BossaFX - III edycja konkursu

Informacje na temat wszelkiego rodzaju konkursów Forex'owych.

Czy weźmiesz udział w konkursie Bossa?

tak - wiem,że wygram..widze te wywiady ze mną..flesze
22
25%
tak - wierze,że wygram..
4
5%
tak - wiem,że nie wygram (konkurs jest ustawiony)
4
5%
tak - będę grał spokojnie po swojemu
14
16%
tak - tylko dla ksiązki
7
8%
nie - wierze,że mam szansę wygrać
1
1%
nie - wiem,że nie wygram
6
7%
nie - nie mam na depo
16
18%
nie - nie bo i tak zostane dostawca płynności
13
15%

Liczba głosów: 87

Janus
Gaduła
Gaduła

Re: BossaFX - III edycja konkursu

Nieprzeczytany post autor: Janus »

Zawsze się człowiek uczy czegoś nowego - ale nie więcej jak 30 lotów.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Janus pisze:Zawsze się człowiek uczy czegoś nowego - ale nie więcej jak 30 lotów.
Też niekoniecznie - to już zależy od konkretnego brokera i symbolu. Dobra, wiesz to już sprawdzisz co dalej, koniec tego offtopu.
Green
Obrazek
Obrazek

pko24
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pko24 »

s_zadora
Wypowiedzi Akhh nie odczytuję jako krytyki, ale jako próbę zrozumienia skutecznej strategii Filipa. Bo szacunek za wynik Filipa ma każdy z nas.
Mam nadzieję, że Filip „rozsławi” Polskę na cały świat i wygra wiele, również w międzynarodowych konkursach. Nie czekam na jego SO.
Filip posiada intuicję/sztukę/rzemiosło. Ale i laureaci Nagrody Nobla, położyli duże fundusze. Zatem czy na na te zdolności (nie)należy nałożyć wew. zarządzania ryzykiem, tak jak czyni to Pana biuro przez Risk Managera i wew. przepisy?
Z nagranych wypowiedzi i komentarzy nie rozumiem do końca jego strategii ani na co dzień, ani w tym konkursie.
Jeśli Filip na co dzień powraca w każdej swojej transakcji do kapitału początkowego X (w konkursie do 10000) to rozumiem. Ale jeśli niezależnie od osiągniętego już zysku non stop piramiduje aż osiągnie 100% margin i zostawia na noc/weekend ze SL gwarantowanym (?) na poziomie SO, to mam problem. Może to być strategia jak na opcjach, ale wymaga dopłaty/restartu po pierwszej wpadce co w konkursie nie jest dozwolone.
Nie o spór o AT/AF/intuicje tu chodzi, ale o „czarnego łabędzia” (Taleb).
Żeby było jasne ja nie stosuję zarządzania kapitałem, a moje SL często też są SO (można w ten sposób wygrać konkurs ale i szybko się z nim pożegnać).
Ale uważam (może się mylę, szukam tu negacji moich przekonań), że w długim terminie nie da się tym sposobem stworzyć bezpiecznej (stabilnego wzrostu) strategii.
http://forex-nawigator.biz/forum/bossaf ... 4-150.html
Rok temu, byłem (pko24) przez chwilę przed zwycięzcą MSZ, chwilowo ponad 1000% zysku, ale jeśli dobrze pamiętam to właśnie na USD/PLN w nocy popłynąłem (poszerzył się spread i niewielki duch w przeciwną stronę i popłynąłem).
Nie przyszło mi do głowy aby sobie tłumaczyć tej nocy, że to czego mi zabrakło to intuicja :idea: (miałem wrażenie, że to jednak świadomy i z premedytacją stosowany brak MM). A timing i ruch rynku to nawet nie był czarny łabędź, co najwyżej szary ;-).

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

"Żeby było jasne ja nie stosuję zarządzania kapitałem, a moje SL często też są SO (można w ten sposób wygrać konkurs ale i szybko się z nim pożegnać).
Ale uważam (może się mylę, szukam tu negacji moich przekonań), że w długim terminie nie da się tym sposobem stworzyć bezpiecznej (stabilnego wzrostu) strategii."

Że tak powiem.. w d. to mam jak tracicie kase.. ale jak checie zarabiac najpierw trzeba nauczyc sie ja chronic.
Jesli komus wypada,że SO jako SL to git strategia.. pod martingale etc to super.
W praktyce każde brak SL to SL = SO. I tak ku zblizeniu proponuje pogadać z zarządzajcymi ryzykiem na pochodnych jak się sięga po płynność. A przy fakcie że korzystacie z CFD.. to te strategie.. czy pomysły to masakra..

