że Ty nie dostałeś od niego żadnych pieniędzy nie oznacza że żadnych transferów do innych kieszeni nie było.

Pozdrawiam

Bogactwo bierze się z pracy i tylko z pracy, możesz kredytować swoje fantazje, potrzeby ale tylko wtedy kiedy za tą pożyczką idzie praca która pozwoli Ci ją spłacić. Można rozdawać ludowi pieniądze ale trzeba mieć świadomość że za tym musi iść i praca tylko że tej pracy nie ma bo trzeba spłacać aktualne i poprzednie pożyczki co nakłada dodatkowe koszty na pracę więc ta staje się powoli nieopłacalna. Jeśli w taki czy inny sposób państwo stymuluje akcje kredytowe banków może mieć nadzieje że sprawi tym że kredyt będzie tańszy a więc potrzeba będzie mniej pracy do jego spłaty, dzięki temu politycy nie muszą rezygnować z redystrybucyjnej roli państwa no i swojej przedewszystkim. Jak widać nie za bardzo to wychodzi więc ewentualną pracę przeżuca się na przyszłe pokolenia.

Camaro69 tak właśnie było z ich doświadczeń korzystały Chiny "liberalizując" rynek pracy u siebie ( jak wygląda rynek w Chinach widać teraz ). Faktem jet że nigdy nie było tam takiej wolności jak w XIXw w USA. W całej Azji nigdy nie było wogóle wolności, demokracji w europejskim rozumieniu. :D

EDIT: Keiretsu lub coś co bardzo przypominało takie grupy istniało i istnieje także w europie, USA jako np. grupy kapitałowe. Istotą jest to skąd Daewoo posiadał technologie gdy stawał się producentem między innymi samochodów nic samemu nie wymyślili, tak jak chińczycy wszystko pochodzi z kopiarek. :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Camaro69

Nieprzeczytany post autor: Camaro69 »

Ale RoLudlum problemem własnie nie jest socjalizm ale totalnie karykaturalne pomieszanie kapitalizmu z właśnie dziwnie pojętym socjalem.Państwo ma swoją rolę,musi zapewniać równe prawa równy start w tej kapitalistycznej rzeczywistosci no i oczywiscie bronić samego siebie.Tymczasem teraz państwo nie zapewnia dobrego startu (np.szkolnictwo) czyli nie ma socjalu...za to zapewnia dopłaty deweloperom i wielu innym działom gospodarki (według aktualnego widzimisie rządzącej kliki np Polimex ratujemy innych nie)całkowicie destabilizując wolny rynek ...którego rzeczywiście tez nie mamy.Dzisiejszy system jest karykaturą i socjalu i kapitalizmu,bo tak naprawdę nie jest ani tym ani tym.Jak to mawiał Lech Wałęsa-ja nie jestem ani lewą nogą ani prawą ja jestem tym pośrodku.To samo mógłby powiedzieć aktualny system o sobie.

Wracając do wyborów w USA-Obama chce to wprowadzić również w USA,i ludzie tego chcą...Czy Mitt byłby lepszy? Wątpie

ODPOWIEDZ