Jak to Działa

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Re: Jak to Działa

Nieprzeczytany post autor: seba »

zrobiles iles tam tranzakcji i twoj wynik to -4000zl
jak myslisz...jakbys za kazdym razem klikal BUY zamiast SELL i SELL zamiast BUY to twoj wynik bylby +4000zl?
mi sie wydaje ze twoj wynik pomimo odwrotnych pozycji nadal oscylowal by w granicach -4000zl...
bo sprawa wyglada tak ze poki co kompletnie nic nie wiesz o rynku...nie znasz podstawowych pojec i zasad...nie masz systemu ani strategii...nie radzisz sobie z psychika....i widac ze grasz za wysokimi stawkami w stosunku to tego ile posiadasz pieniedzy...

i teraz wlasnie nastepuje 'faza ogarniecia sie'..powoli mija wizja domu, motorowki i s-klasy w ciagu pierwszego pol roku...juz pewnie sie domyslasz ze wakacjii w dubaju w lipcu raczej tez raczej nie bedzie itp....i teraz albo 'sie ogarniesz' juz dzis i zaczniesz najpierw sie uczyc, a dopiero potem grac z planem, wiedza i odpowiednim kapitalem..albo stwierdzisz ze gadam glupoty i dalej bedziesz gral po swojemu....wtedy faza 'ogarniecia sie' moze przyjsc po -6.000zl, -9.000zl albo -20.000zl...moze tez nie przyjsc wcale i mozesz np popasc w dlugi i sie zalamac albo mozesz np po 2 miesiacach i -20.000zl rzucic forex i powiedziec ze to hazard i nie da sie na tym zarobic :)

ja np na pierwszym swoim realu stracilem w ciagu tygodnia -25%...i wtedy przyszla do mnie moja 'faza ogarniecia sie' hehe...tylko ze ja kilka razy wczesniej zostawalem demowym milionerem takze na szczescie szybko sie zorientowalem ze na tym realu jest cos ze mna 'nie tego' :) i do tej pory nie zaliczylem ani stop outa ani margin calla takze mysle ze -25% poskutkowalo w moim przypadku

i nie chce cie oszukiwac ze musisz teraz przeczytac jakis poradnik potem 3 dni przysiasc popatrzec na wykresy i ze bedzie juz dobrze :) nie chce cie nawet oklamywac ze to bedzie 3 tygodnie czy 3 miesiace...bo to raczej bedzie okres liczony w latach niz dniach :)
Ruch zwrotny skończy się dokładnie w miejscu ustawienia SL

Awatar użytkownika
witek1286
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: witek1286 »

Ok, zostawiając już lamenty i to że zwykle minusuje mi konto przez brak dyscypliny , zróbmy mały eksperyment. mówi sie ze inwestorzy tracą przez psychike, lub złą analize, rynek przecież jest przypadkowy, zawsze są dwie możliwości -pójdzie na plus lub na minus czyli mysląc logicznie, kupując jakąś przypadkową transakcje i nie ingerując w nią, nie analizując powinnismy po np 2 dniach miec 50% szans że bedzie wyżej. Spróbujcie więc na demku kupić np po jednej jednostce 5 przypadkowych instrumentów i 5 sprzedać. na początku bedziemy na minusie np 10 dolarów prowizji brokera, ale pominmy prowizje i ustalmy ze te -10 to jest nasz punkt 0. pozniej spojrzmy po np 1 dniu i zobaczmy ile pozycji jest zyskownych. Możemy powturzyć eksperyment kilka razy. I powiedzcie mi dlaczego zwykle jest na minusie? dlaczego srednio 8 na 10 transakcji tez jest na minusie. zrobilem 20 takich eksperymentów i moze 3 razy miałem wynik dodatni. Jak to działa bo moja logika tego nie obejmuje, nie patrzylem na trend, na dołki , wsparcia opory, nie patrzylem nawet co kupuje. spróbujcie zrobic to samo a gwarantuje wam ze też bedziecie mieli przewage minusów ...i nie ma tu żadnej psychki

