Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
259
Maniak
Maniak

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: 259 »

hej, zobaczcie co znalazłem w tym śmietniku komentarzy z forexlive:
http://www.euromoneyfxnews.com/Article/ ... floor.html
Jeżeli naprawdę SNB to zrobi, zmienią się reguły gry. Koniec z codziennym przewalaniem miliardów Euro z EURCHF na wszelkie inne pozostałe Europary.
Zmieni się i dynamika i te nieszczęsne trendy :-)

EDIT: i jeszcze to: http://blogs.wsj.com/marketbeat/2012/11 ... fx-market/
Wchodzimy w obszar turbulencji - zapnij dobrze pasy ;-) (tylko dlaczego nie ma tam nic napisane dlaczego?)
Ostatnio zmieniony 01 lis 2012, 21:44 przez 259, łącznie zmieniany 1 raz.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

259
Maniak
Maniak

Może daromanchester mógłby nam rzucić tutaj trochę światła: czy i jaką jeżeli w ogóle korzyść ma UK z bycia w EU?
Coś dostaje, coś płaci, z tego co wiem więcej płaci niż dostaje i na dodatek z "góry" przychodzą rozmaite idiotyczne regulacje które mają ludzi uszczęśliwić np. drogim, importowanym cukrem zamiast swoim tanim (to akurat z naszego podwórka)… i jeszcze rozmaite "projekty" i inne takie które mają uczynić świat lepszym, ale zanim tak się stanie trzeba najpierw zapłacić i to za coś co być może będzie, być może nie...
EDIT: tak jak to wolne niebo nad EU na które poszło tyle bicia piany i realnej kasy i okazało się kompletną klapą nie dlatego, że nie można było tego zrobić ale dlatego, że ci co mówili że chcą wcale tego nie chcieli. Co z tego, że naprawdę wszystkim by się to opłaciło jak Lufthansie czy Air France zredukowałoby zyski uzyskiwane na wymuszaniu "objazdów" u konkurencji? Zyski nasze, straty zawsze wasze frajerzy!
Ostatnio zmieniony 01 lis 2012, 23:19 przez 259, łącznie zmieniany 4 razy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Współpraca- współpracą, ale sadze, ze takie traktowanie jest dla Pierwszego Lorda Skarbu zachętą do głosowania na TAK.
http://www.reuters.com/article/2012/11/ ... edType=RSS

259
Maniak
Maniak

Wspominałem o tym, że spodziewam się słabszego jena. I dlatego nie dałem się namówić na sprzedanie górki GBPJPY w charakterze odbicia od wielomiesięcznej linii trendu.
Prawdę mówiąc trochę żałuję - ze 200 pip było do zrobienia. Ja zrobiłem te 200 w drugą stronę ale najpierw była jazda w dół którą można było ładnie zgarnąć. Główną przyczyną była moja perspektywa - jest nieco dłuższa w której szybka jazda w dół jest tylko małą korektą i bardziej okazją do zakupów niż sprzedawania.
Choć ostateczny efekt jakby ten sam ;-)
Tak naprawdę to można było zrobić 400: 200 w dół i 200 w górę. Ale nie każdy tak może/potrafi/chce. EDIT: w moim przypadku była kombinacja: potrafi i chce: chciałem kupić i to najtaniej bo tak to widziałem ale przez to też nie potrafiłem wykorzystać spadku do zarobienia w drugą stronę - klapki na oczach ;-)

Tak czy inaczej: ¥ jak ja go widzę - pierwszy malunek.
I jak to było u mnie z GJ - druga bazgroła.
Err - odwrotnie się ułożyło: gj jest pierwszy, jen drugi.
EDIT: to jest taki mój nieco wirtualny indeks jena liczony z par które tworzy 7 najważniejszych walut - nie ma co się przejmować cenami, chodzi o wizualizację.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

259
Maniak
Maniak

Zupełnie nie związane i jak zostanę za to wywalony to nie będę miał żadnych pretensji:
stary dziad jestem, pamiętam, że gdzieś w w pierwszej połowie lat 80-ych Genesis popełnił album coś 3 krążki plus 1 (w Trójce to słuchałem, takie czasy były że Kaczkowski z Wasowskim oficjalnie puszczali "piraty" w rządowym radiu - tylko dzięki temu można było posłuchać "dewizowej" muzyki), to było z trasy koncertowej po tym jak Collins po długim odwyku odzyskał głos, a Genesis vocal (bo wcześniej Peter Gabriel się z nimi pożegnał i to był ich pierwszy koniec) i był to chyba jeden z najlepiej zrobionych albumów (choć fani Gabriela by mnie za to zabili). Nie jestem fanem Genesis, ale jestem fanem dobrych brzmień, a one tam właśnie były.
Problem jest tylko taki że... nie potrafię tego odnaleźć :-( Może ktoś podpowie?

EDIT: żeby się trochę usprawiedliwić: 00:02 Piątek 2 Listopada, AUDJPY 83.48 high na moim wykresie - z 10 pip poniżej "twardego" oporu. Kto da więcej?
Ostatnio zmieniony 02 lis 2012, 00:08 przez 259, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

czy i jaką jeżeli w ogóle korzyść ma UK z bycia w EU?
??? jak to jaką? Przecież to chyba jasne i oczywiste?
Tanią siłę roboczą z europy wschodniej :D Chociaż to trochę piszę z przymrużeniem oka to po części jest to prawda.
Wcześniej wszystkie fabryki przenoszono do Azji bo nie mieli siły roboczej i nie mówię tu nawet o taniej sile.
Wszyscy chcieli rządzić i zarządzać oraz masowo wyjeżdżali. Sami Anglicy mówią że oni już nic nie produkują tylko retail im pozostał w kraju który był oparty na tanich towarach z Azji.
Co do pozostałych korzyści to ciężko na to odpowiedzieć i nie jeden próbował.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... Union.html
http://www.euromove.org.uk/index.php?id=15296

Ciekawe na pewno jest to że większość krajów uważa że więcej dopłaca niż dostaje, wystarczy zapytać Niemca czy Francuza ;)
Pytanie kto tak naprawdę korzysta? Myślę że prawda jest jak zwykle pośrodku.
Niech wyjdą z EU jak są tacy twardzi, z ich długami i zszarpaną reputacją zostaną sami na jak palec.
Nikt za nimi nie zapłacze a rynek szybko ich zastąpi kimś innym i oni o tym wiedzą.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

BDW
a kiedy wybory?

259
Maniak
Maniak

mike_05 pisze:BDW
a kiedy wybory?
Które? USA? Zabawa zaczyna się już w przyszłym tygodniu, w wtorek czy czwartek o ile się nie mylę...
Tak czy inaczej wchodzimy w to coś co Chińczycy tak nie lubią: bardzo interesujące czasy ;-)
Upraszczając do wykresu: góry i doły w tę i we wte jak przyleci z teleksu, err teraz to się nazywa "headline" i przychodzi z interdruta, a w slangu naszych żurnalistów "chedy" - tak na to mówią :-D

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

U angoli? Takie kaczki "wychodzimy", "zostajemy" nasilają sie w kampaniach.

Zablokowany