GMMA in Color
-
- Stały bywalec
A co powiecie na taki setup? (freetrader_setup.JPG)
1. EMA 144 - wyznacza główny trend (czerwona)
2. EMA 34,55,89 - wstęga (szare)
3. EMA 8 i 21 (niebieskie) - podstawowy kanał
4. heikin-ashi - ładnie pokazują trend
5. stoch (5,3) - sygnały wejścia
LONG:
- wykres wybił się ponad EMA 144
- następuje korekta (czerwone ashi)
- powrót w kierunku trendu - czekamy na czarną ashi bez dolnego cienia
- stoch spada poniżej 30 i daje sygnał kupna (przecięcie linii)
short odwrotnie oczywiście.
Kilka uwag:
- po wybiciu ceny ponad EMA 144 chyba najbezpieczniej jest wchodzić na 1 i 2 korekcie - potem bywa różnie (nie zawsze tak pięknie jak na obrazku z załącznika); ale dwa dobre wejścia wystarczą
- jeśli świeczki ashi mają długie cienie góra/dół - na rynku jest nerwowo - lepiej poczekać na ładne wybicie
- przy świeczkach 1 M takich zwrotów jest kilka dziennie - na każdej walucie, chociaż ...
- najładniej ten pattern wychodzi mi jak do tej pory na EUR/JPY (duże ruchy, ale i SL musi być większy) i EUR/USD (mniejsze skoki, ale waluta spokojniejsza, poza tym na Oandzie spread spadł ostatnio do 0.5 pipsa!!!)
- ruszam SL do b.e. jak tylko się da
Dodano po 9 minutach:
Jeżeli cena zaczyna uderzać w EMA 144 od dołu - przygotowujemy się do zmiany trendu na wzrostowy (freetrader_setup2.JPG).
Wadą tego systemu jest to, że nie łapie nagłych i ostrych zwrotów rynku, ale przy tej ilości dziennych sygnałów na 1M przy edku u ejmanie i tak da się żyć ;-)
1. EMA 144 - wyznacza główny trend (czerwona)
2. EMA 34,55,89 - wstęga (szare)
3. EMA 8 i 21 (niebieskie) - podstawowy kanał
4. heikin-ashi - ładnie pokazują trend
5. stoch (5,3) - sygnały wejścia
LONG:
- wykres wybił się ponad EMA 144
- następuje korekta (czerwone ashi)
- powrót w kierunku trendu - czekamy na czarną ashi bez dolnego cienia
- stoch spada poniżej 30 i daje sygnał kupna (przecięcie linii)
short odwrotnie oczywiście.
Kilka uwag:
- po wybiciu ceny ponad EMA 144 chyba najbezpieczniej jest wchodzić na 1 i 2 korekcie - potem bywa różnie (nie zawsze tak pięknie jak na obrazku z załącznika); ale dwa dobre wejścia wystarczą
- jeśli świeczki ashi mają długie cienie góra/dół - na rynku jest nerwowo - lepiej poczekać na ładne wybicie
- przy świeczkach 1 M takich zwrotów jest kilka dziennie - na każdej walucie, chociaż ...
- najładniej ten pattern wychodzi mi jak do tej pory na EUR/JPY (duże ruchy, ale i SL musi być większy) i EUR/USD (mniejsze skoki, ale waluta spokojniejsza, poza tym na Oandzie spread spadł ostatnio do 0.5 pipsa!!!)
- ruszam SL do b.e. jak tylko się da
Dodano po 9 minutach:
Jeżeli cena zaczyna uderzać w EMA 144 od dołu - przygotowujemy się do zmiany trendu na wzrostowy (freetrader_setup2.JPG).
Wadą tego systemu jest to, że nie łapie nagłych i ostrych zwrotów rynku, ale przy tej ilości dziennych sygnałów na 1M przy edku u ejmanie i tak da się żyć ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pokaż mi swój PIT, a powiem Ci, kim jesteś ;-)
Jak na moje to dlugosci srednich nie maja wiekszego znaczenia. Najwazniejsza jest to "trendowa" czyli ma100 czy 144 jak wolisz.
Pomysl ze stochem dobry, ale w poleczeniu z przekroczeniem poprzedniego minimum oznacza praktycznie brak sygnalow - aczkolwiek moze lepiej miec raz w tygodniu dobry sygnal, niz 5 dziennie z czego wiekszosc falszywych
Pomysl ze stochem dobry, ale w poleczeniu z przekroczeniem poprzedniego minimum oznacza praktycznie brak sygnalow - aczkolwiek moze lepiej miec raz w tygodniu dobry sygnal, niz 5 dziennie z czego wiekszosc falszywych
-
- Stały bywalec
Moim zdaniem "tradycyjny" GMMA opisany przez fxlamera, uzupełniony w "ChandlerStop"+"Support and Ressistance" +RSI świetnie się spisuje, i nie warto dodatkowo niczym innym zaciemniać wykresu.
Ja dodatkowo używam jeszcze Bollinger Bands (z przyzwyczajenia się
Ważnym jest ścisłe przestrzeganie przyjętych zasad (jak to w każdym systemie), oraz poprawne rozmieszczenie SL (ja stosuję: przy short - SL powyżej MA100, przy long - SL poniżej MA100)
Dalej nic innego, jak tylko pilnować wyjścia ;-)
Dodam tylko że rzadko zamykam stratne pozycje ręcznie, czekam na rozwój sytuacji - w najgorszym przypadku jest SL
, ale to już chyba kwestia gustu ;-)
Ja dodatkowo używam jeszcze Bollinger Bands (z przyzwyczajenia się

Ważnym jest ścisłe przestrzeganie przyjętych zasad (jak to w każdym systemie), oraz poprawne rozmieszczenie SL (ja stosuję: przy short - SL powyżej MA100, przy long - SL poniżej MA100)
Dalej nic innego, jak tylko pilnować wyjścia ;-)
Dodam tylko że rzadko zamykam stratne pozycje ręcznie, czekam na rozwój sytuacji - w najgorszym przypadku jest SL

Ważne jest by nigdy nie przestać pytać.
Albert Einstein
Albert Einstein
Pokazuje lokalne opory i wsparciaJacas pisze:A w jaki dokladnie sposob uzywa sie support and resistance?
Przekroczyć może, ale daje np. informację w którym miejscu powinieneś zamknąć pozycję, lub postawić SLJacas pisze:np. w przyparku resistance to jest miejsce, ktorego cena raczej nie przekroczy?
Po krótkiej obserwacji szybko idzie zrozumieć o co chodzi

Albert Einstein
Albert Einstein
By móc z wynikiem dodatnim na koncie stosować ten system, radzę tak czy inaczej przeczytać cały temat od początku. Naprawdę zawiera dużo wartościowych wskazówek, które są wynikiem doświadczeń forumowiczy stosujących ten sys.mdeska pisze:a jak sie interpreyuje te wskazinki "ChandlerStop"+"Support and Ressistance"
Dodano po 8 minutach:
Bardzo proszęmdeska pisze:a dajcie ten wskaznik Support and Ressistance oraz jak mozecie napisac jak dziala ChandlerStop.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Albert Einstein
Albert Einstein