movinghead
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: movinghead »

hmmm
no tak w przypadkowej transakcji są dwie możliwości spadek/wzrost
ale jeśli chodzi o tę przypadkowość... przyjrzyj się bardzo dokładnie wykresowi
ale to bardzo dokładnie ;) zobaczysz że brak tutaj chaotycznej przypadkowości
jeśli dobrze się przyjrzysz zobaczysz tam symetryczny porządek i
dokładne wymiary wartościowo czasowe, harmonijny porządek
tylko trzeba do tego się naprawdę zabrać i dostrzec to własnymi
oczyma bo nie przekonasz się jeżeli sam nie zobaczysz.

na pierwszy rzut oka po przejrzeniu wszystkich interwałów
dostrzeżesz że wykres ma charakter fraktalny (odsyłam do hasła "fraktal")

poza tym analizując to w sposób taki jak zrobiłeś
powyżej.. nie takim torem myślenia powinno się
iść gdyby wszyscy zarabiali na przypadkowych strzałach
bez wyraźnych argumentów za i przeciw zajmowanej
pozycji... wszyscy bylibyśmy milionerami :D

już napisałem też wcześniej jeżeli 5 przypadkowych walorow
jest ze sobą skorelowanych idących w tym samym bądź bliskim
reszcie kierunkom to będziesz na minusie i na to nie ma
rady, jeżeli nastepnie sprzedasz krótko te same to stan
konta bedzie bez zmian bądź będzie miał niewielkie odchylenia.

jeżeli np kupiłeś eurusd 1 LOT
a potem sprzedasz eurusd 1LOT
to automatycznie zamkniesz pozycję
równoważąc ją ażeby odwrócić pozycję
mając kupiony 1 LOT bedac na plusie
chcąc odwrócić pozycje bedziesz musiał
puścić krótko 2 LOTy. to proste jak drut.

Jeżeli kupiłeś jakąś parę np 1 LOT jakiejs pary
a potem kupisz parę skorelowaną przeciwnie
to kupujac 1 LOT skorelowanej przeciwnie
pary walutowej zrobisz cos na wzór
zamknięcia.

Forex jest prosty w zrozumieniu ale to masa
wiedzy i doświadczeń, mnie dojście do przejrzystych
wniosków które skonfrontowałem z rzeczywistością
i teorie stały się faktem zajęło pół roku
innemu zajmie 9 miesiecy jeszcze innemu zajmie
2 lata, tylko trzeba wbić do głowy jedno
"nic się nie dzieje przypadkiem - wszystko ma
przyczynę i skutek" musisz o tym wiedzieć
i szukać potwierdzenia - majac glowe w wykresie
trzeba patrzyć na niego nie tylko oczyma a również
wyobraźnią i podejściem holistycznym nie tylko
analizowac kazde pojedyńcze zachowanie ceny
to trudne na początku ale z czasem przyjdzie samo.

jeśli chodzi o straty to przytaczam cytat paula rottera
"W większości przypadków potrafię jednak odrobić straty, ponieważ wiem co wywołało ruch i mogę zająć przeciwną pozycję."

wedle mojej oceny on ma rację i jest to możliwe ale wymaga
twardej psychy i wiedzy o tym dlaczego w tym momencie straciłeś
np 500 czy 1000zł, wiedząc co było tego powodem jesteś w stanie
te strate odrobić w niedługim czasie po wpadce, pamiętam jak robiłem
test żeby się sprawdzić czy jestem w stanie odrobić stratę i wszedłem
specjalnie twoim sposobem ktory opisałeś powyżej kliknąłem bezpodstawnie
odnotowałem stratę 400zł po to by w ramach ćwiczenia zobaczyc
czy bede w stanie ja odrobic, odrobilem ją w kilka kolejnych godzin
z nawiązką.

