ZL LT SR FIBO

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
tyler_durden
Gaduła
Gaduła

Re: ZL LT SR FIBO

Nieprzeczytany post autor: tyler_durden »

gfx pisze:

:wpale: :mrgreen:

ZL w jednym dniu na jednej parze jest wiele. Któraś zadziała.
Ja gram tylko na dwie. Pomiędzy nimi wyszukuje potwierdzeń, że cena zmierza właśnie do obranego przeze mnie poziomu. Można i grać na wiele - nie przeczę. Tylko w czymś to pomoże ? Według mnie gra ma być jak najbardziej przejrzysta i prosta. A na historii faktycznie ujrzymy, że trzecia ZL po jakieś momo "pięknie" zadziałała. W ogóle, to jestem bardzo daleki od sztywnego wykorzystania teorii ZL. Bardziej jest to dla mnie filozofia patrzenia na rynek, a nie zbiór reguł.

ZL na jednej parze jest masa. Na historii milion pięćset sto dziewięćset. Tylko, czy rysowanie ich gdzie popadnie to dobry pomysł ? Szczególnie dla kogoś kto gra intraday.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 29 paź 2012, 18:07 przez tyler_durden, łącznie zmieniany 1 raz.
ciągle głupi ...

Awatar użytkownika
tyler_durden
Gaduła
Gaduła

manygridi pisze:tyler_dudrden

ja też zaznaczam kilka ZL, i często leżą obok siebie, bo jak rozpoznać z którego interwału ZL jest ta jedyna i obowiązująca?
po czym Ty to rozpoznajesz?

Bierz tylko najlepsze setupy ! Dla mnie ZL zaczyna się zawsze od początku impulsu. Jak grasz na m15 to zaznaczaj na m15. Jak grasz na h4 to zaznaczaj na h4. Ja tak robię i nie narzekam.
Jeśli masz nadal z tym trudność, określ co jest dla Ciebie ZL, np. że świeca momo musi mieć długość przynajmniej 3x większą od świecy, po której zaznaczasz ZL-kę. To prosty sposób, żeby ograniczyć większość bezsensownych kresek na wykresie.
ciągle głupi ...

Awatar użytkownika
ermak3
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: ermak3 »

Dzieli je 6 pipsów. Obydwie zadziałały.

edit.
Nie widziałem Twojego postu.

Jak widać występują obok siebie na jednym TF. A czy ktoś selekcjonuje to już inna sprawa. Długi czas wchodziłem we wszystko i cały czas walczę żeby tego nie robić. Sprawia mi trudność wyczekiwanie cały dzień na tą jedyną wisienkę, a nawet jeśli ją zgarnę z rana to i tak wypatruje następnej zamiast dać sobie spokój.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2012, 17:39 przez ermak3, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
tyler_durden
Gaduła
Gaduła

ermak3 pisze:Dzieli je 6 pipsów. Obydwie zadziałały.
Druga to nie ZL. Przynajmniej według moich zasad. Staram się nie grać uznaniowo.
ciągle głupi ...

Awatar użytkownika
ermak3
Pasjonat
Pasjonat

To jest Twoja przewaga. Selekcja i trzymanie się zasad. Ja mam z tym problem, ale takie uwagi jak Twoja na pewno mi pomagają, także dziękuje każdemu kto się tu udziela.
Obrazek

Awatar użytkownika
tyler_durden
Gaduła
Gaduła

ermak3 pisze:To jest Twoja przewaga. Selekcja i trzymanie się zasad. Ja mam z tym problem, ale takie uwagi jak Twoja na pewno mi pomagają, także dziękuje każdemu kto się tu udziela.
Spoko. Pamiętaj tylko, że więcej nie oznacza lepiej. Ja np ustaliłem sobie dzienną ilość pipsów jaką łapię. Po tej liczbie daje sobie spokój. Potem niech procent składany działa :D
ciągle głupi ...

