Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
expedient warzywniaka

Re: Price Action - Asmodeus8 Journal

Nieprzeczytany post autor: expedient warzywniaka »

Wirus pisze:
kluczyk1234 pisze:Co sądzicie ?
Sądzę, że jakbyś niewiele znaczący "engulfing" zamienił na konkretne formacje świecowe, to zobaczyłbyś na wykresach zupełnie co innego ;) Ale mnie to nikt nie słucha :>
a Objęcie to niby formacja jaka jest ?

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

expedient warzywniaka pisze:a Objęcie to niby formacja jaka jest ?
Nie chodzi o to "jaka jest", ale o to, jakie warunki powinny być spełnione, żeby dany układ świec uznać za formację, która może mieć jakieś znaczenie. Niestety, enigmatyczne "engulfing" po prostu wprowadza w błąd. Nie każdą parę świec o różnych kolorach można nazwać objęciem hossy, bessy, zasłoną ciemnej chmury czy formacją przenikania.

expedient warzywniaka

Nieprzeczytany post autor: expedient warzywniaka »

Ja wole obj. hossy w hossie niz obj bessy w hossie. Lepiej miec kolejne potwierdzenie. Zgadzam sie z tym co mowisz ale to truizm chyba.

kluczyk1234
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kluczyk1234 »

Napisz jakie warunki powinny być spełnione, żeby układ dwóch świec, z których jedna obejmuje korpusem drugą, całość występuje na poziomie S/R lub linii trendu można było nazwać poprawnym engulfingiem ??

Może jakiś przykład ??

kluczyk1234
Gaduła
Gaduła

"Sądzę, że jakbyś niewiele znaczący "engulfing" zamienił na konkretne formacje świecowe, to zobaczyłbyś na wykresach zupełnie co innego ;) Ale mnie to nikt nie słucha "

Ja chętnie posłucham, bo wciąż się uczę. Napisz może co Ty widzisz na tych parach ??

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

kluczyk1234 pisze:Co sądzicie na nadchodzący tydzień, o takich propozycjach:

1.USD/JPY - SELL - Daily - Engulfing, można poczekać na korektę formacji, bo trochę duża jest.
2.EUR/GBP - BUY - Daily - Pin bar, odbicie od lini trendu, przeszkadz świeca tygodniowa Engalfing w dół.
3.EUR/JPY - mały spadek do lini trendu.
4.CAD/JPY - SELL, podwójny pin bar na wykresie tygodniowym, odbicie od lini trendu spadkowego - dodatkowo na daily engalfing w dół, sugerujący, że to już teraz.
5.Mój faworyt - AUD/JPY - SELL, opór, spadkowy engulfing, taki jakby pin bar prospadkowy na tygodniowym.

Dużo engulfingów,są dosyć duże w większości przypadków, myślę, że możńa poczekać na np. 50% korekty i wtedy wchodzić.

Co sądzicie ?
1.w moim odczuciu trzeba było wchodzić 70 pips wyżej. Obecnie SL 100pips?
2.też o tym myślę.
3.bez szału.
4.też na to zerkam.

Nie gram na wysokich tfach,ale trzeba w końcu próbować małym locikiem ;)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

kluczyk1234 pisze:Napisz jakie warunki powinny być spełnione, żeby układ dwóch świec, z których jedna obejmuje korpusem drugą, całość występuje na poziomie S/R lub linii trendu można było nazwać poprawnym engulfingiem ??
Niestety, kompletnie nie znam się na engulfingach.
Natomiast jeśli chodzi o formacje świecowe, to polecam książkę Nisona Świece i inne japońskie techniki analizowania wykresów. Dobrze jest przeczytać ją całą, a nie tylko wyrywki :>

O Twoich prognozach nie będę się wypowiadał, bo przede wszystkim nie znam wyglądu Twoich świec i nie śledzę niektórych instrumentów, ale dla mnie np. ostatnia świeca na AUD/JPY ma za długi cień dolny, żeby to nazwać objęciem bessy. Przed zamknięciem cena szła do góry, nie w dół, co zwiększa ryzyko, że nowa świeca, po otwarciu, będzie też szła w górę.

Obrazek

kluczyk1234
Gaduła
Gaduła

Nie znasz się na engulfingach, a o nich jest napisane w tej książce :)

Rzeczywiście nie są idealne formacje (większość z wymienionych) ale... jak pisał autor tej książki - ważniejsze jest miejsce występowania formacji.

Dzięki za wypowiedź, a mógłbyś wrzucić jakąś swoją propozycję zagrania ?? Albo napisz jakie są wg. Ciebie ważniejsze formacje, bo strasznie zagadkowo napisałeś.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Dla mnie, to dopiero trzeba poczekać na sygnał. Owszem, możesz wejść już teraz, ale skąd wiesz, w którą stronę pójdzie wykres? Oczywiście, że po sygnale też nie będziesz miał 100% pewności, ale prawdopodobieństwo będzie znacznie większe.
CAD/JPY jest na znaczącym wsparciu, więc niby można zagrać jak na rysunku poniżej. Jednak od kilkunastu godzin jest w konsolidacji, więc na bym poczekał na wybicie.
Nie sądzę jednak, żeby dziś coś się znacznie ruszyło.

Obrazek

Obrazek

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Witajcie,

wiem, że nie uczestniczę w merytorycznym życiu forum, ale ciesze się, że wymiana myśli tutaj powraca.
Ja dodaję tylko kolejny film z własnymi zagraniami, błędami..

http://www.youtube.com/watch?v=7JvgKIct ... e=youtu.be

ODPOWIEDZ