I żeby było jasne bossafx to to gorszy broker od xtb.. nie ma hedge, ma gigantyczne slipage i reszta to co w watku xtb.
MM bo MM.. akurat gospodarz Zadora zdaje sie twierdzi ze lepszy dobry mm niz zly ecn etc.. tylko ze oni sa na ostatnim miejscu na polskim rynku pod wzgledem oferty.. ale dmuchaja ta reklama az boli leb.
Bo widze pokonkursowicze w mediach i przedkonkursowicze.. w d. by weszli brokerowi zeby fajnie wypasc.. a jakim cudem zdrowy umysl sie na to zgadza to nie wiem.
Zeby rarzadac ryzykiem na rynku cos trzeba o nim wiedziec z tej perspektywy.. a wysnienie metody SL SO to naprawde.. no boje sie ze to sie przyjmie na stale.. a broker sie smieje.1 na tysiac w konkursie sie uda.. tylko jak was jest ten 1000 to sponsorujecie komus nagrode.Niby fair play.. prawie jak plemniki :D Jeszcze podstawili wam jakis dziwny ranking,który psychcznie popedza umysly do ryzkowania.. zeby tez broker do nagrody dolozyc nie musiał a wyszedl na zero.

"Naprawdę nie uwierzę, że obecna świadomość inwestorów na FX pozwala im wierzyć, że w przypadku ECN/STP zyski biorą się znikąd."
A w ankiecie dotyczace ryzyka OTC.. piszecie tą kwestie?Tak,żeby nowy lub średnio zorientowany klient wiedział czemu traci?Bo gdzies tam dokladacie staran by minimalizowac koflikt a gdzies tam jest on tak duzy ze za duzy. Jak mozna nie wierzyc.. skoro zarabiacie.. ten fakt mówi o tym ze swiadomosci inwestorow nie ma.. tfuu tak naprawde inwestorow tu nie bo ci dawno stad uciekli..
Wiekszosc luk juz ten rynek uszczelil lub dalej uszczelnia..
Zycie jest ciezkie a ktos tu zarabia na wciskaniu kitow kitow kitow.. i nie przestanie puki beda za to placic.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

reptile pisze:"

I żeby było jasne bossafx to to gorszy broker od xtb.. nie ma hedge, ma gigantyczne slipage i reszta to co w watku xtb.
MM bo MM.. akurat gospodarz Zadora zdaje sie twierdzi ze lepszy dobry mm niz zly ecn etc.. tylko ze oni sa na ostatnim miejscu na polskim rynku pod wzgledem oferty.. ale dmuchaja ta reklama az boli leb.
.... :clap:

nie sztuka jest zarobic ....
ale sztuka jest utrzymac ten zarobek...
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

pko24
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pko24 »

reptile
żeby było jasne, ja rozumiem, zgadzasz się z Akhh,
i Filip albo ma na razie szczęscie, albo... nie istnieje ?

Pytam zupełnie poważnie, czy na podstawie tego wywiadu i komentarzy dostrzegasz tam strategię i zarządzenie kapitałem?

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

pko24 pisze:reptile
żeby było jasne, ja rozumiem, zgadzasz się z Akhh,
i Filip albo ma na razie szczęscie, albo... nie istnieje ?

Pytam zupełnie poważnie, czy na podstawie tego wywiadu i komentarzy dostrzegasz tam strategię i zarządzenie kapitałem?
Ale żeście się uczepili tego Filipa.

na wywiadzie nie chciał pokazywać twarzy.. więc może to kosmita? :P
dobrze że go nie ma na tu na tym forum bo by chyba się przewrócił gdyby czytał to co wypisujecie. a jak jest to niech lepiej się nie ujawnia bo nie dacie mu żyć. Może dodać ankietę "Czy Pan Filip istnieje?" :)

Ja tam kibicuję mu. i stawiam że do końca konkursu nie wyzeruje tego co ma.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Nie mam co spekulować.. dostrzegam tylko małą sprzeczność,która narasta, a że jest z korzyścią dla brokera budzi podejrzenia.Nie takie to walki juz na konkursach byly a poprzednia edycja pokazala,ze wiecie noo ;)
Obejrzyjcie niektore wywiady.. WYCIETE najperfidniejszy sposob reklamowanie klientowm super bossy. Jakie slipage u MM ? I porownywanie do ECN.. albo co czesto do tego samego niby Dukasa.. i konstytuowanie ze to tak ma byc.. czemu sl ma gap a tp nie ?

