DayTrading: Czwartek 25.10.2012

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Sentyment EURUSD na dziś

Czas głosowania minął 25 paź 2012, 23:44

Wzrost
30
44%
Bez zmian
6
9%
Spadek
32
47%

Liczba głosów: 68

Mpapiez

Re: DayTrading: Czwartek 25.10.2012

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

klimokrates pisze:
Mpapiez pisze:
Co do trójkąta - z całym szacunkiem - a co jeżeli ci wyjdzie dołem ? Poza tym chorągiewka powstaje przy nagłych wzrostach, a to dość powolny wzrost był.
Omawiasz M5 więc do tego się odnoszę, chorągiewka i trójkąt są formacjami kontynuacji trendu a RGR odwrócenia trendu, mówisz o dwóch różnych rzeczach.

Zacznijmy od tego że pojęcie trójkątów jest bardzo szerokie. To równie dobrze mógłby być książkowo klin zwyżkujący.
Jasne że to o czym ty piszesz to formacje kontynuacji trendu - ale te formacje mają to do siebie, że jak nie wyjdą tak jak wyjść powinny, to dają zupełnie odwrotny efekt.

Trójkąt pokazałem tylko dlatego, że jest możliwość tego, że wykres wyjdzie jego dołem, co jest zaprzeczeniem kontynuacji trendu. Wyjście dołem potwierdza RGR,a uzupełnia wcześniejsze sygnały o których pisałem itd.
Można o tym wiele mówić.

W sumie dalej nie odpowiedziałeś sobie na pytanie. Co się dzieje, jeżeli przy trójkącie jako "formacja kontynuacji trendu" wykres wyjdzie dołem, a nie górą ? To samo dotyczy formacji flagi jak i różnej maści chorągiewek.

Ps. Patrz co się teraz dzieje na wykresie. Zwłaszcza H1. Jak się nic nie zmieni, to mamy gwiazdę, szpulkę i engulfinga.

Ja to czytam tak: Spadek - niepewność - potwierdzenie ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2012, 12:58 przez Mpapiez, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BOCZEK
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: BOCZEK »

a może to nic wiecej jak potrójny szczyt czy korona?
Przeczytanie powyższej wypowiedz może doprowadzić do błędnej oceny sytuacji, spowodować przecenienie własnych możliwości, czego konsekwencją mogą być błędnie podjęte decyzje. Ofiarami mogą paść początkujący jak i doświadczeni inwestorzy.
Tak myślę!

Awatar użytkownika
marker74
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marker74 »

EURUSD M15

CZY KOTOS WIDZI SZANSE WZROSTU DZIS DO 1,3050 ???
-Wygrywa tylko ten kto ma jasno określony cel i nieodparte pragnienie aby go osiągnąć.
-Mądry człowiek nie opłakuje przegranej, lecz szuka sposobu jak wyleczyć odniesione straty.
-"zwycięstwo to nie wszystko, a zaledwie część wszystkiego"

rybat
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rybat »

marker74 pisze:EURUSD M15

Ja widzę, H1 mi podpowiada że będzie wyżej.

Mpapiez

rybat pisze:

Na m15 coś się pokazało pro-wzrostowego (2 ostatnie świece).

Ale na H1 na razie to ni hooya. Chętnie zobaczyłbym ten wykres.

rybat
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rybat »

Mpapiez pisze:
rybat pisze:

Na m15 coś się pokazało pro-wzrostowego (2 ostatnie świece).

Ale na H1 na razie to ni hooya. Chętnie zobaczyłbym ten wykres.
Papieżu układ faktycznie z hooya, ale coś mi podpowiada, może się mylę. Wykresu nie będzie bo w pracy jestem :) Poza tym nic więcej nie zobaczyłbyś niż sam widzisz.

Awatar użytkownika
klimokrates
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: klimokrates »

