JAKI ECN ?

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Re: JAKI ECN ?

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

naprawdę dziwny z ciebie czlowiek zz ;) w innym wątku na temat podatku zapierasz sie rękoma i nogami ze podatek ten powiększy spread o 0,5 lub 1 pips i to bedzie koszmar uniemozliwiajacy trading wręcz zwiększony spread doprowadzi do upadku FX, tutaj znów piszesz czy spread 1 czy 1,5 to juz pikus i ma małe znaczenie, a najważniejszym koszmarem są poślizgi zabierajace 30 pips w ciagu roku i mnożysz to razy 10 lat, kompletnie nie rozumiem twojego sposobu myślenia i brak konsekwencji

Wracając do tematu, jesli ma to byc rachunek real to zalecal bym tutejszego brokera w związku z pitem ( trzeba myśleć przyszlosciowo :) ), np Bzwbk lub alior, kwestia wyboru platformy a to juz najlepiej sprawdzić na demo która nam bardziej przypada do gustu ;)

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Ink. pisze:naprawdę dziwny z ciebie czlowiek zz ;) w innym wątku na temat podatku zapierasz sie rękoma i nogami ze podatek ten powiększy spread o 0,5 lub 1 pips i to bedzie koszmar uniemozliwiajacy trading wręcz zwiększony spread doprowadzi do upadku FX, tutaj znów piszesz czy spread 1 czy 1,5 to juz pikus i ma małe znaczenie, a najważniejszym koszmarem są poślizgi zabierajace 30 pips w ciagu roku i mnożysz to razy 10 lat, kompletnie nie rozumiem twojego sposobu myślenia i brak konsekwencji

Wracając do tematu, jesli ma to byc rachunek real to zalecal bym tutejszego brokera w związku z pitem ( trzeba myśleć przyszlosciowo :) ), np Bzwbk lub alior, kwestia wyboru platformy a to juz najlepiej sprawdzić na demo która nam bardziej przypada do gustu ;)
Zrobienie tego samemu to 5min - są programy wyliczające i podające dokładne dane te same co broker, a zgadzając się na np 2USD więcej za lota, bo nie chce nam się zrobić samemu PIT, to już lenistwo i brak ekonomicznego myślenia, bo różnica nawet dla kogoś kto robi ledwie 10lotów miesięcznie (tylko po co wtedy ECN?) to już prawie 1000zł rocznie.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Ink.,maksymalnie ten podatek może wzrosnąć nawet o 50 pipsów,zależy na jakim instrumencie....,jeżeli skończy się dla nas może sięto skończyć na 2-5 pipsach....
Pozdrawiam.

PS, co do drugiego tematu to niestety musisz sam to odczuć na własnej skórze,ja co miałem w temacie to powiedziałem.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Opony w samochodzie tez możesz wymienić samemu ;) to tez lenistwo czy brak ekonomicznego myślenia ? :)

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Ink, wybór brokera bo Pit wybacz, bez sensu, nie otworzył bym konta ECN u nas w kraju bo to się nie opłaca. A jak ktoś nie chce sam pita robić jaki problem księgowemu zlecić.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Ink. pisze:Opony w samochodzie tez możesz wymienić samemu ;) to tez lenistwo czy brak ekonomicznego myślenia ? :)

To dałeś przykład ;)

Ktoś szukający ECNa robi w miarę przyzwoity obrót. Różnice między ECNami wahają się w granicach 2 do nawet 6dolarów.

Wybierając tę najtańszą opcję i oszczędzając te 5USD na locie i robiąc około 1000lotów rocznie mamy 15 000zł. Mówię tutaj o kimś grającym daytrading i szukającym ECNa po to, po co właściwie jest. Żeby nie było konfliktów broker -> klient, dla kogoś robiącego mniejszy obrót, nie ma to większego znaczenia, bo broker kimś kto robi poniżej 1lota na transakcję z niewielką częstotliwością nie zainteresuje się.
A za maksymalnie kilka k ktoś nam PIT zrobi.

Zresztą nie ma się co spierać. Akurat tutaj Ink nie trafiłeś ;)
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Akhh pisze:Wybierając tę najtańszą opcję i oszczędzając te 5USD na locie i robiąc około 1000lotów rocznie mamy 15 000zł. Mówię tutaj o kimś grającym daytrading i szukającym ECNa
Przede wszystkim to nawet nie znasz autora tematu i nie wiesz jakim sposobem będzie grał, jakim kapitałem więc wyliczenia zupełnie nie trafione, druga sprawa zarzucasz różnice do 5 USD na prowizji a ja w prost podalem przyklady brokerów czyli BZWBK i Alior, więc zamiast siac propagandę w postaci 15k mogłeś wykorzystać prawdziwą różnice a ta nie wydaje mi sie aż tak wielka między innymi brokerami a tymi, dziwi mnie to szczegolnie u osoby zajmującej sie portalami o brokerach ktora powinna posiadać takie dane
Ja natomiast załorzyłem iz nie jest to może gracz zupełnie początkujący ale rownież nie aż tak zaawansowany jak załozyłeś ty, a pit to nie główny powód lecz jeden z argumentów,