Na linii czasu wyniki naszych działań to sinusoida raz coś zrobimy dobrze
a innym coś spierniczymy a nasze emocje z tego powodu to radość albo smutek
rzecz w tym czy bedziesz jęczał z rozpaczy i tracił czas na zwalanie winy
na rzecz martwą, krasnoludki czy czarodziejki z księżyca, czy odrzucisz skupienie na emocjach
i bezcelowych kontemlacjach i zwalanie winy na otoczenie za własne błędy
na rzecz zadania sobie pytania "jak to naprawić" w jaki sposob coś
spieprzyłem i dlaczego i zrobienie tego odwrotnie "nie tak jak to zrobiłem popełniając
ten błąd" ale nie zrobisz tego jeżeli nie przyznasz się że coś na co masz wpływ
po prostu zje*ałeś sam i że to tylko i wyłącznie Twoja wina była :)

Byłeś kiedyś w klinice leczącej alkoholizm narkomanię itd?
wiesz ja szczerze mówiąc nie byłem,, ale przewinał mi się
przez pamięć taki jeden tekst który jest idealnym nawiązaniem
do tego co chce powiedzieć.

Po 1.Przyznaj się przed sobą że jesteś alkoholikiem/narkomanem.

czemu to ma służyć?
w momencie gdy przyznajesz sam przed sobą że sam odpowiadasz
za swój stan i za skutki swoich złych wyborów, otwierasz drogę
do zmiany wyborów i postanowień a przez to prostsza droga
do zmiany wyboru na taki który ustawi Cię bliżej zamierzonego
efektu, człowiek nie potrafiący się przyznać że coś spierniczył
tkwi w martwym punkcie, twierdząc że on nic nie zrobił
źle to wina,,, (wszystkiego tylko nie jego samego..)
więc efekty będzie zgarniał takie same i nadal będzie sie na
nie wkurzał i koło sie zamyka. To zjawisko jest tez powszechne
wśród ludzi zapewne widziałeś nieraz jak ktoś chciał kogoś
na siłę zmienić nie biorac pod uwage siebie ze sam jest zrodlem
manifestacji efektow obserwowanych w otoczeniu...

Do ogarniecia forex potrzebne ci najpierw wziecie za cala gre
odpowiedzialnosci tylko i wyłącznie na siebie, bo ty
masz gamę opcji i wyborów, Ty wybierasz jaki efekt
chcesz osiagnac nikt tego Ci nie doradzi nie wyczytasz tego
w zadnej ksiazce - tylko Ty wiesz czego chcesz i tylko Ty
wiesz jak to osiągnac, a jak nie wiesz to sie dowiesz ;)
jednak wszystko wymagało będzie czasu.

dla Ciebie na poczatek dałbym do przyswojenia pare rzeczy

1.Ty odpowiadasz za to jakie masz efekty
2.Ty wiesz najlepiej jaki efekt chcesz osiagnac
3.Ty masz wpływ na wyniki
4.Wszystko czego doświadczysz to zawsze będzie
Twoja wina. (choć nie zawsze, w takich przypadkach
nazywamy to wypadkiem bo:
jadac autem ktos wjedzie w Twoj pojazd
idac ulica ktos wjedziedzie w Ciebie
jestes ofiarą przypadkowego pobicia
bo znalazles sie przypadkiem w srodku
afery.

są rzeczy które dzieją się tak szybko
że nie zdazysz na nie zareagować
nawet się nie zdazysz zorientowac
co sie dzieje - to sa wypadki.

a cała reszta zależy tylko od...
od kogo? ;)