Awatar użytkownika
ermak3
Pasjonat
Pasjonat

A ja chce w jeden dzień zostać milionerem... Jak tracę to "Teraz musi się udać", a jak wygrywam "Jestem najlepszy" i otwieram kolejną...
Na pewno jestem bliżej sukcesu niż rok temu : )
Obrazek

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: gfx »

tyler_durden, wybacz, ale w ZL siedzę od bardzo dawna i z pewnością wiele mnie nie nauczysz, bo to co ty wiesz teraz to tylko iluzja. Powtarzanie tego, co Thorez napisał w kółko jest bezsensu. Czemu? To było rzucone ogólnie bez konkretów. Chciał, abyśmy sami pomyśleli. Nawet niektóre kreski na jego screenach były malowaniem na przeszłości, na siłę. Tylko ci się wydaje, że ogarnąłeś rynek. Z góry mówię, że ja jeszcze nie wszystko rozgryzłem, ale to co wiem, nie daje mi spokoju. ZL są co krok. Są pewne sposoby, by je ogarnąć i zgarnąć pipsy, ale to wymaga potężnego wysiłku. Być może jesteś o krok od tego czegoś, lecz nadal błądzisz, z resztą nie ty jeden.

Awatar użytkownika
tyler_durden
Gaduła
Gaduła

gfx pisze:tyler_durden, wybacz, ale w ZL siedzę od bardzo dawna i z pewnością wiele mnie nie nauczysz, bo to co ty wiesz teraz to tylko iluzja. Powtarzanie tego, co Thorez napisał w kółko jest bezsensu. Czemu? To było rzucone ogólnie bez konkretów. Chciał, abyśmy sami pomyśleli. Nawet niektóre kreski na jego screenach były malowaniem na przeszłości, na siłę. Tylko ci się wydaje, że ogarnąłeś rynek. Z góry mówię, że ja jeszcze nie wszystko rozgryzłem, ale to co wiem, nie daje mi spokoju. ZL są co krok. Są pewne sposoby, by je ogarnąć i zgarnąć pipsy, ale to wymaga potężnego wysiłku. Być może jesteś o krok od tego czegoś, lecz nadal błądzisz, z resztą nie ty jeden.
Dobra, liczyłem na coś takiego, więc sprostuje.
1. Miło, że siedzisz w tym tyle czasu. Może w takim razie byś się podzielił swoją wizją zamiast tylko krytykować ? Pewnie byłoby to o wiele bardziej pożyteczne - dla wszystkich. Ostatnio rzeczą jaką zamierzam pisać na tym forum jest pouczanie. Chciałem tylko pomóc, a jak to już ktoś odbiera to Jego prywatna sprawa. Iluzja - może. Kto to wie ? W każdym razie, ta iluzja pozwala mi zarabiać prawie codziennie po kilka procent konta, więc pozostanę chwilowo w swojej iluzji, która daje mi solidne podstawy do dalszego rozwoju w moim sposobie widzenia rynku. Gfx, nie traktuj mnie jak dziecka. Czytałem posty Thoreza na początku mojej przygody z forex - nie raz, nie pięć razy. Wiem doskonale co napisał i domyślam się również jakie miał intencje. Za to mu chwała, bo gdyby nie On - pewnie nadal wielu z nas tkwiło by w czarnej d...
2. Potężny wysiłek ? Heh, wszystko co wartościowe wymaga "potężnego" wysiłku. Ogarnąłem rynek ? Chciałbym.
PS. Tak z ciekawości, to czemu sądzisz, że ogarnąłem rynek ? Napisałem tak gdzieś ? Może mam sklerozę ....
ciągle głupi ...

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: gfx »

To co robicie jest nieprawidłowe. Przez pewien czas udaje się, lecz co będzie później? Nie ma niczego złego w pouczaniu, ale to co wiesz to błąd. Iluzja - błędne przekonanie. Ciesze się, że zarabiasz, ale jak wspominałem - do pewnego momentu. Thorez przedstawił pewne pomysły, ale są tak ogólne, że wszystko możesz do tego dopasować. Nie powiedział wszystkiego
Potężny wysiłek - jest metoda, ale trzeba cały czas główkować. Nie zdążysz odetchnąć, bo wylecisz z gry. Przeczytaj swoje poprzednie posty. Koniec tematu.

ODPOWIEDZ