/ Wycięte ze względu na łamanie regulaminu: Regulamin forum par. II pkt. 2 oraz par.II pkt. 8 + Ostrzeżenie / Dr Forex
"3. Czy widział Pan jakieś opracowania, statystyki, pokazujące jak zwycięzcy konkursów XTB osiągnęli swoje sukcesy? Albo ile osób w ogóle zarobiło / straciło w konkursach? Nasze konkursy w tych obszarach, ściśle związanych z edukacją zawsze rozkładamy na czynniki pierwsze. Niewątpliwie tak samo będzie w tym roku."
No przeciez byly wywiady.. tak samo.. jestescie lepsi od xtb? Bo real? :D
Ja wam zrobie statystyke... razem z KNF tak jak prezes XTB chce..
"4. Czy widział Pan jakiegoś zwycięzcę konkursu demo, którego sukces by się powtórzył?"
Widzialem
"jeszcze raz zachęcam do prześledzenia komentarzy Pana Filipa w których bardzo dokładnie prezentuje on swoje spojrzenie na rynek USDPLN oraz narzędzia którymi wspomaga swoją analizę. Jeśli po lekturze tego nadal będzie Pan uważał że nie jest to ciekawy, niesłychanie praktyczny materiał edukacyjny to w drugim kroku proszę poczytać forum konkursowe na naszej stronie - zobaczy Pan ile osób to czyta i stara się tym podejściem inspirować."
INSPIROWAĆ.. % I Ryzykiem? :D

Czemu to wszystko wyglada tak a nie inaczej?Czemu wiemy,ze powinno wygladać inaczej? Bo do tego wszystkiego przyłożył reke MM. No i przyczepilismy się krytykujac klasyczne praktyki marketingowe.
Wiec moze i dobrze ze pan F. geby nie pokazal bo stalby sie pewniejsza ofiara..
Moim zdaniem warto pokazywać różne drogi zarabiania, inspirować się różnymi przykładami. To też jest edukacja, chociaż oczywiście trudno oczekiwać, że np. po szkoleniu z Panem Filipem początkujący zacznie robić to co on.
no i mistrzostwo :D
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mah1y »

pko24 pisze:Pytam zupełnie poważnie, czy na podstawie tego wywiadu i komentarzy dostrzegasz tam strategię i zarządzenie kapitałem?
przeciez strategia napewno jakas istenieje, nawet rzut moneta to jakas strategia :)
Zarzadzanie kapitalem rowniez jest widoczne dla kogos kto nie ma klapek na oczach.

z tego co wyczytalem, uslyszalem w wywiadzie i dopowiedzialem sam sobie jest tak:
pan Filip ma na swoim osobistym koncie w banku (np. 1 milion zl)
do brokera wplaca 50 tys zl i gra. (wplaca tylko 5% kapitalu i to juz jest MM)
w razie MC traci 50tys zl co jest 5% kapitalu ktore posiada.
pozniej wplaca kolejne 50 tys zl i znowu gra

w razie wygranej 300% wyplaca zyski i zostawia sobie 50tys zl u brokera, po czym ponownie gra.

Jest to bezpieczniejsze zarzadzanie kapitalem niz wplacanie duzej ilosci kasy do brokera i granie max 2% na pozycje.

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

mah1y pisze:
Jest to bezpieczniejsze zarzadzanie kapitalem niz wplacanie duzej ilosci kasy do brokera i granie max 2% na pozycje.
Zwłaszcza jak ktoś ma problemy z akceptacją straty i z 2% straty robi się 70% bo myślał, że kurs odwróci i zlikwidował sl. Do tego dochodzi problem limitów wysokości środków gwarantowanych.

Kompletnie nie rozumiem o co chodzi w tej dyskusji. Ryzyko? Zarządzanie pozycją? O co tu chodzi? Jak można pisać o ryzyku biorąc pod uwagę wartość depozytu w grze na własnym rachunku natomiast konkurs to zupełnie co innego - chodzi o ostateczny wynik a nie o ryzyko. Przecież to nie jest żaden punkt odniesienia. Takie rzeczy należy rozpatrywać w szerszym kontekście gdy gramy na realnym rynku, chodzi o to czy mamy stałą pracę, ile zarabiamy, czy mamy dzieci na utrzymaniu, czy depozyt to tylko niewielka część środków, które godzimy się stracić w razie porażki. Zarzuca się Filipowi brak zarządzania kapitałem, już nawet nie wiem czy tu chodzi o konkurs czy o grę na własnym rachunku bo tu te dwie kwestie się miesza a moim zdaniem jeśli ktoś tak uważa to jemu samemu brak elementarnej wiedzy bo jak można wysokość depozytu na swoim koncie czy też koncie konkursowym równać z wysokością kapitału jaki się posiada, przecież to są dwie zupełnie różne rzeczy. Już pomijam sam konkurs gdzie Filip nie gra własnymi pieniędzmi o czym chyba się zapomina.

Dla mnie to takie zawracanie gitary. Jak ktoś nie potrafi zaakceptować w pełni własnych osiągnięć na rynku to mogę to zrozumieć ale jeśli za tym idzie brak przynajmniej milczącej aprobaty dla sukcesów innych to taka osoba wyrabia sama sobie moim zdaniem jednoznaczna opinię.

ODPOWIEDZ