W sumie po takich wypowiedziach jak wasze nie dziwi mnie tylko jedno :) narzekanie na US jak to niszczy nasze firmy w kraju :P Polski broker wysyła pit zarowno do nas jak i do US, US wtedy nie ma najmniejszej chęci kontroli bo wie że rozliczyliśmy sie prawidłowo, co innego w przypadku rozliczenia na podstawie wydruku od zagranicznego brokera ;)
Akhh pisze:A za maksymalnie kilka k ktoś nam PIT zrobi.
Wcześniej pisałes że rożnica może nas wynieść 1000 usd a pit za pare k? czyż to sie nie pokrywa? :)
Zanim będziemy dalej brnąć musimy ustalić jedno, ja sie z wami zgadzam iż trzeba szukac najtańszego brokera w przypadku robienia dużego obrotu i dużego kapitału, tylko tak jak napisałem wyżej mi wydaje sie iż autor aż takim kapitałem obracać nie będzie, więc bardziej odpowiednim brokerem będzie broker krajowy, szybka wypłata środków, konto, obsługa po polsku i pit, a podejrzewam ze zalet jest więcej

PS. akhh jak chcesz już byc poważny to przy dalszej dyskusji używaj argumentów ( prawdziwych różnić w kosztach ) a nie siej propagandę ;)

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Bardzo proszę - LMAX koszt 5usd lub 4,5usd(umowa z IB) za lota - polskie ECNy ponad 10USD. (prowizja za otwarcie i zamknięcie)
Jaka wchodzi różnica? Ano większa niż 5USD

Widzisz ja właśnie używam prawdziwych różnic. I nie wiem czemu zarzucasz mi niewiedzę i jakąś propagandę. Moim założeniem jest być obiektywnym.

Dodatkowo osoba z małym depo i obrotem pchając się do ECNa robi głupotę. Grając pozycją mniejszą niż 1lot u dobrego MM czy STP nie będzie żadnych poślizgów a koszty bez poślizgów równe, lub wręcz niższe niż u ECNa co dodając do tego brak poślizgów może dać różnicę do 1pipsa na transakcję.

ECN z czym na początku wszyscy się zgadzali to forma dla ludzi z większym kapitałem, chcących mieć bezpieczeństwo środków i pewność, ze broker nie gra przeciwko nim. A przyjmując przy tym minusy związane z handlem na realnym rynku.

Przez kilka lat nagle okazało się, że każdy szuka nagle ECNa, który dla osoby początkującej, nie zarabiającej - bądź zarabiającej niewiele, grającej małą pozycją, mającą małe depo jest opcją gorszą.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Akhh pisze:Bardzo proszę - LMAX koszt 5usd lub 4,5usd(umowa z IB) za lota - polskie ECNy ponad 10USD. (prowizja za otwarcie i zamknięcie)
Alior - Wartość obrotów - do 80 000 000,00 PLN 0,0045% wartości transakcji czy to nie jest 4,5 USD przy transkacji na usd? no chyba że mnożą to x 2 jak w BZ to wtedy będzie 9 a ponad 80kk obrotu 8 a ty piszesz ponad 10 ? propaganda znow ?:p

A tu masz jeszcze punkt jak wejdziesz z dużym kapitałem czyli prowizja jeszcze niższa ;)
- Istnieje możliwość negocjowania indywidualnych stawek opłat i prowizji.

A jak ta prowizja wygląda u innych brokerów których polecasz?

To czy autor chce grać na ECN czy MM to już jego indywidualny wybór i nie nam osądzać czy jest to głupie czy nie ponieważ nie znamy jego sposobu gry i nie wiemy czy skalpuje i czy w ogole beda go ruszać poślizgi natomiast aby głównym argumentem była prowizja najpierw sam autor musi sie wypowiedziec jak często zawiera transakcje i czy robi 1000 lotów rocznie ;)

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Ink. pisze:
Akhh pisze:Bardzo proszę - LMAX koszt 5usd lub 4,5usd(umowa z IB) za lota - polskie ECNy ponad 10USD. (prowizja za otwarcie i zamknięcie)
Alior - Wartość obrotów - do 80 000 000,00 PLN 0,0045% wartości transakcji czy to nie jest 4,5 USD przy transkacji na usd? no chyba że mnożą to x 2 jak w BZ to wtedy będzie 9 a ponad 80kk obrotu 8 a ty piszesz ponad 10 ? propaganda znow ?:p

A tu masz jeszcze punkt jak wejdziesz z dużym kapitałem czyli prowizja jeszcze niższa ;)
- Istnieje możliwość negocjowania indywidualnych stawek opłat i prowizji.

A jak ta prowizja wygląda u innych brokerów których polecasz?

To czy autor chce grać na ECN czy MM to już jego indywidualny wybór i nie nam osądzać czy jest to głupie czy nie ponieważ nie znamy jego sposobu gry i nie wiemy czy skalpuje i czy w ogole beda go ruszać poślizgi natomiast aby głównym argumentem była prowizja najpierw sam autor musi sie wypowiedziec jak często zawiera transakcje i czy robi 1000 lotów rocznie ;)

Mnożą to x2 czyli wychodzi 9. Widzę, że poszli po rozum do głowy i obniżyli się o 2usd na każde 100k USD, bo jeszcze niedawno stawka promocyjna to było 10, a normalna 11. BRE ma cały czas 10, pewnie też obniżą. I bardzo dobrze.

Ja staram się nie polecać żadnych brokerów. Moim celem jest raczej dobranie kilku propozycji pod konkretny profil tradera.
Już coraz mniej osób pamięta jak to z tymi ECNami było, kto się nimi interesował i dlaczego. Technologia idzie naprzód - podobno (będę to weryfikował niebawem) są nowe technologie, szybsze, pozwalające unikać poślizgów w modelu ECN. Zobaczymy na ile okaże się to prawdą.

Polecam artykuł: Market Making vs ECN: When & Why? z nowego kwartalnika Forex Magnates.
Od Traderów dla Traderów

ODPOWIEDZ