Własna strategia-jak ją stworzyć.

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
bar660
Stały bywalec
Stały bywalec

Własna strategia-jak ją stworzyć.

Nieprzeczytany post autor: bar660 »

Witam serdecznie,
Jestem tutaj dość świeży :)
Mam pytanie, w jaki sposób tworzyliście własne strategie gry, własne systemy?
Na czym się one opierają, w jaki sposób ustalacie w nich momenty wejścia, wyjścia-czy przy tym posługujecie się jakimiś wskaźnikami.
Niestety nie mam pojęcia w jaki sposób sobie taki plan utworzyć, nie wiem nawet zbytnio od czego zacząć :)
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

Dagu

Re: Własna strategia-jak ją stworzyć.

Nieprzeczytany post autor: Dagu »

to proste
wchodzisz na forex factory korzystasz z wiekszosci zamieszczonych tam systemow
nastepnie po dluzszym czasie wybierasz z kazdego poszczegolnego to co dla ciebie jest skuteczne i za pomoca czego czujesz sie pewnie inwestujac
ew. wybierasz jeden ktory ci pasuje i ulepszasz go

i tak chodzi o cene wiec z czego bys nie korzystal to i tak bedziesz operowac na substytucie ceny

nic dziwnego ze nie wiesz co robic, poprostu wybierz system z FF testuj testuj i jeszcze raz testuj
jak ci nie przypasuje bierz inny wtedy dowiesz sie wszytskiego co bedzie ci potrzebne mianowicie
TP SL ryzyko typ gry zasady wejsc wyjsc prowadznie pozyccji i inne

i najwazniejsze nie sluchaj nikogo z tego forum, kazdy z nas ma jakis wlasny zmodernizowany sys i jezeli kazdy bedzie ci sypal pojedynczymi radami w stylu ustawiaj ciasne SL a ty bedziesz chcial grac na long term to wyczyscisz konto
wszytskie zasady maja byc dostosowane do konkretnego systemu a konkretny system do ciebie

to ty metoda prob i bledow muszisz okreslic jaki sytl tradingu ci pasuje nikt za ciebei tego nie zrobi

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

bar660 pisze:Niestety nie mam pojęcia w jaki sposób sobie taki plan utworzyć, nie wiem nawet zbytnio od czego zacząć :)
może po prostu użyj wyobraźni :)
czasami przydaje się również doświadczenie oraz logiczne myślenie.

marcinpl87
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: marcinpl87 »

Odpowiedź @Dagu jest całkiem interesująca jednak testują gazyliard gotowych systemów możesz nabawić się bólu głowy dlatego jednocześnie polecam jeszcze drugą "strategię" budowania strategii czyli zacznij od czegoś bardzo prostego:
Dodaj na wykres średnią kroczącą :D (wiem, to jeszcze nie jest Graal) i zobacz na jednej parze walutowej ile procentowo transakcji jest zyskownych a ile stratnych jeśli wejdziesz na przecięciu ceny i tej średniej.
Później zobacz jak te statystyki się zmieniają jeśli dodasz drugą średnią, albo jeśli dodasz oscylator, albo jeśli dodasz jakiś wskaźnik który widziałeś w innym systemie i wydaje ci się sensowny.
Jednocześnie pracuj nad RR czy risk-reward to stosunek zysku do strat albo zysk do ryzyka. Sprawdź co się dzieje jeśli zawierasz transakcje z SL 10 i TP 20 albo SL 10 i TP 10 albo SL 20 i TP 10 albo z innymi wartościami, albo sprawdź co się dzieje jeśli nie ustawiasz TP tylko sam SL i przesuwasz go powoli jak cena idzie zgodnie z kierunkiem który założyłeś.
Podsumowując - stworzysz tą strategię małymi kroczkami zaczynając od czegoś bardzo prostego - tylko nie dodawaj od razu wszystkich możliwych wskaźników żeby wykres nie wyglądał jak choinka.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Ja zaczynałem od czystego wykresu. Potem, w miarę czytania różnych wypowiedzi na forum, dodawałem rozmaite wskaźniki, próbowałem różnych sposobów, np. Ichimoku i jakieś tam inne cuda. Jednocześnie czytałem książki. W miarę nabywania wiedzy i doświadczenia zacząłem pozbywać się wskaźników i doszedłem do tego, od czego zaczynałem - czystego wykresu ;) Jaka różnica? Ano taka, że teraz ten wykres rozumiem.

Jeśli nie chcesz powtarzać popularnych błędów, to radzę, żebyś skupił się na zrozumieniu foreksu i pracował na czystym wykresie. Rynek się ciągle zmienia i żadne metody, powtarzane bez zrozumienia, nie dadzą pozytywnych rezultatów.

annafx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: annafx »

Zainteresuj się Ichimoku

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

annafx pisze:Zainteresuj się Ichimoku
Czy znasz jeszcze coś innego?

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: DigitalSmoke »

bar660 - jeśli nie wiesz od czego zacząć to chyba jest za wcześnie żeby tworzyć własną strategię. Najczęściej obierana droga to korzystanie ze strategii stworzonych przez innych i próbowanie znalezienia czegoś dla siebie. Jakbyś się jednak upierał przy własnej to tu znajdziesz poradnik na temat konstruowania systemu transakcyjnego:

http://www.admiralmarkets.pl/edukacja-f ... nsakcyjne/

Powodzenia.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Wirus pisze:Ja zaczynałem od czystego wykresu. Potem, w miarę czytania różnych wypowiedzi na forum, dodawałem rozmaite wskaźniki, próbowałem różnych sposobów, np. Ichimoku i jakieś tam inne cuda. Jednocześnie czytałem książki. W miarę nabywania wiedzy i doświadczenia zacząłem pozbywać się wskaźników i doszedłem do tego, od czego zaczynałem - czystego wykresu ;) Jaka różnica? Ano taka, że teraz ten wykres rozumiem.

Jeśli nie chcesz powtarzać popularnych błędów, to radzę, żebyś skupił się na zrozumieniu foreksu i pracował na czystym wykresie. Rynek się ciągle zmienia i żadne metody, powtarzane bez zrozumienia, nie dadzą pozytywnych rezultatów.

Wirus jak zwykle wiesz że gdzieś dzwoni. Czysty wykres czy wskaźniki, widzisz, można i jednym i drugim. Znam ludzi co grają tylko na wskaźnikach i wychodzą na tym lepiej co nie jedni na czystym wykresie. Problem polega na tym że tak samo jak praca na czystym wykresie wymaga by zrozumieć temat tak samo dotyczy to pracy na wskaźnikach. Więc nie siej propagandy że czysty wykres to jedyna słuszna droga, bo tak nie jest. Sposób inwestycji każdy musi pod siebie dostosować. Jak rozumiem zrozumiałeś FX, każdy tydzień masz na plus itd. Nie sztuka dodawać wskaźniki jak małpa bo to nic nie da, a lansowanie jednej metody nad drugą jest bez sensu. Nie ma jedynej słusznej metody. Co do Ichimoku, bardzo fajna metoda, nad wyraz skuteczna nawet na skalpie na m1.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Nie ważne czy to wskaźniki, czysty wykres, czy kontakt z kosmosem, ważne aby obrać jedna metodę i sie w niej doskonalić, skakanie z kwiatka na kwiatek to najprostsza droga do nikad

ODPOWIEDZ