Awatar użytkownika
witek1286
Stały bywalec
Stały bywalec

rozumiem co chcesz mi przekazać ale chodzi mi teraz o ten eksperyment w ktorym kupujemy przypadkowe transakcje i zawsze jest na minusie. nie mowilem zeby kupic i sprzedac tą samą pozycje, pisalem zeby kupic kilka długich i kilka krótkich transakcji, zeby wyeleminowac podejrzenie ze trafilem akurat na spadkową sesje wiekszosci instrumentów ktora trwa przez jakis czas. Robisz to na demku wiec psychika nie wplywa tu na straty, poprostu masz kupic i przyjsc za dwa dni zobaczyc czy jestes na plusie czy na minusie. w takim przypadkowym doborze instrumentów powinienes miec statystycznie taką samą szanse na kupienie stratnych trendów jak i zyskownych, a mimo to zwykle jest strata i to mnie dziwi. A co do tego co napisales ze kazdy bylby milionerem gdyby to dzialalo przypadkowo, nie prawda, bo 50% szans to nie zysk tylko hazard, mialbys takie same szanse jak gdybys rzucal moneą, a to tez nie jest droga do zysku.
A swoją drogą wszyscy mowicie tu o zrozumieniu, o psychice itp , to sąd wyniki że ponad 80% ludzi jest stratnych na forexie, nie licząc ze w tych 20 tys są zapewne naprawde profesjonalne firmy, fundusze itp ...czytając jednak to forum mozna odniesc wrazenie że tu wszyscy już zrozumieli i są w tych 20 procentach szczesliwców

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

witek1286 pisze:Ok, zostawiając już lamenty i to że zwykle minusuje mi konto przez brak dyscypliny , zróbmy mały eksperyment. mówi sie ze inwestorzy tracą przez psychike, lub złą analize, rynek przecież jest przypadkowy, zawsze są dwie możliwości -pójdzie na plus lub na minus czyli mysląc logicznie, kupując jakąś przypadkową transakcje i nie ingerując w nią, nie analizując powinnismy po np 2 dniach miec 50% szans że bedzie wyżej. Spróbujcie więc na demku kupić np po jednej jednostce 5 przypadkowych instrumentów i 5 sprzedać. na początku bedziemy na minusie np 10 dolarów prowizji brokera, ale pominmy prowizje i ustalmy ze te -10 to jest nasz punkt 0. pozniej spojrzmy po np 1 dniu i zobaczmy ile pozycji jest zyskownych. Możemy powturzyć eksperyment kilka razy. I powiedzcie mi dlaczego zwykle jest na minusie? dlaczego srednio 8 na 10 transakcji tez jest na minusie. zrobilem 20 takich eksperymentów i moze 3 razy miałem wynik dodatni. Jak to działa bo moja logika tego nie obejmuje, nie patrzylem na trend, na dołki , wsparcia opory, nie patrzylem nawet co kupuje. spróbujcie zrobic to samo a gwarantuje wam ze też bedziecie mieli przewage minusów ...i nie ma tu żadnej psychki
Czyli zakładasz że ktoś przypadkowo nie mógł zawrzeć dokladnie odwrotnych transakcji do twoich w tym eksperymencie i miec 8/10 zyskownych?

Moim zdaniem błędnie do tego podchodzisz, byl na tym forum eksperyment z sedesem ktory tez losowo zawierał zlecenia, teraz jest rzut monetą ale wszystkie te eksperymenty oscylowały wkoło depozytu, czyli ani nie traciły ani nie zyskały
Najśmieszniejsze jest to iż sedes czy moneta jest lepszym trejderem od ciebie i losowość nie jest w cale taka jaka próbujesz przedstawić
Wniosek jest jeden, albo masz straszliwego pecha albo tylko myślisz że zawierasz transakcje losowo a wcale tego nie robisz ( podświadomie czymś sie nadal sugerujesz ) stąd taki wynik

Awatar użytkownika
witek1286
Stały bywalec
Stały bywalec

a tak na marginesie ...kolejny raz widze że tylko na ostrych danych ekonomicznych można cos sensownie zarobic ...podziekowania dla rp :D

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Nie potrzebne są wieksze ruchy aby wiecej zarobić , wystarczy odpowiednio używać lewara ;)

ODPOWIEDZ