Mpapiez pisze: Zacznijmy od tego że pojęcie trójkątów jest bardzo szerokie. To równie dobrze mógłby być książkowo klin zwyżkujący.
Błądzisz trochę, na twoim rysunku M5 to nie jest klin ani trójkąt ani RGR, jeśli klin zwyżkujący to na M5 musiałby być trend spadkowy, na twoim M5 tego nie widać.
Mpapiez pisze: W sumie dalej nie odpowiedziałeś sobie na pytanie. Co się dzieje, jeżeli przy trójkącie jako "formacja kontynuacji trendu" wykres wyjdzie dołem, a nie górą ? To samo dotyczy formacji flagi jak i różnej maści chorągiewek.
Jak Ci nie wyjdą tzn, że nie były formacjami o których piszesz lub źle je zinterpretowałeś.
Mpapiez pisze: Ps. Patrz co się teraz dzieje na wykresie. Zwłaszcza H1. Jak się nic nie zmieni, to mamy gwiazdę, szpulkę i engulfinga.
Ja to czytam tak: Spadek - niepewność - potwierdzenie ?
Jeżeli nie jesteś pewien popatrz na inne interwały, ja w swoich postach czy analizach nie daję rekomendacji typu dałem S czy L ani na siłę nie naciągam pod otwarte pozycję, nie mówię też, że nie spadnie.
A D1 jak widzisz ? co Ci mówi taka świeca ?
Kawa powinna być czarna jak smoła, słodka jak pszczoła i gorąca jak smoła

Awatar użytkownika
BOCZEK
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: BOCZEK »

klimokrates pisze:A D1 jak widzisz ? co Ci mówi taka świeca ?
co do takiej świeczki ... zobacz jak się ryzuje następna....
widziałeś tego go4x social? najlepsi trejderzy dużo ryzykują zeby zrobić te 100%

a to co teraz widać to realizacja zysków, jak zawsze o 14tej

zastapmnie, pokaż ten trójkąt czy chorągiewkę, bo jakoś jej nie znjaduję
Ostatnio zmieniony 25 paź 2012, 14:27 przez BOCZEK, łącznie zmieniany 3 razy.
Przeczytanie powyższej wypowiedz może doprowadzić do błędnej oceny sytuacji, spowodować przecenienie własnych możliwości, czego konsekwencją mogą być błędnie podjęte decyzje. Ofiarami mogą paść początkujący jak i doświadczeni inwestorzy.
Tak myślę!

Awatar użytkownika
zastapmnie
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zastapmnie »

Ja się dzisiaj właśnie sugeruje D1 - czyli naiwnie liczę na to, że zrobią gwiazdę poranną.
Notabene na D1 nie zostało zanegowane wybicie z trójkąta, doszli do bandy, lekko się omsknęli, ale jeśli dzisiejsza świeczka zamknie się nad trójkątem, to ciągle wydaje mi się realne te 300-400 pipków do góry

-- Dodano: czw 25-10-2012, 13:08 --

chyba, że to nie trójkąt, a chorągiewka:-)
Staram się przetrzymywać straty i ciąć zyski, bo tak podobno robi większość, która przecież nie może się mylić...

Mpapiez

klimokrates pisze:
Jeżeli nie jesteś pewien popatrz na inne interwały, ja w swoich postach czy analizach nie daję rekomendacji typu dałem S czy L ani na siłę nie naciągam pod otwarte pozycję, nie mówię też, że nie spadnie.
A D1 jak widzisz ? co Ci mówi taka świeca ?
Niezbyt wiele. A na pewno tyle, że cena może zejść nawet ciutkę pod jej początek. W końcu SL daje się pod młotkiem, nieprawdaż ?

Wrzuciłem wykres jak to widziałem - po wcześniejszym wejściu - i tak widać co zrobiłem - Ja najpierw gram, potem ew dzielę się z moimi spostrzeżeniami na forum. Także nie pisz mi że naginam fakty pod swoje wejście, bo shorty które dałem były wynikiem wielu innych wcześniejszych sygnałów.

Co do pewności - źle przeczytałeś to co chciałem pokazać.
Gram daytrading, dlatego nie zwracam uwagi na świeczki na D1. Wszystko ładnie widać na mniejszych interwałach. Może dlatego że ja kasuje ruchy 25-50 pipsów, a potem najwyżej reload.

Twoje stwierdzenie - że jak coś nie wyszło tak jak powinno wg. książek to nie było formacji lub zła interpretacja jest delikatnie mówiąc nierozsądne. Idąc tym tokiem rozumowania, po co ci znać formacje ? Skoro i tak je oceniasz po fakcie w kategorii była/ nie była.

Najlepszym przykładem jest RGR. Jeżeli poziom linii szyi zostanie obroniony, to co powiesz, że nie było RGR'a bo cena nie spadła ? Czy nazwiesz to potrójnym dnem - 3-krotnym testem wsparcia. To jest właśnie zabawne - po fakcie można sobie każdą formację dopasować. Cała sztuka to widzieć troszkę przed, a nie po fakcie.

Tak czy owak spadło. Może dalej spadać i ciągle być wzrostowo pod młotek na D1.

Ps. Przy okazji : Łap tego mojego RGR'a którego tam nie było. Nawet całkiem książkowo wyszedł.

Zablokowany